07 Francuska – live chat
07 Francuska – live chat

FIA će onemogućiti sagorijevanje ulja kao goriva, ali tek od iduće sezone

Ante Vetma

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

FIA će onemogućiti sagorijevanje ulja kao goriva, ali tek od iduće sezone

Ante Vetma

Šefovi Formule 1 odobrili su plan po kojem bi se iduće sezone provodili stroži testovi oko sagorijevanja ulja kao goriva, nakon što je posumnjano da određene momčadi to koriste ove godine u trenutku kada trebaju jedan brzi krug.

Red Bull je poslao upit FIA-i s očiglednom aluzijom na Mercedesov iznenadni skok u formi na kraju svakih kvalifikacija, a FIA je odgovorila da takve aktivnosti nisu dozvoljene, te su počeli pažljivije pratiti korištenje ulja i kemijske sastave u njima.

Mercedesov Toto Wolff je komentirao slučaj još ranije rekavši da se radi o “lovljenju duhova”, a bila to istina ili ne – Mercedes i dalje ima očiglednu prednost na kraju svake posljednje kvalifikacijske runde i na to njihovi konkurenti nemaju odgovora.

Žešće provjere ove godine nisu našle prekršitelja tih pravila, ali tri dodatne mjere će biti uvedene 2018. godine ako to isto potvrdi FIA-in svjetski motorsportski savez.

Sve ekipe moraju u svakom trenutku GP vikenda FIA-i dati na uvid količine ulja u njihovim bolidima, a masa ulja u pomoćnim spremištima mora biti deklarirana FIA-i sat vremena prije početka utrke.

Time se cilja na otkrivanje anomalija u konzumiranju ulja i trebao bi spriječiti sagorijevanje dodatnog ulja u kvalifikacijama u odnosu na utrke.

Aktivni kontrolni ventili smješteni između bilo kojeg dijela pogonske jedinice i usisnika zraka će također biti zabranjeni.

Ekipe će biti ograničene na jednu specifikaciju ulja za određeni grand prix vikend, a to mora biti deklarirano uzorkom kojeg će unaprijed dostaviti. To će onemogućiti momčadima da koriste “kvalifikacijsko ulje” za dodatnu snagu, a onda u utrci povratak na standardnu i trajniju smjesu.

Podrži nas

Zadnji donatori:
DrWho i Jhkuiz5

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Ante Vetma
Pulsmedia autor
3661 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

4 komentara

 1. Formula 1 data Prikaži

  redbull se zali. majketi. nisu se zalili kad su jedini imali blown diffuser 2010 i kad su zaobilazili pravila onim flexi krilima. helmut marko i drustvo opet na aparatima jer 4.godinu zaredom nemogu napraviti auto koji ce konkurirat mercu.  9

  0
 2. Clay Regazzoni HeatBlast44 Prikaži

  To je ono sto se spekulira da Merc koristi u kvali modu…  5

  0
 3. Kimi Raikkonen 7 Ciki-F1 Prikaži

  Sta ne zabrane odmah. Sta im se daje vremena da to upakiraju ili osmisle na drugačiji način?  10

  0