Newey otkriva kako je tri puta odbio Ferrari

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 4 min 14 komentara

Jedan od najuspješnijih dizajnera u Formuli 1 nikada nije radio s najuspješnijom momčadi u povijesti najbržeg sporta na svijetu, iako je imao nekoliko prilika. 59-godišnji Britanac za Sky Sports pojašnjava kada i zašto je tri puta odbio Scuderiju Ferrari.

“Bilo je blizu tri puta. Na početku za mog vremena u IndyCaru u kojem je Ferrari htio konstruirati bolid za tu seriju. Ponuđeno mi je mjesto glavnog dizajnera na njihovom projektu, ali nisam smatrao da je to dobro te sam odbio ponudu.”

“Zatim, puno ozbiljnije, kada mi je Jean Todt ponudio mjesto tehničkog direktora 1996. U tom trenutku sam imao ponudu za ostanak u Williamsu, te ponude McLarena i Ferrarija. Dugo sam razmišljao, ali u to vrijeme sam imao mladu obitelj te sam odlučio ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu.”

Najprimamljivija ponuda bila je treća od prije četiri godine. Newey pojašnjava da mu je Ferrari ponudio ‘život filmske zvijezde’ i ‘smiješno veliku’ plaću, dvostruko veću nego što je imao u Red Bullu, dok je u isto vrijeme imao i neke razgovore s Mercedesom.

“Bilo je evidentno da je Renault daleko iza Mercedesa, te u neku ruku i od Ferrarija. Nije se činilo da žele uložiti sredstava kako bi otklonili problem, što je bilo depresivno i zabrinjavajuće. Bio sam u teškoj poziciji. Nisam želio odšetati iz Red Bulla jer se to mjesto čini kao dom i jer sam s Christianom bio dosta uključen od početka, gradeći momčad iz Jaguarovog pepela do onoga što je ona danas.”

“Nisam želio otići, ali isto tako nisam želio biti u poziciji gdje nam je jedna ruka vezana za leđa u odjelu motora.”

“Bila je to jako teška odluka. Ferrari je došao s nevjerojatnom ponudom, vrlo atraktivnom, koja mi je izazvala mnogo besanih noći. Na kraju se činilo pogrešno odšetati iz Red Bulla.”

Newey je to malo detaljnije opisao u svojoj knjizi ‘Kako konstruirati bolid’.

“Proljeće 2014. je bilo depresivno vrijeme, bez vidljivog svjetla na kraju tunela. Razmišljao sam koje su mi mogućnosti, a onda mi je prišao Niki Lauda iz Mercedesa. Vodili smo niz razgovora, Niki me par puta posjetio doma. Bilo je primamljivo, ali ne toliko. Prelazak u Mercedes, ekipu za koju je bilo jasno da će te godine osvojiti prvenstvo, i u kojoj bi zamijenio Rossa Brawna, jednostavno se nije činilo u redu, osjećao bih se kao lovac na trofeje. Prema tome, zahvalio sam se Nikiju i odbio.”

“Prišla mi je i jedna ekipa iz LMP1 serije. To je bilo veoma zanimljivo, biti uključen u momčad s ciljem osvajanja Le Mansa je i dalje na listi onoga što želim. Međutim, ekipa je bazirana u Njemačkoj i to mi se nije baš svidjelo.”

“Onda je došla treća ponuda i to je bio Ferrari. Zvali su me i prije, ali ovoga puta su mislili ozbiljno. Posjetio sam Lucu Montezemola, Ferrarijevog predsjednika u to vrijeme, vidjeli smo se na njegovom imanju na farmi blizu Toskane. Održali smo niz razgovora, a njihova ponuda je bila nevjerojatna. Luca mi je želio dati sve Ferrarijeve operacije, cestovne i trkaće. Obećanje je uključivalo način života skoro onakav kakav imaju filmske zvijezde, i presmiješno velika financijska ponuda, dobrano više nego dvostruko od ionako izdašne plaće kakvu sam imao u Red Bullu.”

“Bila je to teška odluka, jedna koje me često koštala sna jer sam razmišljao o raznim faktorima; obiteljski, kulturalni, razlike u poslu, mogućnosti uspjeha ili neuspjeha, posljedice jednoga i drugoga… Ali na kraju sam zahvalio Luci i odbio ga.”

Newey se u svom intervjuu Sky Sportsku usput osvrnuo i na neke velike vozače s kojima nije uspio surađivati, a želio je.

“Jedan bi zasigurno bio Michael Schumacher. On je očigledno veliki natjecatelj, izvrstan natjecatelj, ali uvijek se činio kao neprijatelj.”

“Šteta je što si je dopustio razočarati kada je riječ o njegovim vozačkim potezima, ali mislim da su ga to samo njegovi kompetitivni instinkti odveli predaleko.”

“Zatim Fernando Alonso. Opet, bili smo blizu nekoliko puta. Još jedan izvrstan natjecatelj. To što osvojio samo dva prvenstva prije svih tih godina, tko je to mogao predvidjeti na kraju 2007.?”

“I Lewis Hamilton. Njegova rana prvenstva su bila obilježena usponima i padovima, ali prvenstvo koje je složio ove godine je po mom mišljenju bez sumnje bilo njegovo najbolje jer je odvozio jako dobru sezonu.”

“Nije bilo slabih utrka, znao je treba li se boriti i kada prepustiti poziciju i ostati na stazi.”

 


Odgovor

14 komentara

  1. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Tu si se zeznuo Adriane. Ferrari će do nastupanja novih pravila na snagu sigurno osvojiti naslov, a RedBull možda neće ni tada..



    2
    2

    0
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Iz cega ti to zakljucujes? Sta to Ferrariju jamci naslov do 2021. a Red Bullu onemogucava?



      15
      15

      0
      • Ross Brawn
        Tuzlaensis Prikaži

        Zaključujem iz toga da je u hibridnoj eri gotovo nemoguće osvajanje naslova za

        customer

        momčadi, a prije svega Renault još nije pokazao da može uhvatiti priključak za Mercedesom i Ferrarijem po pitanju PU. U slučaju da Renault da nogu RedBullu, jedina opcija koja im preostaje do promjene pravila jeste Honda. A svi znamo kako bi to izgledalo.

        Ferrari je ove godine ostao bez naslova zbog gluposti koje nemaju veze s kvalitetom bolida, restrukturiranje poboljšava situaciju i u iduće tri godine imaju sve preduslove za ukupnu pobjedu.



        2
        2

        0
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        2015. Ferrari je rasturio RB
        2016. Što je Ferrari bio godinu prije, to je sad RB
        2017. Opet Ferrari bolji i uz to radi jaako velik korak prema Mercedesu
        Po tebi je Renaultov motor krivac zasto RB ne moze do naslova jer ne moze sustic Ferrarijev i Meckin motor. Gdje je Ferrarijev motor bio 2016. a gdje je sad? Zasto Renault nebi napravio takav skok? Jedna je stvar reći da će Ferrari imati veće šanse za osvajanje naslova zbog dobrih temelja i s tim se slažem, ali reći da će naslov sigurno osvojit je neozbiljno



        4
        4

        0
    • Renault
      Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

      Haha moj ensis, smatrao sam te isto malo kompaktibilnijim forumasem i onda ti izvalis ovakvu nekakvu glupost..
      Pa evo da je to neka druga ekipa, nego za Red Bull to izjavit naustrb Ferrarija koji je taraba ekipa vec vise od deset godina (s ovolikim financijama kojima raspolazu, a koje su rezultate ostvarili definitivno su taraba ekipa)



      8
      8

      0
      • avalon Prikaži

        Renault_F1_team .. i ja bi se složija sa tvojim komentarom ( uz za sada 5 forumaša ) samo …. vjerovatno je po tvojim kompaktibilinim kriterijima Tuzlaensis izvalija glupost ali ni ja nisam kompaktibilan pa je nisam vidija . možda je glupa izjava Tuzlaensisa da renault još zaostaje sa PU za mercedesom i ferrariem . naravno da eventualna noga renauta RB ( ili obrnuto čime RB dugo vrimena prijeti renautu zbog njihove nedovooljno konkurentne PU ) je nemoguć scenarij , a ako bi se slučajno i dogodija RB bi ima na raspolaganju ne samo hondinu PU već 100 % i mercedesovu ili ferrarievu . znači Tuzlaensis je kompletno krivo napisa zar ne ? svak ko ne osvoji prvenstvo je taraba ekipa ( ma šta to taraba značilo ) iako može bit i u samom vrhu ka šta je ferrari skoro konstantno od 2007. . npr 2008. je McL/hamilton osvojia vozačku titulu , massa izgubija prvenstvo za bod u zadnoj trci , a taraba tim je osvojia konstruktorsku ;) bilo je u ovih 10 sezona i za ferrari slabih … npr 2009. kad su u konstruktorskom završili 4. ili 2014. takođe 4. , ali i 2010. kad se FA do kraja borija za titulu sa sebom ( 256 Vs 252 boda ) , 2012. sa 3 boda “minusa” za RB koji je u tom periodu dominira . od 10 proteklih sezona ferrari je samo 2 X bija van prve trojice . posli loše 2014. već 2015. je bija u konstruktorskom boli od RB za 241 bod , RB im je to “vratija” 2016. … 70 bodova više , da bi ih ferrari lanu ostavija iza sebe 154 boda , a ricciarda ka bolje plasiranog iz RB za neznatnih 117 bodova :) :) stalno se “zvoni” o financijama koje ferrari ulaže , a kako sa ulaganjima stoji RB ? evo podataka za 2015. kad je seb završija 3. u vozačkom , ferrari 2. , a RB 4. u konstruktorskom …. 1. RB sa 468 , 7 milja eura , 2. mercedes sa 467 , 4 , 3. McLH sa 465 i 4. ferrari sa 418 milja eura . vidi vraga RB je uložija 50 , 7 milja eura više od ferraria da bi im bolje plasirani vozač ( kvyat … 7. na kraju ) zaosta za 3. sebom 183 boda i u kostruktorskom RB tek 4. ( ferrari 2. ) sa zaostatkom od već spomenuta 241 boda . u 4 sezone novih PU rezultati RB Vs ferrari su 2 : 2 u vozačkom i kostruktorskom prvenstvu . pusti prošlost i one 4 titule RB u njihovoj povjesti jer ferrari je u povjesti osvojia 16 kostruktorskih i 15 vozačkih uz istine radi puno duži “staž” u F 1 . btw u eri ovih PU RB je ostvarija 8 , a ferrari takođe 8 s tim šta su sve sebove i ostvarene od 2015. do kraja 2017. jer su FA i KR “zaboravili” pobjeđivati , a u RB su pobjeđivali i DR ( 5 X ) i MV ( 3 X ) ;) kako će bit u budućnosti to treba vidit ali ferrari izgleda ima bolju perspektivu makar šta se tiče PU . upitan može bit jedino doprinos KR u sezonama koje dolaze . slabost PU renaulta ( možda i honde ? ) ne može 100 % nadoknadit šasija AN osim ako francuzi ne nadoknade zaostatak …



        1
        1

        0
    • Kimi Raikkonen 7
      Iceman Donator Prikaži

      Ha…. vidim dobivaš kritiku, možda opravdano, ali možda i ne.
      Vidjet ćemo što će biti ako Renault da nogu RB-u, a onda jedina opcija će im biti Honda.



      6
      6

      0
  2. Fernando Alonso 14
    Majki2111 Prikaži

    Respekt. Nije otišo za parama nego ostao u svom timu i pomogo u teškom periodu. Veliki respekt.



    17
    17

    0
  3. Mclaren
    KERS Prikaži

    Svrati malo do Mclarena…



    10
    10

    0
  4. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Čovjek na mjestu. Vidi se koliko ga je očajno Ferrari želio. Sto nije bilo govora da je on pristao doci no onda su iz Ferrarija poslalo nekog desetog da se njjm dogovori pa ga je to razljutilo. Sva srece da je odbio Mercedes. To bi bila brutala.



    10
    10

    0
  5. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Iako mi se ne sviđa, veliki respect za najboljeg dizajnera F1 svih vremena.



    8
    8

    0
  6. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Čovjek je u RB-u pronašao svoj dom i nema tog trofeja ili novaca koji će ga natjerati da ode. Respect!



    15
    15

    0
  7. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    ja neznam čovijeka kao ni vi pa ajmo malo špekulirat:
    možda nije razlog odanost RB-u, možda je razlog puno egoističnije prirode: RB je izgradio, tamo je šef I sluša ga se, u Ferkanu I Mercu bi njegove odluke bile vjerojatno propitkivane, a čovijek možda voli biti šef i imati odriješene ruke
    u svakom slučaju respect na radu, da nije u F1, Alonso bi imao vise naslova :D



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.