F1puls dio troškova podmiruje prikazom reklama. One nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Zimska stanka, 8. dan: Alfa Romeo u Formuli 1 (4. dio)

Crankshaft

Korisnički panel

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Na kraju 1982., poslije četiri relativno loše godine za Alfu Romeo, predsjednik talijanske kompanije Ettore Massacesi odlučio je raskrstiti s Autodeltom te je ovlasti za dizajn šasije dao Euroracingu u njihovoj novoj tvornici u Senagu, iako je u Euroracing premještena većina Autodeltinih ljudi i opreme kako bi se osigurala što bolja tranzicija.

Marlboro je nastavljao sponzorirati ekipu, a Andrea de Cesaris je dobio novog timskog kolegu. Bruno Giacomelli nakon četiri godine napušta Alfu i odlazi u Toleman, dok na njegovo mjesto dolazi Mauro Baldi.

1983., Marlboro Team Alfa Romeo

FISA je 1983. konačno zabranila ground effect nakon mlakih ranijih pokušaja te velikih problema koje su bolidi s takvom inovacijom prouzročili ranijih godina, pogotovo 1982. kada su se neki vozači jako teško nosili sa silama, slično kao i najopterećeniji dijelovi ovjesa koji su u nekim slučajevima bili pred raspadanjem. Što se tiče izgleda novih bolida, to je značilo da nije bilo potrebe za dugačkim ravnim bočnim stranama, ali je zato bilo prisutno više krila kako bi se nadomjestio gubitak downforcea.

Novi jednosjed, model 183T, bila je modificirana verzija prethodnika, ali ovoga puta s Alfinim V8 turbo motorom (prvi puta testiranog u Monzi 1982.) i ravnom podnicom sukladno novom pravilniku. Rano u sezoni otpušten je Ducarouge, tvorac novog bolida, a zamijenio ga je tehnički direktor Luigi Marmiroli.

Alfin V12, koji je momčad služio od 1979., otišao je u mirovinu što se tiče tvorničke momčadi, ali je te sezone primjenu našao u Oselli. Novi motor nosio je oznaku 890T, imao je obujam od 1500 ccm, u konfiguraciji V8 s kutem od 90 stupnjeva između svakog reda cilindara, prednabijanje turbopunjačima (po jedan za svaki red cilindara) i bitan porast snage u odnosu na prethodnika. Dok je V12 razvijao oko 540 konja krajem 1982., turbo V8 (jedini turbo motor na gridu s 8 cilindara te sezone) je imao 640 konja, što je ipak bilo manje od 850 koliko su tada imali BMW-ovi, Renaultovi i Ferrarijevi turbomotori (u kvalifikacijama).

Odustajanja su i ove sezone bila brojna, ali godina je ipak završila bolje nego prethodna. Najbolji rezultati su drugo mjesto de Cesarisa u Njemačkoj, četvrto na predzadnjoj u Ujedinjenom Kraljevstvu i još jedno drugo mjesto, na posljednjoj utrci sezone u Južnoafričkoj Republici. Talijan se može pohvaliti i najbržim krugom u Belgiji, na utrci gdje je startao iz drugog reda i koju je vodio na više od pola udaljenosti. Timski kolega Mauro Baldi kao najbolji rezultat ima peto mjesto u Nizozemskoj.

Ekipa Alfa Romea je sezonu završila na šestom mjestu s 18 bodova, što će se kasnije pokazati najboljom sezonom u povratničkoj eri talijanske momčadi.

Podrži nas

Naš zadnji Donator je: AlkY.

Najveći donatori: Jester, CrashOverride, wapi

Zajedno smo od veljače 2015. godine. Donirajte i vi iznos po volji na PayPal.

Crankshaft
Pulsmedia autor
642 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

5 komentara

 1. David Croft Frantic Donator Prikaži

  Heh, svi su imali šestake i L4 motore, jedino su oni morali nešto muljat sa V8, u samo litru i po.
  A vidimo i da se De Cesaris popravio.
  Odlično Vedrane.


  0

  0