Zašto je Williams pao ove sezone?

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 8 godina 4 min 6 komentara

Felipe Massa i Sergio Perez

Felipe Massa i Sergio Perez

Williams neće rado pamtiti 2016. godinu. Iako je još četiri utrke do kraja sezone i definitivno ima vremena i prostora da se poboljšaju – stanje na tablici trenutno nije bajno. Nalaze se na petom mjestu, 10 bodova iza Force Indije . Od 124 boda koliko imaju Valtteri Bottas je osvojio 81, a Felipe Massa samo 43. Zabilježili su samo jedno pobjedničko postolje, i to s Bottasom u Kanadi. Statistika također kaže da je prosječna startna pozicija za Bottasa ravno 8., a za Felipea Massu 10,35.

Ako kao referencu uzmemo 2015. godinu – to definitivno ne izgleda dobro. Prošle godine su u ovo vrijeme imali čak 220 bodova, skoro duplo više nego sada. Gdje je pošlo po krivu?

Najprije, važno je primijetiti da je ove godine Red Bull napravio značajan pomak unaprijed i tako ukrao Williamsu status treće najjače ekipe na gridu. Ipak, pasti iza Red Bulla nije im došao kao šok ni sramota. S druge strane, pasti iza Force Indije koja je zapravo postala pošteno kompetitivna tek ove godine nakon što su donijeli ozbiljne nadogradnje na VN Španjolske… To im sigurno nije dobro sjelo. Recimo samo da je bodovno stanje Williams protiv Force Indije do VN Španjolske bilo 51:8.

Ključ svega je, očigledno, razvoj bolida kroz sezonu. 2014. godine su upravo u tom segmentu bili izvrsni i do kraja sezone je izgledalo kao da imaju drugi najbolji bolid na gridu. Taj tempo korisnih nadogradnji se donekle usporio 2015., da bi potpuno pao iza rivala ove godine.

Jasno o tome svjedoče i izjave Pata Symondsa:

“Naše nadogradnje zapravo nisu funkcionirale. Nisam bio presretan niti poslom kojeg smo obavili preko zime. FW36 je bio dobar bolid, FW37 je imao ono što ja zovem normalnim razvojem kroz zimski period i bio je također dobar bolid. Ali ove godine smo odradili loš posao prije sezone, a osim toga nismo blistali niti s razvojem tijekom ljeta.”

Ako se usporedi s Mercedesom – Williamsov gubitak nije tako velik. Dogodilo se, međutim, ono što sam i u uvodu istaknuo – Red Bull je napravio strašan iskorak po pitanju šasije, a Renault im je pružio bolji motor koji, iako još uvijek iza Mercedesovog, sada ima solidne performanse i uz pametan smjer u postavkama na šasiji može rezultirati kompetitivnim bolidom.

S obzirom na to da prema procjenama Williams raspolaže s godišnjim budžetom od oko 180 milijuna eura, a ekipe poput Mercedesa, McLarena, Ferrarija ili Red Bulla imaju oko 450 milijuna; logična je i odluka da se vrlo rano usredotoče na iduću sezonu. Naravno, to je za Williams imalo ogroman utjecaj po pitanju ovogodišnjeg bolida i njegovog razvoja. Ne bi bilo točno tvrditi da nadogradnje nisu dolazile, ali nešto u procesu nije štimalo i ono što su predviđali se nije preslikavalo u realnost na stazi kada bi te komade zaista i isprobali.

U situaciji kada vam je fokus na velikoj promjeni tehničkog pravilnika za iduću sezonu – od izuzetne je važnosti da nadogradnje koje spremate za ovu godinu odmah (ili barem vrlo brzo) pokažu rezultate, ali se to Williamsu nije dogodilo. S druge strane, Force India je upravo na tom planu imala više spretnosti i sreće jer su im nadogradnje gotovo u pravilu radile odmah od treninga petkom.

Kako će to izgledati iduće godine? Definitivan odgovor na ovo ne postoji, ali naznake zasad nisu sjajne. Lance Stroll veliki je talent, ali se u paddocku često nagađa da još nije zreo za Formulu 1 niti u ovom obliku u kojem je sad imamo, a kamoli za fizički puno teže i brže nove bolide u 2017. godini. Felipe Massa se povukao, a time gube i njihovo iskustvo koje im je možda moglo koristiti tijekom teškog prijelaznog perioda koji slijedi. Valtteri Bottas još je tu, iako nije izvjesno hoće li zaista ostati s njima. Čak i ako ostane, to će vjerojatno biti samo na jednu godinu jer on, kao i barem 6-7 drugih vozača cilja na Ferrari 2018. godine ako se Raikkonen oprosti. Sve to sugerira da bi loš trend za Williams mogao biti nastavljen i dogodine. Ipak, Formula 1 ne bi bila ono što jest kad bi sa sigurnošću mogli tvrditi tko će biti gdje. Jedna prava tehnička inovacija i senzacija bi, na oduševljenje svih navijača legendarne ekipe, bila moguća.


Odgovor

6 komentara

  1. Kush Prikaži

    moguća ali malo vjerojatna, imaju u suštini iste probleme kao i Ferrari (zbunjola u inžinjerskom sektoru), samo 3 puta manji budžet, i tjt.
    FI ima još manje para, ali bolje ljude, ili bolje posložene ljude da budem precizniji. – moje mišljeme..


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Da je Arrivabene pametan kampira bi isprid Force Indije i Toro Rossa sa bjanko čekom i dugogodišnjim ugovorima.


    0
    0

    0
  3. Williams
    DoDo13 Prikaži

    Pošto su krenuli ranije nego ostale ekipe sa razvojem bolida za slijedeću sezoni vjerujem da će bit konkurentniji. Definitivno su nakon prošle sezone krenuli nekim krivim smjerom u razvoju, jer mi se čini da oni stoje na mjestu, a ostale ekipe se postepeno razvijaju i napreduju, ali polažem velike nade u njih slijedeće sezone i vjerujem da će se vratiti na razinu kao 2014.


    0
    0

    0
  4. Mclaren
    raca Prikaži

    mora im se priznati da rade dobar posao kad je u pitanju osoblje koje vrši promjenu guma na utrkama. Rapidno su se poboljšali taktički kad je u pitanju strategija. Imaju perspektive i sa malim budžetom


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Da su prethodne dvije godine radili ovakve promjene guma i taktike, mogli su zabilježiti i pokoju pobjedu. Danas su već daleko od iste. Sljedeće godine još dalje.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.