Statistika vozača i momčadi uoči VN Australije 2017.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 6 min 1 komentara

Od 68. sezone Formule 1 djeli nas tek nešto više od jednog dana, a sati prolaze tako sporo da mislite kao da su tjedni u pitanju. Staza Albert Park ugošćuje utrku od 1996. godine, no dva puta nije bila u opticaju (zamjenio Bahrein), pa će ovo biti jubilarno 20. otvaranje F1 sezone u Melbourneu. Klizava staza gotovo uvijek ponudi uzbudljivu utrku, a prošlogodišnja je bila najbolja u turbo hibridnoj eri. Ove godine očekuje se spektakl zbog više stvari, a vrlo je izvjesno da će pasti rekord staze kojeg trenutno drži Sebastian Vettel (1:23.529, Red Bull, 2011. godina). Najuspješniji vozač na ovoj stazi je Michael Schumacher, koji je skupio četiri pobjede i tri pole positiona. Od akutalnih vozača, Lewis Hamilton i Kimi Raikkonen su višestruki pobjednici, dok Alonso i Vettel imaju po jednu pobjedu.

Vozači:  Pojmovnik (P – pobjeda, PP – pole position, PT – postolje, FL – najbrži krug)

Lewis Hamilton: P – 2   PP – 5   PT – 6   FL – 1
Britanac je rekorder po pitanju osvojenih pole positiona na ovoj stazi, a prošle tri godine nije dopustio nikome niti da primiriše prvoj startnoj poziciji. S pobjedama je prošao nešto slabije, pa je slavio samo 2015., prošle godine završio je kao drugi, dok je 2014. odustao. Svoju prvu pobjedu na ovoj stazi osvojio je 2008. u McLarenu.

Sebastian Vettel: P – 1   PP – 3   PT – 5
Nijemac je tijekom svoje karijere postizao vrlo dobre rezultate u Australiji, iako u gotovo pola njih (četiri) nije uspio završiti utrku, što znači da je u svakoj završenoj bio na postolju. Pobjeda i pole position iz 2011. su jedni od najuvjerljivijih u karijeri, dok mu je godinu ranije pobjeda izmaknula zbog mehaničkog kvara. Zadnje postolje osvojio je prošle godine s Ferrarijem, iako je bio veoma blizu pobjede.

Kimi Raikkonen: P – 2   PP – 1   PT – 5   FL – 5
Aktualni vozač s uvjerljivo najviše najbržih krugova utrke je i na ovoj stazi neprikosnoven po tom pitanju, pa je čak pet puta imao najbrže vrijeme nakon kockaste zastavice. Uz to je pobijedio dva puta (2007. u prvom nastupu za Ferrari te 2013. za Lotus), bio na poleu 2007. te pridodao još tri postolja.

Felipe Massa: PT – 1   FL – 1
Brazilac je od 2002. do danas odvozio 13 utrka na australskom tlu, i unatoč brzim bolidima koje je vozio, uspio je osvojiti samo jedno postolje (2010.) te odvoziti najbrži krug 2011. godine. Odustao je čak sedam puta s VN Australije.

Fernando Alonso: P – 1   PT – 5
Španjolac je do prošle godine završio sve utrke u Australiji u kojima je nastupio, a samo 2001. s Minardijem nije uspio osvojiti bodove. Na postolju je bio četiri godine uzastopno, od 2004. do 2007., u kojima je uzeo pobjedu (2006.), dva treća mjesta te jedno drugo. Nakon toga je uslijedila suša, pa je tek 2013. osvojio još jedno postolje, koje mu je trenutno i zadnje na ovoj utrci.

Kevin Magnussen: PT – 1
Svoju prvu utrku u Formuli 1 odvozio je na VN Australije 2014., gdje se kvalificirao na četvrto mjesto, i to ispred mnogo iskusnijeg timskog kolege Jensona Buttona. U utrci je profitirao odustajanjem Hamiltona, pa je tako prvotno osvojio treće mjesto te ušao u uski krug debitanata koji su u prvoj utrci osvojili postolje. Nakon diskvalifikacije Ricciarda koji je osvojio drugo mjesto, mladi Danac je promaknut na poziciju više. Zanimljivo je to da će Kevin Magnussen nastupiti četvrti put uzastopno u Australiji s četvrtim različitim motorom.

Momčadi:

Mercedes: P – 3  PP – 3   PT – 5   FL – 2
Mercedesovi vozači su u posljednje tri sezone osvojili gotovo sve što se moglo na uvodnoj utrci sezone. Jedini kiks je imao Hamilton prije tri godine kada je morao odustati zbog kvara na bolidu. Dvije pobjede osvojio je Nico Rosberg, dok je Hamilton slavio 2015.

Ferrari: P – 6   PP – 5   PT – 16   FL – 6
Druga najuspješnija momčad na VN Australije. Eddie Irvine je 1999. slavio svoju prvu F1 pobjedu, Schumacher je od 2000. do 2004. “ubrao” čak četiri pobjede, dok je Kimi Raikkonen 2007. pobijedio s pole positiona, uz najbrži krug utrke. Trenutno je to zadnja pobjeda talijanske ekipe na australskom tlu. Od tada do danas su osvojena tek tri postolja, Alonsovo drugo mjesto iz 2013. te Vettelova dva treća iz 2015. i 2016.

Williams: P – 1   PP – 2   PT – 6   FL – 3
Četvrta najuspješnija momčad nije vidjela pobjedu na australskom tlu od samog prvijenca Albert Parka 1996. godine, kada je pobjedu osvojio Damon Hill. Sve pole positione je osvojio Jacques Villeneuve, dok je zadnji Williamsov vozač na postolju bio Nico Rosberg, koji je 2008. osvojio treće mjesto.

Red Bull: P – 1   PP – 3   PT – 3   FL – 2
Iako je RB imao pet godina bolid siguran za osvajanje postolja, onda se tri osvojena u tom periodu mogu smatrati kao neuspjeh. Umješali su se tu kvarovi, ali i neke loše odluke, kao i par loših vožnji. Jedina ostvarena pobjeda je ona dominantna Sebastiana Vettela iz 2011. Zadnje postolje je također ostvario Nijemac, i to 2013., kada je startao s pole positiona, no zbog ogromne degradacije guma je pao u poretku.

Force India: najbolji rezultat momčadi: šesto mjesto
Nico Hulkenberg bio je Force Indijin spasitelj u Australiji zadnje tri sezone. 2014. je ostvario najbolji rezultat ove momčadi u povijesti utrkivanja na Albert Parku, dok je zadnje dvije sezone osvojio dva sedma mjesta.

Renault: P – 2   PP – 1   PT – 6   FL – 1
Treća najuspješnija momčad na ovoj stazi imala je svoje zlatne dane u Australiji 2005. i 2006., kada su osvojili dvije pobjede (Fisichella 2005. i Alonso godinu poslije), te po jedan pole position i najbrži krug utrke. Prvo postolje za momčad osvojio je Alonso 2004. godine, kada se smjestio na najnižu stepenicu postolja. Zadnji Renaultov vozač u TOP 3 na VN Australije bio je Vitaliy Petrov u sezoni 2011., kojemu je to bilo prvo postolje te prvo postolje za nekog ruskog vozača u Formuli 1.

Toro Rosso: najbolji rezultat momčadi: sedmo mjesto
Sada već i relativno davne 2010. godine, Sebastian Buemi osvojio je sedmo mjesto za malu talijansku momčad, što je do dan danas ostao njen najbolji rezultat. Prošle su godine oba vozača osvojila bodove.

Sauber/BMW Sauber: četvrto mjesto/PT – 1
Nick Heidfled osvojio je sve najbolje plasmane ove momčadi kroz njenu povijesti. Zabilježio je najbolji rezultat u samostalnoj momčadi Sauber, kada je 2001. osvojio četvrto mjesto, te 2008. kada je osvojio drugo mjesto u tadašnjem BMW Sauberu.

McLaren: P – 6   PP – 5   PT – 18   FL – 6
Momčad iz Wokinga najuspješnija je momčad na ovoj stazi. Iako je s Ferrarijem izjednačena po broju pobjeda, pole positiona i najbržih krugova, prevagnuo je broj postolja, kojih McLaren ima dva više. Pobjede su redom osvajali David Coulthard (1997. i 2003.), Mika Hakkinen (1998.), Lewis Hamilton (2008.) i Jenson Button (2010. i 2012.). Zadnje postolje za McLaren bilo je 2014., i to dvostruko, kada su Magnussen i Button osvojili drugo i treće mjesto. To je nažalost i zadnje postolje McLarena kojeg su osvojili do danas.


Odgovor

1 komentar

  1. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Najboji score po ovoj statistici ima Mclaren :-)
    Div koji spava :-(


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.