Hamilton na VN Monaka došao do svoje prve ovosezonske pobjede

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 4 min 53 komentara

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton

U kaotičnoj utrci u Monaku Lewis Hamilton je došao do svoje prve pobjede još od listopada prošle godine.

Kiša koja je započela još noćas nastavila se i tijekom jutra pa je utrka krenula pod uvjetima sigurnosnog automobila. Nakon sedam krugova uvjeti su postali dovoljno sigurni za regularnu utrku i sigurnosni automobil je ušao u boks. Ricciardo je u tom prvom stadiju utrke odjurio naprijed, a Nico Rosberg se mučio s kočnicama i bolidom pa je zadržavao sve iza sebe.

Nakon nekog vremena iz boksa Mercedesa je došla naredba da Rosberg propusti Hamiltona, što je i učinio. Hamilton je odmah nakon toga krenuo u potjeru za Ricciardom, a sve se zakompliciralo kad je Australac otišao u boks po intermedij gume, a Hamilton je ostao na stazi na gumama za kišu. Ipak, strategije su se donekle poništile prilikom drugog ulaska u boks po gume za suho jer su to odradili relativno simultano. Izgledalo je kao da Ricciardo ima dovoljno prednosti da se vrati na vodeću poziciju, ali je ekipa u Red Bullu sve upropastila kasnim izlaskom s gumama.

Ricciardo se tako vratio na drugu poziciju koju do kraja nije ispuštao.

Ostat će upitna sporna situacija kada je Hamilton presjekao šikanu braneći se od Ricciarda i tako nesumnjivo stekavši prednost na stazi kasnijim kočenjem zbog kojeg nije ni mogao odvoziti zavoj; a nakon toga je zatvorio Ricciarda iako se Mercedes oporavljao od presjecanja staze nekoliko sekundi ranije. Suci su, ne želeći se uplitati direktno u dvoboj za čelnu poziciju, dosudili da neće poduzeti nikakve akcije i kazni nije bilo.

Sergio Perez i Sebastian Vettel su odradili vrlo dobru utrku, nadajući se da će vodećima gume biti uništene prije kraja utrke jer su njih ekipe stavile na najtvrđu komponentu. Ipak, nade su bile uzaludne jer je Pirelli na ovakvim uvjetima izgledao kao da može trajati barem dok ne padne mrak večeras.

Nekoliko vozača se propisno osramotilo. U prvom redu tu je Jolyon Palmer koji je cijelog vikenda izgledao kao da pleše po ledu, a sada je već u prvom stadiju utrke propisno razbio svoj Renault. Osim njega, glavobolju mehaničarima samo dva tjedna nakon pobjede u Španjolskoj zadao je Max Verstappen koji je također u teškim uvjetima razbio svoj Red Bull. A Kimi Raikkonen je zbog opasne vožnje nakon svog također ničim izazvanog incidenta pod istragom zbog opasne vožnje jer je svoje slomljeno prednje krilo gurao ispod bolida kroz dobar dio drugog sektora staze, uključujući i tunel. Daniil Kvyat je još jedan vozač koji je završio utrku prije vremena, i to u sudaru s Magnussenom. Magnussen je kasnije i odustao zbog svoje nespretnosti – zabivši se u barijere u zavoju Mirabeau.

Poseban odlomak zaslužuju i vozači Saubera koji su dokazali da bi vjerojatno već sutra dobili otkazno pismo da kojim slučajem ne plaćaju svoje vozačko mjesto, a čak niti u tom scenariju otkaz nije isključen. Najprije je Nasr ignorirao naredbe ekipe da propusti Ericssona, na što je Ericsson reagirao zabivši se u momčadskog kolegu u pretposljednjem zavoju na stazi.

Fernando Alonso odradio je solidnu utrku i došao u cilj peti, a katastrofalan dan imao je trenutno vodeći u prvenstvu – Nico Rosberg koji se cijelo vrijeme mučio s bolidom, a nakon što se odvila sva priča oko strategija zapeo je iza Alonsa i nije mogao prestići McLaren Hondu. Štoviše, u cilju je mjesto izgubio od Nice Hulkenberga.

Gubitnik dana je...

Rezultati

Loading ... Loading ...

Rezultati

1 Lewis Hamilton Mercedes 1h59m29.133s
2 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 7.252s
3 Sergio Perez Force India/Mercedes 13.825s
4 Sebastian Vettel Ferrari 15.846s
5 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m25.076s
6 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m32.999s
7 Nico Rosberg Mercedes 1m33.290s
8 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1 krug
9 Jenson Button McLaren/Honda 1 krug
10 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 krug
11 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 krug
12 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 krug
13 Romain Grosjean Haas/Ferrari 2 kruga
14 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 2 kruga
15 Rio Haryanto Manor/Mercedes 2 kruga
Marcus Ericsson Sauber/Ferrari
Felipe Nasr Sauber/Ferrari
Max Verstappen Red Bull/Renault
Kevin Magnussen Renault
Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari
Kimi Raikkonen Ferrari
Jolyon Palmer Renault

Odgovor

53 komentara

  1. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Hamilton, Mercedes, ne znam tko je zasluzan, svaka cast na taktici.
    Red Bull, svaka cast, moroni vikenda.
    Ferrari pit wall…zestoki konkurenti Red Bullovim mehanicarima za morone vikenda! Fotofiniš!!!!!!!
    Perez odlican!
    Ultrasoft gume, 40 krugova, nabijem na ku*ac i Pirelli i gume i ovaj sport i sve sto dolazi uz njega!


    0
    0

    0
  2. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Hamilton kralj, F1puls na aparatima, Max Verstappen mrš u Torro Rosso hahahaha


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ove gume ko za bicikl mos ih vozit 20 godina iako mislim da ce se na drugim utrkama u kojima dobiju priliku iskazat bolje.Red bull mehanicari igraju lovice po boxu.Svaka cast mclarenu jest da je kisa bila od pomoci ali 5 i 9 mjesto je nevjerovatno.Po meni dobra utrka sa svime iako je ovaj virtual sc postao glavni vozac.Ne utrka stoljeca ali poprilicno dobra ;)


    0
    0

    0
  4. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Nadam se da će Hamilton posvetiti prvu pobjedu u 2016. svojoj pratilji Biberu i da će u tu čast opaliti zajednički selfie držeći jedan drugog za “pakete”.

    Bwahahahah!!!!!

    Utrka savršena za Bibere!


    0
    0

    0
  5. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Čestitke Hamiltonu. Može se zahvaliti Rosbergovim problemima i greški RBR. Alonso p5!


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Da je netko prije par godina rekao da ce McLaren 5. mjesto smatrati uspjehom…


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Ne vrijedi gledati u prošlosti. Sadašanjost je takva kakva je. I treba gledati samo prema naprijed.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Ali buducnost ne izhleda bas lijepo. Bojim se da im slijedi ono sto se Williamsu dogodilo


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Ne izgleda baš lijepo? Na temelju čega? Prošle godine su osvojili 27 boda u cijeloj sezoni. Ove već imaju 23 nakon 6 utrka. Dolaze nadogradnje ulja i motora. Doći će i bolji plasmani i više bodova. Momčad ide prema naprijed. Polagano ali ide.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Jest da je napredak ali McLarenovi standardi nisu redovno osvajanje bodova,nisu cak ni postolja nego pobjede i naslovi. Pa Witmarsha su otpustili jer nije ostvarivao pobjede. McLaren vise ne moze ni sponzore nac, Honda je u velikom zaostatku za Mercom,Ferrarijem a i Renault se poboljsava. McLaren je bez pobjede vec koliko godina? A jos koliko dok se stvari ne posloze? Ima li McLaren toliko vremena? Sensodyne im je glavni sponzor, pregobori sa Sonyem i Gilletteom su propali… Dennis,koji je doveden kao spasitelj ima gore rezultate nego Witmarsh! Iskreno,ne vjerujem da ce dozivoti sudbinu Williamsa,ali…


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        Mr.Spaceguy … vidiš kako je sve relativno ;) lani je u MC button završija na 8. mistu sa 16.063s zaostatka za pobjednikom rozbergom , a danas alonso 5. ALI sa 85 s zaostatka za LH no fanovi to smatraju uspjehom ( šta i je u jednu ruku ) , a ne obraćaju pažnju na to da je trka bila poprilično kaotična … slična lanjskoj mađarskoj kad je fernando takođe “ni kriv ni dužan” završija na 5. mistu pa su fanovi “skočili” i zaključili da je McLH konačno izašla iz krize . šta se posli mađarske događalo neki se možda sjećaju . belgija krug zaostatka , italjija isto , singapur odustala obojica , japan krug zaostatka , rusija button bod ali sa 79,5 s zaostatka za vodećim , amerika button 6. zbog katne carlosa inaće bi završija 7. ali to bi bilo ipak uspjeh s obzirom na sezonu , mexiko fernando odusta , button 14. sa 50ak s zaostatka za pobjednikom i brazil oba zaostala krug za pobjednikom . znači u 8 trka posli “euforične” mađarske u 4. trke su imali krug zaostatka , singapur oba odustala … jedini vridan rezultat im je bila amerika . sad , šta je veći uspjeh ? završit 8. sa 16 s zaostatka 2015. ili završit 5. sa 85 s zaostatka ? lani je jedna od “najboljih šasija” zaostala za slabašnom šasijom ferraria 11,6 s , a danas 69 s !?!?!? OK , vjerovatno su se drastično popravili jer su “skinuli” jedan merc , RB i ferrari ( ako zanemarimo da su se kimi i max razbili ) ali jbga pojavila se revitalizirana FI pa je jedna od “najboljih šasija” za sirotom FI zaostala 71 s . btw , button je takođe uzeja 2 boda ALI sa krugom zaostatka šta ukazuje kako je konfuzna trka bila . nadogradnja će valjda doč ali prvo trebaju odlučit u što utrošit tokene , da li to radit postepeno sa “manjim koracima” ili pokušat nešto “veliko” . hasegawa je nedavno izjavija “Trebam odlučiti na kojem grand prixu ćemo imati nadogradnje, zato vam ništa sada ne mogu reći. NEMAMO KONKRETAN PLAN.” pišeš “Dolaze nadogradnje ULJA i motora” … ulja ? da možda nije u pitanju korištenje novog GORIVA ? ” jer hasegawa kaže ““Ne trebamo tokene kada je riječ o preinakama za korištenje NOVOG GORIVA ( ulje ne spominje ;) ) . Ako promijenimo gorivo, moramo promijeniti mapiranje. Razumljivo je i efektivno imati nadogradnju koja se podudara s tim. ” eto , ako budu koristili novo gorivo morat će uradit neophodne nadogradnje ali za motor ( novi , valjda bolji ) kaže “Nismo odlučili kada će stići novi motor” … that all folks jer današnji MC je ekvivalent lanjske mađarske , a kako će se dalje stvari razvijat … vidit ćemo ;)


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        Blackhawk .. sa svim bi se složija osim sa napredkom renaulta ( da ka PU ali ne ka tima ) … danas je napredak pokazala FI . perez je odlično odvozija trku , hulkenberg vrlo solidno . danas su njih 2 donili FI 23 , McLH u svih 6 trka je sakupila 24 boda . posebno me dojmila izjava/lojalnost pereza koji je svoje postolje ” posvetija” vijay mallyu koji uprkos problemima izgleda daje sve od sebe timu i vozačima i žestoko se bori ( izgleda žešče nego dennis , boullier i hasegawa zajedno ) da budu šta bolji . žilav borac izgleda taj mallya … nema tim tradicije ka McL , nema reputaciju dennisa ali izgleda da ima MUDA ;)


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Potvrdilu su danas da je odredeno kada ce upgradani motor doci. Alonso je isto spominjao Montreal uvezi upgradea motora.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        avalon, ne bih se složio da je Hulk imao solodnu utrku. Jes, ako bi samo gledali po plasmanu. Perezov plasman je ustvari sjajna taktika FI. Ili sretna. Dok nesretna za Hulka, koji je bio bolji u kvalifikacijama, pratio Vettela u stopu, kasnije Rosberga, i na kraju ga prestigao na ciljnoj ravnini.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        senja … zato i je trka hulkenberga vrlo solidna u odnosu na trke koje je odvozija ove sezone … bodovi u australiji , u rusiji sudar , španjolskoj požar , bahrein 16. , kina 15. i danas iako lošiji od svog P 5. ipak 6. sa 8 osvojenih bodova . po meni uz ovako konfuznu trku vrlo solidno . a perez ? je , kombinacija taktike ali i odlične vožnje meksikanca je je odvozija i nekoliko najbržih krugova ( kasnije “nadmašenih” ) pa i 4. najbrži krug trke je njegov … tek 0,5 s sporiji on najbržeg kruga trke ( LH ) . ko je to očekiva od šasije koju boullier nije ni spomenija uz RB , mercovu i McLH ( čini mi se da je eric ovako nekako “rangira” šasije ) , a FI/perez su bili u najbržem krugu 0,7 s brži od alonsa sa po bullieru jednom od najboljih šasija na gridu . perez je odvozija odličnu trku , žal mi je šta ga seb nije preteka zbog eventualne interesantnosti prvenstva no objektivno sergio je svojom vožnjom i taktikom tima zaslužija postolje više od seba . sergio je danas skoro konstantno “bljeska” , a seb povremeno .


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        @avalon
        Što se tiče Buttona i Mcl-Honde prošle godine, on je završio sa 16 sec zaostatka samo zbog činjenice da je Max izazvao SC i VSC, pa se poredak stisnuo i nije se mogao toliko razvući u 8 preostalih krugova (u 70. krugu su ih pustili da se utrkuju). Otuda samo tih 16 sec. Ne znam koliko je Button bio iza Hamiltona prije SCa, ali je Rosberg, kao drugoplasirani u tom momentu (prije Lewisovog kobnog ulaska u box), kasnio za Lewisom cca. 20 sec. E sad da li je Button kasnio 85 sec ne znam, ali je kasnio puno.
        S druge strane Alonsovo današnje 5. mjesto je osvojeno više sretno nego spretno.
        Uglavnom, slažem se da nema nekog velikog napretka kod Mcl-Honde. Premalo i presporo napreduju.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        avalon, slažem se da je FI bolja od McL. Uzeli su puno bodova na ovoj aerodinamički bitnoj stazi. Sta tek reći koliko bi im Ferrari odmakao, da je Vettel bio u čistom zraku. A u izjavama su se usudili reći da će i od Ferrarija biti bolji… A Alonso je bio stalno u čistom zraku. Kako i nebi kad je vozio toliko sporo.
        A što se tiče Perezovih vremena, zar misliš da nebi i Hulk mogao tako brzo voziti po čistoj stazi? Jedan imao sreće, drugi nije, i to je to.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        senja … ne bi se upušta u špekulacije bi li hulkenberg u “čistom zraku” vozija brzo ka perez ali činjenice su da je hulkenberg recimo “razvikaniji” no lani je izgubija od sergia za 20 bodova , do sada takođe gubi jer omjer bodova je 23 Vs 14 za meksikanca . istina , nico je ima 2 odustajanja , sergio nijedno no npr u rusiji je starta sa P 13 ( sergio sa P 6 ) pa teško da bi nešto previše napravija i da nije ima sudar na samom početku trke . i u španjolskoj di je takođe odusta je sergio ima P 9 , nico P 11 . možda bi tu “ugrabija” neki bod ( sergio je završija 7. , donija 6 bodova ) da nije bilo “paljenja” bolida . uglavnom , sergio je opet krenija bolje tj nastavija je lanjsku uspješnost u “okršaju” sa razvikanijim kolegom . btw , možda sam ipak malko bliže istini kad falim vožnju jućerašnju meksikanca jer baš sam pročita “Force Indijin vozač Sergio Perez je osvajač nagrade ‘Vozač dana’ nakon VN Monaka.” valjda treba nešto i odvozit za zavridit ovu “titulu” ;)


        0
        0

        0
  6. Mclaren
    raca Prikaži

    Oće li neko spomenuti da su Alonso i Eric pričali nebuloze o šasiji. Na ovakvoj stazi, sa ne baš nekim motorićem, jedino je šasija mogla doprinjeti ovom rezultatu. Alonso isti broj zaustavljanja u boxu kao Rosberg i …


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      Mr.Spaceguy Donator Prikaži

      Taktika. Dobro odrađeni pitstopi. Šasija je dobro no nije treća nego četvrta-peta po meni. Boullier je rekao da su imali problema sa tlakomom u gumama tijekom kvalifikacija.


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Stani malo, zar ono ne rekoše da će se boriti sa Ferrarijem? Ili da imaju bolju šasiju od Ferrarija? A koliko su ono zaostajali za Vettelom i Perezom?
      Još sad Alonso izjavljuje da je mogao na podijum. Mogao je i pobijediti, da ga je neko stavio na prvo mjesto, pa da drži kolonu iza sebe do kraja…


      0
      0

      0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        Stao sam. Pa, oba McLarena su ispred Kimija :zubo:, a da Alonso nije morao braniti 5. mjesto od Rosberga i Hulka , koji su mu 40 krugova bili za petama, prešao bi i Seba. Aj nek neko dokaže da ne bi :zubo:,:zubo:


        0
        0

        0
  7. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Red Bull – Gives you tears


    0
    0

    0
  8. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Jedna mi stvar nije jasna, Rosberg vidno pusta Hamiltona da hvata Ricciarda!?????????????????

    Zbog cega?

    Da nije zbog uzbudljivosti utrke? Risbergu sasvim sigurno ne odgovara da ga Hamilton sustize u prvensvu, a ovo pustanje mu se moze odbiti od glavu.

    Koliko god je spor bio, trebao je cuvat svoju poziciju, stvarno nebulozno.

    Ocigledno je on i dalje Mercedesov vodonosa, Hamilton ga sasvim sigurno ne bi nikad pustio.


    0
    0

    0
    • FO108F Prikaži

      Ja ne znam kako ti nije jasno da je Rosberg u problemima i da dobiva naredbu iz boxa da pusti Hamiltona, e sad zasto ga je pustio, pa vjerovatno zato sto je Ricciardo za to vrijeme radio sve veču prednost i Mercedes kao momčad gubi trku zbog Rosbergovog štopanja!


      0
      0

      0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Opet to nema nikakve veze, jer Rosberg se bori za svoju poziciju! Svjesno prepustit Hamiltonu 2 poziciju, a taj isti ti uzeo 2 titule pred nosom i trenutacno jedan od opasnijih konkurenata za tituli mi nema nikakve logike.

        Rosberg nije imao nikakvih kvarova na bolidu, jednostavno nije vozio kako treba, no ako misli zadrzat prvu poziciju, a onako pustat Hamiltona, onda se moze komotno oprostit od titule.

        Mislis da bi Hamilton pustio tek tako Rosberga? Bi, al malo sutra.


        0
        0

        0
    • Michael Schumacher
      karte_m0lim Donator Prikaži

      Ros je stvarno lose danas odvozio.. Imam osjecaj da su mu javili da pusti Ham a da ce zauzvrat pustit pricu da ima problema …
      Greska je bila propustit Ham, ako je brzi nek prodje.. S bogom i biberom, sto ga moze zaustavit…


      0
      0

      0
    • Fernando Alonso
      r.u.m. Prikaži

      Slažem se u potpunosti.
      S ovakvim stavom
      Rosberg će biti đentlmen F1 a Hamilton svjetski prvak u formuli 1 i to je razlika.
      Sena i Prost su se sudarali i krvili i o tome se dan danas priča a o Rosbergu neće nikad ništa a ovo mu je zadnja prilika da postane WDC ali sve se bojim da neće.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.