Dnevna zagonetka
Dnevna zagonetka

Preminuo Dan Gurney

Marko Rakić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Preminuo Dan Gurney

Marko Rakić

Noćas je u 86. godini života preminuo Dan Gurney, bivši vozač Formule 1 te ostalih poznatih trkaćih serija. Bio je jedan od trojice američkih vozača (ostala dvojica su Phil Hill i Mario Andretti) za koje su ostali vozači da su konkurentni. Otac Jim Clarka je nekoliko puta spomenuo da je Jim uvijek govorio da je Gurney taj kojeg se treba bojati.

Dan je bio vizionar, slobodnog duha, volio je isprobavati nove stvari te je uveo dvije vrlo prepoznatljive za Formulu 1. Prva je prskanje šampanjcem na postolju (iako je to napravio nakon pobjede u Le Manseu 1967) koje je opstalo do danas. Druga, ona važnija stvar, je da je prvi vozač u povijesti koji je na nekom trkaćem vikendu upotrijebio zatvorenu trkaću kacigu. Bila je to VN Njemačke 1968. godine.

U Formuli 1 je imao dosta nesreće s pouzdanošću bolida, čemu najbolje svjedoči podatak o 52% nezavršenih utrka. Ipak je uspio doći do četiri pobjede, a vozio je redom za Ferrari, BRM, Porsche (osvojio prvu pobjedu za Porsche u Formuli 1), Lotus, Brabham, Eagle (njegova momčad u kojoj je uspio pobijediti i McLaren.

Zadnji donatori:
Vordas
zekohonda

Patreoni:
lukarak
Become a Patron!

Bok , F1puls autori su dosad napisali 10056 vijesti i tekstova. Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Marko Rakić
Pulsmedia autor
1198 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj