Staro doba nove ere: Vettelacija

Izdvojeno

Pulsmedia portal

Prije 8 godina 7 min 7 komentara

Capture

Sve je počelo 27. ožujka, kada smo se probudili nabrijani na još jednu “triler” sezonu. Letili su dobri komentari na Pirellijeve gume i prošlogodišnju sezonu. Dok su se gledatelji spremali grickati noktiće za doručak, u paddocku je svaki gutljaj Mumm šampanjca imao gorko-slatki okus i novu nadu. Vettelov pole krug crvenio je lice vozačima HRT-a, dok je Sauber sutra na monitoru gledao DSQ. Što bi bila F1 da nema kontroverzi? Tako smo se i mi zapitali kada je na gridu bilo dva lotus tima (Lotus Renault i Lotus F1 team), no razlika je bila uočena ne samo po imenu, već i po otužnoj brzini zelenog bolida naspram imenjaka. Vettel je dominantno došao do pobjede ispred Lewisa Hamiltona i već dobro poznatog Vitalija Petrova. Glavna tema bio je DRS kojim je poboljšana brzina na pravcu i zasigurno uništena svaka čar prelaženja. Vettelu taj DRS nije igrao preveliku ulogu jer je u Melbourneu bio neuhvatljiv već nakon prvog zavoja, dok je njegova pobjeda na Sepangu bila nešto manje dominantna. Tema i tog vikenda bilo je postolje Lotus Renaulta, ali ovaj puta se na najnižoj stepenici našao Nick Heidfeld, iako je taj podij bio osiguran samo zbog kontakta Alonsa i Hamiltona. U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta Hamilton osvaja pobjedu četiri kruga prije kraja ispred, pogodite koga….Sebastiana Vettela, koji je i tu kao i u prethodne dvije utrke osvojio pole position.

Osmansko je carstvo gledalo dvostruku pobjedu starih crvenih bikova (za njih svakako bolje od prošlogodišnjeg krša i loma) i prvo postolje Ferrarija s Alonsom u 2011. U Španjolskoj je Webber lupio šakom o stol i stao na kraj Vettelovom beskrajnom nizu pole krugova. Alonsov Ferrari je preletio oba Red Bulla do prvog zavoja, ali kako ga sreća prati od Abu Dhabija 2010., tako je završio peti s krugom zaostatka iza našeg dobrog starog Sebastiana Vettela. U kneževini je po običaju Vettel uzeo i pole i pobjedu, te tako bodovno pobjegao daleko daleko. Monako je osim Vettelove pobjede obilježio strahovit sudar Sergia Pereza na predvidljivim kvalifikacijama. Šećer uvijek ide na kraju pa će tako i Montreal pričekati. Cirkus se vratio u Valenciju i u nedjeljno popodne s Vettelom na  vrhu. Tako je ostalo i do kockaste zastave. Pratio ga je domaćin Alonso s Ferrarijem, a “heroj” dana bio je Narain Karthikeyan. Naime on je postao prvi čovjek koji je utrku završio na 24. mjestu, što je najgori plasman ikad ostvaren u Formuli 1.

Na popularnom Silverstoneu F1 je zapisala nove tehničke promjene, koje su po nekim izvorima odgovarale Ferrariju, no unatoč tim navodima Red Bull je lakoćom uzeo prvi startni red. Neočekivano, ali Webber je bio taj prvi. Ta neočekivanost je potrajala svega nekoliko trenutaka kada ga je Vettel prošao. Situacija se činila već toliko očajnom da je samo vozačka ili timska greška u Red Bullu mogla zakomplicirati utrku. Tako je lijepo Red Bull zeznuo u boksu i propustili su pobjednika Alonsa sa smješkom na licu. Za sam kraj je Red Bull nastavio tradiciju kontroverzi i zabranio Webberu da prođe Vettela. Da se smire napetosti, Massa ulazi u bitku s Hamiltonom i ciljem prolazi izvan staze. Na redu je bila Njemačka, a za Guten Tag je Vettel ostao bez prvog startnog reda! Da stvar bude luđa, u tu je utrku Vettel ušao bez iti jednog finiša ispod drugog mjesta, a iz nje izišao kao četveroplasirani i tužna lica rekao Aufwiedersehen rodnoj Njemačkoj. Al’ eto već Ugarske na redu i povratak Vettela na pole position. Kvale su već bile i sulude za gledati jer su Webber i Vettel mogli igrati par-nepar za prvu poziciju, no u utrci je pobjedio Jenson Button (u svojoj 200. utrci) ispred Vettela i Alonsa.

Povorka se nakon malog odmora vratila u nepregledne Belgijske šume i nezamjenjivi Spa Francorchamps. Pole poziciju svi znate tko je osvojio, no u prvom planu bio je Michael Schumacher koji je slavio punih 20 godina od svog debitantskog nastupa u zelenom Jordanu. Kao poklon je dobio vožnju s tri kotača i start sa začelja, ali nakon 44 kruga, Schumi ipak ciljem prolazi kao peti iza četvrtoplasiranog Alonsa, trećeg Buttona i dva Red Bulla s Vettelom na tronu. Subota na Monzi je prosla ocekivano. Vettel ispred ostalih. Alonso je uzeo stare neizlizane cipele iz 2010. i baš kao u vremenu žuto-plavog Renaulta je proletio pored prve trojke, no Vitantonio Liuzzi kvari trenutak strahovitim uletom u prvi zavoj. Nakon sigurnosnog auta Vettel bez po muke prolazi Alonsa i zadržava prvo mjesto do kraja utrke, dok je junak prošle utrke, Michael Schumacher, mučio Hamiltona gotovo cijelu utrku. Vettel u Singapuru ponovno osvaja pole position te pobjeđuje utrku sa statusom nedodirljivog i sa zadatkom da u sljedećoj utrci osigura svoju titulu. Tako je i bilo. U zemlji izlazećeg sunca Button pobjeđuje ispred Alonsa, a Vettel uz peharčić i šampanjac slavi svoj drugi naslov četiri utrke prije kraja.

Zato nas je u Koreji obradovao McLaren na prvome mjestu umjesto Red Bulla, no nakon određenog broja krugova i to pada u vodu, a Seb je ulovio još jednu pobjedu. U Indiji je Vettel ne dominirao, nego DOMINIRAO! Da ne bude sve tako crno, imali smo i jednog Indijca – Naraina Karthikeyana, valencijskog “heroja” i ikone F1 igrica. Baš je Narain imao čast biti prvi Indijac na domaćoj utrci ,ali na svu nesreću u vjerovatno najjadnijem bolidu. Nažalost, F1 se ponovo vratila u Abu Dhabi i to bez grickanja noktiju i smijeha izazvanog napetošću. Vettel je startao prvo ,no cilja ugledao nije. Kao pobjednik je izišao Lewis Hamilton ispred Alonsa koji je u sjećanjima imao tužnu sliku iz 2010. Za sam kraj sezone, Sebastian je uzeo pole position u Brazilu, ali završio iza kolege Webbera i zaključio sezonu s 15 pole positiona i 11 pobjeda te zanimljivom činjenicom da samo dva puta nije stajao s peharom u rukama, s tim da u Abu Dhabiju nije ni završio utrku.

Sada bi trebalo pisati čiča miča gotova je priča, ali došlo je vrijeme na zlatna četiri sata sezone 2011. Utrka u Montrealu započela je pod sigurnosnim automobilom. Vettelovo vodstvo se našlo ugroženo na svega sekundu dvije kada se Alonso pokušao probiti u prvome zavoju, no Nijemac je maestralno odlutao naprijed. Button je imao dodir s Hamiltonom u 26. krugu, zbog kojeg nije završio utrku. To je uzrokovalo izlazak sigurnosnog automobila, ali svega par minuta kasnije, utrka je prekinuta na puna dva sata zbog jake kiše. Nastavak je obilježio opet Button koji je ovaj puta Alonsa izbacio iz utrke i sebe na zadnje mjesto. Kako se bližio 70. krug, tako je i vanzemaljskim moćima ili superiornom vožnjom Button stigao do drugog mjesta. U posljednji je krug ušao nedaleko od Vettela što nitko nije mogao ni sanjati nakon 37. kruga, no je li devet desetinki dovoljno blizu za napad nikad saznati nećemo jer je Vettel izišao van staze u zavoju broj šest i poklonio pobjedu neprepoznatljivome Buttonu. Što reći na tu 2011. Čini se da smo svjedočili Vettelaciji.

Patrik Vodeničar


Odgovor

7 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Zašto ispod naslova stoji “Piše: F1 puls portal, a ispod teksta potpisano “Patrik Vodeničar”? U čemu je kvaka?


    0
    0

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Dobro je neko nacrtao ovu sliku gore


    0
    0

    0
  3. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Dobar tekst!


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.