Porsche razmatra ulazak u F1

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 7 godina 2 min 4 komentara

Formula 1 trenutno raspravlja o novim pravilima za motore koja bi od 2021. trebala pojednostavniti motore i smanjiti troškove njihove proizvodnje, čime bi se privuklo više kompanija u sport. Mnogi proizvođači se u zadnje vrijeme povezuju s mogućim ulaskom, a najviše se spominju marke iz Volkswagen grupe.

Nedavno je u tim pričama spomenut Audi, a sad je u priču uključen i Porsche. Podsjetimo, VW grupa već je iskazala interes za nova pravila slanjem Stefana Domenicalija na prošli sastanak proizvođača, a na idućem sastanku prisustvovat će Andreas Seidl, šef Porscheove LMP1 momčadi. Potvrdio je to Fritz Enzinger, vođa Porscheovog LMP1 projekta.

“Kao članovi komisije proizvođača pozvani smo, kao i svi ostali, na raspravu o budućim pravilima F1 motora. Prihvatili smo poziv kako bismo pratili trenutne namjere i planove i, ukoliko je potrebno, dali svoj doprinos.”

Porsche nije siguran želi li nastaviti s WEC-om, pa se kao alternativa uz F1 spominje i Formula E za kojom su također nedavno pokazali interes. Kad bi Porsche ušao u F1, to navodno ne bi bilo s vlastitom momčadi, već bi bili samo dobavljač motora, a već se pojavljuju i prve glasine o tome koja bi to momčad mogla biti.

Riječ je o McLarenu s kojim je Porsche imao vrlo uspješnu povijest 80-ih. Od 1983. do 1987. bili su njihov dobavljač motora te su ostvarili 25 pobjeda, 2 konstruktorska naslova (1984. i 1985.) te 3 vozačka s Laudom (1984.) i Prostom (1985. i 1986.).

Porsche se od 1957. do 1962. natjecao kao tvornička momčad, ostvarili su jednu pobjedu, a posljednji put su u F1 bili 1991. s Footworkom kada su doživjeli totalni fijasko i nakon šest utrka raskinuli suradnju.


Odgovor

4 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Opet Mcl s nekim nostalgijama….



    10
    10

    0
  2. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Opet ćemo slušati da ne postoji razlog zašto McLaren ne bi pobjeđivao već na prvoj utrci, pa da je prva godina samo uštimavanje dobitne kombinacije, pa da su promašili s konceptom ali druga godina je pobjednička itd. ali ovaj put ne na japanskom nek na njemačkom.



    6
    6

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.