Preminuo Dan Gurney

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 6 godina 1 min 0 komentara

Noćas je u 86. godini života preminuo Dan Gurney, bivši vozač Formule 1 te ostalih poznatih trkaćih serija. Bio je jedan od trojice američkih vozača (ostala dvojica su Phil Hill i Mario Andretti) za koje su ostali vozači da su konkurentni. Otac Jim Clarka je nekoliko puta spomenuo da je Jim uvijek govorio da je Gurney taj kojeg se treba bojati.

Dan je bio vizionar, slobodnog duha, volio je isprobavati nove stvari te je uveo dvije vrlo prepoznatljive za Formulu 1. Prva je prskanje šampanjcem na postolju (iako je to napravio nakon pobjede u Le Manseu 1967) koje je opstalo do danas. Druga, ona važnija stvar, je da je prvi vozač u povijesti koji je na nekom trkaćem vikendu upotrijebio zatvorenu trkaću kacigu. Bila je to VN Njemačke 1968. godine.

U Formuli 1 je imao dosta nesreće s pouzdanošću bolida, čemu najbolje svjedoči podatak o 52% nezavršenih utrka. Ipak je uspio doći do četiri pobjede, a vozio je redom za Ferrari, BRM, Porsche (osvojio prvu pobjedu za Porsche u Formuli 1), Lotus, Brabham, Eagle (njegova momčad u kojoj je uspio pobijediti i McLaren.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.