Zimska stanka, 62. dan: Sennini nastupi u Monaku

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 6 komentara

Ako se nekom vozaču treba odati počast za nastupe i dominaciju na jednoj stazi, onda je to svakako Ayrton Senna i njegove lude vožnje u Monaku. Već je u prvom nastupu u Monte Carlu pokazao svu raskoš svoga talenta, kad je u drljavom Tolemanu skoro došao do pobjede. Vrijeme je bilo veoma loše, kiša je lijevala kao iz kabla, no Ayrton je svoj Toleman vozio kao da je suho. Bilo je to njegovo prvo postolje u karijeri, te prvo od osam koliko ih je osvojio u Monaku.

Čim se dokopao brzog bolida, odmah je postalo jasno da ostali vozači na gridu neće imati lagan zadatak. Već je u kvalifkacijama za VN Monaka nagovijestio da se sprema po ono što je prošle godine zaslužio. Uzeo je pole position Mansellu ispred nosa, dok je svog momčadskog kolegu ostavio s više od sekunde razlike. U utrci nije imao sreće. Već u 13. krugu pokvario se Renault u njegovom Lotusu, pa je Brazilac morao odgoditi planove za podizanje zlatnog pehara u Monaku.

1986. nije uspio osvojiti pole position, a startao je s trećeg mjesta, na kojem je na kraju i završio, daleko od vodećeg dvojica Prost – Rosberg. Na svoje je došao godinu poslije, kada u posljednoj sezoni za Lotus uspijeva osvojiti prvu pobjedu u kneževini, i to s prednošću od pola minute naspram drugoplasiranog Piqueta, koji je tada vozio dominantni Williams.

Prelaskom u McLaren Senna dobiva najbrži bolid, te s Prostom vodi bitku za titulu prvaka. Brazilac je potpuno dominirao cijelim vikendom. U kvalifikacijama je bio brži sekundu i pol od Prosta te 2.7 sekundi od trećeplasiranog. Utrku je vozio u nekom svom svijetu, ostavljao je druge vozače iza sebe kao da su u GP2 bolidima. No, u 65. krugu dogodilo se nešto što nitko nije očekivao. Ayrtonov bolid bio je zabijen u barijeru prije ulaska u tunel, a Prost je zauzeo prvo mjesto i pobjedu 11 krugova poslije. O ovoj situaciji je napisan članak na 14. danu zimske stanke.

Od 1989. do 1993. Senna je bio neoborivi broj 1 u Monaku. Osvojio je tri pole positiona te pet pobjeda, ne ostavljajući protivnicima ništa drugo osim gorkog okusa u ustima. 1992. i 1993. nije imao najbolji bolid, no uspio je. Najveća pobjeda definitivno je ona iz 1992. kada je iza sebe uspio zadržati Nigela Mansella u najboljem Williamsu svih vremena.


Odgovor

6 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    Dino Prikaži

    Jedan, jedini Ayrton Senna. Legendo počivaj u miru!



    1
    1

    0
  2. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Marko hvala na uratku.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.