Zimska stanka, 54. dan: Mađarska čarolija

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 4 min 1 komentara

Bivši vozač Formule 1 te svjetski prvak iz 2009., Jenson Button, danas slavi 38. rođendan. Britanac je u sportu bio punih 17 sezona te je za to vrijeme uspio puno toga osvojiti. U početku njegove karijere nije se doimalo da bi mogao nešto postići, no godine u BAR Hondi te poslije u Hondi pokazale su da Jenson ima što za pokazati. Tog 6. kolovoza poklopilo se sve kako bi Jenson osvojio spektakularnu pobjedu.

Sve se već zakuhalo u petak na slobodnim treninzima. Fernando Alonso dobio je kaznu od dvije sekunde na odvoženo vrijeme u kvalifikacijama zbog pretjecanja i opasne vožnje pod žutim zastavama. Poveselili su se tada navijači Ferrarija i mislili kako je ovo izvrsna prilika da Schumacher osvojio pobjedu te nadoknadi zaostatak za Alonsom. Slavlje nije dugo trajalo – Schumacher je na trećem slobodnom treningu pretekao Kubicu i Alonsa pod crvenim zastavama, pa mu je dodijeljena ista kazna kao i Alonsu.

Njih dvojica pretvorili su kvalifikacije u vlastiti zabavni program. Iako su imali deficit od dvije sekunde na odrađeno vrijeme, odradili su sjajan posao. Schumacherovo stvarno vrijeme je bilo brže čak sedam desetinki od najbržeg te subote. Pole position osvojio je Kimi Raikkonen ispred Masse i Barrichella, dok su Schumacher i Alonso osvojili 12., odnosno 15. startno mjesto.

Utrka je bila prva kišna u povijesti održavanja VN Mađarske (od 1986. se vozi na Hungaroringu) i to je vrhunski odgovaralo momčadima koje su koristile Michelin gume. Na Bridgestoneu su bili Ferrari, Toyota, Williams, Spyker i Super Aguri. Odmah na startu utrke bilo je jasno da Bridgestone ni u jednom pogledu ne može parirati Michelinu, a to je izvrsno pokazao Alonso koji se nevjerojatnom vožnjom probio na prvu poziciju već u 18. krugu. Za to je vrijeme Schumacher bio daleko iza te se borio s bolidom. Prekretnica utrke za Jensona dogodila se u 31. krugu. Kimi Raikkonen mučio se na novom setu guma te se zabio u stražnji kraj Vitantonija Liuzzija, vozača Toro Rossa. To je izazvalo sigurnosni automobil te je Jenson tada odlučio da ne uđe u boks. Odluka se pokazala ispravna te je nakon izlaska sc-a bio na drugoj poziciji, odmah iza vodećeg Alonsa.

Button je cijelo vrijeme bio brz te je izgledalo kao da bi se mogao sukobiti s Alonsom, no morao je otići u boks po gorivo, pa borbu nikada nismo ni vidjeli. U 51. krugu poklopile su se sretne zvijezde za Britanca – Alonso je otišao u boks po nove gume, no mehaničar zadužen za stražnju desnu gumu nije dobro obavio svoj posao. Rezultat je bio Renault van staze u trećem zavoju te Alonso van utrke. Button je tada zgrabio vodstvo i krenuo prema svojoj prvoj pobijedi. Iza njegovih leđa događale su se epske borbe između Schumachera i izazivača kojih je bilo nekoliko. Nijemac je odlučio ostati na intermedijama, dok su ostali vozači prešli na gume za suho te imali očitu prednost.

Prvi koji je pokušavao bio je Pedro De La Rosa u jedinom preostalom McLarenu. Španjolac je svašta pokušavao, na pravcu nije mogao prestići jer je Ferrari bio strašno brz te je bilo jasno da će morati pričekati dok Schumacheru ne počnu propadati gume. Tako je i bilo. Pet krugova prije kraja De La Rosa je uspio prestići Ferrarijevog vozača, a sljedeći na redu bio je Nick Heidfeld. Schumacher se praktički više nije mogao braniti jer su gume bile na rubu, potpuno potrošene, no uspio je svog sunarodnjaka zadržati čak dva kruga iza sebe. Prilikom pretjecanja Nick se dotaknuo s Michaelovim bolidom te je došlo do oštećenja osovine na Ferrariju, što je označilo kraj njegove utrke.

Naprijed je bilo veliko slavlje i puno novih, nesvakidašnjih statističkih podataka. Jenson Button osvojio je svoju prvu pobjedu u Formuli 1 za što mu je trebalo 113 utrka. Bio je to novi rekord, a kojeg je tri godine poslije skinuo Mark Webber. Pobjeda za Hondu bila je prva nakon VN Italije 1967. kada je slavio John Surtees. Pedro De La Rosa osvojio je drugo mjesto što mu je bilo prvo i jedino postolje u karijeri, a time je postao tek drugi Španjolac u povijesti F1 koji je uspio doći do postolja. Na trećem mjestu završio je Nick Heidfeld, osvojivši tako prvo postolje za BMW Sauber u prvoj godini suradnje.

Sažetak utrke pogledajte u sljedećem videu.


Odgovor

1 komentar

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    dani ponosa i slave, drugi dio.



    7
    7

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.