Brawn otkrio kad je začet Mercedesov uspjeh

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 3 min 5 komentara

Ross Brawn i Toto Wolff

Bivši Mercedesov šef Ross Brawn vjeruje da će Njemačka momčad dobro reagirati na novi tehnički pravilnik koji stupa na snagu iduće sezone.

Brawn je u razgovoru za FIA-in Auto opisao kako je on postupao kada su se spremala nova pravila dok je bio šef ekipe.

“Mercedes je sigurno povukao sredstva iz ove sezone za iduću vrlo rano ove godine, jednom kad su vidjeli kako stoje u odnosu na konkurenciju.”

“Bio sam tamo, siguran sam da su nastavili sa sličnom filozofijom. Vjerojatno su rekli “dobro, imamo dobar bolid, idemo prebaciti sve na program za iduću godinu.” Ne znam koliko drugih ekipa je moglo to učiniti. Uspjeh povlači novi uspjeh. Mercedes će biti jak iduće godine, bez obzira na veliki naglasak na šasiju.”

Brawn je objasnio i koji je korijen Mercedesovog uspjeha koji je došao 2014. godine:

“Mercedesov uspjeh iz 2014. je zapravo rođen krajem 2011., 2012. kada smo imali težak sastanak s upravom. Morali smo napraviti iskorak ili bismo u protivnom odustali od Formule 1. 2010. i 2011. jednostavno nisu bile dovoljno dobre.”

“Slijedili smo restrikcije resursa, a to se urušavalo. Imali smo 450 ljudi, dok je konkurencija imala 500 ili 600. Nema rješenja za to. Rekli smo upravnom odboru – ili ćemo napraviti korak unaprijed ili odustajemo jer trenutno nema ničeg u sredini. Oni su odgovorili – dobro, napravit ćemo korak naprijed, idemo pokušati. Zatim su nas upitali što nam treba.”

“Tada smo sastavili projekt za 2014. godinu. Došao je Aldo Costa, došao je Geoff Willis. Angažirali smo ljude koje smo trebali i sve se počelo slagati. Trebate strateški plan, morate imati viziju gdje želite biti za 6, 12 mjeseci, godinu ili dvije.”

Ipak, Brawn priznaje da su bili u iskušenju da se fokusiraju na 2013. godinu kada su pobijedili u tri utrke, ali su ostali i dalje primarno na idućoj sezoni.

“Sve do ljetne pauze smo se borili s Red Bullom za naslov, ali sam ja imao program koji je resurse preusmjerio na iduću sezonu.”

“Sad mi se čini da Red Bull to nije učinio jer su nakon ljetne pauze došli s bolidom koji je bio puno brži nego prije, stoga su vjerojatno i dalje nastojali razvijati postojeći bolid ili su imali puno više resursa od nas! Ipak, kao posljedica toga za njih je 2014. godina počela loše.”

“Imati priliku i uvjerenje da donesete pravu odluku je ključno.”


Odgovor

5 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Ovaj britanski inženjer fizike me uvijek impresionira. Osim što je F1 genije, lik je mudar i elokvetan, tj. zna reći prave stvari u pravo vrijeme. Dovoljno dugo šuti o tome, a onda to objelodani. Mmmmm….. politika-politika, uvijek politika.


    0
    0

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Hehe, koji je ovo Lisac, to su prikaze.
    Kako je fino sve “umotao”.
    Glavni mozak koji stoji iza ove trogodišnje (i možda najveće ikad) dominacije.
    :klanjam:


    0
    0

    0
  3. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Nadam se da su ljudi u Ferrariju u stanju da na ovakav način razmišljaju i da su im već prije ljeta glavne brige preusmjerene na novi bolid :D


    0
    0

    0
  4. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Isto tako i drugi mogu reći: “dobro, nemožemo Mercedesu ništa, idemo prebaciti sve na program za iduću godinu.” Tako da ništa ne znači to što su oni dominantni da su mogli prije prebaciti fokus na sljedeću sezonu. Jer i neostvareni ciljevi(odnosno nemogućnost ostvarivanja istih), isto kao i ostvareni, mogu ubrzati odluku o prebacivanju fokusa na sljedeću godinu.
    Isto kao što reče da su se mogli boriti za titulu 2013. godine. Ali nisu. Možda nisu ni mogli. Jer ko bi odustao od titule tek tako. Možda su se samo mogli boriti, a ne i osvojiti…
    A svi znamo da nije Red Bullova borba za titulu 2013. godine bila posljedica loše 2014. To je ipak bio motor.


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Šta sam pogrešno rekao, biseri?

      Ono čim Brawn izjavi nešto, genije ovo ono. A rekao je nešto što je odavno uobičajena praksa. Kao da je izmislio toplu vodu. Kao da niko nije prije nešto takvo uradio, pa da je on sad rekao nešto novo…


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.