Renault potvrdio prelazak s Totala na BP/Castrol

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 2 min 1 komentara

Francuska kompanija Total više neće biti Renaultov dobavljač goriva i maziva za Formulu 1 budući da je ekipa iz Enstonea potvrdila prelazak na British Petroleum/Castrol, potvrđeno je danas nakon višemjesečnih nagađanja o ovom potezu francuske momčadi.

McLaren Honda bi također trebala koristiti proizvode iste kompanije, ali službene potvrde još nema.

Renaultov direktor Cyril Abiteboul se nada da će od novog dobavljača itekako imati koristi, s obzirom na to da će u 2017. snaga biti još veći faktor u brzini po krugu, budući da će jednosjedi koji udovoljavaju novom tehničkom pravilniku morati savladati veći aerodinamički otpor, poznatiji kao drag.

“S obzirom na novi aerodinamički pravilnik za 2017., utjecaj snage će se povećati. Stoga će goriva i maziva imati još veću važnost u ukupnim performansama bolida nego što su imali od trenutka uvođenja pogonskih jedinica 2014.”, rekao je Francuz.

“Timovi u BP-u i Castrolu su uzbuđeni zbog izazova koje im nudi Formula 1, a mi smo uvjereni da će nam oni pomoći ostvariti naše ciljeve za novi bolid u 2017. i godinama iza nje.”

Renault je posljednji puta surađivao s BP-om/Castrolom 1997. kada je momčad Williamsa osvojila vozačko i konstruktorsko prvenstvo s motorima francuske kompanije.

No, Renault će u 2017. ipak raditi s dva dobavljača jer njihovi drugi klijenti (Red Bull/Toro Rosso) surađuju s američkim proizvođačem Exxon/Mobil.

Abiteboul je prošle godine zapravo pohvalio ovakav pristup svoje kompanije.

“Uvijek preferiram jednostavnost jer je ionako dovoljno složeno, pa je bolje da je samo jedan dobavljač. Međutim, postoji puno dobavljača motora koji su u prošlosti bili uspješni s dvije homologacije goriva/maziva. Rekao bih da dva proizvođača goriva stvaraju raznovrsnost, konkurenciju, inspiraciju – poput činjenice što imamo različite klijente; Red Bull je velika inspiracija i mjerilo za Enstone.”


Odgovor

1 komentar

  1. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Po meni dobar potez , ali Inino je najjače :D
    #Ina


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.