F1puls dio troškova podmiruje prikazom reklama. One nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Zimska stanka, 13. dan: Top 10 vozača koji se nisu uspjeli kvalificirati u utrku

Marko Rakić

Korisnički panel

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Zadnji put kada neki vozač/momčad nisu nastupili na nekoj utrci zbog lošeg vremena na kvalifikacijama bila je VN Australije 2012, kad je Hispania Racing Team ostala izvan 107%. Kroz povijest je toga bilo puno više, a neki nesretni vozači su znali provesti cijelu sezonu gledajući utrku na televiziji.

10. Stefan Johansson – 24 pokušaja

Šveđanin je u svojoj karijeri vozio i za velike momčadi, poput Ferrarija i McLarena, ali i za veoma loše, kao što su AGS, Footwork, Monteverdi, Ligier u lošim danima, Spirit i užasni Shadow. Od 103 F1 utrke, u njih 24 nije ostvario pravo nastupa. Stefanu je vjerojatno dozlogrdilo biti u Formuli 1 nakon što je u svojih 11 zadnjih utrka propustio njih čak 10.

9. Eric Van De Poele – 24 pokušaja

Nesretni Belgijanac startao je u samo pet utrka, a započeo je 29 velikih nagrada. Timovi za koje je vozio malo su poznati većini pratitelja Formule 1 (Modena, Motor Racing Developments i Fondmetal). S obzirom da je nastupio sam pet puta u utrci, bilo je teško očekivati da će biti osvojenih bodova.

8. Nicola Larini – 25 pokušaja

Nicola se kroz Formulu 1 vukao 10 godina, no sreća nije bila na njegovoj strani, a bilo je tu isprekidanih, nepunih i svakakvih sezona, a najviše onih gdje se nije uspio kvalificirati. Cijelu svoju mladost potrošio je u lošim timovima. Krajem 1992. i početkom 1994. nastupio je nekoliko puta za Ferrari, te čak uspio osvojiti drugo mjesto na VN San Marina. Od te utrke nije vozio pune tri sezone u F1. 1997. je odvozio pet utrka sa Sauber, nakon kojih se povukao iz sporta.

7. Bernd Schenider – 25 pokušaja

Kada se u 34 utrke uspijete kvalificirati samo devet puta, onda motivacija za nastavak F1 karijere sigurno ne može biti u rastu. Nakon dvije katastrofalne sezone u Zakspeedu i dvije utrke za Footwork, Nijemac se povukao iz sporta te prešao u DTM, gdje je osvojio četiri naslova prvaka.

6. Yannick Dalmas – 26 pokušaja

Vozač koji ima jedne od najgorih rezultata za pojednica te ono što nitko ne bi poželio ulaskom u sport. Od 49 utrka, u njih 26 se nije uspio kvalificirati, dok u onima gdje je startao nije uspio nikad osvojiti bodove. Vozio je od 1987. do 1994.

5. Arturo Merzario – 28 pokušaja

Merzarijeva karijere je ustvari započela dobro, a bilo je to u Ferrariju 1972. i 1973., te godinu poslije za Frank Williams cars. No, nakon toga, njegova karijera se doslovno strmoglavila. 1977. osnovao je vlastitu momčad, Team Merzario, a rezultati su toliko loši da ih ne vrijedi niti spominjati. U tri sezone, uspio je završiti samo jednu utrku, VN Belgije, ali na 14. mjestu.

4. Piercarlo Ghinzani – 32 pokušaja

Talijan je većinu svoje karijere proveo u momčadi Osella Squadra Corse, za koju je jednom osvojio bodove, što mu je bilo jedini put u karijeri dugoj osam godina. Zadnja sezona u F1 bila mu je 1989., u kojoj se tri puta uspio kvalificirati za utrku, ali niti jednu nije završio.

3. Roberto Moreno – 33 pokušaja

Roberto Moreno ustvari je bio talentiran i solidan vozač, no loši bolidi i nepostojanje sportske sreće uništili su njegovu F1 karijeru. Započeo je 1982. u Lotusu, ali samo jednu utrku. Nije se uspio kvalificirati. Nakon pet godina odvozio je dvije utrke za Team AGS, a nakon toga je 1989. proveo u momčadi Coloni Spa. Tragična sezona. U 16 utrka, četiri su uspio kvalificirati, ali nije završio niti jednu utrku. Ista stvar dogodine u BrunRacingu, ali tamo nije dočekao kraj sezone, već je zadnje dvije utrke odvozio za Benetton. Odmah u prvoj utrci za novu momčad osvojio je postolje, drugo mjesto na VN Japana. Povukao se 1995. nakon pune sezone u momčadi Forti.

2. Bertrand Gachot – 37 pokušaja

Prve tri ekipe za koje je vozio bile su Moneytron, Rial i Coloni. Teško je reći koja je bila gora momčad, budući da se u 32 utrke s njima uspio kvalificirati u njih pet. Za Jordan je vozio 1991., gdje je imao nekoliko solidnih nastupa, a sve je pokvario tučom s taksistom u Londonu, zbog čega je zaradio dva mjeseca zatvora i šut kartu iz Jordana. 1994. i 1995. pokušao je s momčadi Pacific GP, no nije uspio više osvojiti bodove, a bilo je još utrka u koje se nije uspio kvalificirati.

1.Gabriele Tarquini – 40 pokušaja

Coloni, AGS i Fondmetal bile su momčadi za koje je vozio rekorder današnje priče. S obzirom da ste imena ovih timova u ovom tekstu pročitali već nekoliko puta, lako možete zaključiti da nesretni Gabriele nije mogao puno toga učniti. Bili su to timovi s vrlo slabom financijskom podrškom i lošim motorima. 25 puta je spakirao kofere u petak na predkvalifikacijama, dok je još 15 puta napustio veliku nagradu u subotu.

Podrži nas

Naš zadnji Donator je: AlkY.

Najveći donatori: Jester, CrashOverride, wapi

Zajedno smo od veljače 2015. godine. Donirajte i vi iznos po volji na PayPal.

Marko Rakić
Pulsmedia autor
1193 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj