Ljetna stanka, 5. dan: Povijest namještenih utrka i timskih odredbi (1. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 3 min 9 komentara

Otkako je sporta i natjecanja, oduvijek je bilo namještanja, dogovaranja, ali i varanja, što je razdiralo do tada prividino velika prijateljstva. Prvom momčadskom odredbom može se smatrati džentlmenska gesta Petera Collinsa na VN Njemačke 1956., kada je svoj bolid dao Fangiu kako bi ovaj osvojio naslov, iako je i sam imao priliku za osvojiti titulu. Dvije godine kasnije, poginuo je na Nurburgringu.

Momčadske odredbe ponovno su se pojavile 1961. godine pred VN Francuske, kada su u Ferrariju odlučili da Wolfgang Von Trips mora odnijeti pobjedu ispred Ritchieja Ginthera i Giancarla Baghettija. Ipak, plan nije upalio, te su prva dvojica odustali uslijed problema s bolidom, pa je Baghetti do dan danas ostao prvi vozač koji je pobjedu odnio u svom debitantskom nastupu.

Slučajni pobjednik Baghetti

Slučajni pobjednik Baghetti

Na Watkins Glenu održavala se VN SAD-a 60-ih godina prošlog stoljeća, a momčadske odredbe imali smo 1967., gdje su u glavnim ulogama bili Graham Hill i Jim Clark. Cjelokupno vodstvo Forda okupilo se na utrci, te su željeli bacanjem novčića odrediti tko će slaviti u utrci. Sreća se okrenula na stranu Grahama Hilla, ali samo do utrke, u kojoj je upao u probleme s bolidom, pa bi bilo sramotno da se Clark vuče iza njega u zdravom bolidu. Glavešinama se novčić odbio o glavu…

Hill ispred Clarka

Hill ispred Clarka

Nakon članka u kojem sam spomenuo Petersona i njegovu nesreću kroz godine karijere, evo još jedna sol na ranu iz te nesretne 1978. godine. Mnogo je utrka Šveđanin proveo čekajući iza Andrettija, čemu idu u prilog četiri plasmana na drugom mjestu, baš iza timskog kolege. Jednom je prilikom izjavio:

“Andretti je zaslužan za razvoj Lotusa 79 i prošle godine nije imao sreće jer je morao dosta puta odustati. Ja sam potpisao ugovor kao drugi vozač.”

Sam Mario Andretti je ovu priču iznio u javnost krajem sezone kao znak poštovanja prema bivšem momčadskom kolegi.

Peterson se vuče iza Andrettija na VN Nizozemske 1978.

Peterson se vuče iza Andrettija na VN Nizozemske 1978.

Slična situacija dogodila se sljedeće godine između Ferrarijevih vozača, Jodya Schecktera i Gillesa Villeneuvea, gdje je potonji bio u sličnom položaju kao i Peterson, te mu je naslov iskliznuo za samo četiri boda, a tijekom sezone je bio brži vozač Ferrarija.

Opet sporiji vozač ispred bržeg

Opet sporiji vozač ispred bržeg

Idemo na 1981. godinu i bijesni dvojac u Williamsu, koji su činili upravo okrunjeni prvak Alan Jones i naslova gladan Carlos Reutemann. Williams je izdao naredbu Reutemannu da propusti Jonesa na VN Brazila, no on je to odbio učiniti te je uzeo pobjedu. Na kraju im je Piquet uzeo naslov iz ruku. Momčad Williamsa je tada odlučila da više neće biti timskih odredbi, što im je opet došlo na naplatu 1986. godine. Piquet i Mansell borili su se za naslov u nadmoćnoj Williams Hondi, no Alain Prost u sporijem McLarenu im je oteo naslov ispred nosa. Williams je u samo pet godina izgubio dva vozačka naslova za jedan bod.

Nigel Mansell vs. Nelson Piquet

Nigel Mansell vs. Nelson Piquet

Sutra slijedi drugi i posljednji nastavak.


Odgovor

9 komentara

  1. Williams
    Montoya Prikaži

    I do dana današnjeg (doduše, odavno nisu u bitnim ulogama) se Williams drži tog pravila. Hill je izgubio naslov ’94. od Schumachera za jedan bod samo zato jer su u Hockenheimu prije išli mjenjat gume Choulthardu nego njemu nakon krša i loma od 14 razbijenih auta u prvom zavoju.


    0
    0

    0
  2. Williams
    Montoya Prikaži

    A Jacques Villeneuve je mogao bit drugi rookie pobjednik da nije pred kraj propišala hidraulika na prvoj utrci ikad u Melbourne-u


    0
    0

    0
  3. Jackie Stewart
    Ptak Prikaži

    Jones je bio toliko revoltiran Reutemannovim neposluhom nakon VN Brazila 1981. da se nije ni pojavio na podiju nakon utrke.

    Reutemann je pravdao svoju neposlušnost navodeći: „ Vidio sam signal iz pit linea nekoliko krugova prije kraja i znao sam uvjete ugovora koji sam potpisao, ali sam i dalje bio u dilemi. Od početka svoje karijere uvijek sam startao utrku sa namjerom da pobijedim, i sada nakon što sam cijelu utrku proveo u vodstvu i vozio odlično, momčad traži od mene da samo tako prepustim pobijedu. Mislio sam u sebi, ako ću prepustiti pobijedu, zaustavit ću bolid – ovdje i sada, po sredini staze, i otići odmah na svoju farmu u Argentini i gotovo. Prestajem biti vozač utrka.“

    Inače VN Brazila je bila druga utrka u kalendaru 1981. , nakon koje su, i Reutemann i Jones imali 15 bodova, te dijelili prvo mjesto u ukupnom poretku.


    0
    0

    0
  4. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    “Idemo na 1981. godinu i bijesni dvojac u Williamsu, koji su činili upravo okrunjeni prvak Alan Jones i naslova gladan Carlos Reutemann. Williams je izdao naredbu Reutemannu da propusti Jonesa na VN Brazila, no on je to odbio učiniti te je uzeo pobjedu. Na kraju im je Piquet uzeo naslov iz ruku. Momčad Williamsa je tada odlučila da više neće biti timskih odredbi, što im je opet došlo na naplatu 1986. godine. Piquet i Mansell borili su se za naslov u nadmoćnoj Williams Hondi, no Alain Prost u sporijem McLarenu im je oteo naslov ispred nosa. Williams je u samo pet godina izgubio dva vozačka naslova za jedan bod.” – ovaj dio mi je vrlo poznat (mislim na sam text, ko da sam ovo negdje već vidio Marko :mrgreen:)
    Dobar, idemo dalje….


    0
    0

    0
  5. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Tekstovi izlaze ko iz rukava i to odlični tekstovi svaka čast.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.