FIA će onemogućiti sagorijevanje ulja kao goriva, ali tek od iduće sezone

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 4 komentara

Šefovi Formule 1 odobrili su plan po kojem bi se iduće sezone provodili stroži testovi oko sagorijevanja ulja kao goriva, nakon što je posumnjano da određene momčadi to koriste ove godine u trenutku kada trebaju jedan brzi krug.

Red Bull je poslao upit FIA-i s očiglednom aluzijom na Mercedesov iznenadni skok u formi na kraju svakih kvalifikacija, a FIA je odgovorila da takve aktivnosti nisu dozvoljene, te su počeli pažljivije pratiti korištenje ulja i kemijske sastave u njima.

Mercedesov Toto Wolff je komentirao slučaj još ranije rekavši da se radi o “lovljenju duhova”, a bila to istina ili ne – Mercedes i dalje ima očiglednu prednost na kraju svake posljednje kvalifikacijske runde i na to njihovi konkurenti nemaju odgovora.

Žešće provjere ove godine nisu našle prekršitelja tih pravila, ali tri dodatne mjere će biti uvedene 2018. godine ako to isto potvrdi FIA-in svjetski motorsportski savez.

Sve ekipe moraju u svakom trenutku GP vikenda FIA-i dati na uvid količine ulja u njihovim bolidima, a masa ulja u pomoćnim spremištima mora biti deklarirana FIA-i sat vremena prije početka utrke.

Time se cilja na otkrivanje anomalija u konzumiranju ulja i trebao bi spriječiti sagorijevanje dodatnog ulja u kvalifikacijama u odnosu na utrke.

Aktivni kontrolni ventili smješteni između bilo kojeg dijela pogonske jedinice i usisnika zraka će također biti zabranjeni.

Ekipe će biti ograničene na jednu specifikaciju ulja za određeni grand prix vikend, a to mora biti deklarirano uzorkom kojeg će unaprijed dostaviti. To će onemogućiti momčadima da koriste “kvalifikacijsko ulje” za dodatnu snagu, a onda u utrci povratak na standardnu i trajniju smjesu.


Odgovor

4 komentara

  1. Formula 1
    data Prikaži

    redbull se zali. majketi. nisu se zalili kad su jedini imali blown diffuser 2010 i kad su zaobilazili pravila onim flexi krilima. helmut marko i drustvo opet na aparatima jer 4.godinu zaredom nemogu napraviti auto koji ce konkurirat mercu.



    9
    9

    0
  2. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    To je ono sto se spekulira da Merc koristi u kvali modu…



    5
    5

    0
  3. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Sta ne zabrane odmah. Sta im se daje vremena da to upakiraju ili osmisle na drugačiji način?



    10
    10

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.