Ljetna stanka, 8. dan: Stewartova čarobna pobjeda u Njemačkoj 1968.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 2 komentara

Prvi je vikend u kolovozu 1968. godine te se sprema VN Njemačke na Nurburgringu zvanom zeleni pakao. Vremenska prognoza bila je kiša tijeko čitavog vikenda, a tako je i bilo. Zanimljivo je to što je ta VN Njemačke bila peta uzastopna utrka te sezone koja se održala na kiši. Ova utrka bila je znakovita po prvoj trkaćoj kacigi, a obukao ju je Dan Gurney, vozač momčadi Eagle.

Znalo se da će uvjeti na stazi biti veoma teški, pa su organizatori, uvidjevši to, odgodili početak kvalifikacija. Prvi startni red zauzeli su Ferrarijevi vozači, s tim što je prvoplasirani Jackie Ickx bio čak 10 sekundi brži od Chrisa Amona. Jackie Stewart bio je tek šesti najbrži u svojoj Matri, a još je vozio sa slomljenim zglobom. Osvajanjem tog pole positiona Ickx je postao najmlađi vozač koji je osvojio najbolju startnu poziciju. 14 godina poslije taj rekord oborio je Andrea De Cesaris tijekom kvalifikacija za VN Zapadnog SAD-a.

Utrka je bila priča za sebe. Trebalo je odvoziti 14 krugova na iznimno teškoj konfiguraciji, a krug je bio dug čak 22.84km. Unatoč jakoj kiši pojavilo se čak 200 000 gledatelja, što nije često da se dogodi u današnje vrijeme kada je prognoza idealna. Impresivan start imao je Graham Hill, vozač Lotusa, koji je s četvrtog mjesta zasjeo na prvo. No impresivniji od njega bio je Jackie Stewart. Škot je sa šestog mjesta dostigao Hilla, pretekao ga te izgradio prednost od devet sekundi do kraja prvog kruga. Nije loše…

Na kraju utrke zaostatka drugoplasiranog Grahama Hilla bio je četiri minute. Osim što je mnogo puta poslije toga potvrdio da mu je to najbolja utrka ikada, u svojoj autobiografiji opisao je prvi krug u toj kaotičnoj utrci:

“Vidiljivost je bila tako loša da nisam vidio Chrisov auto ispred sebe, jednostavno sam vozio prateći vodene sprejeve. Išao sam ga preteći, bilo je potpuno na slijepo.”

Nakon te pobjede Stewart se približio na samo četiri boda vodećem Grahamu Hillu, no na kraju nije uspio osvojiti prvenstvo. Hill je imao najbolji bolid na gridu te Stewartu nije ostalo puno toga za učiniti do kraja sezone. Završio je na drugom mjestu, 12 bodova iza Hilla.


Odgovor

2 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    lijepo je pobijedit sa 4 minute prednosti na stazi koju mrziš.
    clip mi je odlčan za gledat različite izvedbe spojlera.
    guerney prvi sa zatvorenom kacigom – samo još jedna ‘sitinica’ zašto je legenda motorsporta.



    2
    2

    0
    • Emerson Fittipaldi
      diesel Prikaži

      I ja volim pogledati ove stare video klipove, podsjećaju na djetinjstvo. Laudu i Hunta već dobro pamtim, ali žao mi je što Stewarta nisam uspio popratiti s više znanja. Smatram da spada u top5 vozača ikada.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.