Sir Jackie Stewart odabrao svog favorita u duelu Vettel/Hamilton [anketa]

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 24 komentara

Kako se rasplamsava borba za naslov svjetskog prvaka ove sezone, novinari ne propuštaju upitati bilo koje bivše aktere Formule 1 o tome tko je njihov favorit, odnosno za koga smatraju da će ove sezone odnijeti titulu.

Tako je na isto pitanje odgovorio i Sir Jackie Stewart, trostruki svjetski prvak (1969., 1971., 1973.) i britanska motorsport legenda.

“Sebastian ima više iskustva i mirniji je od Lewisa,” kaže Stewart.

“Bit će teško za Lewisa ovo okrenuti jer je Vettel toliko gladan uspjeha.”

Stewart spada među rijetke bivše britanske vozače koji nisu latentno zaljubljeni u svoje sunarodnjake, a poznato je kako je prošle godine kritizirao Hamiltona nakon što je u Abu Dhabiju zanemario momčadske odredbe:

“Mislim da Hamilton ponekad može biti prava mala balerina,” izjavio je tada.

“Toto Wolff i Niki Lauda nisu glupi ljudi, kao ni predsjednik Mercedesa koji često zna doći na utrke. Ne možete zaprijetiti multinacionalnoj firmi takvog opsega na taj način.”

Još jedan bivši F1 vozač, Marc Surer, koji ima iza sebe 88 utrka, a trenutno radi kao TV komentator na švicarskoj televiziji – komentira:

“Vettel je osoba koja je obeshrabrena kad ima loš bolid. Ali, kad je u dobrom bolidu – on je nevjerojatan. Također, uz njegov životni stil koji je okrenut obitelji – ima manje fluktuacije od Hamiltona.”

Tko će osvojiti naslov ove sezone?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

24 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Jednostavno ova titula ide za Šumija.



    27
    27

    0
  2. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Vrlo zanimljive izjave Stewarta i Surera u kojima se u potpunosti slažem, pogotovo sa zadnjim dijelom izjave…

    Nakon 6 utrka blagi pobjednik je sigurno Vettel koji ni jednom nije kiksao za razliku od njegovog rivala koji se poskliznuo na već dvije utrke(od šest!). Ako nastavi ovako ne piše se dobro Hamiltonu jer je Vettel izuzetno veći zalogaj od Rosberga ali i daleko motiviraniji.
    Izuzev njihovog dvoboja biti će vrlo zanimljivo pratiti i kako će se Ferrari i Mercedes razvijati tako da nas vjerujem čeka uzbudljivi nastavak sezone pa neka bolji i spretniji pobjedi.



    16
    16

    0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ja necu nista prognozirat da ne ureknem Ferrari…Prognozirao sam naslov za Alonsa 2010 i 2012 kad je bio ispred svih, a eto sta se dogodilo ?



    11
    11

    0
  4. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Kad bi se radilo samo o vozačima,kladim se na Vettla ali-uvjek taj ali-sezona je duga i vozači mogu upasti u zamke na koje nisu u stanju utjecati,zato polako od trke do trke pa kaj bude bit će.



    16
    16

    0
  5. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Vettel mirniji od Lewisa… Team radio 2015 i 2016 stvarno pokazuje mirnoću nema šta :D



    3
    3

    0
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      Sada je 2017. godina.



      12
      12

      0
    • Nigel Mansell
      ujac Prikaži

      ma ne


      0
      0

      0
    • Ferrari
      sisavac Donator Prikaži

      treba uvijek taj TR uzeti s rezervom jer FIA bira ono što će se emitirati a što ne u TV prijenosu.
      mada se on i ove sezone ljuti – Massa ;)



      2
      2

      0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Više ne FIA nego FOM (oni koji rade prijenos). Unazad nekoliko godina je kompletan TR dostupan za broadcast. Tako npr. na mobilnoj F1 aplikaciji imaš puno više TR nego u prijenosu. Siguran sam da niti to nije sve. Tako da, gledatelji mogu lako biti izmanipulirani pomoću izbora TR koji ide u eter.


        0
        0

        0
    • avalon Prikaži

      a na šta se to ima ljutit , “gubit mirnoću” LH npr 2015. ? na to jer je ima samo 9 pobjeda + još 7 postolja ? zapravo jedino u mađarskoj i singapuru nije bija na postolju ;) ili 2016. ? … “samo” 10 pobjeda + još 6 postolja . moga se ljutit samo na rozberga jer mu je “uzeja” titulu . seb je ima puno više razloga za “nemir” naročito 2016. uostalom nije stewart jedini koji je primjetija “Mislim da Hamilton ponekad može biti prava mala balerina,” , to je prije njega izjavija i veliki MS “Lewis Hamilton me bezuspješno kopira i vozi kao curica. ” valjda su nešto uspili primjetit ( i usklađeno razmišljat ) ova dvojica koji su “zajedno” osvojili 10 od 66 titula u dosadašnjoj povjesti F 1 . . a možda su brbljali bez veze jer i nisu bili neki znalci … tek 15 % titula je u njihovim viltrinama ;) LH je cool oduvijek … samo ga je već u ovih 6 trka “pun eter” , a to je znak smirenosti . možda je stewart ishlapjeli starac pa kad izjavi “Sebastian ima više iskustva i mirniji je od Lewisa,” možete mu se smijat ali … isto tako je izjavija prije mislim 2 ili 3 sezone kako je rozberg jako brz , opasan i ima uglađeniji stil vožnje od lewisa … isto je bilo za “smijanje” no nico je osvojia titulu i potvrdija mišljenje “ishlapjelog” stewarta ;) više je sir jackie zaboravija o F 1 nego šta mi svi o njoj “znamo i vidimo” .



      3
      3

      0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        A na kaj se ima Seb ljutit ove godine? Na najbolji bolid na gridu? Jedino se moze ljutiti na sebe zbog Rusije.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        Dani … znači li tvoj komentar prešutno priznavanje da se 2015./16. ljutija sa razlogom ? ;) nešto se ne sjećam da se ljutija do sad u ovih 6 trka , a na tim radiju je skoro tih ka “miš” . tko god “stane” u obranu najljućih konkurenata ( sad je to trenutno ferrari ) LH/mercedesa ti “skačeš” u obranu dotičnih makar i pomalo nebulozno … primjer mi je tvoja opaska poviše kako je sad ferrari koplje ispred merca . nema veze šta ti opaska ne drži vodu ( ukaza ti na to nikola k omjerima u Q i trkama ) , glavno da ti “ispališ” svoje ma koliko neimalo veze sa trenutnom stvarnošću . da koplje ispred … a da možda nije 2 do 3 koplja ispred :) :) :) :) bolje uzmi u obzir zaključke barba jackia i MS te činjenicu da se do sada LH lošije snalazija sa gumama pa je iša na “repeticije” za koje je mislija da njemu ka mačku ne trebaju , a sitori seb je to kako sad stvari stoje apsolvira ;) još je “davno” webber spominja nešto o sebu i njegovom korištenju guma …


        0
        0

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        avalon
        Ja skačem u “obranu” lewisa, a ti u napad na lewisa, pa i onda kada nema greške, ali eto ima najdominantniji bolid u povijesti. Što se tiče Rosberga, zanimljivo kako je postao dobar u trenutku kada je osvojio naslov protiv Lewisa. Do tada je bio prosječan drugi vozač, jer eto Hamilton ga pobjeđuje. A Stewart nije prvi puta bubnuo nešto i ostao živ ( iako može biti u pravu, tek ćemo vidjeti ). Senna ga je barem jednom oprao u njihovim raspravama.


        0
        0

        0
  6. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Definitivno Hamilton kad je u pitanju talent, no isti taj Hamilton je čak i veća plačipichka od Vettela.

    Fali Rosberg na gridu, smireni, brzi profesionalac.

    Sezonu će odrediti Ferrarieva (ne)pouzdanost.



    1
    1

    0
  7. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Vettel cisto jer Lujo nije fokusiran na formulu koliko i Vettel.



    5
    5

    0
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      Cijela poenta u borbi za titulu… Lewis mora vise radit da bi uzeo ovo, a bice jako tesko ovo vratit, mada opet, bio je i u gorim situacijama :)



      1
      1

      0
      • Sebastian Vettel 5
        Nikola Krajina Donator Prikaži

        I šta sad, ako Vettel osvoji naslov to će biti zato što Hamilton nije fokusiran i nije radio na tome kao što Vettel radi?

        Ova sezona je od krucijalne važnosti za Hamiltona jer prošle sezone je izgubio od momčadskog kolege, a ove sezone je već u ozbiljnom zaostatku za glavnim rivalom, što nije nikako pohvalno za vozača koji je obje sezone imao bolid dostojan titule, a pogotovo vozaču koji s rezultatima pripada već najboljim u povijesti sporta.

        Ja još držim sve otvorenim i Hamiltona nikako ne podcjenjujem jer i Vettel će sigurno imati neki lošiji vikend, a čekaju ga kazne u drugom dijelu sezone zbog koji će Hamilton moći puno više bodova ugrabiti u utrci, samo je potrebno da se potrudi malo i ne gubi bodove olako kao dosad, ako može.

        Nemojte molim vas već počinjati opravdavati nekog zato što eto nije fokusiran na posao koji otkad zna za sebe obavlja i zbog čega je plaćen više već pola grida zajedno. Nije fokusiran, a u zadnjih 27 utrka ima 12 pobjeda, što je skoro pola utrka :facepalm:



        7
        7

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Nikola. Ja necu o fokusiranosti na formulu1, a ti nemoj o bolidu dostojnom prvenstva. Ocito je kako je ferrari bolid za koplje ispred mercedesa. Zanimljivo kako je uvijek Hamilton los kada ne osvoji nasliv ( a ne bolid ), a kada osvoji, onda je do bolida, a ne njega. Malo licemjerno, jel?


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Nikola Krajina Donator Prikaži

        @Dani

        Razlike između Ferrarija i Mercedesa su takve ove sezone da vozač može napraviti ključnu razliku, a upravo ova dvojica kolega su fantazirali početkom sezone o 2-3 desetinke prednosti Hamiltona nad svim drugim kad je u elementu, a sad ga isti opravdavaju tim da nije fokusiran, pa evo pitam ih gdje mu sad taj element i šta se to treba poklopiti da taj bude u elementu?

        Što se tiče tog da je Ferrarijev bolid koplje ispred Mercedesa, možeš se objasniti šta ti podrazumijevaš pod “koplje prednosti” i kako opravdavaš 4:2 omjeru u kvalifikacijama i 3:3 u utrci? Mercedes u šest ovosezonskih utrka ima više PP od svih ekipa zajedno u protekle tri godine. Vjerujem da bi svi ostali vozači na gridu željni uspjeha već sutra pristali odreći se plaće i voziti ga do kraja sezone, jer je to bolid s kojim se možeš boriti za titulu.

        Vettel je zasad ima jedan PP, a izgubio je dva u pola desetinke zato što su u najbitnijim trenutcima drugi vozači napravili bolji posao (Španjolska i Monako) što se isto slijepo navijački može opravdavati da nije bio fokusiran kao drugi, ali čemu to? Zašto ne čestitati drugom vozaču kad obavi bolji posao i fokusirati se na sljedeću utrku kad se stvari realno mogu promjeniti već se uvijek treba nekog zbog nečeg opravdavati. A da ne govorim o opravdavanju nekog vozača za eventualno gubljenje titule, a još je 14 utrka pred nama i sve je još otvoreno, a u prethodnom postu sam objasnio zašto mislim da je otvoreno.



        1
        1

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Bodovi se dijele u nedjelju zar ne? Od ta 5 pp-a mercedesa koliko ih je trebalo završiti u rukama ferrarija? Vettel je u Barceloni imao veliku prednost nakon drugog sektora i bio bi siguran pp da nije napravio grešku na kočenju u šikanu. Već dolazimo do 3:3.. I to je to od mercedesa. Bolid koji dominira u utrci je ferrari i to je vidljivo iz aviona. To ne tvrdim samo ja, već i svi stručnjaci koji gledaju f1. A sad o utrkama malo. Utrku u Rusiji je Vettel izgubio na startu. Ostatak utrke je bio daleko brži od Bottasa, međutim mercedes još uvijek ima snažniji motor. U Barceloni je isto tako Vettel bio na korak do pobijede, ali je boks mercedesa napravio genijalan potez sa pitstopom po vsc. Dakle od 3 pobjede mercedesa 2 su ustvari izgubljene utrke koje su trebale biti dobivene, i jedna kojoj je kumovao sc. Pa sad me zanima gdje je to mercedes bio izjednačen sa ferrarijem?



        1
        1

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Nikola Krajina Donator Prikaži

        Kažem ti, Vettel je bio jako blizu 2 PP, ali je u najbitnijim trenutcima napravio greške, ali bi svejedno opet u tom slučaju bio omjer 3:3 između Ferrarija i Mercedesa, samo bi Vettel imao sve tri PP Ferrarija, ali nema i gotova priča, idemo dalje, ja se nadam da će se u nastavku sezone i u tom polju bitno popraviti. I ne možeš reći to je to od Mercedesa (tri PP), jer je to broj ukupan broj PP koje su sve ostalih momčadi protekle tri sezone uzeli, a ta tri PP Mercedes je imao prednost oko 2, 3 i 5 desetinki, dok je Ferrari sve dobio na jedvite jade. U Španjolskoj i Monaku je izgledalo da nemaju šanse protiv Ferrarija, pa je u najbitnijim trenutcima jedan od Mercedesa pokazao da imaju.

        Sve u svemu, nakon ovih 6 utrka Ferrari se pokazao nešto kompletnijom ekipom, ali i to je lako moglo biti na Mercedesovoj strani da im nije prvi vozač ozbiljno zakazao u dvije utrke na kojim je njegov kolega pokazao da se itekako mogu boriti za PP i pobjedu, na jednoj utrci zaostatak Bottasa za PP je bio pola desetinke, a na drugoj desetinku, a eto Hamilton je za sve trojicom kasnio više od prednosti koje navodno on ima kad je u elementu. A sve da ima taj navodni element, ništa mu ne znači kad iduću utrku zaostaje 3-4 desetinke za ostalim, tj. 6-7 desetinki za svojim elementom

        Isto što je Vettel izgubio utrku u Rusiji na startu, tako je i Hamilton u Bahreinu izgubio na startu, poslije ga je momčadski kolega morao dvaput pustiti da bezuspješno pokuša dostiće Vettela. A slična je stvar i sa Španjolskom, kao što je tu Mercedes uradio genijalan strateški potez, tako je isto uradio Ferrari u Australiji (ili su druge ekipe uradile krajnje glup potez).

        Tako da, kad se na kraju sve zbroji i oduzme, situacija je bila otvorena na svim stazama dosad, čak i u Monaku jer je Mercedesu pola desetinke falilo u kvalifikacijama da ima velike šanse za pobjedu u utrci.


        0
        0

        0
  8. Alfa Romeo
    Alfa707 Prikaži

    Kad hamilton,od kad je u f1 nije vozio bolid koji nije mogao pobjedit?
    Uvijek je vozio dobar bolid!
    Ali vettel je pobijedio sa bolidom za koji je smatrano da nije za pobjedu!!!



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.