Dnevna zagonetka
Dnevna zagonetka

Zimska stanka, 76. dan: Klipovi od (zabranjene) legure berilija i aluminija

Crankshaft

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Zimska stanka, 76. dan: Klipovi od (zabranjene) legure berilija i aluminija

Crankshaft

Posljednje dvije sezone 90-ih godina prošlog tisućljeća bile su obilježene velikom borbom između McLarena i Ferrarija. Britanska ekipa je u 1998. domišljato krenula s dobrano razvijenom fiddle kočnicom koja je ubrzo zabranjena, a u stražnjem dijelu McLarenovih bolida koristio se i jedan element koji nijedna momčad osim Prosta nije koristila. Mercedesov (Ilmorov) motor u bolidima Davida Coultharda i Mike Hakkinena imao je klipove sačinjene od legure aluminija i opasnog berilija, a potonji materijal bio je zastupljen i u Peugeotovim motorima koje je u to vrijeme koristila ekipa Prost.

Tadašnji Ferrarijev tehnički direktor Ross Brawn opazio je da motor konkurenata iz Wokinga ipak razvija više snage, tako što postiže iste okretaje, ali s dužim hodom klipa, što na kraju daje više snage.

“S duljim hodom Mercedes postiže iste okretaje kao i mi. Bogzna kako to čine.”

Odgovor je ležao egzotičnom i kancerogenom materijalu beriliju, kojeg krase dobra toplinska vodljivost i što je najvažnije – elastičnost. Ilmor ih je u svojim motorima koristio u kombinaciji s aluminijem za izradu klipova koji su tako izgubili trećinu svoje mase. Veselje nije dugo trajalo; trošak izrade komponenti motora s berilijem te činjenica da čestice berilijeve prašine predstavljaju velik problem za zdravlje, Međunarodnu automobilističku federaciju je natjeralo da razmisli o zabrani tog materijala te da ju naposljetku i uvede. Ferrari je žestoko lobirao za zabranu, a ona je proglašena 6. listopada 1999., ali je nakon protesta McLarena i Mercedesa momčadima naređeno da do kraja 2000. u potpunosti uklone berilij iz motora svojih bolida.

2001. ga više nije bilo na gridu, a tadašnji McLarenov zaposlenik Adrian Newey je rekao da je utjecaj nedostatka berilija bio ogroman.

“Snaga koju smo imali 2001. nije bila veća od one koju smo imali 1998.”

McLarenov šef Ron Dennis pokušao se pravdati tvrdeći da berilij ne predstavlja prijetnju njegovim ljudima koji ga dobiju gotovog, već je to slučaj isključivo tijekom njegove proizvodnje. Prisjetio se Dennis berilija na press konferenciji u Monzi 12. rujna 2003., kada se ispred novinara sučelio s Flaviom Briatoreom, Frankom Williamsom i Rossom Brawnom na temu kontroverznih Michelinovih guma.

“Postoji niz zapisa, onih koji sežu puno dalje od guma, do momčadi koje uspijevaju steći potpuno legalnu prednost da bi na kraju saznale da te prednosti više nema. Berilij je jedan od primjera, neću ići u detalje te priče, ali mogu vam reći da je proizvodnja klipova s tako egzotičnim materijalom tehnički jako izazovna, zahtijeva pažljivu kontrolu procesa obrade jer je to kancerogen materijal, ali onog trenutka kada se proizvede, ne predstavlja opasnost za bilo koga koji s njim rukuje ili koji ga procesira ili koristi u GP motoru. A kada smo uspješno koristili berilij, nije postojao razlog zašto ne bismo bili u mogućnosti nastaviti koristiti ono što je bila jako dobra tehnička prednost koja je bila rezultat mjeseci i mjeseci istraživanja i ulaganja velikih sredstava.”

Mika Hakkinen uspio je osvojiti naslove svjetskog prvaka 1998. i 1999., dok je McLaren svoj posljednji konstruktorski naslov osvojio sada već davne 1998.

Zadnji donatori:
vlado
zekohonda
Beethoven87
zekohonda
Vordas
vlado

Pretplatnici:
dalmat
graho
lukarak
vlado
Renault_F1_team
Ciki-F1
Djuvedj
Become a Patron!

Bok , F1puls autori su dosad napisali 10255 vijesti i tekstova. Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Crankshaft
Pulsmedia autor
642 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

5 komentara

 1. Bmw Marko Rakić Donator Prikaži

  Još mi je genijalnije to kad član neke druge momčadi, bez uvida u podatke suparnika, uspije nešto otkriti.  6

  0
 2. Susie Wolff Har Kl Donator Prikaži

  Ja koliko se sjecam, I Ferrari je koristio iste materijale.
  Godinu dana prije lobiranja, radili su u tajnosti na klipovima od keramike. Nakon toga je izvrsen pritisak da se zabrane ti motori bez nekog razumnog roka.
  Kao I za slucaj treca kocnica, mogu samo reci da mi je jako drago da su prosla vremena kad su se neke ekipe kaznjavale, samo zato sto ekipe bliske BE nisu mogle razumijeti I primjeniti tehnologiju protivnika.  3

  2
 3. Daniel Ricciardo MALAK Prikaži

  To je Formula 1 i zato je volim …  3

  0
 4. ma da berilij je kancerogen samo u procesu obrade inače nije … isto ka i salonitne azbestne
  krovne ploče . je*alo se dennisa ( i druge šefove timova koji su koristili slitinu Al – Be ) za zdravlje onih koji su dolazili u doticaj sa tim česticama berilija isto ka npr one naše za radnike salonita iz vranjica ….  7

  2