Ocjene vozača za VN Europe 2016.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 6 min 15 komentara

VN Europe, Baku

Prošla je prva VN Europe, i nažalost, ne tako zanimljiva kao što je to znalo često biti na stazi Nurburgring, gdje se održavala ova nagrada do 2007. godine. Od tada, nikako da dobijemo pravu trkaću stazu za ovu VN, pa se onda uzdajmo u treću sreću. Dok se uzdate, pogledajte koje su ocjene vozači dobili za utrku u Azerbajdžanu.

Nico Rosberg – 9.5/10
Drugi grand chelem (pole position, pobjeda, vodstvo u svakom krugu utrke i najbrži krug utrke) ostvario je Nijemac na prvoj VN Europe od 2012., što mu ujedno i prva pobjeda na nekoj novoj stazi. Ruku na srce, priliku za to imao je samo na VN Rusije 2014., budući da je jedino tada imao bolid za pobjedu. 8 pobjeda u zadnjih 11 utrka za Rosberga. Impresivno!

Sebastian Vettel – 8/10
Pomišljanje o pobjedi na VN Europe palo je već u prvih nekoliko krugova, kada se Rosberg odvojio kao da je već sjeo u bolid za 2017. i isprobava njegove mogućnosti. Mirno je odvozio cijeli, bez incidenata, no možda se od Nijemca očekivalo mrvicu više.

Sergio Perez – 9.5/10
Desetku nisam dao Meksikancu samo zato jer je zbog svoje tvrdoglavosti kompromitirao kvalifikacije, u kojima je ostvario svoj najbolji plasman karijere. Sve ostalo je bilo sjajno, i vidi se da je Sergio u odličnoj formi. Sedmo je ovo postolje u karijeri mladog Meksikanca, te se od njega sada očekuje mnogo, a mogao bi dobiti još jednu priliku u jakoj momčadi.

Kimi Raikkonen – 7.5/10
Za razliku od prošle utrke, gdje je bio potpuno u sjeni momčadskog kolege, Finac je ovaj put odradio dosta kvalitetniju utrku. Još uvijek je sporiji u svim segmentima, no makar je vidljivo poboljšanje.

Lewis Hamilton – 6/10
Nakon greške u kvalifikacijama, očekivao se proboj aktualnog prvaka do nekog mjesta na postolju, no to se nije dogodilo. Uz to se još prepirao s momčadi oko postavki bolida, pa iako nije gubio toliko puno vremena po krugu. Bila je to britančeva sedma VN Europe, no tu utrku nije uspio osvojiti, iako je gotovo svake godine imao bolid za pobjede.

Valtteri Bottas – 8/10
Iako su iz Williamsa stizale najave da bi se na VN Europe mogli boriti za postolje, to se ipak nije ostvarilo, posebno zbog neugodnog iznenađenja u obliku Force Indije, koja je bila primjetno brži bolid u Bakuu. Finac je odradio lošije kvalifikacije od momčadskog kolege, no u utrci se pokazao boljim. U zadnje dvije utrke, Valtteri je ubrao 23 boda, a više od njega su skupili samo Vettel (36), Hamilton i Rosberg (po 35).

Daniel Ricciardo – 7.5/10
Sudar na prvom slobodnom treningu zasigurno nije puno pomogao, budući da je na raspolaganju ionako malo vremena za učenje staze. Dojam je popravio dobrim kvalifikacijama, te i dalje ostaje neporažen u tom segmentu ove sezone (jedini kojem to uspijeva), dok u utrci ne uspijeva biti brži od Verstappena, koji se, izgleda, vrlo dobro prilagodio RB-u 12.

Max Verstappen – 7.5/10
Nakon VN Monaka, moglo se očekivati da bi Verstappen mogao imati problema i u Azerbajdžanu. No, nije bilo tako, već je Verstappen uspio napredovati za jednu poziciju u odnosu na start, dok je timski kolega izgubio pet mjesta. Nizozemčeva forma u utrci obećava, posebno zato jer je u dvije utrke bio na razini Ricciarda, dok je na VN Kanade ima bolji nastup.

Nico Hulkenberg – 5.5/10
Izgleda kako Nijemac polagano tone i pada u sjenu svog momčadskog kolege. Ako smo prošle godine lošije plasmane mogli predati lošoj sreći, to ove godine nikako ne možemo, i jasno je da Nico zaostaje za Perezom na svim poljima. U prilog tome idu dosta lošije kvalifikacije, te slaba utrka, gdje je za Sergiom zaostao više od 50 sekundi. Nijemcu se ne piše dobro.

Felipe Massa – 6/10
Toplo-hladno, kao i cijela karijera “nesuđenog” prvaka. Uz ovakav kontinutitet ne znam koliko može računati na novi ugovor s Williamsom. Nije se Bottas pokazao puno boljim vozačem, no barem je nešto konstantniji.

Jenson Button – 8.5/10
Izgleda kako je Britanac imao nekakvu posebnu inspiraciju za VN Europe, gdje je napredovao osam pozicija u odnosu na startnu, te pretjecao bolide s mnogo jačim motorima. U utrci je bio brži od timskog kolege, no loše kvalifikacije su možda narušile priliku za osvajanje bodova.

Felipe Nasr – 8.5/10
Nakon što sam ga prošlu utrku gotovo izgadio, Brazilac se ovu utrku pokazao u svjetlu kojim je sjao prvu polovicu sezone 2015. I u kvalifikacijama i u trci bio je bolji od timskog kolege Ericssona, te se probio do 12. mjesta, što je njegov najbolji ovosezonski plasman.

Romain Grosjean – 6/10
Kako pada forma Haasa, tako izgleda i da pada motiviranost Romaina Grosjeana, koji od VN Rusije nije osvojio bodove, a i to je bio splet okolnosti. Teško je reći da Haas nije imao prilika za osvojiti bodove na VN Europe.

Kevin Magnussen – 7.5/10
I Magnussenova forma varira, iako treba još malo pričekati, budući da Danac iza sebe ima tek 27 odvoženih utrka, a na njemu je prilično veliki pritisak. U kvalifikacijama je Renault bio jako loš, te su oba vozača zauzela posljednji startni red. U utrci je napredovao sedam pozicija, no to je još jedan plasman daleko od bodova, što nije nešto čime bi vozači, ali i momčad, mogli biti zadovoljni.

Jolyon Palmer – 6.5/10
Još jedan težak vikend za Jolyona, gdje je ponovno poražen u kvalifikacijama od timskog kolege, te je i u utrci završio iza njega. Nije uspio odraditi utrku jednim zaustavljanjem u boksu, budući da je već u početku blokirao kotače te zapalio set guma.

Esteban Gutierrez – 4/10
Nakon dva mini bljeska na VN Monaka i Kanade, gdje je bio marginalno brži od Grosjeana, Meksikanac se vratio na svoj stari put. Dvije ocjene manje zaradio je u prvom zavoju, gdje je ušao potpuno bezglavo s prekasnim kočenjem, gdje se zabio u bolid Nice Hulkenberga. Zaostatak u kvalifikacijama za Grosjeanom je također bio velik.

Rio Haryatno – 5.5/10
Nekako dobivam dojam da Haryatno utrku shvaća kao nešto što se samo treba završiti, bez preuzimanja rizika, a to nikako nije put kojim bi mogao doći do nečeg vrijednijeg. Pozitivna ocjena je tu samo zbog kvalifikacija, koje zna odvoziti dosta dobro, no očito ima nekakvu blokadu u glavi kada se crvena svjetla ugase.

 


Odgovor

15 komentara

  1. renato2107 Donator Prikaži

    Rosberg čista 10-ka, ni jedna greška ni zamjerka cijeli vikend
    Perez max 8, ipak je potpuno bespotrebno razbio bolid na treningu u zadnjim minutama,
    Vettel bar 9, više nije mogao, a grešaka nije imao
    Hamilton 5 i manje, jedino su treninzi valjali, kvale kao kod nekog početnika, utrka još gore, pa kukanje u team radio


    0
    0

    0
  2. Mclaren
    raca Prikaži

    A di je 1/10 za McLaren?


    0
    0

    0
  3. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Ovo je već drugi put da se slažem sa tvojim ocjenama :P Jedino bi Ricciardu gurnuo veću ocjenu od Verstappena zbog boljih kvala ali tu su negdje bili


    0
    0

    0
  4. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Od lika koji daje sebi za pravo da ocjenjuje nekoga, očekujem da barem pogleda šta se dešavalo dalje od prva 3 mjesta.
    Da mi je znati ko je to očekivao više od Vettela, kad je svima jasno da je Mercedes bio svijet za sebe na ovoj stazi.
    Grosjean je bio odličan na stazi, sa odličnim tempom. I išao je prema sigurnim bodovima. Ali je morao još jednom u boks, jer mu je upala kesa, koja je pregrijavala bolid. I tu su otišle sve šanse za bodove. Smeće na stazi ne spada u nemotiviranost…
    A loše kvalifikacije ne možemo nikako pripisati lošoj sreći? Zaostaje na svim poljima? Povraća mi se na ovaj opis Hulkenbergovog vikenda. Malo je i to reći.
    Neki likovi stvarno ne znaju pratiti Formulu 1.


    0
    0

    0
  5. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Marko, Marko, repliciraš svakome, zar nisi siguran u to što pišeš?


    0
    0

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Htio sam i prošli put odgovarati na komentare, ali nisam stigao.
      Nema veze sa sigurnošću, taj “psiho nalaz” kod mene ne pali, jer se u komentarima ispod ne opravdavam, već pokušavam dodatno obrazložiti, naravno, onima koji ostave konstruktivan ili kritički komentar.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.