Zimska stanka, 3. dan: Uvodna riječ i Huntova anegdota

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 6 komentara

Dragi čitatelji F1puls portala i općenito ljubitelji Formule 1 s ovih prostora, čast mi je otvoriti “novu sezonu” zimske stanke. Prošle godine se kroz ljeto i zimu moglo vidjeti kakvog su tipa ovakvi članci, a to su zanimljivosti iz povijesti, razne analize, osvrti na određene situacije i dr. Članke sam radio sam, što je ponekad znalo biti teško i za ovu godinu nisam bio voljan to pisati. No, došlo je do promjene, zimske stanke će biti te imamo jednu novost.

Vedran Kristić pridružit će mi se u ovom pothvatu pa ćemo naizmjence pisati članke kako ne bi došlo do zasićenja. Jer napisati sam više od 100 članaka gdje nije lako pronaći/izmisliti tematiku, vjerujte nije lako. Zabavljat ćemo Vas Vedran i ja, tj. pokušat ćemo pa kud puklo da puklo :)

Da ne ostane sve na uvodu ubacio bih jednu od stotine smiješnih priča vezanih uz Jamesa Hunta. Ova je vezana za njegovo komentiranje na BBC-u nakon napuštanja Formule 1.

James Hunt završio je svoju karijeru 27. svibnja 1979. godine na VN Monaka. Njegov bolid ponovno je otkazao poslušnost, četvrti put uzastopno i to je (uz mnoštvo drugih razloga) bio razlog zašto je tada zauvijek otišao iz F1. Nije dugo trebalo da pronađe novo radno mjesto. U BBC-u su mu ponudili posao komentatora utrka, a kojeg je bez razmišljanja prihvatio. Tada je komentirao Murray Walker, po mnogima najbolji komentator svih vremena. Njih dvojica bili su potpuna suprotnost. Murray je bio vrlo temeljit u svom radu, mnogo je istraživao te je pratio sve događaje koje je mogao pohvatati. Huntov stil u početku je bio doći par minuta prije utrke s pitanjem: “Tko je na pole positionu?”.

Njegove provale nastavile su se godinama poslije, a “epiteti” koje je davao nekim vozačima bili su neprocjenjivi. James je radio sve suprotno od posla komentatora, ali to mu je išlo tako dobro da je zabavljao gledatelje i nizao legendarne izjave. Neke od izjava:

“Rene Arnoux je opasnost za sve vozače.”

“Prostov motiv utrkivanja je sumnjiv.”

“Nannini kao da nema mozga.”

“Andrea De Cesaris je sramota sam za sebe.”

“Piquet je u Formuli 1 samo kako bi održavao svoju jahtu.”

A poslušajte i jednu izjavu s VN San Marina 1990. De Cesaris je kao zaostali vozač trebao propustiti vodećeg Mansella, no umjesto toga ga je udario. Na to je Hunt komentirao: “Sada ponovno vidimo situaciju. Vidite da je Mansell na unutrašnjoj strani , De Cesairs trebao je znati da je tu, još je vodio u utrci i pogledajte ovog idiota.”


Odgovor

6 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Pocelo jee ? Zbog ovog mi zimska pauza proleti, a i svaki sljedeci dan dode nesta zanimljivo. Super ?



    15
    15

    0
  2. Ferrari
    karlo_b Prikaži

    Samo naprijed decki… :D



    8
    8

    0
  3. Michael Schumacher
    Ferrari Maniac Prikaži

    Jesssssssssss!!!!!!!!!!



    9
    9

    0
  4. David Croft
    Dome_Senna Prikaži

    Dragi prijatelji, malo je off topic tema, ali ako ste u prilici pročitajte knjigu našeg pisca Zorana Pongrašića “Ja, ja i Formula 1”. To je autobiografski roman koji paralelno osim života pisca prati i sva događanja od sredine 70-ih u svijetu nama omiljenog sporta. Znači ja sam došao samo do 20. stranice i knjiga je stvarno vrhunska. Brzo se i lako čita, a i kidanje od smijeha na puno dijelova. Svakako bacite oko!

    http://www.mvinfo.hr/knjiga/11111/ja-ja-i-formula-1-autocenzurirani-poluautobiografski-roman



    7
    7

    0
  5. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Ajde super, definitivno nešto što mi je falilo! Samo naprijed dečki


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.