Rekordi će padati: Bolidi su u 3. zavoju Barcelone ove godine bili brži 30 km/h

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 1 komentara

Kada su u pitanju novi bolidi koje smo prvi put gledali prošlog tjedna na prvom testiranju u Barceloni – brojevi ne lažu: radi se o puno bržim strojevima nego smo gledali u protekle tri godine ove turbo ere.

Još je u ponedjeljak, 27. veljače Lewis Hamilton odradio krug od 1:21.765, dok je iza njega Sebastian Vettel vozio 1:21.878. Lewis je bio na soft, a Sebastian na medium gumama! Ne znamo koliko je goriva bilo u bolidima, ali to sigurno nisu vremena kakva ćemo viđati u kvalifikacijama jer bi bilo neobično da na prvom predsezonskom testu bilo tko odmah radi na setupu bolida.

Za usporedbu, najbolje vrijeme prošle godine na svih osam dana testiranja bilo je vrijeme Kimija Raikkonena od 1:22.765, i to na ultrasoft gumama. Gotovo jednu sekundu sporije nego Vettel na mediumu ove godine.

Sasvim je jasno da ćemo ove godine vidjeti barem nekoliko rušenja rekorda najbržeg kruga staze, a svi vozači, posebno Hamilton, Vettel i Ricciardo su pohvalili aerodinamičnost novih bolida i Pirellijeve gume koje su 25% šire nego prošle godine i je dovelo do nevjerojatnih brzina u zavojima.

Tako je objavljen podatak da su bolidi na izlasku iz epskog 3. zavoja Barcelone ove godine zabilježili brzine i 30 km/h veće nego prošle godine!

Takav napredak u Formuli 1 je nevjerojatan, a tek smo na početku. Sutra počinje drugi ovosezonski test i lako bi se moglo dogoditi da se vremena još poboljšaju.


Odgovor

1 komentar

  1. Dan Gurney
    CrashOverride Donator Prikaži

    Za sad lajkam sve sto se dogadja.. Brzi bolidi ( teze upravljanje, skupe greske ) sto jednim dijelom proizllazi iz trajnijih guma sto je dobra stvar jer kako je rekao Seb da je odlican osjecaj da mozes stisnuti onoliko koliko vozac u tebi to zeli :)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.