Anketa: Treba li F1 zabraniti “peraje” na bolidima?

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 1 min 48 komentara

Iako je izgled novih bolida velika većina navijača prihvatila kao poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, ipak je mnogima zasmetao jedan detalj. Vertikalni nastavak pokrova motora, takozvana “peraja”, žestoko je kritiziran jer se ne uklapa u idealnu vizuru bolida.

Peraje smo već vidjeli u Formuli 1, i to posljednji put 2010. godine nakon čega su izričito zabranjene tehničkim pravilnikom. U pripremi za ovu godinu se također razgovaralo o istoj zabrani, ali je prijedlog odbačen pa su se sve ekipe na gridu pojavile sa sličnim rješenjima.

Je li argument ljepote bolida dovoljan da se zabrani tehničko rješenje koje očigledno doprinosi performansama bolida? Ako se pita Red Bull – jest. Christian Horner je glavni zagovarač takvog postupka, iako je zanimljivo da je upravo Red Bull prije devet godina uveo takvo rješenje.

Treba li F1 zabraniti peraje na bolidima?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

48 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ja sam vjerovatno jedini kojem se svidaju te peraje ? (kao sto rekoh vracaju me u 2010- bolje dane f1)


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Da, bezveze izgledaju.


    0
    0

    0
  3. Maurizio Arrivabene
    Biaggi Prikaži

    Ne znam zašto bi ih zabranile. Meni baš dobro izgleda bolid kad se i shark fin ukusno dizajnira i uklopi u vizuelni identitet bolida. Baš kao na fotografiji iznad, u Ferrarijevoj izvedbi.


    0
    0

    0
  4. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Nije sve u ljepoti…


    0
    0

    0
  5. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Briga me, samo neka bude sto više timova što izjednačenije.


    0
    0

    0
  6. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ja sam izgubljen na forumu i ne mogu naci neki naslov gdje bi pito zbog cega su maknute like i dislike na komentarima (ako su maknute jer postoji mogucnost da mi je i mobitel nes zeznut ?)


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      cavallina Prikaži

      O tome se pisalo naveliko u temi Prigovori, prijedlozi i pohvale, avetma je objasnio detaljno..
      ukratko,guta resurse,a nije bas neophodno


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        E hvala puno nisam vidio na forumu ?


        0
        0

        0
      • Wolf
        hattrick Donator Prikaži

        Tko kaže da nema.. evo jedan i od mene. :mrgreen:

        ..btw, fala bogu da su nestale te valorizirajuće beštije, da se malo usredotočite na komentar, a ne natjecanje i klasno pripadanje tražeći potvrdu neke grupice ljudi (pespametnim klikanjem)… izmišljotina uvežena sa znamo već kakvim socio-servisa koja na taj način zabavlja raju.

        Bez njih komentari postaju puno prirodniji, bez etiketiranje što je “opće prihvaćeno” ili nije. Ako se slažeš ili ne slažeš i misliš da imaš što dodatni onda ćeš napisati komentar, što spada u intelektualni segment (kao i svaki komentar koji zaslužuje istovjetnu rekaciju).. a ne lupiti neki glupi minus ili plus i misliti da si sad važno “iznesao mišljenje” ili nekakvu potvrdu koja ima neku sudačku veličinu… realno nema apsolutno nikakvu veličinu osim onu da je portal bogatiji za jedan beznačajan klik.

        (minus)


        0
        0

        0
  7. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Ako već moraju ostati onda neka budu duplo veće.


    0
    0

    0
  8. Formula1
    ArmandoŽ Donator Prikaži

    Mislim da se opet elita F1 poigrava sa fanovima.Peraje ili neki drugi dodatni detalji , koji poboljšavaju perfomanse, ne bi trebaki bit glavne teme pred sezonu.
    Mislim da je pitanje br.1, hoće mo li u budućnosti vidjeti još koji tim. Na gridu.20 bolida je pre malo , dobija se dojam, kao da F1 i dalje samo tone – popularnost neće rast , ako se ne dovuče još koji jak proizvođač motora……


    0
    0

    0
    • fjaka Prikaži

      kad si već kod bolida na gridu…ironija je da je ona prva turbo era iliti zlatna era kako se još zove ugašena – zbog skupoće razvoja turbo motora. interesantna stvar je da je na vrhuncu te ere bilo 15-16 timova…znači eto skoro ko danas svih bolida na gridu :D a 7-8 dobavljača motora.

      eto danas u vratili turbo i imamo…kolko? 10 ekipa? i sve skupa 3,5 motora. bravo fija.


      0
      0

      0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        10-11 timova je norma vec skoro 20 godina…vecinom 20-22 vozaca…cak i u “zlatno doba” V10tki je bilo toliko…
        Sto ce nam scenarij iz 2009.? Kada smo imali tri nova tima koja su bila objektivno…smeće.

        Nisu doprinosili nicemu. Radije cu imati 10 kvalitetnijih timova…


        0
        0

        0
    • fjaka Prikaži

      v10 nisu iz zlatnog doba. zna se koje je zlatno doba f1. nekažen da početak 90-ih nije bija dobar ali daleko od toga da se naziva zlatnim dobom.

      i di ti vidiš 10 kvalitetnih timova? jel pričamo o f1 ili kojem drugo natjecanju?


      0
      0

      0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Prosvijetli me onda…koje je “zlatno doba” i koliko bolida bi trebalo biti na gridu…
        Što bi trebalo vratiti Virgin,Caterham i onaj lažni Lotus? Da se opet sramote sa 0 bodova i pay vozačima koji si više manje smetnja i opasnost na stazi?


        0
        0

        0
  9. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Svejedno mi je…kao da je to bitno.
    Ako će to donijeti bolje utrkivanje uopće me nije briga.


    0
    0

    0
  10. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Apsolutno me ne smeta niti nešto oduševljava, ali mislim ako to nekim momčadima koristi da budu bolje, i da imamo više momčadi jedne uz druge i samim time kvalitetnije utrke ne vidim zašto bi se to trebalo zabraniti, nakon ovih 3 godina kako su bolidi izgledali ovo je sad ćak i s tim “perajama” dosta dobro.


    0
    0

    0
  11. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Ne. Meni osobno se sviđaju, daju nekakav agresivniji izgled bolidu i s obzirom da sve momčadi imaju različitu interpretaciju, pridonose čari koju daje raznolikost F1 bolida.


    0
    0

    0
  12. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Ako su baš svi konstruktori nabacili ovu,za nekog ružnu peraju,stavili su je valjda zbog nekakvog
    dobro promišljenog razloga.Uostalom ovo nije izbor za Miss nećega,već borba za što bolji plasman.To bi trebalo biti jasno i onima koji razmišlaju o zabranama kojih je u F1 ionako previše.


    0
    0

    0
  13. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Peraje… ne, ali brzina da, e pa to je kao ovce i novce, drugim riječima ne mogučće.

    ..isprva su mi te peraje bole za oči, no već sam se lagano navikao, čak moram reći da su bolidi na stazi ljepši nego na slikama tokom predstavljanja. Ima par peraja koja su nešto pločastija i ružnije tipa kao kod Force Indie, McLarena i Williamsa (i možda RB), no većina su dobro komponirana i blago podrezana krivuljom odostraga. Čak i ova antenasta rješenja nisu sva tako loša.. osim onih na Mercedesu i još jednom timu na kojem plašu u zavojima da je to strašno.

    Tehnički direktor Force Indije je jednom prilikom rekao kako nije nikakav problem maknuti te peraje, naravno posljedica toga bi sigurno manja brzina u zavoju, što znači da bi bolidi bili teže za voziti, ili ti drugim riječima prolazilo bi se opet kroz zavoje pipljavo i sporije, bez tih G opterećenja koje nam donose tu vrstu atraktivnosti, a vozači samim time iscrpljeniji. Ako maknemo te peraje bolidi neće biti toliko stabilni u zavojima, samim time sporiji, te ako uzmemo da su bolidi sporiji na ravnici nego prošlogodišnji nikako nemožemo tada očekivati bitno ubrzanje F1 koje se očekivalo sa novim redizajnom. Ako se sjećamo ideja Adrijan Neweya je bila da se F1 ubrza za 10s po krugu, sa njegovim aerodinamičkim prijedlogom otvaranja tehničkih pravila, no na kraju je donešeno ovo kompromisno rješenje zbog straha ostalih timova od Neweyive genioznosti, gdje bi RB imao samim time možda najveću prednost.

    Sada smo na nekoj, tako reći zlatnoj sredini.. stoga nebi bilo pametno nazadovati samo zbog ljepote.. hajdemo vidjeti kako će krenuti sezona. Ja sam siguran, ako Ferkan počinje dobivati utrke na početku sezone, da će mi sve te peraje biti totalno nebitna stavka.. naš naprotiv, tada nebi htjeo ništa mijenjati samo da ostane stanje kakvo je.. u nadi da će se nastaviti slijed.

    Vettel je jednom prilikom rekao kako su ove nove promjene u tehničkom pravilniku kao aspirin, da su nekim čudom nestali svi problemi.. što jedino može značiti kako te promjene vrlo lijepo odgovaraju stilu vožnje Vettelu i Kimiju.. i siguran sam ako Vettel osjeti miris mogućnosti dobivanja prvenstva, neće samo tako lako pustiti. Kao morski pas (sa uspravnom perajom) kada osjeti krv… :mrgreen:


    0
    0

    0
  14. Davor7 Prikaži

    Ima li kakve sanse zabraniti ove turbo hibride,a o perajama cemo onda kasnije ? Dajte nam prave V8 motore koji lede krv u zilama i dobit cemo mozda jos par momcadi i jos par dobavljaca motora,a ne da dvije tvornice drze 80% grida sto je smijesno. Ovo vise nije F1,ovo je EU prvenstvo između Renaulta,Mercedesa i Ferraria u kojem je Honda nijemi promatrac zbivanja na stazi


    0
    0

    0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Ne. Ovi motori su tu do 2020.
      Pomirite se sa tim…


      0
      0

      0
    • fjaka Prikaži

      davore nemoj bit u zabludi, ni turbo motori nisu loši samo maknit ove elektropizdarije i pusti nek se motor raspadne samo nek projde cilj ako me svaćaš šta oću reć. došli su neki novi kriteriji u f1 meni totalno nesvatljivi. također uklonit umjetne pomoći vozaču kolko se god može pa da vidimo ko je tata mata. ovako zapravo samo imamo prvenstvo konstruktora a vozač prvak je tek nešto slično zlatnoj kopački u nogometu.


      0
      0

      0
  15. avalon Prikaži

    čitam doli komentare ogorčenog fjake o zlatnim godinama , o 15 – 16 timova , 7 – 8 proizvođača motora … baš gledam 1988. ….. zadnja sezona turbo motora , za trku je konkuriralo 36 vozača . Q izborilo njih 26 , ostali se nisu kvalificirali . 14 timova ali zapravo 11 jer neki su tu bili samo za “ukras” … npr njemački rial , francuski AGS , taljanski eurobrun , a dobavljača motora ….. 5 ! ferrari , honda , judd , ford cosworth , megatron od onih recimo bitnih + 2 recimo autsajdera zakspeed ( 2 boda u ciloj “karijeri” tog motora ) i osella ( 0 bodova , 10ak trka u F 1 ) . ma zapravo imali smo samo 3 “prava” motora jer judd i ford cosworth su bili atmosferski motori . kolika je razlika između tog zlatnog doba ( ako je to prva turbo era ) i npr 2016. ? 26 vozača tada Vs 22 vozača 2016. , 5 ( ako ubrojimo i 2 atmosferska koji nisu imali šanse protiv turba …. znači bili su tu za kur ) + 2 autsajdera ( zakspeed i osella ) , 2016. 4 dobavljača . neš ti drastičnih razlika :) a šta se tiče “peraja” … jesu li obavezne ? ako nisu ko brani bilo kojem timu da ih “skine” sa svoga bolida ? a ova fora o vračanju V8 koji lede krv u žilama … čime ? samo “bukom” jer V6 su poprilično jači od V8 koji su razvijali od 735 ks ( koliko je ferrari deklarira svoj Tipo 055 ) pa neka bude do 800 KS za mercedes i renault koji svoju snagu nisu deklarirali i sve to iz 2400 ccm . čak i ova “nejaka” honda je jača od tih V8 , a za mercedesov i ferrariev motor se “šuška” da su sad oko 1000 KS , a ni renault nije daleko po snazi … i sve to iz 1600 ccm ;) . znači V8 su ledili krv u žilama bukom , a V6 lede krv snagom …. samo buku čujemo , a snagu ne “vidimo” pa zato…. ;)


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      prvim dijelom posta si apsolutno potvrdio fjakine teze koliko je u toj ‘zlatnoj eri’ bilo puno više vozača, timova, motora.
      avalone, hvala ti što postojiš!


      0
      0

      0
      • avalon Prikaži

        zekohonda … ma da , samo sam potvrdija . virujem da ti dobro znaš o čemu sam pisa samo … voliš kontru :) makar i bez objektivnog uporišta . čudi me kako nisi pronaša kontru i za drugi dio komentara . nekoliko vozača više ( 4 ) je puno više ? o timovima i motorima je smišno razgovarat jer mnogi nikad nisu ni čuli ni znali da su u F 1 egzistirali timovi ka npr rial , eurobrun ili AGS . npr rial se u čak u 27 trka ( od ono malo šta je egzistira u F 1 ) nije uspija kvalificirat , najbolji plasman u konstruktorskom im je 9. misto ( predzadnji ) sa 3 boda , a u vozačkom de cesaris 15. . samo su nakajima i martini bili lošiji od vozača riala . AGS se čak u 75 trka nije uspija kvalificirat , najbolji plasman u konstruktorskom im je 12. misto od 13 timova , a u vozačkom moreno 21. tj zadnji . eurobrun se nije uspija kvalificirat u 53 trke tj nijednom u svoje 3 sezone F 1 . uspjesi ? nema ih . a zašto su ovi timovi bili ovako “uspješni” ? možda zbog politike vodstva F 1 koja je dozvoljavala da se koriste i turbo i atmosferci ;) sva 3 tima su koristili atmosferski ford cosworth ( eurobrun i judd ) . možda su turbo motori bili za neke skupi pa im se dozvolilo da zbog “siromaštva” koriste “siromašna” rješenja … atmosferske motore s kojima su ili tavorili na dnu ili se nisu uspjevali kvalificirat . ovoj ekipi bi se mogli pridodat i minardi (ford cosworth ) , ligier ( judd ) di je minardi završija zadnji u konstruktorskom , martini takođe zadnji u vozačkom , a ligier je ima katastrofalnu sezonu . da je te 1988. postoja forum forumaši bi se uglavnom sprdali sa navedenima . to je ka da danas dozvole isto pa na gridu uz ovih 10 timova imamo još i manor , HRT , caterham ( sa kojima su se isto sprdali ) sa “običnim” motorima . tada bi imali 13 timova i još ponekog dobavljača motora pa bi sve bilo isto ka i nekad ili vrlo blizu tom u zlatnom dobu F 1 . samo danas niko nije spreman rasipat novčiće na “projekte” koji su u samom startu osuđeni na propast .


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        PS npr u prvoj trci ( brazil ) te zlatne 1988. senna je u Q odvozija 7,6 s brže od zadnjeg larrauria u eurobrunu ali nema veze glavno da je eurobrun učestvova u prvenstvu mada mu je “glavna uloga” bila da uveča broj bolida/timova na gridu . znaš koliko je bolida sa atmosferskim motorom odustalo tu trku ? samo 15 ;) tek su boutsen ( ford cosworth ) i johansson ( judd ) sa atmosfercima završili trku … oba van bodova .


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        ne, ti voliš kontru, zato si se i javio, potpuno nepobrebno jer si samo potvrdio fjakine riječi.

        sam si gore napiso da je za trku konkuriralo 36 vozača.
        to je objetkivno puno više od 20-22 ili ako hoćeš 24 koliko ih je vozilo u ’16.

        ja sam čuo za te timove, fjaka sigurno, samo za tebe nisam siguran. bitno je da su bili tu. 18 je objektivno puno više od 11 ili 10.

        s motorimia slična stvar. ok ’88 imaš 6 naspram 4, – ‘samo’ 50 % više, ali ’87. već imaš 9 (ako sam dobro brojo).

        što se tiče drugog dijela komentara, o finovima svako ima svoje mišljenje, o zvuku isto. brojke su ok.


        0
        0

        0
    • Mika Hakkinen
      stoka Prikaži

      V6 skupa s ersom razvija 1000 znaci bez ersa 840 a v8 nekih 750, sto je skoro 100ks manje. Al nije sve u snazi, ima nesto i u aerodinamici pa su zato sve do ove gdine motori slabiji 100ks a 30sekundi slabiji i 250ks vrtili brze krugove nego ovi jaci.ove godine ce se to hvala bogu promjeniti. Jos da im je ukinut protok goriva i ukupu kolicinu i vratit nadolijevanje goriva to bi bio spektakl.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.