Iz dvice u keca

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 8 godina 5 min 0 komentara

ROSBERG_HAMILTON-xlarge_trans++M37qcIWR9CtrqmiMdQVx7BfOCYufpxLlnk9UkSq3RIc

Iz dvice u keca. Mislim da se tim kladioničarskim izrazom može najbolje opisati stanje stvari u Mercedesu i općenito u utrci za titulu u prvom dijelu sezone. Kao što je Oton u posljednjem retrovizoru naveo, većina nas je izgleda bila preskeptična dok je Nico s lakoćom nizao najbrža vremena i iz startne pozicije jurio u nepovrat u prve četiri utrke sezone. Nanizao je Nico tako 7 pobjeda uzastopno i svaku utrku Lewis mu je predstavljao samo malu sivu mrlju u retrovizoru. Sve je išlo kao po loju, dok Nico nije odlučio da pokaže muda Lewisu. Da, čudno, pobijedio je prve četiri utrke i tek onda pokazuje muda Hamiltonu? Španjolska je označila preokret u sezoni za mnoge timove i vozače, a glavni razlog su, kao i obično, bili Nico i Lewis. Nešto što se do tada doimalo toliko lako za Rosberga, sada je palo u vodu i totalno ga izbacilo iz takta. Njegov preagresivan defenzivni potez na kočenju u četvrti zavoj kao odgovor na Hamiltonov preagresivan ofenzivni potez, rezultirali su onako kako su jedino i mogli, obje Strijele su bile u šljunku. A malo kasnije, oba vozača su dobila po guzi od Wolffa. I u tren oka, situacija se naglavačke okrenula. Na sastanku poslije Španjolske, Wolff je stegnuo remen i očitao bukvicu svojim zvijezdama. Nico, samouvjereno i samozadovoljno lice iz prve četiri utrke, se totalno promijenilo nakon Barcelone. Vjerojatno ga je Wolff napomenuo da ugovor koji mu ističe neće produžiti pobjede u prve 4 utrke i da poslije incidenta sve visi o koncu.

Lewis, pomalo kaotično i zbunjeno lice iz prve četiri utrke, sada je postalo smireno i više pouzdano lice, što je malo čudno. Da li je nešto išlo po njegovom planu, ili se jednostavno dogodilo, to ne znamo, ali njegov rival je tog trenutka bio ‘spušten na zemlju’. Od Monaka su vrijedila nova pravila. Ali oh, kako su samo ta nova pravila zaboljela Wolffov ego kada im je Red Bull na čistu brzinu uzeo pole poziciju. Čovjek koji mrzi (mrzi!) kada njegov vozač prospe tri ili pet bodova u utrci i odmah ga kažnjava, sada je morao gledati Ricciarda na prvoj poziciji. Olakšao mu je remen kada se u utrci sjetio da ipak vrijede nova pravila i da je Rosberg sada postao timski potrčko u potrazi za novim ugovorom. Na samo jednu poruku iz boksa Nico je bio prisiljen da pusti gas pred, očito puno bržim Lewisom i nastavi utrku kakvu nije mogao ni sanjati samo mjesec dana ranije. Rosberg se povukao na stranu i propustio Hamiltona, koji je na kraju pobijedio, koliko-toliko zasluženo. 4-1.

Kanada je vikend koji je svijetu predstavio nekog potpuno novog Rosberga i Hamiltona. Sve što smo do tada vidjeli se brisalo, i počeo je Hammertime. Sada je Nico bio siva mrlja u Lewisovom retrovizoru, ali i u retrovizoru još nekolicine vozača. Dok je Rosberg ima svojih pet minuta u vodstvu utrka, Hamilton je barem uspijevao da bude drugi, ali u Kanadi Lewis je pobijedio, a Nico izgubio bitku s Verstappenom za tek peto mjesto. 4-2.

Kada se stiglo u Baku, uveliko se tračalo da je Nico došao do dogovora s Mercedesom i da je potpisao ugovor na dvije godine. On je tražio tri, Wolff je dopuštao jednu, našli su se na pola puta. Čini se fer za obje strane, nitko ne gubi puno. I s tim teretom skinutim s leđa, Rosberg daje malu naznaku da se vraća u proljetnu formu. Ne da je to bila neka pretjerano impresivna pobjeda s njegove strane, više je to plod Hamiltonove očajničke greške u kvalifikacijama. Ali 25 bodova se broji. 5-2.

A zatim je naslijedila Rosbergova apsolutna noćna mora. Baš kao 2014. I prošle sezone, najgora sjećanja njegove karijere su isplivala na površinu i postala okrutna realnost. Još jednom, Nico nije uspio zadržati dominantnu ulogu i ulogu alfa-mužjaka. Mada je svakako pokušao to uraditi u Austriji, nakon što je njegova reputaciju u borbi s Hamiltonom opala zbog trke za ugovorom, morao je prisjetiti Lewisa da će mu i dalje pokazati zube kada god zatreba. Ali način na koji mu je pokazao zube bio je potpuno pogrešan, umalo fatalan za njega. Imao je sreće što je stigao odšepat do cilja i pokupiti barem koji bod. Ali tu smo već vidjeli kako se Rosberg polako lomi. Lewis je zatvorio prvi dio sezone kako ga je Rosberg otvorio, nanizao je svojih 4/4 i debelim đonom zgazio Rosberga i njegovo samopouzdanje. Baš kao i u prve dvije utrke Lewis, i u posljednje dvije je Nico osvajao pole poziciju, ali cijeli koncept i program bi padao u vodu trenutka kada je puštao kvačilo na startu. Bum, pljas! 5-6.

Ne dajte da vas ovo zavara. Prošle sezone smo vidjeli Hamiltonov one-man show u prvom dijelu sezone, pa je Nico vjerojatno proveo cijeli kolovoz ležeći u sofi kod psihijatra, dok je ovaj pušio kubanke i milovao Rihanninu stražnjicu. Iako je izgubio prvenstvo tri utrke prije kraja, u tom drugom dijelu sezone vidjeli smo nekog novog Nicu. Nico 2.0.1 verziju. Rosberg možda nema u rukama i nogama koliko Hamilton ima, ali zato ima sposobnost koju malo nas i njih, vozača ima, a svakako je prednost; on može okrenuti stvari u svojoj glavi i praviti se kao da je sezona tek počela i da je 0-0. Zato se pazite Rosberga od Belgije nadalje, doživio je veliki udarac od Lewisa, na njemu je da ga preživi.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.