Villeneuve stao u Vettelovu obranu

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 7 godina 2 min 32 komentara

Jacques Villeneuve, svjetski prvak iz 1997. poznat po brojnim kontroverznim izjavama, dao je svoje mišljenje na goruću temu u svijetu Formule 1 – incident između Sebastiana Vettela i Lewisa Hamiltona prije restarta VN Azerbajdžana zbog kojeg je Vettel zaradio 10 sekundi stop-and-go kazne.

Villeneuve je stao u obranu Ferrarijevog vozača te izjavio da je Hamilton brake-testirao Vettela. Također je rekao da ovaj incident nije ni približno sličan njegovom sudaru s Michaelom Schumacherom u Jerezu 1997. koji je rezultirao Schumacherovom diskvalifikacijom iz prvenstva.

“To je bilo potpuno drukčije. Oni [Vettel i Hamilton] idu 15 km/h, koga briga? Naravno da je bilo ružno, ali u konačnici, Lewis ga je brake-testirao. Ja sam vozač, bio sam u toj situaciji. Kad god bi mi vozač to učinio, ja bih učinio isto što je i Seb napravio. On je dobio kaznu, najveću koju je mogao, pretpostavljam prema novim pravilima.”

Villeneuve je također izjavio kako smatra da Vettel ustvari nije htio udariti Hamiltona.

“Ne mislim da ga je htio udariti. Imao je jednu ruku na volanu i gledao je u njega pokazujući prstom. Ne udaraš kotačima skrečući tako, oštetit ćeš svoj bolid, i s jednom rukom – ako ćeš nekoga udariti, imat ćeš obje ruke na volanu!”

Villeneuve je istaknuo vjerojatno ono najbitnije – svjedočimo sjajnom rivalstvu i trebali bismo u tome uživati.

“To je dobro, to je OK, to je kul. I na neki način sam sretan što vidim da vozači imaju emocije. To je dobro, to je zabavno. Imamo dva tipa koji se bore za naslov, ljute se jedan na drugog, a na kraju nikakve štete nije bilo. U čemu je veliki problem?”
“Odlično je za TV, dobro je vidjeti da se bore. Puno ljepše od Lewisovog zahtjeva da Bottas usporava Vettela. To je sramotno.”

Rekao je kako je sretan što Bottas nije kažnjen za sudar s Kimijem, ali da onda ni drugi nisu trebali biti kažnjavani. Ono što bi on htio da se više kažnjava je krivudanje po stazi.

“Vidimo neka ekstremna krivudanja i to bi trebalo kažnjavati.”

“Ono što je Bottas napravio, to je samo loša vožnja, ali to je utrkivanje. Ono što je Vettel napravio nije bilo lijepo, nije sportski, ali dobro je za vidjeti.”

 


Odgovor

32 komentara

  1. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Puno ljepše od Lewisovog zahtjeva da Bottas usporava Vettela. To je sramotno.”

    OK, Lewis. Sebastian je malo pretjerao, al baš je ovo nama koji pratimo utrke trebalo, a ne onq neka glupo-lažna grljenja. U potpunosti se slažem sa ovom izjavom, dno dna od Lewisa šta on traži, imaš ovdje brži bolid, Seb na starijem motoru, i ti na onom pravcu sa DRS-om nekih 20 krugova ne možeš proći. Da se zamjenite za bolide, razvalio bi te Vettel.



    45
    45

    0
  2. Stefan Bellof
    Znalac krivina Prikaži

    Slažem se od prve do zadnje riječi. Čovjek realno rekao kako stvari stoje. Nemojte sad svi skočit na njega zbog toga što je Lewis sramotan a Vettel nije. Nismo svi isti i koliko god vi gledali na tablicu i tješili se kako je Lewis blizu, to je samo razlog loših Kimijevih vožnji ili nekažnjavanja onih koji su ga sudarili. Lewis se sa Vettelom može borit samo ako mu Bottas nastavi pomagat jer u suprotnom ni sa svojim boljim bolidom nema šanse. Vettelov motor iz Australije i 2 km dug pravac sa DRS-om, te 31 kmh veća brzina i 15-ak krugova mu nisu bila dovoljna. Teško je to priznat ali to je realnost današnja. Vettel je nivo iznad u ovom trenutku. Villeneuve jedan od rijetkih koji je to shvatio.



    55
    55

    0
  3. Michael Schumacher
    cavallina Prikaži

    Villeneuve inace puno i svasta prica s cime se dosta puta i ne mogu sloziti – ali ovo je rekao jako dobro i tocno, pa sto god tko mislio.

    Makar dopustam mogucnost da je i Vettel namjerno ‘pocesao’ Luju, to necemo nikad saznati. U svakom slucaju su kazne, kad su vec dijeljene, trebala dobiti obojica ili nijedan.
    Ali za prvenstvo fantasticno, bit ce lijepa sezona



    20
    20

    0
  4. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Kako se ovaj Villeneuve ismijava i pljuje za svaku moguću izjavu, a sada je kao upravu i realan od riječi do riječi. Brake checka nije bilo, tako da priča odmah nema logike.



    6
    6

    0
    • Fernando Alonso
      r.u.m. Prikaži

      Recimo meni ima logike ja sam nešto slično napisao u komentaru da mislim da Vetel nije htio da udari Luju da mu omaklo.
      I još sam napisao da jedva čekam sljedeču utrku jer su rukavice bačene i počinje lov na vještice tako da očekujem do Abu Dabija još ovakvih poslastica od utrka.
      Naravno da neče biti svaka ali ja se nadam barem svaka druga da bude dvoboja između ove dvoice s time da mi se čini da je Merc malo napred ali to Vetel lukavo iskompenzira nešto slično kao i Alonso prije.



      22
      22

      0
  5. Formula1
    f1zd Prikaži

    Čekam mišljenje experta Wurza



    1
    1

    0
  6. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Sve mi se čini da Bottas neće dobiti novi ugovor. :D



    2
    2

    0
    • Narain Karthikeyan
      Nando Alosno Prikaži

      Pa cak mislim da oce i to bez vecih rasprava u mercedesu. Mislim, cini sve sto mogu pozelit od njega:
      1. Nekako je skriveni n2, vodonosa kad vodonosa triba bit, a to dobro dode Lewisu pa tako i Mercedesu
      2. Poslije vodeceg dvojca je on, Kimi mu nazalost ne moze zaprijetit. Bottas kupi ostatke Seba i Lewisa.
      Mercedes ne zeli jednog Alonsa ili Verstappena koji nikako ne bi prihvatili ulogu koju ima Valtteri. I ne bih se zacudio da produzi ugovor i na vise od 1 godine. Al ono cemu se ja iskreno nadam je da Bottas ovu godinu vakav vodonosa jer upravo zeli osigurat tu poziciju u mercedesu. Kad tad ce i njemu dosadit radit ovo sta radi i mislim da bi vec dogodine moga bit pomalo buntovan hahahha



      6
      6

      0
    • Marlboro
      MrDoomroom Prikaži

      Dobro moje osvrt je bio sarkazam što Bottas nije pomogao Hamiltonu da ustopa Vettela.
      Taj koncept vizija za Bottasa da drugu godinu napadne vrh je nesigurna opcija. Ne kažem sad da će Mercedes napraviti loš bolid ali može se dogoditi da i ostatak konkurencije uhvati priključak. Dakle postoji ta opcija, al opet čemu čekanje ako već sad ima pobjednički bolid konkurencija je svedena na prihvatljiv broj odnosno samo Ferrari i trebao bi to iskoristiti. Uostalom ili to imaš ili nemaš kod Bottasa mi je to još nedorečeno i volio bih ga vidjeti u ravnopravnoj borbi prvo sa Hamiltonom, a kasnije i sa ostalim. Pokazao je u Rusiji da može čemu skrivanje te brzine i ponižavanje na svoj račun kako bi se udovoljilo Hamiltonu? ;)



      2
      2

      0
  7. Shell
    ferrari-bosna Prikaži

    A sto kaze žak vilnev, da ga je htio udarit stavio bi obje ruke na volan i podero ga ko cojk, ovako je digo ruke da se svađa a bolid skrenu…..



    6
    6

    0
  8. Formula 1
    vale46 Prikaži

    ma ovo je samo pocetak jednog velikog prijateljstva,lhmm kmm rivalstva,samo gas :) , svakako dobro za f1.



    5
    5

    0
  9. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Odavno ne shvaćam ozbiljno ovog poblajhanog. U zadnjih par godina imao je nekoliko bisera



    3
    3

    0
  10. Vuk Prikaži

    Kao navijac Vettela prokomentarisao bih ovu situaciju, ne konkretno Villeneuve-ovu izjavu vec kompletan incident i buru koja se oko toga digla.

    Vettel je pogrijesio. Medjutim kaznjen je zbog opasne vožnje, sto je potpuni apsurd pri onim brzinama u ultra bezbjednom F1 bolidu. Ali prihvatam da je kaznjen. Pravila su pravila i treba ih postovati. Samo da li su ta prvila uvijek ista za sve. Ako se od pravila zestoko odstupa kod nas (kod mene u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, Srbiji… Balkanu) to je nekakva vjekovna navika koja se vjerovatno nikad nece ispraviti, ali ako selektivnu pravdu sprovode oni koji nas uce kako trebamo da budemo pravedni i pravicni onda je zaista izlisno voditi bilo kakve dalje rasprave, ma koliko konstruktivne one bile. Da li je pravda u F1 selektivna? Ja bih se prisjetio perioda od 2010-2013 kada je Vettel bio u RB-u, ne perioda kada je bio sampion (to stavljam po strani) vec perioda kada je vozio za RB. U te 4 godine Vettel je bio manje zreo, mladji, ludji … i nije da nije pravio gluposti. Medjutim vise je kazni popio u posljednjih 12 mjeseci u Ferrariju nego za 4 godine u RB-u. Da nije to malo cudno? Ako uzmemo u obzir uticaj i moc RB-a, svjezi kapital koji su donijeli u F1, a na to dodamo da ostatak svijeta nije nista bolji od nas u primjeni (ne)selektivne pravde, pa kad jos dodam da svojim ocima vjerujem, prilicno sam ubijedjen da F1 sprovodi apsolutno selektivnu pravdu. Sada imamo silu u vidu Mercedesa, ali ne silu Formule 1, vec ogromni obrt novca oko cestovnih automogila ovog proizvodjaca, a sila boga ne moli :)

    A sjetimo se i onog Singapura gdje je nastradao samo Briatore, a svi ostali “nijesu znali” o cemu se radi.

    Incident Vettel – Hamilton je samo kap u moru takvih situacija koji su se desavali izmedju velikih vozaca. Sjetite se samo Piquetovog (starijeg) pesnicenja na sred staze, Schumijevog ulijetanja u McLarenov box da mlati Coultharda, okrsaja Senna-Prost. Ja sam tada bio klinac i gledao sam to i nijesam se nesto zgrazavao i nijesam od toga postao nevaspitan. Hamilton je mladji od mene, sto ce reci da je on tada bio jos manji klinac i gledao je to… pa je zaista bljutavo ono lazno moralisnje o losim porukama djeci.

    Jos koju rijec o porukama djeci. Ako zavirite u neke Hamiltonove video klipove koji su dostupni djeci, i nije bas da bi ja neko buduce moje dijete vaspitavao na takav nacin, a ne bih bio prsrecan ni da neki moj buduci potomak nema parče kože koje nije istetovirano. Daleko od toga da bih ulazio u ispravnost tetoviranja, ali kao nekadasnji Titov pionir vaspitavan sam malo drugacije :) Djeca gledaju i onaj srednji prst koji je vrlo cest od strane vecine vozaca, kad imaju nesto za zamjerit kolegi, a to je nesto sto ce dijete u maloljetnom uzrastu mnogo lakse da primijeni nego udaranje tockom o tocak :). F1 je za muskarce, za Sennu, Piqueta, Hamiltona, Vettela, Alonsa…

    Veliki Valentino Rossi je prosle godine nogom gurnuo Marquesa u trkackim uslovima, i to je bilo mnogo opasnije od ovog bezazlenog Vettelovog ceskanja sa Hamiltonovim bolidom, pa se nije dizala ovolika prasina.

    A sad bih dao i jedan prilog, da procijenite koliko je bio opasan:

    https://www.youtube.com/watch?v=IbSL8edgC3Y

    I jos jedan, opasan po djecu:

    https://www.youtube.com/watch?v=EisuFJ9XB5k

    Uz duzno postovanje Hamiltona, i svih njegovih navijaca, mislim da je bilo dosta izigravanja zrtve, jer nije bio nikakva zrtva, dok sa druge strane Vettelov potez zasigurno nije nesto sa cime treba da se dici. Vettel je kaznjen vise nego dovoljno.

    P.S.

    Radim u kompaniji koja se bavi obukom pilota, i vrsi avionske i helikopterske transfere. Prosle godine klijenti su mi bili Lewis Hamilton i Rita Ora. Vozili smo ih helikopterom od tivatskog aerodroma do Ulcinja. Bio sam zaista ponosan i srecan, ne manje nego sto bih bio da je u helikopteru bio Vettel. Imao sam osjecaj da mi je F1 uzivo u kancelariji, bez obzira ko je bio predstvanik.

    Zivjeli



    12
    12

    0
  11. Marlboro
    FI fan Prikaži

    telemetrija pokazala da ham nije kocia i puno ljudi s portala brani seba a svasta bgm……..ovoga babca necu ni komentirat, politika na celu jbg



    3
    3

    0
  12. Davor7 Prikaži

    Ovo je smijesno. Njemu je sramotno sto hamilton trazi od svog momcadskog kolege da malo zaustavi protivnika no ne izjasnjava se na zadnjih par utrka gdje raikonen i ferrari na sramotan nacin pustaju vettela ispred. Meni kao neutralnom je lakse prihvatiti da momcadski kolega radi za tim tako da uspori direktnog rivala nego da momcadski kolega koji je brzi u kvalifikacijama i na stazi mora propustiti suvozaca u utrci kako je to raikonen 2x ucinio u zadnjim utrkama



    6
    6

    0
  13. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Nije ovo još ni blizu gotovo, sad čitam na Auto,Motor und Sport pišu da FIA i Todt razmišljaju o pokretanju istrage oko mogućih daljnih kazni.
    Realno mislim da ako mu odluče dati dodatnu kaznu to će biti grid drop od 3 ili 5 mjesta.
    Race ban nema smisla jer je to Hamiltonu čistih 25 bodova plusa.
    http://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/fia-untersucht-vettel-foul-gp-aserbaidschan-2017-3426455.html/amp/



    3
    3

    0
  14. avalon Prikaži

    istina da je villeneuve ima kontraverznih izjava no možda je sve izrečeno u njima i mislija ili je katkad pokuša malko “zasolit” . da je tokom karijere i bija papak od vozača ( a nije jer u rookie sezoni je završija prvenstvo na 2 . , a sljedeće je osvojia titulu = identično ka glorificirani LH ) moglo bi bit da ima koji gram znanja više od onih koji ga omalovažavaju , a možda nikad nisu vidili u živo bolid F 1 , dotakli ga no naravno da sve znaju . šta zna JV ? ništa ili malo jer je u ovom sportu egzistira samo 11 sezona kroz 163 trke . vjerovatno ni ne zna šta je to “brake testiranje” koje spominje … zar ne znalci ? šta je krivo u njegovim izjavama ? to niko nije pobija ( od “pljuvaća” ) , vidim samo omalovažavanje , negiranje od onih koji se ne slažu . ajde izjasnite se pisano šta ne štima u izjavljenom . to vama stručnjacima za F 1 neče bit teško , a time će te dodatno diskreditirat i ukazat kako JV ne zna i ne razumi ovi sport . zagovornici , fanovi LH se pozivaju na telemetriju … nije kočeno . OK , nije , telemetrija ne laže no možda bi trebalo znat kako reagira bolid na naglo oduzimanje i ono malo gasa kojim je lewis vozija . sitite se slučaja MS Vs DC na spa … DC nije kočija , samo je pustija gas i … šta se dogodilo , kakve su posljedice bile ? naravno , primjer je samo simboličan jer razlike u brzinam u spa i azerbajdžanu su neusporedive no bitan je efekt ( usporenje) bolida izazvano puštanjem gasa . mislim da je LH ponovno pokuša primjenit makar donekle “caku” iz abu dabija 2016. kad je namjerno vozija sporije ( pazeći da ga NR ne pretekne) kako bi NR približija pratnu i očekujući da ga neko od te pratnje pretekne i time mu “izbije” titulu jer njemcu je i 2. misto osiguravalo konačnu pobjedu . virujem da svaki vozač kad je “gusto” gleda retrovizore , LH je vjerovatno primjetija kako je massa kod prvog odlaska SC “stisnija” seba i vjerovatno je priželjkiva isti scenarij pa je iako se stalno žalija kako je SC spor i kako mu se gume hlade usporija max prije odlaska SC i nastavka trke . je li JV u pravu kad kaže “Ne udaraš kotačima skrečući tako, oštetit ćeš svoj bolid, i s jednom rukom – ako ćeš nekoga udariti, imat ćeš obje ruke na volanu!” stavite se kritičari u poziciju da nekoga ko vam je po vašem mišljenju napravija sranje u prometu , a vi u nekoj “žutoj minuti” želite istjerati neku svoju pravdu makar “odgojnim” udarcem … kako bi to uradili , a da se efekt udarca ipak osjeti ? pokazivali bi mu srednji prst , a drugom rukom okretali volan prema njemu ili bi koristili obje ruke zbog efekta , a i “sigurnosti” tj kontrole vozila posli kontakta ? ja bi ( ako bi bija dovoljno lud da to izvedem ) koristija obje ruke na volanu . vama doktorima bi bila dovoljna i jedna :) :) :) osim toga JV ne tvrdi da seb nije namjerno udrija lewisa , on misli da nije bilo namjerno pa ostaje mogučnost i da krivo misli . je li bila namjera ili ne to zna samo seb , a svi drugi mogu samo špekulirat . ako je bilo namjerno to nije bilo OK ali zar nije pič*astiji lewisov zahtjev da bottas usporava vettela. ? naravno da za fanove nije . je*e se vas za razliku u motoru mercedesa LH i sebovog ferraria ( stari motor ) na stazi sa najdužim pravcem u kalendaru ;) zaboravljate i da je vaš fan crni senna za vas “najmudanskij” i daleko najbrži i najbolji vozač na gridu . kad si takav onda i malko “cviljenja” za pomoč ne škodi i nije sramota zar ne ? ajmo se malko zaje*avat ….. možda su iz merca trebali tokom trke sklopit usmeni dogovor sa ricciardom ( da bottas ne zna … naravno ) da će dogodine sjedit u kokpitu merca ako uspori i uz pomoč bottasa omoguči pobjedu LH :) :) :) :) evidento je da JV nema ništa protiv malo žešće borbe na stazi ( to bi svi volili ) bez ozbiljnijih ili kobnih posljedica , čak ne osuđuje ni bottasov incident na startu jer točno je da je to bija loš trenutak valtteria no to je utrkivanje i dešava se ….. naročito na startu . istina je i da JV nije pohvalija seba i relno je izjavija “Ono što je Vettel napravio nije bilo lijepo, NIJE SPORTSKI , ali dobro je za vidjeti.” zar uz sve ostalo i to nije pridonijelo dinamici i neizvjesnosti trke na stazi koju su i prije prvog starta na njoj mnogi proglasili lošom , dosadnom ?



    21
    21

    0
  15. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    opa, ovaj put je dobro iskomentirao!



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.