Ecclestone: Mercedes je pomogao Ferrariju kako bi postali rivali

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 3 min 14 komentara

Bernie Ecclestone prokomentirao je skok u Ferrarijevoj formi ove sezone i to na sebi svojstven način – bez dlake na jeziku. Bivši gazda Formule 1, koji danas slavi 87. rođendan, tvrdi da je Mercedes imao prste u svemu tome za dobrobit svih uključenih strana.

Na pitanje je li Ferrari imao vanjsku pomoć, Ecclestone je za talijansku La Repubblicu rekao:

“U ovom slučaju, nitko ne može znati osim onoga tko je učinio… U jednom trenutku je sigurno pomoć oko motora bila tamo.”

Na pitanje tko je tu pomoć ustupio, Bernie nastavlja:

“Mercedes – s dobrim razlogom. Svjetsko prvenstvo osvojeno protiv Saubera je jedna stvar. Ono osvojeno protiv Ferrarija je drugo.”

“Ne znam točno, kažem možda. U prošlosti se to već dogodilo s Hondom, a ako je Mercedes odlučio proslijediti tehnologiju Maranellu, ja tvrdim da je to bio dobar potez.”

“Također, uz prijateljsku situaciju između dvije momčadi, sigurno je da je najbolja stvar za Stuttgart u 2017. godini bila osigurati da: a) Red Bull nema najsnažnije motore i b) da je Ferrari dovoljno konkurentan da bude vjerodostojan suparnik kojeg će Mercedes pobijediti.”

Vladavina Mosleyja, Ecclestonea i Ferrarija

Ecclestone je zatim nastavio te je rekao da je Ferrari dobivao pomoć s vrha kada su on i Mosley vodili sport i krovnu automobilističku organizaciju.

“Pomaganje Ferrariju je uvijek bila najpametnija stvar koju možete napraviti, i to se uvijek činilo kroz tehnički pravilnik.”

“Momčadi su važne Formuli 1, ali Ferrari najviše. Zato je tijekom godina napravljeno mnogo stvari koje su pomogle da u Maranellu pobijede.”

Ecclestone je zatim upitan pomaže li direktor F1 utrka Charlie Whiting britanskim momčadima.

“Ne. Charlie je uvijek radio ono što bi trebao. Umjesto toga, Max (Mosley) je često pomagao Ferrariju. I ja isto. Svi mi smo željeli da Ferrari pobijedi.”

“Sezona koju osvoji Ferrari je vrjednija od sezone koju osvoje drugi. Ali gledajte, momčadi imaju razloga izazvati konkurentan Ferrari. Jedna je stvar pobijediti protiv Saubera, ali druga pobijediti protiv crvenog bolida iz Maranella.”

Horner: Mercedes i Ferrari slično razmišljaju

Red Bullov šef Christian Horner ne tvrdi da je postojala takva vrsta pomoći, ali dodaje da se nešto može iščitati.

“Bernie obično tako razmišlja, rekao bih to na temelju onoga što je povezao. Potpuno je jasno da postoji jako čvrst odnos između Ferrarija i Mercedesa, način na koji se ponašaju na sastancima, jedni neće podići ruku bez da je druga strana u dogovoru ovih dana. To je ta dinamika.”

“Nije ovo prvi puta da se tako nešto događa u Formuli 1, neće biti ni zadnji puta. To se nas ne tiče. Nemam pojma, bio bih iznenađen, ali da… ono što danas vidite s Mercedesom i Ferrarijem, dosta su usklađeni u svim svojim razmišljanjima.”


Odgovor

14 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    prosto sam šokiran, pogotovo ovim srednjim ulomkom. ma ne bi oni nikad…. :D



    7
    7

    0
  2. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Rekao je i Bernie da je Mercedes imao pomoć oko ovih motora prije nego je itko znao za njih… Stoga, sta je novo u F1? A koliko je vjerodostojna izjava je samo primjer o kažnjavanju Lewisa od strane sudaca….Moš mislit…tip je od prvog sjedanja u F1 bolid imao naklonost svih u F1 pa i samog McLarena naspram Alosna….Lik je samo Massi sjebao 5,6 utrka i nijednom nije bio kažnjen. Vađen iz pjeska da nastavi utrku. Za njega su rađene stvari sto za sve ostale nisu nikada. Zvijer je od vozača Lewis ali i ovaj Bernie malo kaki previše.



    12
    12

    0
  3. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Cijela F1 je jedna velika mafija. Stavio bih ruku u vatru da su se iza kulisa odvijali jos veci cirkusi od spygatea i crashgatea. Meni nije jasno kako je Renault uspio izbjeci kaznu za istu stvar zbog koje je McLaren osuden.

    Osim toga i Will Buxton je rekao da je jedan skandal prosao ispod tepiha.

    “there are a few secrets about the way in which certain things played out over my time in Formula One that I’m sure will come out at some point. It’d take some guts or the end of actually caring on behalf of the protagonists, but I’m pretty sure that one major story of the last few years will blow up before too long. I’ve tried to push Steve Matchett on Option 13 a few times but he won’t budge. If it came out heads would roll at the top of f1 establishment”.

    Neki spekuliraju da se radi o Bennettonom ili RBR-ovom traction controlu, neki da je McLaren 2007 morao prepustiti naslov Ferrariju zbog Mosleyeve i Dennisove medusobne mrznje. U svakom slucaju F1 je puna gamadi.



    12
    12

    0
  4. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Ne vjerujem mu ni riječi, vjerujem da je postojala naklonjenost nekoj ekipi kroz godine kao što je slučaj s Mercedesom pred uvođenje hibrida, ali ovo je pretjerano



    2
    2

    0
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      Nije on rekao. Evo vam sve tajne našeg motora i bolida.
      Rekao je, ne samo on, da Mercedes i Ferrari na momčadske
      sastanke dolaze s unaprijed raspravljenim pitanjima
      i usklađenim mišljenjem.
      To nije protiv pravila.
      Isto tako je rekao da je on nekada pazio da nužna pomoć
      u lošim sezonama, a imali su par detljeća krize
      koju Ferrari dobije bude u skladu sa propisima.
      Uostalom, oni Ferrari-Mercedes su stari konkurenti i u nekim stvarima suradnici.
      Ako je npr: prošle sezone Ferrari imao problem oko MGU neznam koji
      i turbine koja im trza, puca, vibrira…… loše radi i zbog nje su nepouzdani
      i od 2,5 sekunde koliko su prosječno sporiji
      1 sekundu + odustajanja gube zbog tog problema.
      Dogovore suradnju i pomoć specifično oko tog dijela.
      Jedni drugima pokažu što su zaključili i
      izrade novu turbinu……. koja niš ne valja hehe


      0
      0

      0
  5. F1puls Portal
    gosuasus Prikaži

    Najbolja Formula 1 bi bila da su svih deset timova jednaki.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.