Mercedes prvi pokazao novi format prikaza vozačevog imena na bolidu

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 1 min 16 komentara

Međunarodna automobilistička federacija je nedavno odlučila kako ime i trkaći broj vozača moraju biti jasnije označeni na bolidu, a pravilo na snagu stupa od VN Španjolske koja se održava ovog vikenda. Aktualni svjetski prvaci su prva momčad koja je pokazala svoju interpretaciju novog pravila.

Mercedes se umjesto punog prezimena odlučio za troslovnu kraticu što je također dopušteno izmijenjenim pravilom. Osim toga, kratica i trkaći boj su drugačije boje, pa su u Lewisovom slučaju crvene, a u Bottasovom tamno plave.

Troslovna kratica, trkaći broj i zastava se nalaze se na tzv. peraji, što se trenutno čini kao najbolje mjesto za identifikaciju. Osim toga, trkaći broj se kao i do sada pojavljuje na nosu bolida.

 


Odgovor

16 komentara

  1. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Wauuu… ne znam kako je mogla F1 preživit bez toga do danas, isto kao u slučaju sadašnjeg zakona o “uvijek istim” kacigama. Uvijek su mi bili “dragi” ti zakoni donošeni zbog nekih usijanih novinarskih glava (uglavnom sa Sky-a) koji se jadni mukom muče raspoznati vozače na ekranu. Majko moja mila.. aj barem se sad osjećaju svoj na svome, bitni i vačni kako su progurali neke zakone koje će im veliku muku riješiti njihovog zanata, pa nam dvojac Blažovak neće imati više alibi kad fulaju nekog vozača u bolidu, dok nam prepričavaju već viđeno u svom “radijskom” prijenosu. :)



    6
    6

    0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Mislim da je ovo više napravljeno za publiku koja prati na stazi utrku nego za komentatore.



      6
      6

      0
    • Sebastian Vettel 5
      Nikola Krajina Donator Prikaži

      Ne bih ja to tako gledao @hattrick. Istina da je ovo jedno od najmanje bitnih pravila za sam sport i uzbidljivost u Formuli 1, ali sigurno nije korak nazad. Zašto ne uvesti ovo ako će pomoći na brzini raspoznavanja bolida bilo komentatoru ili gledatelju. Komentator koliko god dobar bio ne može prokomentirati sve vozače i dešavanja kad se u kadru nađu više bolida, a nekom gledatelju u tom trenutku možda za oko zapne neki drugi bolid koji nije u fokusu, ali ne može raspoznati koji je vozač u pitanju jer nije toliko upućen u Formulu 1 da po kacigi prepozna svakog vozača. Npr. u situaciji da imaš kadar u utrci redom Force Indija-Haas-FI-Haas ili FI-FI-Haas-Haas (a u bliskoj su borbi da svakog trenutka može doći do promjene pozicija) ovi natpisi bi trebali ukloniti bilo kakvu sumnju koji je točan poredak vozača. Nesposobnost određenih komentatora će i nakon ovoga ostati, ali to je problem njih i kuće koja ih plaća.

      Po meni je ovo dobar korak ka tome da bolidi postanu bolje prepoznatljivi, još pogotovo za publiku što uživo gleda utrku kao što @Ferrari kaže. A Mercedesi su mi ovako još ljepši



      8
      8

      0
    • Wolf
      hattrick Donator Prikaži

      Neznam za ovo pravilo, jer sam ono prošlo o kacigama, kao Vettelov navijač od ranijih dana, tu promjenu dočakao na nož… i koja je uglavnom bila namjenjena da se “obuzda” Sebov način izražaja u suradnji sa Jensom Munserom… Mislim, tada su svi vozači imali iste kacige tokom utrka, i samo jedan vozač koji je blesirao sa raznim dizajnom kroz utrke… i kao nemoš prepoznat o kome se radi. NAravno, najveću bunu su dizali oko Sebovih kaciga Sky-evci, i dobili su zadovoljštinu.

      Pa na prvu me podsjeća ovo pravilo na istu šemu.

      Druga stvar je što ekipa gledatelja na stazi teško mogu vidjet osim boje kacige taj znak koji su stavili na ćošak repa, ako je to zbog njih na stazi. Čak ni po boji kacige ćeš teško raspotnati ako imaju u istom timu slične boje, što opet dovodi u pitanje onaj zakon o kacihama dali uopće ima svrhe. Uostalom kada ste na stazi uglavnom pratite što se dešava na ekranu, i vidite poredak, tako da vam je uglavnom po boji bolida jasno tko je iza koga i što radi, kada se napokon pokažu bolidi ispred vas. Manje više svi imaju na mobitelima live timing, što također puno bilje obješnjava situaciju, nego neki znakići ili boja kacige.

      Za moj pojam su to novinarske bakanalije.. koje manje više nemaju neke veze sa sportom, a niti sa nekim velikim olakšavanjem praćenja istog.

      Naravno, to je moje mišljenje, dok će možda nekom drugom to uvelike pomoći za praćenje F1 i situacija na stazi… kao onaj zakon o kacigama. Ja sigurno nisam taj.



      4
      4

      0
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        @hattrick
        Legendo, ti si kompliciran..



        4
        4

        0
      • avalon Prikaži

        hattrick “…dovodi u pitanje onaj zakon o kacihama dali uopće ima svrhe.” naravno da ima jer u sportu mora bit pravila , “zakona” … bar su mi tako objasnili . zamisli kakav je ovde bija nered kad je avatar bija osobni izbor ? nikad nisi zna sa kim komuniciraš dok je danas ( sa uvođenjem pravila tj izborom danih beđeva ) to piece of cake . kad npr vidim beđ sa kacigom alonsa odma znam da je to vedran kristić mada bi moga bit i r.u.m. , Mr.Spaceguy ili kad vidim beđ ferraria znam da je to forumaš Ferrari , a možda i forumaš Sarma , beđ kacige MS “označava” forumaša Slavenowskog ali i zjurinu jer koriste iste beđeve . btw , osim uvođenja reda beđevima i preglednost je puno bolja jer su avatari bili em “prešareni” em sitni , nepregledni . prisjeti se svoga avatara … nikad po njemu nisam zna da si ti pisa komentar , a sad kad vidim ove brčine ( tako upadljive ) odma znam ko piše ovo bi ti potpisa “Za moj pojam su to novinarske bakanalije.. koje manje više nemaju neke veze sa sportom, a “niti sa nekim velikim olakšavanjem praćenja istog” … naročito ovo boldano .



        2
        2

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        Slazem se avalonom…svasta. :)
        Jedino se nadam da je prebacivanje na kacige bilo iz nekakvih server/hosting/brzina/opterecenost sajta razloga bila.


        0
        0

        0
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      Na kraju će dodati i semafor na vrhu bolida (roll bar) kao u Indy seriji.
      Semaforčić pokazuje trenutno mjesto vozača u utci, broji sekunde
      provedene u boxu…..
      Ne smiju još jer su oni “face” a ispali bi “papci” pred amerima.
      Budu za koju godinu.
      Fantastična novotarija koja bi istinski pomogla gledateljima.


      0
      0

      0
  2. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Hmm…zašto je Bottasov broj plave boje?!
    Srebreni je bolid sa plavim detaljima…nije li onda teže uočiti broj na nosu bolida kada je na takvoj pozadini?

    Inače ovo mi je skroz ok. Ne znam kako ce slijedece sezone bez shark fina stavljati ovo.



    2
    2

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    “Šminkanje” peraje :chill:
    :mrgreen:



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.