Zimska stanka, 77. dan: Webber, Vettel i slučaj prednje krilo

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 9 komentara

“Slučaj prednje krilo” dogodio se na VN Velike Britanije 2010., prvoj godini krvničkog rivalstva između Red Bullovih vozača, Sebastiana Vettela i Marka Webbera. Već je prošlo neko vrijeme od sudara na VN Turske te su se strasti pomalo smirile, no onda je došlo nešto novo što je opet poremetilo kemiju u momčadi. Riječ je bila o novom prednjem krilu kojeg je momčad donijela za vikend na Silverstoneu.

Velika promjena za tu utrku bila je nova konfiguracija Silverstonea – dodan je dio gdje se nalazi današnja prva DRS zona. Mark Webber i Fernando Alonso bili su iznenađeni novim dijelom, poprilično im se svidio, dok su Robert Kubica i Heikki Kovalainen rekli kako im se više sviđala stara konfiguracija Silverstonea. U petak su oba Red Bulla bila uvjerljivo naprijed. Na prvom treningu najbrži je bio Sebastian Vettel, dok je na sljedećem bolji bio Mark Webber.

Zaplet priče događa se u subotu ujutro kada je Vettel na trećem slobodnom treningu oštetio prednje krilo. S obzirom da ga je Newey tek nedavno dizajnirao Red Bull je imao samo dva krila, za svakog vozača po jedno. Adrian je dizajnirao to krilo jer je staro imalo manji razvojni potencijal, no Webberu se na prvu nije svidjelo ponašanje bolida s novim krilom.

“Kada smo stavili novo prednje krilo na bolid, Mark je rekao da nije ništa bolje od starog”, izjavio je tada jedan od mehaničara u Red Bullu.

Pomalo neobičnu odluku donio je šef momčadi, Christian Horner. Odlučio je da se skine prednje krilo s Webberovog bolida te da ga se montira na Vettelov. Nije trebalo dugo čekati na Markovu reakciju oko novonastale situacije. Izrazio je veliko nezadovoljstvo, takvo da su svi počeli brujiti o tome.

“Mark se jednostavno nije osjećao dobro u bolidu kada smo stavili novo prednje krilo, ali kad je na raspolaganju ostalo samo jedno prednje krilo, onda ga je želio imati. Uopće ga nije bilo briga za novo prednje krilo dok smo imali dva komada”, završio je RB-ov mehaničar u izjavi za finski Turum Sanomat.

Kvalifikacije su prošle u znaku Red Bulla, a brži je za nešto više od desetinke bio Sebastian Vettel. Prilično neugodno bilo je na konferenciji za novinare poslije kvalifikacija. Webber je izjavio da vjeruje kako je momčad sretna s današnjim rezultatom, a nakon toga je snažno udario čašom od stol nakon što se napio. Pogledajte video tog trenutka.

Utrka je od samog starta išla na mlin Australcu. Odradio je nešto bolji start od Vettela te se probio na prvo mjesto koje nije ispustio do kraja utrke. Bila je to njegova treća pobjeda sezone kojom se približio vodećem Hamiltonu na 17 bodova. Nakon što je prošao ciljnom ravninom, Webber se preko tim radija javio momčadi te rekao:

“Nije loše za vozača broj dva, ha?”

Na pres konferenciji nije štedio momčad te je izrazio svoje nezadovoljstvo.

“Da sam znao da ću biti tretiran na ovaj način, nikad ne bih potpisao ugovor za 2011.”

No, Mark je ipak ostao u Red Bullu još puno tri sezone u kojima nikad nije uspio ponoviti dobre i konkurentne nastupe iz 2010.


Odgovor

9 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ovo udaranje šakom od stol prvi put vidim…genijalno! :D



    22
    19

    3
  2. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    I ovog lika neko naziva gospodinom…



    7
    1

    6
  3. Mclaren
    KERS Prikaži

    Sjećam se tog team radija..al da je bilo prije toliko puno vremena to mi nije baš jasno. :)



    10
    10

    0
  4. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ovo mi liči na Josovu tužaljku da bi on pobijedio Schumachera da je imao isti bolid. Doduše vjerojatno ne možeš biti u F1 ako ne misliš da si baš ti najbolji vozač na svijetu.



    16
    15

    1
  5. kreso Prikaži

    I iduce sezone Webber “zaboravio” vozit a procvjeto Vettelov talent..



    10
    5

    5
    • Sebastian Vettel 5
      Schumi Prikaži

      Samo što je ovdje izostavljen jedan bitan dio, pa se dolazi do pogrešnih zaključaka kao što je tvoj.
      Nakon ovoga Webberovog poteza da preko britanskih medija stvara neku priču o svojoj ugroženosti (a fino ti piše da nije htjeo to krilo), Vettel je odlučio da više ne dijeli svoju telemetriju sa njim. I zaista, od tada je Webber “zaboravio” voziti…

      Mislim, zar stvarno neko misli da mu je Webber bio neka konkurencija. Odkad je došao u Red Bull, gdje je Webber već dugo godina bio, odmah ga je počeo pobjeđivati. Čak je i 2009 bio blizu tiutle.



      8
      7

      1
  6. Bmw
    SKImperator Prikaži

    Dajte više ovakvih članaka! Big like!



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.