Honda: Nitko ne želi naš motor

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 2 min 8 komentara

Fernando Alonso, McLaren Honda

Fernando Alonso, McLaren Honda

Hondin šef za motorsport Yusuke Hasegawa je izjavio da bi Honda imala koristi od još jedne ekipe koja bi koristila njihov motor, ali to u ovom trenutku nije moguće jer nitko nije zainteresiran. U Formuli 1 trenutno imamo još tri proizvođača motora, a svaki od njih opskrbljuje barem dvije ekipe.

Honda je prošle godine spominjana kao potencijalni partner Red Bulla, ali više u kontekstu posljednjeg utočišta nego nekakva realna opcija jer je izgledalo kao da se Red Bull želi odmaknuti od Renaulta. Ipak, sve je završilo kompromisnim rješenjem i Honda je ostala praznih ruku.

“Mislim da je s tehničkog stajališta dobro da imamo još jednu ekipu. Tada bi više koristili motore. Naravno da to i košta malo više, i moramo pripremiti inženjere, ali sve u svemu bio bih sretan da imamo još jednu ekipu ako se pruži prilika.”

“U ovom trenutku nismo dovoljno dobri i nitko nas ne želi. Moramo čekati, moram promijeniti situaciju.”

Hasegawa je potvrdio da će “kroz nekoliko utrka” donijeti nove nadogradnje, a fokus će biti na ICE, zbog čega očekuju značajno poboljšanje vremena po krugu.

“Ciljamo na pola sekunde, ali ne znam. Ne mogu reći hoćemo li uspjeti u tome. Ali, treba nam to, trebamo se poboljšati.”

Također je potvrdio da su u tijeku rasprave o idućoj sezoni, kojim smjerom ekipa mora ići.

“Istražujemo mnoge mogućnosti,” kaže Hasegawa. “Drastične promjene ili kontinuirani razvoj, još nismo odlučili u kojem smjeru ćemo ići. Istražujemo to. Možda ćemo u kolovozu morati odlučiti. McLaren mora odlučiti kakav paket želi.”


Odgovor

8 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    drastične promjene, molim! nema tokena, moglo bi bit zanimljivo…


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Suvise je rano da neko trazi vase motore, jer nemate rezultata. Ko bi trcao maraton poderanih patika? Niko!

    Ova F1 je trebala biti revolucionarna, pravi tehnoloski boom, no inferiornost drugih, kao i Honde, je dovela do kasapljenja ovog sporta.

    Jos me boli cinjenica da su svi timovi prihvatili prijedlog prdonje Mosley-a za novu hibridnu eru, pa sad imamo polu-invaldine prdekavce.

    2017 je tek pravo budjenje hibridne ere, ove 3 godine su bile doslovno experimentalne i to je bila ogromna greska svih timova (sem Merca). Upustili su se u nesto sto im je na kraju bila totalna nepoznanica.


    0
    0

    0
    • avalon Prikaži

      zanimljivo je da su se renault ( pionir turbo ere ) ferrari ( 8 sezona “proizvodoli” turbo motore ) i honda ( 5 godina “proizvodili” turbo motore ) upustili u nešto šta im je bila potpuna nepoznanica , a mercedes koji se u F 1 vratija 1994. , 5 – 6 godina po završetku turbo ere i koji zbog toga NIKAD nije ima priliku konstruirat turbo motor “uletija” u nešto valjda poznato im . možda su renault , ferrai i honda krenuli u projekt ležernije jer su mislili da to dobro znaju , a njemci su s obzirom na neiskustvo krenuli u novu eru ozbiljnije , studioznije . možda je i opaska bernia kako je merc ima uvid u “novinu” za razliku od ovo troje “iskusnjara” pa se i tu krije dio njihove dominacije , a ne u upuštanju u nepoznanice ?


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Što je najgore, Renault je najviše od svih zagovarao V6 motore


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Ja sam pročitao da merc usavršava v6 motor od 2010.Prvo mi se činilo kao besmislica ,ali kad pogledam rezultate iz 2014 i ne zvuči tako glupo.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        avalone, slažem se da vjerovatno ima istine u tome da je Benz pripremao taj PU od 2010-2011. A ovi śto su proizvodili turbo motore ranije (dakle 25-30 godina prije nego su ponovo uvedeni), nije to TO. Tad su motori bili po principu uzmi R4 ili V6, rokni 2 turba, napumpaj pritisak prednabijanja na 2-3 bara (dok ga nisu štucovali) i odvrni ga na 1100-1200 KS, a za kvalifikacije i do 1400 KS. Nije bilo MGU-H, MGU-K, ERS, i ostalih 3.14zdarija, ….., plus nisu bili ograničeni glupim tokenima niti sa 5 motora po sezoni. A mogli su i testirati do besvijesti. Tako da ne vjerujem da su ovi bili baš ležerni (dobro, vrlo čudna mi je činjenica da Renault najviše zagovarao povratak turbo motora a onda su usrali motku i možda njih možemo nazvati kolko-tolko ležernim).


        0
        0

        0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Mclaren i Honda su partneri što meni govori da bi trebali sve zajedno raditi.Ne vidim razloga zašto bi Hondina kultura i tradicija bila sama za sebe a Mclaren isto tako sam.Ja ne znam na kakav oni princip rade jer se u dosadašnjim utrkama svaki dio njihova bolida izdvojio kao pogrešan.U kini smo gotovo svi bili sigurni kako mclarenova šasija nije niti blizu toro rossove a kamoli mercove ili rbr a i ferrari je bio bolji onda je došla izjava alonsa i boulliera kako je šasija poprilično bolja od ferrarijeve i kako u monaku već imaju osigurano mjesto isprednjih dok se u nedjeljno popodne to pokazalo kao još jedan promašaj.2 utrke prije tog monaka je bila prava drama sa gorivom zbog kojeg su kakokažu izgubili mjesto od williamsa a kao utjehu su izdvojili rbr kao njihovo mjerilo za sezonu a dok su oni sljedeću utrku završili sa samo jednim bolidom i jadna 2 boda za tako veliki tim isti rbr i njihovo,mjerilo je pobjedio utrku i taktičkom greškom su izgubili možda i prvo i drugo mjesto.U Austriji je došla potvrda kako i na stazi koja zahtjeva snagu motora oni mogu zaprijetiti williamsu a po paceu u utrci su bok uz bok s Force indiom ako ne i bolji.Je li to znak da je honda ipak u sjeni mclarenove šasije ili je obratno nećemo znati još neko vrijeme.Bodovno su prešli nisko postavljenu letvicu iz 2015 te ih to može ohrabriti.Šteta je što prije svake utrke čujemo kako će to za njih biti još jedan mukotrpan vikend uz mnošrvo frustracija i nadanja u kaos i velike bodove.Austrija je vjerovatno unjela povjerenje i još veću nadu za domaću utrku mclarena pa će valjda biti nešto od njih.Što se tiče davanja motora drugim momčadima tu je već malo kompliciranije.Manor ima svoj dragulj, toro rosso je osiguran ,a red bull isto tako.Jedina logična momčad sauber je u puno većim problemima i jedva sklapaju kraj s krajem a sudbina im sve više liči na caterham i lotus.Meni se čini da su izblijedile i one zlatne godine diva mclaren honde u našim sjećanjima i to su zasjenile današnje muke.Hoće li honda i mclaren ponovno zasjati možemo samo predviđati a sljedeće sezone im je posljednja prilika.Želim im sve najbolje ;)


    0
    0

    0
  4. avalon Prikaži

    velika je razlika između hasegawe i araia ….. lik djeluje iskren ( ka arrivabene ) i priznaje da trenutno nisu dovoljno dobri da bi nekoga zainteresirali za svoju PU . virujem da japanci mogu riješit probleme i za koju sezonu bit itekako poželjna “udavaća” . istina , ni drugi neče spavat , a to “miriše” na dobru , bespoštednu borbu u budučnosti .


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.