Tri u dva

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 8 godina 3 min 7 komentara

Jenson Button

Samo dva dana nakon što se povukao Felipe Massa, paddockom je odjeknula vijest da nešto slično radi i Jenson Button. Slično, ali ne isto. Dakle, kako su glavni akteri objasnili – Jenson će ostati u McLarenu, i u jednoj slobodnoj ulozi koja će mu dozvoliti da se odmori od Formule 1 i napornih “Bernijevih rasporeda” koje, kako sam kaže, slijedi od 2000. godine. Samo da dobijemo jasniju sliku o kojem se vremenskom periodu radi; 2000. godine je recimo Max Verstappen imao tri godine, a Jenson je započeo karijeru kao dvadesetogodišnjak u Williamsu. Kako je sam rekao, treba mu malo malo vremena s prijateljima i obitelji da radi sve ono što je ovih godina radio tijekom ljetne pauze, a dok je ostatak godine provodio ili oporavljajući se od prošle utrke ili spremajući se za iduću.

Sve je izgledalo normalno u motorhomeu McLarena nakon kvalifikacija i izgledalo je još jedno obično druženje s novinarima, ali vrlo brzo je postalo jasno kako nešto nije uobičajeno. McLarenov direktor komunikacija je najprije rekao:

“Jenson, vjerujem da imaš nešto za reći?”

Na što se ovaj našalio:

“Pa zapravo i ne…”

Naravno, nakon toga je obznanio da se neće utrkivati 2017. godine, te da će njegovo mjesto preuzeti Stoffel Vandoorne. Zanimljivo, Ron Dennis je cijelu situaciju interpretirao na način da se radi o inovativnom konceptu, te da će McLaren iduće godine imati tri ugovorno vezana vozača. No, tri vozača na dva bolida nije ništa inovativno, Monisha Kaltenborn zna ponešto o tome. Kratkoročno – ovo se čini odlično za sve aktere, Vandoorne će dobiti priliku da se dokaže, a gdje da to napravi bolje nego protiv Fernanda Alonsa. S druge strane Button će biti tu da pomogne ekipi svojim iskustvom. A više od toga? Ne treba se zavaravati, stigli su Wehrlein, Verstappen, Ocon, Vandoorne, a na vratima su Leclerc, Stroll, Lynn i još nekolicina mlađe ekipe, te je fer pretpostaviti kako Buttonova karijera aktivnog vozača Formule 1 zapravo završava ove godine u Abu Dhabiju, bez obzira koliko netko ovaj aranžman nazivao inovativnim ili revolucionarnim.

Što bi bilo da Vandoorneu ugovor s McLarenom ne ističe baš na kraju ove sezone? Bi li Jenson odradio i iduću godinu? Vjerojatno. Što će biti 2018. kada Alonsu istekne ugovor, hoće li ga Button zamijeniti? Ne tako vjerojatno. Po njegovim izjavama on je imao nekoliko ponuda drugih ekipa (Williams? Renault?), ali je odabrao ostati s McLarenom, pa makar i izvan bolida.

S jedne strane, Felipe Massa je odradio lijepu press konferenciju, napisao lijepu kolumnu i objasnio zašto odlazi u mirovinu što se Formule 1 tiče, a očigledno Jenson ima drukčiji pristup. Treba uzeti u obzir da je njemu iritantan termin “mirovina”, što je i pokazao u nekoliko intervjua, a što nije zanemarivo ako vas zanima kakva je tko ličnost. Jenson nije za mirovinu, i to je u redu. Neki odlaze uz prasak, neki otiđu uz fade-out. Svakome po volji, zaslužili su i jedan i drugi sami odabrati na koji način žele otići.


Odgovor

7 komentara

  1. Mclaren
    raca Prikaži

    Dobro je, kad vec prestaje voziti za McLaren, da ostaje. I kao razvojni vozac bit ce od velike koristi. Jos mu se ne cu zahvaljivat. Ima jos utrka do kraja


    0
    0

    0
  2. Pierre Gasly
    jenson Donator Prikaži

    Nevezano za temu ali zasto na svim portalima pise u ukupnom poretku Ricciardo:151 ,Verstapen:115 ,Red Bull:274


    0
    0

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Ma nešto čisto sumnjam da će Button voziti 2018.
    Kakv bi to bio šok za @zeku.
    Npr. Alonso se oprosti na kraju 2017., a Button ponovo uleti….. :mrgreen:


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.