Prljava politika

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 8 godina 8 min 11 komentara

13679916_1114598351919986_2504604503333051242_o

Prije no što napišem ovaj tekst osjetio sam potrebu da još jednom istaknem svim čitateljima da je sve što pročitaju u ovoj kolumni izričito mišljenje autora, to jeste mene, i da su sve teorije (zavjere) moja sumnja u svijet. A imam itekakvu sumnju u svijet Formule 1 i njegov čisti obraz. Umjesto da pišem o prvom dijelu sezone i kako je on protekao za Red Bull, kao što sam to uradio za Ferrari i Mercedes, ja ću se ipak okrenuti malo zanimljivijim, paprenijim tezama. Svi se sigurno sjećate kakva je banana Red Bull bio u 2014. Ne samo Red Bull, već Renault, mada niti bolid kao bolid u cijelost nije bio niti blizu nekom visokom nivou, mada to ljudi u Red Bullu često izbjegavaju naglasiti. Bili su toliko loši da ih je čak čovjek čije je lice nosilo cijelu momčad i brand Red Bulla u Formuli 1 napustio i prešao u, krajnje upitno i diskutabilno jači Ferrari. I od tada pa na dalje, uz neki povremeni bljesak Red Bull nije radio ništa značajnije iza Mercedesa i Ferrarija. Sve do ove sezone kada su, za pravo čudo, nakon tolike polemike oko motora jesenas, i prema njihovim riječima jako kasnog sklapanja dogovora s Renaultom, to jeste s nekim Tag-Heuerom, Red Bull je odjednom postao sila koja prijeti Mercedesu i čak im uzima pole poziciju. Kako tako brzo da momčad u problemima u kakvim su oni bili krajem prošle sezone okrene stvari i postane tako silna? Kako da taj motor koji je toliko slabiji od Mercedesovog i Ferrarijevog da ga nisu više ni htjeli, i koji se kasnije jedva ugurao u kasne skice ovogodišnjeg bolida, bude tako dobar?

Spominjao sam već u svojim ranijim kolumnama da se u Horneru krije politički nevjerojatno potkovani čovječuljak, baš onakav kakav imaju i najveći političar današnjice. I ne samo on, cijela momčad Red Bulla je, iako jako mlada, već sada spremna da se bez problema na bilo kome polju bori s najvećim momčadima koje su već dugo tu gdje jesu. Sada ću vas malo bolje podsjetiti na cijelu frku koju je Red Bull u drugom dijelu prošle sezone digao oko dobavljača motora. Prvo su bili definitivno odbacili Renault za 2016. I negdje oko VN Velike Britanije kontaktirali Mercedes i izrazili želju da dio svog bolida prefarbaju u srebrnu ove sezone. Kada su dobili i više nego očekivanu nogu od Wolffa, zaskočili su Ferrariju za vrat i dugo su se čvrsto držali. Nekoliko puta su navaljivali na Ferrarijeve motore, toliko da su neki u Maranellu i dobar broj navijača počeo ozbiljno razmišljati o toj opciji. Sve to vrijeme u javnosti su dizali što veći glas da su dobavljači motora u današnjoj Formuli 1 zakazali i da sustav ovako ne može funkcionirati. Čak su u jednom trenutku spominjali Audi i VW, toliko da Eddie Jordan pred kamerom BBC-ja da svoju riječ da će 2016. Red Bull surađivati s VW grupom. Lol, zar ne? Kada su konačno dobili nogu i od Ferrarija, e tada je nastala prava frka. Žalili su se na sve strane da nemaju motor za ovu sezonu, na nekoliko sastanaka Strateške grupe su čak došli do te mjere da pljuju direktno po FIA-i. I onda u zadnji mogući trenutak, kada je sezona, ako se dobro sjećam, već bila završena, objavili su da je sve u redu u njihovom odnosu s Renaultom i da nastavljaju suradnju s dobavljačem kojeg su dostojno popljuvali i radili im iza leđa dok su još uvijek jeli njihovu pogaču. I taj motor s oznakom Tag Heuera na sebi je morao stati u prosincu u već uveliko završen i dizajniran bolid Red Bulla za ovu godinu. I sada su oni, nakon 12 utrka, najbliža momčad Mercedesu. Cijela stvar se čini toliko uvrnuta i namještena, i toliko mi smeća smrdi u priči s Red Bullom da vam to riječima teško mogu opisati.

Nisam fan teorija zavjera, niti sam ikada podržavao takve stvari, ali ovo čak i meni ozbiljno smrdi. Potpuno je moguće da je Red Bull sklopio nekakav dogovor prošle godine s FIA-om, ili čak nije bilo ni dogovora, udarali su po svome, a kada su u FIA shvatili da to ide i njima na ruku, igrali su već započetu igru. Red Bull nikada nije niti planirao promijeniti dobavljača, samo su željeli napraviti što veću štetu Mercedesu i Ferrariju kao dobavljačima. Dignuli su što veću frku kada su objavili da odbacuju u to vrijeme slabašni Renault. Kada su dosadili svima u Brackleyu i Maranellu, počeli su podebljavati svoje teze o dobavljačima motora, cijenama i razlikama u performansama motora na sastancima Strateške grupe. Probudili su se i manje momčadi i Honda, pa je na kraju izglasano da se cijene motora smanjuju (a kasnije i da su fiksne na 12 milijuna), uveden je veći broj tokena koje smiju koristiti (a kasnije i da se tokeni za 2017. ukidaju). Tu je i FIA dobila, jer je tako bila smanjena moć Mercedesa i Ferrarija i odmah se dobiva bolji show, a gledatelji su zadovoljniji zbog novog izjednačenog pravilnika. Red Bull je ispunio svoj zadatak, iskoristili su svoju reputaciju i moć da spase Renaultovu stražnjicu. Tada su jednostavno nastavili ono planirano partnerstvo s Renaultom, i plus na sve to dobili priliku za ekstra sponzorski novac od Tag Heuera kada su nazvali Renaultov motor po proizvođaču satova. I voila, svi su dobili manje cijene za motore, svi su dobili priliku da izjednače motore s Mercedesom i Ferrarijem što prije, Red Bull je dobio nešto više novca od sponzora, i sada su se vratili u sami vrh i odvažno napadaju ka Mercedesu. E tako se radi politika u Formuli 1, skidam kapu Horneru.

Ispravna (neetična) odluka

Kao da su trebali još jedan dokaz da su veliki muljatori koji rade sve za svoju korist, odlučili su da nam to još jednom pokažu tijekom prvog dijela sezone. Nismo viđali puno puta u preteklom desetljeću da se vozači tek tako prebacuju iz tima u tim tijekom sezone, ili da se mijenjaju bez nekih povreda ili slično. Ali ono što je Red Bull uradio poslije Rusije je, morate priznati, genijalno. Ove zime nisu htjeli slati Verstappena, a kamoli Sainza (koji ima ozbiljnu opasnost da postane novi Vergne ili Buemi) u Red Bull, jer je Kvyat imao fantastičnu sezonu i u posljednjim utrkama 2015. pobjeđivao je redovno Ricciarda. Ali kada je sezona počela, shvatili su da su napravili veliku pogrešku i da Daniil nije na nivou na kome je trebao biti. Ili je bolid bio na višem nivou nego što su oni očekivali, pa su htjeli što prije osigurati svog novog wonderkida, i zaključati ga u tvornički bolid prije nego mu istekne ugovor u Toro Rossu i postane mamac na udici koji voda može odnijeti negdje drugo. Talent poput Verstappena je morao dobiti što prije priliku u pobjedničkom bolidu, to su svi u Red Bullu shvatili. I kao da su podmitili Kvyata da im upravo on da razlog da mu u sred, točnije na početku sezone, daju nogu. Njegova dva udarca u stražnji dio Vettelovog bolida na startu u Rusiji obično prođu s dužim i ozbiljnijim razgovorom odmah nakon utrke u kamionu, na kome je većina važnijeg osoblja prisutna i svi dobro izgrde vozača, ali od sljedeće utrke je sve u redu. Ali ne i s Red Bullom, koji je na liniji za čekanje imao Verstappena i sve ga više i više gurao preko te linije. Red Bull je iskoristio predivnu priliku da s opravdanjem izbaci Kvyata iz momčadi i zaključa Verstappena. Max je svoju karijeru odmah prvi vikend otežao za pehar, i to pobjednički, i iako su dobili, vjerojatno novog budućeg prvaka ili barem snažnog kandidata za naslov narednih godina, Red Bull je izgleda uništio dvije karijere jednim potezom. Prva je smrskana u beton i već se može okrenuti nekim novim hobijima u životu. Vjerujem da vas je većina vidjela unakaženo lice Kvyata na intervjuu poslije kvalifikacija u subotu. Odjednom sam se osjećaj toliko krivo i žalosno dok sam gledao kako čovjek gubi svoju karijeru i sumira ju u 30-ak sekundi s nakrivljenim izrazom lica i stalnim češkanjem glave. Druga karijera se još da spasiti, ali ne u Red Bullu. Teško je zamisliti da će Sainz ostati u Toro Rossu i čekati da netko od Ricciarda ili Verstappena ode iz Red Bulla, tako da sam siguran da će kroz godinu, ako ne već i ove zime, Carlos potražiti novu momčad za novi početak. Ali ponovo je Red Bull na dobitku, jer iako su uništili dvije karijere, dobili su onu koju su tražili i koja im jedino i treba pored već razvijenog Ricciarda.


Odgovor

11 komentara

  1. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Kvalitetno štivo, jako lipo posloženo razmišljanje.


    0
    0

    0
  2. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Ništa me ne čudi…


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso 14
    AlonsoForever Prikaži

    E, s ovim se slažem, Davide. Svaka čast.
    Samo…moram pomenuti i to da je ova dominacija Mercedesa od 2014 UNAPRIJED planirana već unazad nekih 4,5,6 godina. Samo se o tome nije pričalo. Ono kao,znaš…platiš bolan “taksu” za dominaciju i imaš bolid koji je 8 desetinki do 1.2sek brži od svih ostalih na gridu i zajebavaš se po stazi. To je to. Tako je i BrawnGP krajem 2008 htio i uradio,pa su razbijali prvi dio 2009-e al im kasnije,prpa,ponestalo novca. Tako je i Ferrari od 2000 do 2004 ;-) svaki tim ima svojih 5 minuta,u ovom slučaju 5 godina u F1. ;-)
    Tako i Red Bull,dragi moji, isto to,ISTO. od 2010 do 2013,ali eto,ovaj slučaj je ipak 4 godine. Sjeb’o ih Mercedes,hahah :-)
    Tako će sad Mercedes vladati možda još 2017 i pola 2018 i onda će Honda da hebe keve svima ;-) to je tako u F1…


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Red bull mi nikada nije bio drag.Prvo su bili oni dječiji razlozi poput ukrali su Alonsu naslov što je tada za moje godine bilo i očekivano,ali kako rastem i sam shvaćam da sam imao glupave razloge zašto ih ne volim,ali oni kao da svakim danom meni daju razlog zašto da ih opet zamrzim.Prvi je u nizu bio niz kritika i maltene uvrijeda na renaultov račun.Druga stvar je nastupila već par dana nakon tih kritika i uvrijeda ,a to su bile “ucjene” s izlaskom iz f1 što je u neku ruku bila i manipulacija s cijelom f1 u kojoj je pirelli razmišljao o odlasku kao i renault za kojeg tada nije bilo potvrđeno da će biti jedna od 11 momčadi u 2016.A da se vratim na sam kraj 2014 kada je Helmut najavljivao najvećeg od najvećeg i novog sennu itd.U tim trenutcima sam zamrzio i Helmuta i Rbr.Neću ni pričati o uništenim karijerama (Buemi,Algersuari,Vergne itd.) kao ni o tome da Sainz možda nebi ni bio na gridu u 2015 da nije rekao što stvarno misli o tome da Max uđe u f1 prije njega samo zato što se mislilo da je veći talent,no uza sve to svaki navedeni vozač u toj rečenici je bio podređen zbog favoriziranja boljeg što ne možemo poreći i za Sainz-Verstappen.No bilo kako bilo krenuo je niz 2016.Sve je počelo s izbacivanjem Kvyata.Čovjek pobjedi Riccija u 2015 onda ima slabiji ulazak u sezonu ,ali ipak osvoji postolje i onda kao da su mu rekli:Sorry Danill,Max je bolji od tebe i meni dr.Helmutu Marku važniji od ikoga pa tako i tebe.Gledajući Kvyata kako pati u toro rossu,gledam i Maxa kako pobjeđuje iako je moje mišljenje da je Helmut imao prste u taktikama za obojicu.Prije svega to je samo moje mišljenje koje ne mora biti točno ,ali mislim da je Ricci nakon 1 kruga imao osiguranu pobjedu.Spriječili su ga neki čudni tajminzi ulazaka u boks i bacili ga na p4,a maxa koji je tamo startao na čudesno p1.Ne ide u prilog toj situaciji ni Helmutovo favoriziranje Maxa ,a niti to da je ovo Maxova prva utrka za rbr i već pobjeda,no ne mora biti točno kako sam rekao ,ali to je zaključilo drugi razlog u nizu 2016.Max je na samom kraju izjavio kako se u Hockenheimu žrtvovao za momčad puštajući Ricciarda ispred što je meni zvučalo poput toga da je mogao završiti ispred njega bez obzira na Ricciardovu brzinu.Možda malo previše ne volim Rbr pa preokrutno navodim razloge ili samo površno gledam,ali ne mogu smisliti ni Helmuta ni cijeli Rbr otkad je Vettel otišao .

    Odlično napisano opet samo nisam siguran da je rbr u 2014 bio toliko loš da bi vettel otišao u ferrari koji je u 2014 bio iza Merca,Rbr (do samog kraja,prvog pratitelja merca),Williamsa pa i u finišu sezone Mclarena.No ispalo je kao odlična odluka jer vozi za najveći tim,odlično zarađuje i ima konkurentan bolid.Do kraj sezone gledat ćemo Rbr vs Ferrari jer bez obzira na napredak oba tima,Merc je neuhvatljiv


    0
    0

    0
  5. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Kakva ogromna gomila gluposti. Čuj bolid nije bio ni blizu visokom nivou. Sreća pa si rekao odmah da je to tvoje mišljenje. Jer si očito pokazao da blage veze nemaš. Taj bolid nikad nije ni prestajao biti najbolji od ere kad su osvajali titule. Pa ni te 2014-e i 15-e godine. Znaš koji je glavni problem bio Renaulta? Ne samo veliki deficit snage, nego “driveability”. Pogledaj kako se samo jadni Lotus nosio sa time. Sa nekakvim pokušajima nesimetričnosti. Da bi sljedeće godine odmah pobjegli na Mercedes. Naravno, Red Bull nije mogao tako jednostavno pobjeći na drugi motor. Jer Mercedes nema nikakvog straha da proda motor jadnome Lotusu…
    Ovo je već treća godina razvoja ovih motora. I prava je sramota za proizvođača koji je najviše zagovarao uvođenje ovih motora da još uvijek zaostaju u bilo čemu. Ali eto barem su riješili neke osnovne probleme. Vozljivost, pouzdanost, a malo su i deficit u snagi smanjili. I eto Red Bull odmah može pokazati potencijal svoga bolida. Ako misliš da je Renault trenutno nešto superioran, pogledaj im fabričku ekipu…
    A ko ima pojma o pojmu zna da je Red Bull i prethodne dvije godine pokazivao da sa bolidom nikada nisu ni imali problem. Kada je bilo prilike za pokazivanje. U 2014. tri pobjede. U 2015. Su imali isto nekih sjajnih rezultata, iako je Renault zapravo nazadovao u odnosu na 2014-tu. Na primjer Singapur prošle godine.


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      r.u.m. Prikaži

      Slažem se taj bolid nikad nije bio loš Adrian se sada opet malo više uključio ali i politički su jaki a sve je vezano naravno uz lovu,lovu i lovu jer su financijski najjači. evo i Haineken je došao preko Verstapena …pa Horner i Berni su kućni prijatelji zajedno ljetuju …Mercedes i Ferrari su velesile u autoindustriji da se razumijemo i F1 bi postojala i bez RB ali u ovom svijetu biznisa kakav danas vlada RB je svugdje u svim porama u milijon sportova(nogometni klub,hokejaški,svi ekstremni portovi …) i kao brend je iznimno jak i vrti nemilu lovu.Vjerujem da F1 kakva je sada ne želi i nesmije izgubiti RB i zato je politički jak.


      0
      0

      0
    • Blackhawk Prikaži

      Daj senja smanji malo doživljaje. Čovjek je napisao kolumnu, a kolumna je iznošenje vlastitih mišljenja. S njom se možeš ili ne moraš složiti ali ti to ne dajue pravo da autora vrijeđaš. Misliš da je lako napisati kolumnu? Misliš da će drugi dijeliti tvoje mišljenje? Ajd napiši što pa da te vidimo. Najlakše ti je nekoga izvrijeđati.


      0
      0

      0
  6. avalon Prikaži

    čitam kolumnu i ne znam šta bi reka , zaključija …. možda da autor gaji poprilično jak animozitet prema RB ? npr ” Svi se sigurno sjećate kakva je banana Red Bull bio u 2014.” ili “…. bolid kao bolid u cijelost nije bio niti blizu nekom visokom nivou, mada to ljudi u Red Bullu često izbjegavaju naglasiti. ” RB je bija banana u predsezonskim testiranjima ali u prvenstvu ? pa jedino je RB ( ricciardo ) 3 X pobjedija mercedes ! RB je u konstruktorskom završija 2. sa 85 bodova više od 3. williamsa i čak 189 bodova više od 4. ferraria ! to je banana forma ? ljdi u RB su izbjegavali naglasit kako RB 10 nije bija blizu nekom visokom nivou ? pa sam AN je izjavija kako RB 10 nije najbolje dizajniran ““Moram reći da je to naš problem, koji nismo rjiešili kako je trebalo. Probali smo napraviti nešto inovativno, ali zahtjevi za hlađenje motora su veliki, pa nam to nije uspjelo.” znači “otac” RB 10 je otvoreno prizna da nisu baš bili uspješni . zar je to trebalo papagajski ponavljat da bi neki bili zadovoljni ? horner je čovječuljak ? dklopili su ugovor o PU sa nekim Tag-Heuerom ? je li npr massa čovječuljak jer je visok ( nizak ) 166 cm ? ili npr fernando koji je 5 cm viši od masse , LH koji je 8 cm viši od felipea ? jesu li i oni čovječuljci ka horner ili su oni divovi u odnosu na njega ? “neki” Tag-Heuer (Techniques d’Avant Garde) je 1985. proizvodija keramičke turbopunjaće za F 1 … pogledat npr McLaren TAG Porsche ;) ovo me podsjeća na slučaj kad su vlasnici ohlins ogibljenja na motorima ismijavali sachs no izgleda da nisu znali da je sachs “stariji” od ohlinsa i da ima racing department koji itekako zna rađu . 2014. i lani su zaista “žugali” na renault , a kako i ne bi kad su francuzi “čuvali” tokene i skoro ništa nisu poduzimali da poprave , pokušaju smanjit zaostatak za mercovim motorom ? lani npr su i sami francuzi priznali “da nešto nije u redu s njihovom bazom u Viry-Chattilonu, a zanimljiva je činjenica da je i Gerhard Berger izjavio kako sumnja u Renaultov napredak jer je njihova tvornica zastarjela. Slične riječi dolazile su i od šefa Renaultovih F1 operacijaCyrila Abiteboula” i onda se kolumnista “čudi” lošem RB lani i njihovom “kukanju” kontra renaulta !?!?!? kako su tako naglo “skočili” ove sezone ? izgleda da se zaboravlja da su u renaultu prihvatili pomoć maria illiena stvarno iskusnog mačka . možda je to razlog uz ponovno potpuniji angažman adriana na šasiji RB 12 ? sa takvom šasijom “manjak” od 47 KS ( kako je horner izvješten od francuza ) izgleda mi recimo normalno da je RB “preskočija” ferrari ( kojem je izgleda šasija “nepogođena” ) i na nekim stazama ugrožava i mercedes …. eto “tajne” napedka koji mnoge “čudi” , a nije ih npr čudija lanjski skok , napredak ferraria koji je ostvarija 3 pobjede nad mercom . zašto ispada da su radili renaultu iza leđa ako su pokušavali KUPIT motore mercedesa , a zatim ferraria ? radit nekome iza leđa je koliko ja shvaćam radit nešto , a da ovaj ne zna , a u RB nisu krili nezadovoljstvo francuskim PU i “glasno” su tražili zamjenu . čak se i hondina PU spominjala i sve smo to mogli čitat na portalima . a ako smo čitali … kakva je to rađa “iza leđa” renaulta ? oni to nisu mogli pročitat ? ko kaže da se odnos RB i renaulta nije sredija dolaskom illiana ? di je tu namištanje ? ako si spreman odrišit kesu onda valjda želiš kupit najbolje ili ….? tim više šta je buđet RB bija najizdašniji u odnosu i na merc i ferrari i McL . kakav je potencjalno moguč dogovor moga realizirat RB u dogovoru sa FIA ? je li samo brbljanje da su PU neravopravne po pitanju snaga ili je to činjenica i danas iako su razlike u odnosu na 2014./15. smanjene ? ako su oni zaslužni ( makar dijelom ) za snižavanje cijena PU onda ih treba pohvalit , a ne kudit . kakvu su to oni štetu mogli napravit mercedesu i ferrariu željom da sa nekonkurentnog renaulta prijeđu eventualno na mercedesovu , ferrarievu pa čak i hondinu PU ? samo su ukazali na činjenicu da ih se svi boje jer im niko nije želija izač u susret . činjenica je da u F 1 ima 11 timova i tek 4 proizvođaća PU i šta bi bilo kad bi npr mercedes i ferrari odlučili PU ne prodavat drugima već opskrbljivat samo svoj tvornički tim ? dennis hondin motor ne bi bar za sada prodava nikome jer je ON vratija hondu u F 1 , a renault vjerovatno ne bi moga prodavat svoje PU preostaloj osmorci timova . bi li to bilo OK ? a OK je neprodavanjem PU ljutom konkurentu ovoga možda na taj način eliminirat iz F 1 ? bi li i ovo moglo stat mada ni ja nisam fan teorija zavjere ka ni ti hehehe ….. RB je “udara po svome” ? a koji to od značajnih timova ( pa i onih recimo manje značajnih ) ne udara po svome ili radi u interesu konkurencije ? pa zar FI nije negodovala zbog sredstava koje je trebala dobit marussia 2015. ( zbog osvojena 2 boda 2014. u MC ) jer su oni želili bar dio tih novčića za sebe zbog slabašnog buđeta FI ? ako su svojim potezima ( sve i da su imali skrivenu agendu ) spasili renault i donekle izmišali karte da sve bide makar donekl izjednačenije zar to nije pozitivan rezultat ? tim više šta se već 2 sezone “kuka” kako je merc predominantan . ma to je OK samo izgleda da je problem ponovni uzlet RB zar ne ? da je neko drugi uzletija to bi bilo u redu ali di baš RB … opet :) :) :) otkada to bit mudar u vođenju posla ( jer i F 1 je posal ) je minus ? nastavili su partnerstvo sa renaultom ( ojačanim za illiana šta nije zanemarivo ) , dobili extra novčiće od TAG – a , SVIMA su PU jeftinije i izjednačenije … to je loše ? ma OK , je … drugi ne nastoje dobit sponzorski novac , samo RB to radi . muljatori su jer rade za svoju korist dok su njihovi konkurent puni suosjećanja pa ne rade za svoje koristi . zato su se u mercu i ferrariu skoro “potukli” ko će prodat PU RB , zato se merc protivi odmrzavanju razvoja PU , zato je FI želila novčiće koje je pošteno “zaradila” marussia itd , itd . ;) možda njihova poslovna politika mnogima ne paše , ne paše ni meni bar ne u odnosu prema vozačima jer5 je jako rigidna ali jbga …. takvi su od početka “penjanja” stazama uspjeha . lako su otpuštali vozače ( TR ) i to solidne , neke i perspektivne , seb je bija bog 4 sezone no ipak je 2014. dobiva “obavjesti” ( rijetko ali… ) da propusti ricciarda . daniela je lani pobjedija kvyat i izgledalo je da čvrsto “sedi” u kokpitu ali RB politika ga je transferirala u TR i doveli su maxa …. nije korektno ( o tome sam pisa ) ali hm , moglo se desit ( da to nisu uradili ) da im ga neko 2017. “otme” , a ovim potezom su ga osigurali . ako i zakaže politika RB će ga lako “isprašit”. tim potezom su zjbli kvyata ali to je cijena kokpita u ta 2 tima . no neki su prolazili i gore ( vidi npr renault , heidfeld ili trakavicu u sauberu ) samo šta je daniil talentiran , a ovo ga može koštat daljne karijere . carlos … da nije malko pretenciozno tvrdit da su njemu zjbali karijeru ? na osnovu čega ta konstatacija ? ako ne dođe u RB čisto sumljam s obzirom na pokazano da ga nijedan jak tim neče želit vidit u svojim redovima . pa nije CS pupčanom vrpcom vezan za TR/RB pa da ne može otič bez “zasjecanja” te vrpce . znamo da ugovor ( opet primjer heidfeld npr ) i znači i ne znači . osim toga , ko može tvrdit da je kerijera kvyata završena povratkom u TR ? lani npr u prvom dijelu prvenstva je bija lošiji od ricciarda , a u drugom dijelu ga je “nadvozija” . zašto se to ne može desit i sada posli ove duže pauze ? rus se može mentalno sabrat , a i tost mu “drži leđa” jer je o danillu govorija u superlativima . ne bit fan teorija zavjera , a mislit/pisat ka da su sva događanja vezana uz RB muljaža , zavjera mi je malko čudno iako nisam njihov fan i neke poteze tima ne volim ali shvaćam jer u F 1 se vrednuje uspjeh , titule u obe kategorije i svi koji mogu makar prikriveno nastoje takmacima “zapet nogu” da bi baš oni prvi prošli kroz konačni cilj na kraju prvenstva . fala jakoj buri šta mi je omogučila da iznesem svo baš podugo razmišljanje :) :) :)


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso 14
      AlonsoForever Prikaži

      i ko će ti ovo čitat, Avalone? od recimo 100 ljudi, 2 ili max 3 će da obrati pažnju na ovaj ROMAN…i šta ti to onda znači? …


      0
      0

      0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        ja sam čito do 1/3 i slago sam se sa napisanim. za dalje nemam volje, koncentracije, života.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Ja sam pročitao i uvijek ću pročitat što avalon napiše jer njegovi postovi, iako dugi, imaju smisla i vrlo su analitički. Možda se s nekim stvarima u ovom slučaju ne slažem ali svejedno izrazito poštivam njegovo mišljenje.
        Mislim, zar nije glupo ne čitati nečji post jer je roman?
        @avalon – jedino bi mogao praviti razmake između odlomaka, na taj način bi bilo dosta preglednije.


        0
        0

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.