Zimska stanka, 38 dan: Najbolje Schumacherove utrke

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 4 min 7 komentara

Legenda sporta i neprikosnoveni majstor vožnje, Michael Schumacher, danas slavi 49. rođendan. Već četiri godine izgleda kao da ga ne slavi budući da je stanje iznimno teško. Informacija gotovo da i nema, jer da se barem nešto dobro događa, zasigurno bi se već doznalo. Ovako ostaju samo puka nagađanja i mnogo dezinformacija. Ono što sa sigurnošću možemo reći je da je Schumacher odvozio neke od najboljih utrka u povijesti sporta, stoga se podsjetimo na neke od njih.

VN Španjolske 1994. – Michael Schumacher došao je na petu prvenstvenu utrku s čak 30 bodova nad drugoplasiranim u poretku, a tada se za pobjedu dobivalo samo 10 bodova. Nakon četiri pobjede u nizu nije izgledalo da će se nešto promijeniti, a da nije bilo kvara na bolidu niz bi se sigurno nastavio. U subotu je Michael uvjerljivo osvojio pole position te je silovito krenuo u utrku. Izgledalo je kao da će odnijeti još jednu pobjedu te dodatno povećati vodstvo u poretku vozača. No, ubrzo se u priču umiješao mjenjač, koji se zaglavio u petoj brzini, pa je Michael ostatak utrke morao odvoziti o veoma visokom stupnju prijenosa, budući da su mjenjači tada imali šest stupnjeva. Čak je uspio odraditi dva zaustavljanja u boksu te završiti na drugom mjestu, uz samo 24 sekunde zaostatka za pobjednikom Hillom. Nevjerojatna utrka tada još neokrunjenog prvaka.

VN Belgije 1995. – Utrka u kojoj je Schumacher potpuno pregazio Hilla po pitanju vozačke kvalitete. Schumacher je startao s tek 16. mjesta, dok je Hill krenuo s osmog. Već se Schumacher za 20-ak krugova dokopao vodstva. Uspio je doći do njega jer je vodeći Hill ušao u boks po gume za mokro, dok je Michael ostao na slickovima. Za njega se to pokazala kao dobra odluka jer je iza sebe uspijevao zadržati Hilla na stazi koja je apsolutno više odgovarala gumama za mokro. Pobijedio je s 20 sekundi prednosti nad Hillom.

VN Španjolske 1996. – Dan kada je Schumacher potpuno razmontirao konkurenciju. Na dan utrke kiša je natopila stazu, uvjeti su zaista bili loši, ali to uopće nije bio problem za Schumachera. Startao je treći, no krenuo je veoma loše te pao na deveto mjesto. Nije puno trebalo da se vrati. U 11. krugu preuzeo je vodstvo od Villeneuvea kojeg je prešao kao da je u Minardiju. Vodstvo je povećavao nevjerojatnom lakoćom, nekada i više od tri sekunde po krugu. Pobijedio je s 45 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog.

VN Mađarske 1998. – Genijalno strateško djelo Rossa Brawna i genijalna vožnja Michaela Schumachera osvojili su ovu pobjedu. McLaren je sa svojim MP4-13 još uvijek bio bolji bolid od Ferrarijevog, a s obzirom da se na Hungaroringu vrlo teško pretjecalo, uobičajena strategija ne bi pomogla u postizanju boljeg plasmana od trećeg mjesta. Tada Brawn smišlja ideju o dodatnom ulasku u boks, a da Schumacher pritom vozi kvalifikacijske krugove. Tako je i bilo, Schumacher je izazov prihvatio, ispunio obavezu kao najbolji vojni oficir te pobijedio s 10 sekundi prednosti nad Coulthardom.

VN Brazila 2006. – Malo je toga ostalo za reći o ovoj utrci, a da se već ne zna. Bila je to zadnja Schumacherova utrka za Ferrari te se tada činilo zadnja u Formuli 1. Potpuno je zasjenio cijeli trkaći vikend, njegov oproštaj od F1 željeli su vidjeti gotovo svi. I zaista, bio je spektakularan. Na prethodnoj utrci koja se održala u Japanu potonule su sve nade za Michaelov osmi naslov. Matematičke šanse su postojale, no one nisu bile realne. U ranom stadiju utrke pao je na začelje poretka zbog probušene gume koju je zaradio u dvoboju s Fisichellom. Nakon toga uslijedio je tornado. Najbrži krug za najbržim krugom, pretjecao je vozače kao da vozi mnogo jači bolid. Čim bi se nekom približio znali biste da će ga preteći. Na kraju je završio kao četvrtoplasirani, bez postolja za kraj karijere. Ovacije publike bile su ogromne, kao i sve što je Michael ostavio za Formulu 1.


Odgovor

7 komentara

  1. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Hvala Marko na ovom podsjetniku. Čitam i svaku od tih utrka vrtim u glavi jer sam imao čast gledati ih, pa makar i na televiziji.
    Eh kad bi se desilo čudo, a on se sad odjednom pojavio u javnosti na svojim nogama uz objašnjenje da se fizički pripremao da sam objavi tu vijest…:-(



    9
    9

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Belgija 1997 :klanjam:
    A dodao bi i troje kvalifikacije: Monako 1996, Malezija 1999. i Monako 2012.
    #KeepFightingMichael
    Sretan 49. rođendan i akBgda da 50. dočekaš boljeg zdravlja



    6
    6

    0
  3. Formula1
    f1zd Prikaži

    Naježio sam se dok sam čitao..pogotovo ovo za zadnju utrku..
    #KeepFightingMichael



    5
    5

    0
  4. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Prava legenda! Sretan mu rođendan i neka napokon mu krene na bolje s tim zdravljem, jer čovjek može imati milijune/milijarde novaca, ali to mu ništa ne znači ako nema zdravlja!



    4
    4

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.