Lauda: Bijele crte ne predstavljaju granicu staze

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 6 min 18 komentara

S kaznom za Maxa Verstappena se ne slažu mnogi u paddocku, bez obzira na to što je ona zarađena sukladno sportskom pravilniku Formule 1. Neki to pravdaju činjenicom da drugi vozači tijekom GP vikenda nisu kažnjavani za odlazak izvan granica staze, dok drugi utjehu pronalaze vlastitim tumačenjem pravilnika, vjerojatno navodeći se trkaćim instinktom. Potonji slučaj je vjerojatno podloga za stav Mercedesovog neizvršnog predsjednika Nikija Laude koji ne može shvatiti reakciju trojice sudaca s VN SAD-a.

“To je najgora odluka koju sam ikada vidio”, rekao je Lauda i nastavio. “Verstappen nije učinio ništa loše. Mi smo trkaći vozači, ne nalazimo se na normalnoj cesti. Smiješno je uništiti sport s ovakvom vrstom odluke.”

Austrijanac se zatim osvrnuo na činjenicu da je u posljednje vrijeme usvojen trend blažih kriterija sudačkih trojaca, što vozačima daje veću slobodu u dvobojima, čak i pod cijenu izlaska izvan granica staze.

“Sazvali smo suce da nam kažu koliko brzo mogu donositi odluke u utrci jer je uvijek stajalo ‘po istragom’. Zato smo se žalili. Pozvani su suci, Jean Todt je upitao sve prisutne, Charlie Whiting je bio tamo, mi smo bili tamo, te smo se svi složili da se suci neće miješati osim ako je opasno.”

“Veoma jednostavno. Ako voze jedan preko drugoga ili se okreću naopačke, samo tada će suci uskočiti. To je bilo na početku prošle godine.”

“Charlie cijelo vrijeme govori da postoje bijele crte i da ne možete voziti preko njih. Zašto ne biste mogli ako je moguće? Izgradite zid ako želite. Dok god ste na normalnoj stazi, možete ju koristiti. Bijele crte nisu granica. Sa svim smo se složili, prošle godine je to dogovoreno, a sada dobijemo ovakvu odluku. Mislim da je to potpuno pogrešno.”

Međutim, takav dogovor, ako postoji, protivan je sportskom pravilniku Formule 1, pogotovo članku 27.3 koji jasno kaže da bijele crte označavaju granicu staze:

“Vozači moraju poduzimati svaki razuman napor kako bi cijelo vrijeme koristili stazu te ne smiju namjerno napuštati stazu bez opravdanog razloga.”

“Smatrat će se da vozači napuštaju stazu ako nijedan dio bolida ne ostaje u kontaktu s njom, a da bi se izbjegle sumnje, bilo koje bijele crte koje definiraju rubove staze će se smatrati dijelom staze, ali rubnjaci neće.”

Lauda je zatim dodao da ovu temu ponovno treba načeti na sljedećem sastanku Strateške grupe sljedećeg mjeseca.

“Na sljedećem sastanku grupe ovu temu trebamo staviti na dnevni red i početi sve ispočetka, jer ne možemo to činiti, otišli smo predaleko. Nije postojalo ništa u što se trebalo miješati, to je bilo normalno pretjecanje.”

Horner: Granice staze se trebaju ponovno preispitati

Red Bullov šef Christian Horner smatra da FIA treba pronaći novo rješenje ako u budućnosti neće kažnjavati sve vozače koji odlaze sa staze.

“Utrkivanje je ono što navijači žele vidjeti. Ako ne želite da bolidi idu tamo, stavite veći rubnjak ili nešto šljunka, ili nešto drugo. Ono što ide na živce je manjak konzistentnosti. Gdje ćete povući crtu? Za navijače, za obične gledatelje, stvari moraju biti jasne.”

“Kako možete reći da je ono što je Valtteri napravio (drugi krug, prvi zavoj) u jednu ruku u redu, ali ono što je Max napravio nije? Ako ste vani u bilo kojem drugom sportu, onda ste vani. Ne može biti da je ovo u redu tamo, ali nije u redu ovdje. Ili potpuno ukinite to pravilo i dopustite im da se utrkuju, ili ako ne želite da bolidi idu tamo, stavite šljunčanu zamku, veće rubnjake ili nešto što će ih obeshrabriti tako da ne idu tamo.”

Horner je zatim upitan jesu li suci kompetentni za posao koji rade.

“Morali biste se zapitati. To pitanje je povlačeno i prije, konzistentnost suđenja ovisi o sucima koje dobijete na taj dan, neki su jako dobri, a neki nisu. Svi mi trošimo užasno puno novca na motorsport pa želite konzistentno i profesionalno suđenje. Mislim da je nakon odluka poput ove danas teško razumjeti gdje je konzistentnost.”

“Mislim da je u žaru borbe donesena kriva odluka jer se odnosila na postolje i slanje pravih ljudi na postolje, mislim da je bilo nekonzistentnosti ako se pogledaju drugi incidenti koji su se dogodili u utrci.”

“Bilo bi netočno reći da suci favoriziraju jednu momčad naspram druge. Jednostavno je problem u tome da je odluka bila kriva.”

Suci u Austinu su bili Radovan Novak, Mika Salo i Garry Connelly, a potonji je također sudio prošlogodišnju VN Meksika kada je Verstappen s treće pozicije spušten na četvrtu. Horner kaže da je tada u Meksiku rečeno da će suci ubuduće vozaču dati priliku da objasni svoje viđenje situacije ako se pojavi još jedan incident kasno u utrci, ali to se ovoga puta nije dogodilo.

“Rekli su da neće ponovno donijeti žurnu odluku. Rekli su da će saslušati, pogledati sve činjenice, poslušati vozače i onda donijeti odluku. Što se dogodilo? Odluku su donijeli odmah i mislim da je onda šokantna. Nisu čak ni saslušali Maxov argument. U drugim slučajevima bi pozvali vozače i čuli obje strane. Možda bi došli do istog zaključka, ali barem im dajte pravo da se izjasne.”

“Formula 1 je i dalje nezrela u ovoj državi, to je velika utrka i s manjkom konzistentnosti u donošenju odluka trebao bih pomisliti da svi gledatelji i navijači nisu shvatili. Čak ni Kimi Raikkonen nije shvatio zašto je on na postolju, a ne Max. Mogli bismo izdvojiti pet ili šest različitih incidenata bolida koji odlaze izvan staze. Gdje dobivate prednost, a gdje ne? Direktor utrke je bio jasan da nema problema s granicama staze, koliko znam o tome se raspravljalo ranije tijekom vikenda.”

Andretti: Max je opljačkan

Mario Andretti, svjetski prvak iz 1978., također je uputio kritike na račun sudačkog trojca.

“Nakon gledanja snimki moglo bi se jednako tako tvrditi da ga je Kimi istjerao tamo. Najbolje pretjecanje na VN SAD-a. Žao mi je Maxa Verstappena, opljačkan si.”

Max Verstappen je za svoj potez dobio 5 sekundi vremenske kazne i jedan kazneni bod.


Odgovor

18 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    Po istoj logici uništavanje sporta je npr. diskvalifikacija Hunta zbog čega ono? Par milimetara šireg bolida?
    Lauda ne seri, ti si bio taj koji je uvijek htio igrati po pravilima. Sve je čisto.



    31
    31

    0
  2. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Mi smo trkaći vozači, ne nalazimo se na normalnoj cesti. Smiješno je uništiti sport s ovakvom vrstom odluke.”

    !!!



    4
    4

    0
  3. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Lauda: Bijele crte ne predstavljaju granicu staze

    Nego što predstavlja granicu staze? Tribine?



    28
    28

    0
    • F1puls
      Krstas Donator Prikaži

      Da je bila obrnuta situacija. Bili tada pricao ovo ili govorio nesto drugo?



      10
      10

      0
      • Ferrari
        Markozaja Prikaži

        S vi bi pricali isto ko i sad..pravila su pravila..nekad idu a nekad ne idu nekom u korist..ja sam za to da se vrati sljunak svuda pa da vidimo ko bi iso oko staze..balavac ima srece da vozi u ovo doba kad je svuda asfalt a jos se i pravi pametan..da je vozio 2000ih nebi 1 utrku zavrsio neg bi se koprco u sljunku svaku trku..kud su ovak unistili sve sto se moglo u toj f1 sad bi jos trebalo i ukinut bilo kakva pravila da bi balavac mogo bit sretan..e ma nemoj..nije lik toliko bitan koliko si je umislio da je..jos je manje bitan njegov caca koji je pokupio svu pamet svijeta..sto se laude tice i njegovih komentara..da je vettel tako preso hamiltona ne bi tako prico..lik je klaun..uvijek bio i osto..0 respecta za njega i niegovo misljenje..i da..sudci su si sami krivi zbog ove situacije..ne znam zasto im uopce dopustaju da idu van staze bez kazni…isto glupost..isto sto i kad je staza napravljena zamisljena je da su pasice rub staze a ne 2 metra izvan njih



        15
        15

        0
  4. joker505 Prikaži

    Hahah ne seri unistavanje sporta bi bilo da je max prosao nekaznjeno .



    19
    19

    0
  5. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Pravila su pravila. Kazna je opravdana. A i ovaj Lauda prica gluposti u vecini slucajeva.



    17
    17

    0
  6. Kimi Raikkonen
    Iceman 7 Prikaži

    Zasto u monzi onda u prvom zavoju vozaci ne produze ravno? Zasto vozaci uopce voze jedno te istom stazom? Da je Raikkonen to napravio Verstappenu, bilo bi mi drago zbog pretjecanja, ali kaznu bih shvatio jer je opravdana. Mnogi vozaci idu siroko u zavoj, ali Max ga je skratio, zapravo pretjecanje nije obavio na stazi i daljna rasprava je apsurdna… Ne znam zasto se izvlace da je to navijacima zanimljivo jer meni nije, govore da su ovo najbrzi bolidi, a voze van staze…. Ubacite rubnike koji su bili prije 30 godina kada je vozac mogao ostetit bolid presavsi preko njega, a danas? Goli asvalt. Trebaju postavit ” lezece policajce” na brojnim mjestima kao u austriji ili u kataloniji u izletu u prvom zavoju… Kakvi debilni komentari….



    30
    30

    0
  7. nitrovip Prikaži

    Lauda, Lauda… Di je sad ta austrijsko/njemačka vrhunska disciplina, konzistentnost i najvažnije preciznost? “Pa može se i izvan staze.”. Koji seronja, nevjerovatno.



    16
    16

    0
  8. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    Izgleda da je i Laudi gorila pamet 76-te, ali se to tek u par zadnjih godina ozbiljno primjeti :/



    15
    15

    0
  9. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Bijele crte znači da je tu Escobar dostavljao drogu , pa mislim stvarno…



    8
    8

    0
  10. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Nista novo i nista cudno, svi bi htjeli da komsiji crkne krava, ali tu i tamo desiti ce se karma, mozda ne ove sezone, ali iduce svakako, a sada neka se slade, neka…



    3
    3

    0
  11. Nelson Piquet
    Octanefreak47 Prikaži

    Lauda postao najveci seronja…a i zasto se uopce objavljivaju takve izjave ovih starih provokatora…stavi tu kapu i ne klapuci kosiricom bezveze….



    3
    3

    0
  12. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    “Sky-ju Hamilton: If that was grass Max wouldn’t have gone there.”
    Kao da ste ostavili na Jelačić Placu milju i čekate dali će ju netko drpiti.



    1
    1

    0
  13. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    znači u današnjoj F1 za pojedince ni granice staze ne postoje? Nema tu nejednakih pravila, nitko nikog nije pretekao ovaj vikend kao Max. Izlijetali su drugi u 19 zavoju pa i u 2 i jos nekim ali nisu pretjecali van staze sto je zabranjeno pravilima a pravila su takva da su bijele linije rub staze a ne negdje gdje ih Horner,Lauda ili Max imaginiraju u svojim glavama. Lijepo potez, Max je zvijer, brz, lako moguće budući prvak ali ovo je kontra pravila i amen.



    3
    3

    0
  14. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Nema ovdje nikakve nekonzistentnosti. Samo burna reakcija na kaznu. I od tuda sva ova buka. Da je neko drugi ko nebi dizao galamu oko ovoga, nebi niko ni komentarisao. Već sam ranije pisao kad je Vettel u Abu Dabiju prestigao Grosjeana van crte, iako je iza crte isti asfalt kao i na stazi. Nema nikakvih rubova staze. Ali je čovjek vratio poziciju, pa ga kasnije ponovo prestigao regularno, bez ikakve polemike. I onda ovdje max fanboji pišu kako bi Seb reagovo, bla bla…
    Nema ovdje nikakve potrebe ni za ikakvo saslušavanje. Vjerovatno nijedna situacija na stazi ne može biti jasnija od ove. Imaš granicu, imaš video snimak, imaš jasno pravilo. Ovdje nema mjesta za pogrešnu interpretaciju. Stvar je jasna koliko može biti. Nemaš šta saslušavati, jer tu nečije mišljenje ne igra nikakvu ulogu, kad je stvar jasna ko kuća iz vdeo snimka.



    6
    6

    0
  15. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Meni su inace shega forumasi koji su pametniji od Laude, Hornera I Andretija.
    I ja se slazem za kaznu da je opravdana.

    Ali oni su budale zato sto:
    Lauda prica o nekom sastanku na kojem je bio I on i Charlie. Tu je se navodno raspravljala slicna situacija.
    Nisam nigdje vidio Charlie-v demant.
    Horner prica da se svi koji napustaju stazu moraju kaznjavati.
    Sa ostalim stvarima se vise manje ne slazem, Ali nazivati ih budalama zbog svojih stavova, uzimajuci u obzir njihovu obavjestenost, mogu samo forumasi



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.