Ljetna stanka, 25. dan: Schumacherov prvi nastup u Formuli 1

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 2 min 15 komentara

Michael Schumacher

Na današnji dan prije 25 godina, debitantski nastup u Formuli 1 odradio je veliki Michael Schumacher. Tadašnji Jordan bio je zelene boje s naslovnim sponzorom 7up, a slavu je stekao uglavnom zbog toga što je Schumacher prvi nastup odradio u njemu. I nije to bio običan nastup, već nagovještaj da je Nijemac spreman na velike stvari.

Naime, Michael je tog vikenda mijenjao Bertranda Gachota jer je ovaj završio u zatvoru zbog obračuna s taksistom. Schumi uopće nije poznavao Spa Francorchamps, pa je uzeo bicikl i napravio nekoliko krugova ne bi li barem upamtio kako izgleda. Rezultat u kvalifikacijama rekao je sve. Gotovo osam desetinki brže vrijeme od vrlo iskusnog i u kvalifikacijama brzog Andrea De Cesarisa. Nažalost, utrka nije dugo potrajala, tek nekoliko zavoja, jer je zbog neiskustva spalio kvačilo. No, nije to Michaelu puno naštetilo, već je ostatak sezone proveo u Benettonu, gdje je pobijeđivao Nelsona Piqueta, tada trostrukog svjetskog prvaka, koji je bio na zalasku karijere.

https://www.youtube.com/watch?v=b9K_Z2hwiAE

Za kraj bi se htio zahvaliti svima koji su pratili ovaj serijal članaka kako bi što lakše podnijeli ovu ljetnu stanku. Nadam se da je bilo zanimljivo i čitamo se ponovno kad krene zimska stanka :)


Odgovor

15 komentara

  1. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Pohvale Marko za svih 25 članaka, i za tvoju ažurnost cijelo ljeto. Toliko si nas razmazio da sada, i nikada nisam mislio da ću ovo reći, jedva čekam zimsku stanku. :)


    0
    0

    0
  2. Formula1
    f1zd Prikaži

    Sad mi je žao što je ovaj vikend utrka :D


    0
    0

    0
  3. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Da ne remetim puno formu članka, ovdje bih napisao par riječi o ovom mini projektu kojeg ću nastaviti kad sezona završi. Naime, prošlih nekoliko ljeta čitao sam po komentarima F1 portala muke i nevolje svih vjernih pratitelja ovog sporta. Odlučio sam da bi bilo dobro ljudima dostaviti nešto kvalitetno oko čega bi se moglo diskutirati, ili da mlađe generacije saznaju kako je to prije izgledalo., a da imamo jednu dobru i opširnu bazu sadržaja o povijesti sporta.

    Još jednom, puno hvala svima koji ste pratili i komentirali, bio je to dobar vjetar u leđa i bez vas sve ovo ne bi vrijedilo. Jučer sam vidio neke pohvale na 24. danu stanke, pa da ne idem od korisnika do korisnika, želim vam svima zajedno još jednom zahvaliti. Slobodno odbrojavajte do zimske stanke :D


    0
    0

    0
  4. Blackhawk Prikaži

    Eddie JOrdan je htio Stefana Johanssona, ali je uletio Schumacher s “nekoliko” dolara. A osim dolara uletio je i zato što je Schumijev manager rekao da Schumi dobro pozna stazu, što je naravno bila laž :-D
    BTW, Marko – zelena boja je došla radi Fujija što je Jordanu kao Ircu odgovaralo, a onda je došao 7up!


    0
    0

    0
  5. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Najbolje(i) za kraj.


    0
    0

    0
  6. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    I ja ću pohvaliti kolegu Rakića, na inspirativnim tekstovima.
    Ali i napomenuti na grešku:

    Tadašnji Jordan bio je zelene boje zbog naslovnog sponzora 7up, a slavu je stekao uglavnom zbog toga što je Schumacher prvi nastup odradio u njemu.

    Ekipa Jordan je debitirala te 1991. i imala je iznenađujuće dobru debitantsku sezonu, sa ili bez Schumachera – i Bertrand Gachot ( do VN Belgije ) i Andrea de Cesaris su odradili strašno dobru sezonu zahvaljujući odlično pripremljenom bolidu Jordan 191.
    To što se Schumacher pojavio na VN Belgije je samo dodatak slavi ekipe Jordan u 1991.

    A sve ostalo je povijest: Michael je dobro krenuo 1992., a Jordan je u toj 1992. “potonuo” sa Yamahinim motorom ( prijedlog za zimsku stanku – Jordan i slava ekipe Jordan ).


    0
    0

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Evo evo upravo sam ispravio grešku.

      Bio je ok bolid, ali ne konkurentan za neke podvige, s tim da je Schumacher već nakon prvog zavoja bio peti, dok je Andrea ostao daleko iza.


      0
      0

      0
    • fjaka Prikaži

      yamaha se prigrijavala u šasiji jordana. jebeno je to kad u zadnji čas moraš nekako ugurat v12 motor di je prije bija v8. ali znalo je to zeznit i veće ekipe.


      0
      0

      0
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        Vidim da si fan Jordana. Nisam niti ja daleko, ali nikako ne mogu odlučiti koji mi je draži – Jordan ili Tyrrell ili Minardi ili Arrows ili itd.
        Nego, to za motor Yamahu – da li znaš da li su ga dobili džabe? Pa su pokušali odraditi sezonu na mule?
        Yamaha motor je dobro radio u Tyrrellu 1994., dok je 1993. takošer gorio na sve strane, baš kao i motor Peugeota u McLarenu 1994.
        Motor Yamahe je bio solidan 1997. u Arrowsu – za dlaku pobjeda na Hungaroringu – “ludi” i veseli Jacques Villeneuve je uspio dostići Damona.

        Marko Rakić, može pitanje? Tko odrađuje temu motora na F1puls? Da sada ne kopam, po portalu.

        I jedna opća primjedba za F1puls, npr. kolumne o McLarenu su odlične, ali je teško to pronaći jer se ne vide iz padajućeg izbornika F1PULS SPECIJAL.

        Da, želim da se napiše tema o motoru Yamaha u F1. Oni su imali početak, tamo negdje 1989. ili 1990. iste godine kada je i Subaru pokušao F1 avanturu – samo Yamahina je potrajala. Eh da, to je bilo F1 vriijeme kada su proizvođači automobila sa svojim motorima dolazili svojevoljno – a ne kao sada, moraju se stvoriti uvjeti i slično sve u skladu sa normama Bernie Ecclestone-a ( k’o fol FIA ).
        Koja su to bila vremena, eh barem da se vrate,…..


        0
        0

        0
      • Bmw
        Marko Rakić Donator Prikaži

        Sorry, nisam vidio pitanje.

        Serijal o motorima pišem ja, ali tu nikako ne može ići Yamaha jer pišem o najboljima.

        Možda bi ona mogla ići u serijal najgorih motora u povijesti Formule 1.


        0
        0

        0
  7. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Marko što reči poslije svih ovih članaka, stvarno počašćen sam što sam imao prilike čitati ovakve članke!!! Svaka čast i sada me uopče nije strah čekati zimsku pauzu kad znam da ću imati što za čitati!


    0
    0

    0
  8. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Staa?? Vec 25 dana citam ove clanke.Bome svaka cast bom se i pomisliti sto ce biti na zimu.Sigurno nesto odlicno poput ovog ;)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.