Dnevna zagonetka
Dnevna zagonetka

Zimska stanka, 75. dan: Zanimljivosti iz pravilnika koje (možda) niste znali

Marko Rakić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Zimska stanka, 75. dan: Zanimljivosti iz pravilnika koje (možda) niste znali

Marko Rakić

Pravilnik Formule 1 zaista je ogroman i kompliciran, pa i povrh toga momčadi uspiju pronaći rupe te napraviti nešto čega se ostali nisu dosjetili. Naravno, tu ima i onih pravila za koje ne biste rekli da su važna, ili vam se možda čine suludima, no upućeni kažu kako je svaka stavka bitna. Primjerice;

– Momčad mora na oba bolida imati potpuno iste kombinacije boja (liverije), a za najmanju promjenu potrebno je zatražiti dopuštenje FIA-e.

Ovo pravilo doneseno je zbog toga jer su momčadi prije znale bojati u crno neke dijelove bolida gdje nisu htjeli da se vidi novo unaprjeđenje koje su donijeli. Idemo dalje;

-Svaki bolid mora biti opremljen s minimalno pet kamera, od kojih ona iznad glave vozača (onboard) predstavlja najvažniju. Također svaki bolid mora imati barem dvije štoperice propisane od službenog proizvođača te svi imaju jednake.”

Razvoj kamera na bolidima započeo je 1985. godine na VN Njemačke. Sljedeća stavka odnosi se na tekućine;

– Rashladna sredstva i ulja ne smiju prolaziti kroz kokpit. Također mora biti osiguran svaki dio kokpita kako ne bi došlo do curenja tekućine u isti.

Jedina tekućina koja prolazi kroz kokpit (cjevčicom) je slamka kojom vozač dobiva pitku vodu. U slučaju upotrebe rezervnog bolida;

– Svaki vozač koji odluči koristiti rezervni bolid ili čiji bolid ima promjenu dijela bez kojeg (pogonski) ne funkcionira, mora u utrku startati iz boksa.

Kada vozač uđe u boks prebrzo ili u boksu prekrši dozvoljenu brzinu kretanja tijekom treninga, njegova momčad platit će;

– 100€ za svaki prekoračeni km/h, a maksimalna kazna je 1000€. Prebrza vožnja kroz bokseve u tijeku utrke rezultirat će kaznom prolaska kroz boks ili vremenskom kaznom.

Do kraja 2009. dolijevanje goriva u utrci bilo je dozvoljeno. Tada je protok goriva kroz cijev bio nevjerojatno brz, oko 15 litara u sekundi, iako su neke momčadi isticale da uspijevaju uliti i do 18 litara u sekundi. Trenutnim pravilnikom bolid mora doći do cilja sa 105kg goriva koje su u bolidu na početku utrke. Zanimljivo je pravilo kojim se danas smije uliti gorivo;

– Dolijevanje goriva može se raditi bilo kada na treninzima ili kvalifikacijama, ali samo u svojim garažama. Protok goriva tijekom ulijevanja ne smije biti veći od 0.8 litara u sekundi.

Zadnji donatori:
288GTO
Vordas
dalmat

Top donatori:
wapi
Jester
Crash

F1puls autori su dosad napisali 9625 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 8 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Marko Rakić
Pulsmedia autor
1198 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

1 komentar

  1. Niki Lauda wapi Donator Prikaži

    Neke kamere nisu ugrađene, ali na njihovom mjestu mora biti imitacija istog oblika i težine.    4

    1