Zimska stanka, 61. dan: Dijamanti (ni)su vječni

Crankshaft

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Zimska stanka, 61. dan: Dijamanti (ni)su vječni

Crankshaft

Kao što to kaže jedan od popularnih nastavaka iz serijala filmova o Jamesu Bondu, dijamanti možda i jesu vječni, ali definitivno nisu kada ih nekakav pametnjaković odluči staviti na nos bolida Formule 1 koji će upravo voziti u Monaku – na stazi gdje je vjerojatnost za udarac, sudar ili nesreću velika kao kuća. I to na bolid debitanta na najtežoj utrci u kalendaru Formule 1.

Dogodilo se to 2004. godine kada se jedini puta u svojoj karijeri na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja popeo Talijan Jarno Trulli.

Nešto zanimljivija priča dobiva se ako se spustimo malo niže na gridu. U sklopu promocije filma Oceanovih 12 (u kojem se radnja odvija upravo oko krađe dragulja) s izraelskom kompanijom Steinmetz Diamond Group koja se bavi nakitom, Jaguari R5 Marka Webbera i Christiana Kliena su na svom nosu unutar posebnog čeličnog prstena imali ugrađen posuđeni dijamant u vrijednosti od 200 000 američkih dolara, a prema nekim tvrdnjama i 300 000.

Mark Webber je startao 11. te je u 11. krugu utrke odustao zbog problema s mjenjačkom kutijom. Njegov timski kolega Christian Klien je u svakom slučaju prošao gore; startao je 14. te je već u prvom krugu u Loewsu pogodio ogradu i tako završio sa svojom utrkom (i dijamantom).

“To će biti najskuplja vožnja koju ću ikad imati oko Monte Carla”, rekao je Austrijanac nakon utrke.

Njegov Jaguar je tada uklonjen sa staze te je mirovao gotovo dva sata dok je trajala utrka. Kada je bolid došao natrag do Jaguarove garaže, nedostajao je skup i vrijedan detalj. Nav Sidhu, Jaguarov glasnogovornik, bio je kratak:

“Ovog vikenda možda nismo ostvarili najbolji rezultat na stazi, ali definitivno smo ostavili traga u Monaku dodajući glamuru. Netko je ovdje odšetao s nečim što je puno više od motorsportskog suvenira! Ne očekujem uopće da ćemo ga dobiti nazad, ali za ovo smo bili spremni, inače to nikada ne bismo učinili.”

“U tom trenutku sam vjerojatno trebao biti zabrinut za bolid ili za vozača. Međutim, moram priznati, moja prva misao bila je dijamant.”

U izjavi momčadi nakon nedjeljne utrke stoji:

“Christian je izgubio kontrolu te je pogodio ograde, što ga je prisililo na odustajanje. Njegov bolid je vraćen u garažu bez besprijekornog dijamanta kojeg tek treba pronaći.”

Velika potraga za dijamantom nastupila je ubrzo nakon utrke, potvrdio je tada Sidhu. Međutim, Jaguar je ubrzo ponudio nagradu za onoga tko vrati vrijedan dijamant – automobil iz njihove X serije u vrijednosti od oko 60 000 dolara. No, ima li smisla vratiti dijamant tolike vrijednosti za automobil koji košta više nego tri puta manje, a nakon prvog okretanja ključa u bravi i pet puta manje?

“Ne očekujemo da se netko samo tako pojavi i kaže: “Hej, pronašli smo ga!'”, dodao je Jaguarov glasnogovornik.

Nestali dijamant ipak nije bio osiguran u slučaju krađe, a postavlja se pitanje tko bi se usudio ponuditi osiguranje kada je vjerojatnost loma nosa i gubitka dijamanta na ulicama Monte Carla vrlo česta pojava, pogotovo kod debitanata.

Redari uklanjaju Klienov Jaguar. Nalazi li se među njma ‘lopov’?

Podrži nas

Zadnji donatori:
288GTO
Vordas
dalmat

Top donatori:
wapi
Jester
Crash

F1puls autori su dosad napisali 9616 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 8 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Crankshaft
Pulsmedia autor
642 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

3 komentara

 1. Stefan Bellof mario550 Prikaži

  Kolika je mogucnost da se Klien sa nekim dogovorio gdje i kad ce se spucati ?,pa dijamant slucajno nestane:)
  Pitanje je dali je dijamant uopce napustio garazu:)
  Stvar je jednostavna !  1

  1