FIA pojasnila zašto je Bottasov start legalan, iako je krenuo ranije

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 1 min 50 komentara

FIA je odlučila da Valtteri Bottas nije promašio start danas na VN Austrije iako video snimka jasno pokazuje da je krenuo prije nego su se izgasila crvena svjetla.

FIA-in senzor je “prijavio” reakciju unutar 0,201 sekunde nakon gašenja svjetla, ali su i Sebastian Vettel i Daniel Ricciardo odmah posumnjali da je Bottas krenuo prerano, pa su javili ekipama da provjere to s Charlijem Whitingom. Suci su istražili slučaj i odlučili da nema kazne.

No, sada su iz FIA-e pojasnili da su određeni pokreti prije gašenja svjetla dozvoljeni jer vozači ponekad moraju napraviti odlučujuće promjene na kvačilu prije samog starta.

“U današnjem slučaju Valtteri Bottas nije prekoračio (vrlo malen) limit prije gašenja crvenih svjetala.”

“Jednostavno rečeno: odradio je nevjerojatno točnu i sretnu odluku, anticipirajući trenutak kada će se izgasiti svjetla s velikom preciznošću. Pokret unutar trenutka gašenja svjetla je unutar granica tolerancije.”

FIA nije pojasnila što točno znači koliki je pokret “unutar granica tolerancije”.


Odgovor

50 komentara

  1. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    FiA kad nema objašnjenja objasni da nije jasno nikome odnosno dozvoljeno je ali nije u većini slučajeva. :D



    11
    11

    0
    • Dan Gurney
      CrashOverride Donator Prikaži

      Haha.. Tako nesto.. Bas mi nije jasno sta znaci ta tolerancija.. Jasna mi je tolerancija a neku ciljanu mjeru + – od toga ali kad kreces od nule svaka reakcija ranije nego sto bi trebalo ne moze spadat u toleranciju :) Al nebitno, zasluzio je covjek 25 bodova..



      7
      7

      0
  2. Charles Leclerc 16
    ferarista Prikaži

    kaj ce nam onda crvena svjetla…pa maknite ih hahahaha…a budaletinaaa



    7
    7

    0
  3. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Čini mi se da su i SV i DR u pravu, mislim da je bio jump start.
    Jasno se vidi da je bolid krenuo dok su bila upaljena svijetla.
    Bit će tu još žalbi i bilo bi mi žao da za zelenim stolom botas izgubi pobjedu, ali barem imamo o čemu trubit cijeli tjedan.
    Charlie kupi bolje oćale. Kakv telemetriju ima FIA kad ne vide da je otpustio kvačilo i krenuo prije gašenja.



    9
    9

    0
  4. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Ono što je meni najbitnije je da su iz FIA-e izjavili kako se ta tolerancija primjenjuje već 20 godina, što znači da Bottas nije iznimka i da ovo nije izmišljeno samo radi njega. Isto tako ne žele točno definirati tu toleranciju jer bi onda momčadi (logično) to pokušavale iskoristiti za bolje startove. Ipak smatram da je ovo dosta “sivo područje”, ali ako ništa, bar su konzistentni u korištenju te tolerancije, sve momčadi su to prihvatile, tako da Bottasa ne treba kažnjavati.



    4
    4

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Zanimljivo, meni je to možda najsporniji dio izjave. Kakvih 20 godina, kakva tolerancija, zašto ne pojasne o čemu pričaju? To mi je kao da FIFA kaže da je lopta prešla gol liniju, ali u granicama tolerancije kako vrijedi po dogovoru već 20 godina pa zato ne priznaju gol. Postoji li pravilo ili ne postoji, i kako glasi, mislim da bi svi mi trebali znati jasno pravila igre.



      10
      10

      0
      • Fernando Alonso
        Lovro Andraka urednik Prikaži

        Kao što sam napisao, vrlo sivo ili mutno područje bi se reklo. I meni zvuči idiotski da vozač praktički prema ovome smije napraviti jump start ako je odstupanje minimalno, pogotovo u doba kad bi senzori i sva ostala tehnologija trebali biti ultra precizni, ali ajde, ako je to nekakvo pravilo, onda neka im bude. Ali definitivno zvuči glupo i smatram da se na tome treba poraditi, jednostavno poboljšati te senzore, napraviti ih preciznijima i ukinuti bilo kakve tolerancije.



        2
        2

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Postoji jedna problematičnija stvar. Razlika između Vettela i Bottasa u kvalifikacijama je bila koliko? 0,042? Je li to isto podatak koji je pružio FIA-in senzor na bolidima? Znači, taj senzor je u slučaju Bottasa zakazao ni manje ni više nego 0,204s (grafika pokazala +0,201, Mika Salo tvrdi da je -0,003), a vjerovat ćemo mu na 0,042 iz kvalifikacija? Ova priča o toleranciji zvuči kao jedno fino koprcanje FIA-e koja ne želi sada kazniti Bottasa jer bi bilo glupo i sami bi sebe ugrizli za jezik, a neko objašnjenje moraju dati jer svi vide da je prerano krenuo.



        9
        9

        0
      • Fernando Alonso
        Lovro Andraka urednik Prikaži

        Odgovorio sam ti na onaj komentar na članku o utrci, ponovit ću i ovdje to što sam tamo napisao. Dakle, ja osobno smatram da je nedopustivo da je taj senzor ima toliko odstupanje (2 desetinke su ogroman propust), ali upravo pravilnik navodi da se odluka o pogrešnom, tj. jump startu donosi na temelju tog senzora. Tako da im ova izjava o toleranciji možda i nije trebala, tu za Bottasa prema pravilniku nema kazne.


        0
        0

        0
      • Mercedes
        Jester Donator Prikaži

        Ante, mislim da brkaš senzore. Senzor pokreta nije senzor lap timera. A što se tiče nogometa, imaš toleranciju veličine cijele lopte koja mora proći liniju. :D



        2
        2

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Transponder se spominje u oba slučaja, ali ako je jedan faulty, ne vidim kako vjerovati drugom. Tim više što FIA očito zataskava problem.

        Da, cijela lopta je fino mjerilo u nogometu. Isto kao i 0.000s u F1, kakve tolerancije, to valjda nikom nije jasno.



        5
        5

        0
      • Mercedes
        Jester Donator Prikaži

        Slažem se. I tu dolazimo do problema koji sam već prije spominjao, dvosmislena i nejasna pravila koja obično uvijek kao posljedicu imaju prilično slobodno tumačenje od strane sudaca pa se tako za iste ili vrlo, vrlo slične slučajeve dijele potpuno drukčije kazne.



        3
        3

        0
  5. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ovo jesu na neki nacin fenomeni, reakcije su treptaji oka, ali ako je pravilo takvo da NEMA starta prije paljenja semafora, onda neka ga se drze. Ne treba reagirati, ako neko drugi nije reagirao, ali posto su ovdje dva, cak dva vozaca primjetila to, onda nema tu price, pa makar da je to bila 0,000000001 s.

    Jednostavno FIA je puna rupa u pravilniku, pa mogu manipulisati.



    9
    9

    0
  6. David Croft
    Ferrari Prikaži

    E sad…da li vozači trebaju reagirati kada se svjetla ugase ili?
    Jer Bottas je otpustio kvačilo prije nego su se svjetla ugasila, ali nije izašao sa svog mjesta na gridu.

    E sada da li pravilo kaže da se može pomicati UNUTAR svojeg mjesta na gridu, ali ne smiješ prekoračiti crtu?



    4
    4

    0
  7. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    po meni im je bolje bilo da nisu ništa izjavili. “unutar tolerancija”??? kolika je onda ta tolerancija? krugovi se mjere u tisućinkama (milisekundama) a oni pričaju o nekoj toleranciji. u ovom sportu ovako male razlike odlučuju tko će ući prvi u prvi zavoj.
    Lovro je niže napisao da istu toleranciju primijenjuju već 20 godina, u tih 20 godina je tehnologija otišla u neusporedivo daleko… po meni toj toleranciji nema mjesta uz današnju tehnologiju.

    ne želim umanjiti botasovu pobjedu, zaslužio je danas i mislim da bi pobijedio i da je “normalno” startao jer je vetelov start bio vrlo loš i nije imao šanse preteći ga.

    ali ovakva nedefinirana objašnjenja od FIA-e su smiješna. i čudno mi je što nema na startu kamere koja snima u 1000 frameova u sekundi (kao one na nekim zavojima) gdje je u biti najbitnije, a ne da se oslanjamo na on board video znatno lošije kvalitete.



    14
    14

    0
  8. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Ajmo rec da je ta “tolerancija” obuhvaca nekoliko stotinki sekunde( ne znam tocno) To vremenski nije mnogo, ali eto dok taj vozac dosegne 100km/h ovi iza s “normalnim” startom se vucaraju sa 80 km/h. Pa samo pogledajte razliku izmedu starta Bottasa i Riccija(za kojeg smatram da je dobio prosjecan start) Vettel je zaspao ali svjedeno bih se zalio na mjestu Ferrarija



    13
    13

    0
  9. Marlboro
    dt213138 Prikaži

    Kakve jebene tolerancije, limiti, senzori i sranja??

    Krenuo je prije nego su se svjetla ugasila, to je ocigledno svakome sa dva zdrava oka, a da ne spominjem da je inicijalnu reakciju odradio jos koju stotinku prije.
    Smijesno je da u sportu gdje se gledaju tisucinke sekunde, postoje nekakve tolerancije.

    Ne zelim umanjit Bottasovu pobjedu al ovo su gluposti.



    27
    27

    0
  10. Max Verstappen
    F1ST Prikaži

    fia je teska truba sa svojima odlukama. Cemu uopce sluzi semafor , na par snimaka se jasno
    vidi da je 77 za djelic sekunde krenuo prije nego su se svjetla ugasila prema tome trebao je biti
    jump start. Fia hoce uzbudljivo prvenstvo i zbog toga je kazna izostala.



    12
    12

    0
  11. kikijv97 Prikaži

    To su vratili za Vettelovo lupanje…
    Sad su 1:1 i idemo dalje…..



    5
    5

    0
  12. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Znači FIAin senzor nije precizan. Šta sa kvalama kad prvo dvoje ili troje budu unutar 0.087 sekunde? par-nepar ili cik, cak, cuk?

    Tko zna koliko PP je Rosberg “izgubio” jer ga FIAin senzor nije “tolerirao” koliko je Hamiltona “tolerirao”.

    Ajmo Ferrari administracija, stisnite Todta i Whitinga za stara jaja.

    #grabbembytheballs



    19
    19

    0
  13. Michael Schumacher
    Miki-248 Prikaži

    malo u ovi u FIA-i mjesaju kruske i jabuke, tolerancija zbog pomicanja kako bi se namjestilo kvacilo je kompletno druga stvar od ovoga(to se obicno radi kad se pocnu paliti crvena svjetla a ne kad se gase), tu se jasno vidi ja bottasov inicjalni pomak u biti i njegov start
    iskreno neznam kako je ovo izveo jer je to cak i prije “starta u pucanj”



    6
    6

    0
  14. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Senzor bi trebao imati rezoluciju veću nego najmanje vrijeme koje se mjeri a to je tisućinka.
    Tehnički izvedivo bez problema.
    FIA-ina tolerancija je uistinu imala smisla kad je semafor imao žarulje s žarnom niti kojima je trebalo nekoliko stotinki da se ugase. Led svijetla se gase trenutno.
    Na kraju kao u većini sportova finalna odluka bi trebala biti donesena na osnovu videa (foto finish…).
    taktički rasporediti 3-4 kamere s 4-5 tisuća fps sve riješava svaka košta par tisuća eura.
    Valteri je definitivno startao dok su svijetla gorila barem 1 video frame i otpustio kvačilo 2 video framea. No ako su takva pravila VB ne smije biti kažnje kraj priče. S druge strane pravila treba pod hitno mijenjati.



    8
    8

    0
  15. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    u formuli 1 i mjerenju u tisućinkama ovo njihovo objašnjenje mi djeljuje smiješno/čudno/nejasno i htio bi da ukinu bilo kakvu ‘toleranciju’ prilikom starta.
    što bi rekli brkovi: tolerancija mi nije jača strana.

    spominjo sam bio na chatu primjer iz atletike…evo sad sam našo citat:
    In track and field sprints, the sport’s governing body, the IAAF, has a rule that if the athlete moves within 0.1 seconds after the gun has fired the athlete has false-started.[2] This figure is based on tests that show the human brain cannot hear and process the information from the start sound in under 0.10 seconds.

    i za kraj mantra koju ponavljam iz utrke u utrku:
    charlie odlazi!!!



    12
    12

    0
  16. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Sve u redu , zasluženo 25 bodova , ništa sporno.

    Jump start čist kao Trumpova spavaća soba , ali zašto je onda onaj ,,senzor” rekao da je Bottas +0.200 ako je krenuo npr. -0.001 ranije? To znači da je Vettel bio brži od Bottasa u kvalama , nema smisla.



    9
    9

    0
  17. Sebastian Vettel 5
    The Stig Prikaži

    Te Hamilton nije kocio te Bottas nije prerano startao . Te WV nije lazirao software . Nije Svabi vjerovati .



    10
    10

    0
  18. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Savršen start, savršena utrka za Bottasa i zasluženih 25 bodova, idemo dalje.



    4
    4

    0
  19. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Bottas- Hamilton 15 bodova razlike sto po mojem misljenju znaci da je i Bottas u igri za naslov….Nadam se da ce se umijesati i nastaviti u ovom tempu jer se sada cini da je Merc rijesio vecinu problema i kako je razlika Ferrari-Merc vidljiva samo u boji bolida ?



    4
    4

    0
  20. Sebastian Vettel 5
    Ronin Donator Prikaži

    Eh f1 otišla u 3pm i zato mi je sve više radost pogledati MotoGP u kojem je ovo jump start 100%



    8
    8

    0
  21. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Vidio sam puno slicnih slucajeva- 80tih i 90tih. Takodjer sam se pitao kako je to dozvoljeno- vidno se bolid krece prije svjetla- kao da cima…
    Nikad nisam saznao tocna pravila, a interpretirao sam sebi: vjerojatno se krecu zbog pustanja kocnica (staza pod nagibom) ili cimaju- a FIA vjerojatno dozvoljava ukoliko se NE prodje crta startne pozicije prije gasenja svijetla ili ako je jasno vidljivo da nije krenuo nego samo cimnuo…
    Mozda je slicno tome/iz takvog razloga Bottasov senzor registrirao “pravi/ozbiljni” start a kretanje prije uopce nije…
    U svakom slucaju trebaju se stvari tocno definirati i pokusat eliminirati “sive zone” pravilnika…



    2
    2

    0
  22. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Ovo je smijesno! Smijat se i nista vise. Ne umanjujem Bottasovu pobjedu, nego ovo kretensko objasnjenje. Oni koda misle da moroni prate ovaj sport pa podvaljuju pizdarije! Smijat se i nista vise



    15
    15

    0
  23. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    čitam po net-u da je ovaj start sličan alonsovom u kini 2010.
    mada je ovaj alonsov ipak dosta očitiji.
    alonso je tamo startao ranije , priznao to i dobio kaznu.
    I made a serious mistake at the start as my reflexes let me down and I left early.

    clip je dobar jer ima start iz više kuteva, posebno je zanimljiv onboard i onaj iz ‘starterske kućice’.
    https://www.youtube.com/watch?v=sebBFUoiZ-I



    2
    2

    0
  24. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Nisam navijač Vetela ,ne komentiram navijački.
    Po meni je ovo čisti Jump start vidi se da bolid kreče prije gašenja svijetla.Ja bi rekao da je Botas sve to napravio kako oni kažu s iznimnom preciznošču bla bla ali na žalost bolid je krenuo prije gašenja svijetla
    i nažalost mora biti za to kažnjen, što mi svi koji imamo zdrave oči i vidimo na ovim videima a te njihove telemetrije si senzori su onda u kvaru ako pokazuju reakciju nakon gašenja svijetla a mi svi vidimo da Botas kreće prije gašenja ….
    Imaju toliko tih senzora i svu naj tehnologiju pa kako samo mjere ove razlike u 0.005 a da ne mogu ovo vidjeti da je Botas na žalost njegovu krenuo mrvicu,mrvicu prije gašenja svijetla nema tu opravdanja vidi se da bolid kreče prije nego se ugasilo crveno svijetlo i točka.Sada će svi ići tražiti tu toleranciju pa će biti sranja.



    8
    8

    0
  25. Juan Manuel Fangio
    schoomy Prikaži

    Dosta vise sa ovim. Botas je imao odlicnu trku, pogledajte njegov krug na Red Bull Ringu. ;)



    1
    1

    0
  26. nitrovip Prikaži

    Fia se belji i neće nam reć kakve su to točno tolerancije.
    Ako se kotači okreću, a crvena svjetla gore to je jump start. Jer ne voze oni tamiće pa nakon što puste kočnicu i nađu prvu, da se on otkotrlja do prvog zavoja.



    4
    4

    0
  27. Marlboro
    FI fan Prikaži

    FIA da da otkad je ros na poziciji…ne se bojte srusit ce ferr merca u vozackom i mozda u konstruktorskom smislu.
    Kad vozac namjerno grune drugog vozaca, nema neke stete nije to nista…..kad je seb pritica u brazilu pod zutim zastavama….buttona u njemackoj preteka s sva 4 kotaca van staze….
    kad se seb nako namisti na startu u kini msn onda je on bia mudrica i noc prije cita pravila…..i bo77as zna citat, od kazne vjerovatno nistta :D :D


    0
    0

    0
  28. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    https://maxf1.net/kako-tocno-rade-startni-senzori-u-formuli-1/

    Ovaj link je prenesen s drugog portala,gdje je puno toga objašnjeno oko Bottasovog starta.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.