Zimska stanka, 32. dan: Vozači s najvećim postotkom odustajanja (2. dio)

Marko Rakić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Zimska stanka, 32. dan: Vozači s najvećim postotkom odustajanja (2. dio)

Marko Rakić

Ostalo nam je pet najnesretnijih vozača, a neka imena zasigurno će vas iznenaditi, kao i brojke kojima se mogu “pohvaliti”. Za početak jedan ugodan podatak – ovih pet vozača nastupilo je na 329 utrka, a od toga su odustali u njih 243. Solidno!

5. Ivan Capelli – Nesretni Talijan stalno odvozio je mirno samo jednu sezonu u svojoj karijeri. Bila je to 1988., kada je odustao samo šest puta u 16 utrka (danas je to velik broj odustajanja) te osvojio dva postolja. Sve ostale sezone bile su teška katastrofa. U sljedeće tri godine (1989. – 1991.) završio je samo sedam utrka, sve ostale je odustao. Od 93 utrke u koje je startao, odustao je 67 puta, što je u postotku 72.04%.

4. Bertrand Gachot – Francuz svoju “slavu” može zahvaliti Michaelu Schumacheru koji ga je zamijenio u Belgiji 1991. godine. Bertrand se u Londonu obračunao s taksistom, pa je završio u zatvoru. Izuzev 1991. kada je vozio za Jordan, njegovo vucaranje kroz Formulu 1 bilo je poprilično mučenje. U 37 utrka nije startao, od 47 koje je započeo odustao je 34 puta te je u cijeloj karijeri osvojio pet bodova. Za razliku od ostalih vozača, on je ponešto svojih odustajanja zaradio sudarima, što se odlično poklapa s pričom iz Londona.

3. Teo Fabi – Kroz karijeru je Talijan bio u vrlo dobrim momčadima, ali gotovo uvijek u krivo vrijeme. Unatoč nekoliko osvojenih pole positiona i postolja, Teo Fabi nikada nije bio dovoljno konkurentan u utrkama. U kvalifikacijama je znao biti vrlo brz u odnosu na timske kolege, no falilo mu je ono nešto da bude kompletan. Bio je poprilično temperamentan van staze, dok je na stazi imao zaista previše nesreće s pouzdanošću bolida. Startao je u 64 utrke, od kojih 48 nije završio, pa dobijemo 75% nezavršenih utrka.

2. Piercarlo Ghinzani – Da budem iskren, za Piercarla nisam čuo do jučer kada sam pronašao temu za pisanje članaka. Talijan je svoju karijeru počeo poprilično kasno, u dobi od 29 godina. Uglavnom je vozio spore i nepouzdane bolide, o čemu možda najbolje govori jedan plasman u bodovima od 76 utrka u koliko je startao. Odustao je 57 puta, što je postotak od 75%. Loš dojam povećavaju 36 utrka u koje nije startao ili se nije uspio kvalificirati.

1. Jean Pierre Jabouille – zadnji vozač koji je bio i inženjer, uvelike je pomogao Renaultu da unaprijedi turbo motor. Njegove trude uživali su Alain Prost i Rene Arnoux početkom 80-ih, dok se Jean povukao iz sporta. Količina nesreće koju je Francuz doživio tijekom svoje karijere bila je nevjerojatna. Jean je bio vrlo brz vozač i odličan za svaku momčad u to vrijeme kada je razvoj turbo motora išao otežano. Na stazi je bio veoma precizan, nikad nije pravio probleme o čemu najbolje govori samo jedno odustajanje zbog sudara. U sezoni 1977. mu se tri puta dogodilo da nije mogao startati u utrku jer bolid nije bio spreman. U 49 odvoženih utrka, odustao je 37 puta. Ipak, s vodećim postotkom od 75.51%, Jean Pierre Jabouille jedini je vozač s ove liste koji je uspio pobijediti u utrci. A Francuz bi to sigurno napravio više puta da ga je bolid nekada poslužio.

Podrži nas

Zadnji donatori:
288GTO
Vordas
dalmat

Top donatori:
wapi
Jester
Crash

F1puls autori su dosad napisali 9615 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 8 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Marko Rakić
Pulsmedia autor
1198 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Zimska stanka

Komentiraj

5 komentara

  1. David Croft Frantic Donator Prikaži

    Hehe, pogodio sam prvu trojicu…. :chill:    2

    0