Zimska stanka, 73. dan: Sudari momčadskih kolega (prvi dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 2 komentara

Ono što svaki šef momčadi u Formuli 1 prezire su dvoboji svojih vozača kada se nalaze u vodstvu, a posebno kad se sudare. Takvih je događaja bilo mnogo u povijesti Formule 1, pa prisjetimo se nekih od njih.

Senna – Prost u Japanu 1989.

Priču već svi znamo, a evo kako je to komentirao Alain Prost.

“Suzuka je bila odlučujuća utrka za naslov. Ayrton je morao pobijediti kako bi održao šanse za osvajanjem naslova. Bili smo u prvom redu, Ayrton je bio na poleu, ali ja sam bolje startao. Nakon pola utrke imao sam prednost od pet sekundi. Tada me Ayrton počeo sustizati. U 40. krugu bio je samo sekundu iza mene. Ja sam bio brži na pravcu, a on u zavojima, primijetio sam da pokušava iskoristiti drugačiju liniju kroz šikanu. U 46. krugu pokušao je nešto što nikako nije mogao učiniti. Bio je to tipični Ayrton, pusti me ili ćemo se sudariti. Tada sam odlučio da ću se suprotstaviti. Nisam mu zatvorio prolaz, jednostavno ga nisam otvorio te sam zadržao svoju liniju. Naravno da smo se sudarili. Bilo mi je žao zbog toga, nisam htio da sukob završi na taj način. To nije bilo dobro za Formulu 1. Znam sam da će rasprava s Ayrtonom biti uzaludna. Tako sam osvojio svoj treći naslov, no nisam izazvao sudar kako bih postao prvak.”

Hakkinen – Coulthard u Austriji 1999.

Deset godina kasnije, ista situacija, ista momčad, drugi vozači. No, okolnosti su bile drugačije. Coulthard nije bio vatreni protivnik Hakkinena, više kao poluvodonoša, a u toj utrci mu je zakomplicirao borbu za naslov. Mika je nekoliko godina poslije komentirao taj događaj:

“Bilo je to zaista davno, tako da sada mogu smireno pričati o tom događaju. Vodio sam u poretku prvenstva, imao sam pole position, dobro sam krenuo te poveo, a onda sam pri ulasku u drugi zavoj osjetio udarac. Bio je to David, moj momčadski kolega. To je bila katastrofa. David se ispričao i bilo je jasno da to nije učinio namjerno. Naslov sam napokon osigurao u Japanu pa je Coulthardu oprošteno”, našalio se leteći Finac.


Odgovor

2 komentara

  1. Formula 1
    1883 Donator Prikaži

    Prost je kao osoba vjerojatno najveći lažov, spletkaroš, muljator i kukavica u povijesti Formule 1. S druge strane je bio odličan vozač, strateg i taktičar, izuzetno tehnički potkovan.


    0
    0

    0
  2. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    U sljedećem djelu Vettel Webber Turska


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.