Retrovizor: Duplo čudo!

Izdvojeno / Oton Ribić: Retrovizor

Oton Ribić

Prije 8 godina 5 min 10 komentara

Mercedes

Nevezano jeste li navijač Mercedesa ili ne, GP Španjolske bio je nešto što je za Formulu 1 kao takvu ― dobro. Upravo kad je dominacija Mercedesa već postajala nekako rutinska stvar, po povremenom dobrom običaju Formule 1 dogodi se incident koji tu rutinu okrene naglavačke. I onda to još bude začinjeno novim licem na vrhu pobjedničkog postolja, što je samo šlag na tortu.

Prije svega, to što je mladi Verstappen odnio pobjedu primarno zato što su oba Mercedesa ispala, nimalo ne treba umanjiti pohvale koje mu sad stižu sa svih strana (čak i od konkurencije, što je inače često koliko i prolaz Halleyevog kometa). Mercedes je ionako u svojevrsnoj klasi za sebe, i ne treba ga uspoređivati sa solidnim, ali ipak osjetno sporijim Red Bullom. Ili, recimo to ovako: kad se dogodila atipična situacija da je Mercedes ispao, Verstappen je najbolje iskoristio situaciju. Iako, i Red Bull je općenito tehnički i taktički izvrsno obavio posao.

O Verstappenu i njegovim rekordima se toliko priča da nema naročitog smisla ovdje sve ponavljati, ali ono što se može primijetiti je promišljenost Red Bullovog poteza. Još u proteklom Retrovizoru Verstappen je bio perspektivni vozač Toro Rossa, da bi u međuvremenu bio razmijenjen s Kvyatom.

Koliko god se u onom trenutku činilo brutalnim izbaciti Kvyata (radi incidenta s Vettelom ili ne) i zamijeniti ga Nizozemcem, ta hladnokrvna kalkulantska taktika koja Red Bullu nije posebno strana, se ovaj put pokazala ispravnim potezom. OK, naravno da je Verstappenova pobjeda odmah u prvoj utrci za Red Bull i splet okolnosti, ali pokazuje da nagli potezi imaju svoj efekt, i da takvo “šamaranje” vozača po ekipama njima očito funkcionira. Meni se takva kadrovska bacakanja tamo nikad nisu posebno sviđala, ali moram priznati da ― ako gledamo kakav je efekt ― djeluju.

Što, naravno, ne znači da možda baš Kvyat u Red Bullu u istoj situaciji ne bi pobijedio. Ali ovako, nikad nećemo niti znati. No ovo je, kao što su mnogi primijetili, utoliko i potez cementiranja Verstappena u Red Bullu, kako bi se izbjegla mogućnost da na njega previše oko baci neka druga ekipa (a sigurno ih ima ― ili, ih je bilo). U svakom slučaju, sad će biti još malo više “vruće” Ricciardu.

Iako na kraju nije odnio pobjedu, ne treba se opet niti Ferrari baš previše žaliti: zauzeti drugo i treće mjesto nije nipošto za odbaciti. Daleko je to od sanjarenja o osvajanju konstruktorskog naslova, ali pokazuje da u Maranellu stvari uglavnom funkcioniraju. Räikkönenovo ultimativno neuspješno, ali vrlo ozbiljno napadanje Verstappena mu je možda kupilo karte za daljnji ostanak u crvenom, tko zna? Sad je time, uostalom, u poretku vozača postao drugi, ispred Hamiltona.

Ali “ekipne zvijezde” su ipak bili Mercedesi. Sad, jasno, traju velike diskusije između navijača jednog i drugoga tko je zapravo bio kriv. Čini se da je postojeća sudačka odluka najmanje bolno rješenje u ovakvoj situaciji, tim više što je sada više nemoguće dokazati tko je i kad što vidio ili trebao reagirati. Što got bilo točno, ono što je efekt za ekipu je masna nula upisana ispod španjolske zastavice na kalendaru.

Doduše treba ostati realističan i shvatiti da ovo nije razlog za kojekakve crvene alarme ili nagle promjene politike u ekipi, kao što nas mnogi senzacionalisti pokušavaju uvjeriti. I dalje je u poretku vozača vodeći ― Mercedes. U poretku konstruktora također. A i bolid im nije u međuvremenu ostao ništa sporiji. Kad se ugase crvena svjetla u Monte Carlu, i dalje će biti favoriti. Čak i da im se dogodi još jedan ovakav vikend s duplim ispadom, a Ferrari odnese dvostruku pobjedu, i dalje će ostati na prvom mjestu u poretku vozača i konstruktora.

Vjerojatnije je da ćemo vidjeti još nešto rivalstva njihovih vozača što je ― opet ― za publiku dobro. A u principu, kad se pogleda šira slika stvari, dobro je i za Mercedes: oni nisu u Formuli 1 samo da bi pokupili novac od pobjeda, nego velikim dijelom radi marketinga. A dokle se ovakva serija lomljave ne nastavi, Mercedesovo prisustvo u medijima radi rivalstva za prvenstvo u izvrsnom bolidu ide im dobro na ruku. Naročito ako se to ne pretvori u podbadanje kroz izjave, nego onako kako treba ― u akciju na asfaltu.

Pored Verstappen-Mercedes vatrometa teško je uopće drugim doći do izražaja, iako nije bilo većih iznenađenja. Šteta je što se Alonsov bolid vratio u pobunjenički mod upravo kad je djelovalo da se za McLaren-Hondu konačno počinju razmicati prvi oblaci. Ni Buttonovo osvajanje bodova nije za odbaciti, ali gdje je to od slavnih vremena…

Možda u Monte Carlu, gdje ekstremne performanse bolida nisu tolika prednost koliko na drugim stazama, mogu kotirati nešto bolje. Vidjet ćemo.


Odgovor

10 komentara

  1. dakako Prikaži

    Iako sam navijac Mercedesa slazem se da je ovo dobro za prvenstvo.
    Zanimljivo bi bilo da nije doslo do rosade vozaca Red Bull -Toro Rosso,te da je Kvyat nakon gafa u Rusiji,kojim slucajem pobjedio ovu utrku.


    0
    0

    0
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Mislim da je Kvyatu ostao ostao gorak okus u ustima znajući da je “njegov bolid prvi prošao kroz cilj. Ali ni druga 2 vozača RB/TR, nisu mogla se osjećati puno bolje. Ricc, možda misli “da su mi dali bolju taktiku ja bi pobijedio, a možda sam i žrtveno janje”. Isto tako i Saniz možda misli, “da su mene uzeli u RB, ja bi isto pobijedio”. Ali pobjednik može biti samo jedan.


      0
      0

      0
  2. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Pohvale za napisano.


    0
    0

    0
  3. Blackhawk Prikaži

    Stvari u Maranellu funkcioniraju? Po čemu? Dalje su od pobjeda nego prošle godine! A prošla godina po Ferrarijevim standardima također nije bila dobra, ali je proglašena dobrom jer je sezona prije bila katastrofalna. Stvari u Ferrarij une funkcioniraju već gotovo 10 godina! I ova sezona je još jednom potvrdila još jednom ono što stalno govorim – nije Alosno pogriješio što je pošao iz Ferrarija, pogriješio je samo gdje je pošao (ali nije da je imao puno izbora).


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      r.u.m. Prikaži

      Možda kada se pogleda šira slika i uzme u obzir 20 godina i pogleda koliko je u tih 20 godina ferrari osvojio postolj,pobijeda,titula. onda možda stvari i nisu tako crne ja mislim da nakon Šumaherove dominacije je red da malo i drugi dominiraju ali Ferrari je stalno tu negdje i zato mu treba skinut kapu i sad s Vetelom i onda s Alonsom uvijek je za vratom toj momčadi koja dominira.A pogledaj recimo Mclaren e di su onda oni ako bi se gledalo … ili Wiliams ?


      0
      0

      0
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Black hajd budi malo objektivan pa pogledaj malo siru sliku:

      Jel Ferrari svoju filozofiju ove godine zamjenio sa pull rod suspenzijom, pa onda kraci nos, promjena uprave itd. Svi su pricali da je to bila glavna boljka Ferrarija. Ovo zadnje se desilo jos prosle godine, no stvari su opet dobre. Zasto dobre, pa Ferrari nije onaj koji stagnira u mjestu, vec Ferrari radi, ali taj rad se bazira na preformansama ovog bolida, no te preformanse svi ocekuju da nadmase Mercedes, sto je po ovom pravilniku nemoguce, jer za to treba neko cudo.

      Ferrari je napravio ogroman napredak kad je u pitanju motor, pogotovo nad 2014 godinom, a i 2015, mnogi timovi se i danas jos bore da nadju tu brzinu /Renault, te i Honda).

      Ne mozes ocekivat neki dobar rezultat, a da pri tome ti motor radi kao savrsen, za ovako kratko vrijeme to je nemoguce. Ferrari je godinama vazio za najpouzdaniji motor, ali zasto? Pa zbog manjka brzine. Sad kad su boostali motor, pogotovo ne testiran, zaocekivat je neki kvar, nesto sto se ne rijesava u jednom danu. Ferrari je dvije utrke imao tehnickih problema, no pogledaj Rusiju i sad Spaniju, bolid je savrseno radio!

      Znaci stvari se polako slazu. Koliko god nekom smetalo ovo sto stalno ponavljam u vezi logistike, to je Ferrariju glavna boljka. Neshvatljivo je da dvije utrke rade harakiri sa taktikom, a da ne govorim sa losom pripremom u kvalama, te isto tako inferiornost vozaca. Kina je trebala biti cak i pobjednicka, jer su mogli imalt dobra vremena u kvalama, pa su oba vozaca napravila glupe greske.

      Jedino sto u Ferrariju jos lebdi u zraku je taj pritisak, jos se oni nisu oslobodili istog. Neki dan je Lauda spominjao da Marchionne vrsi pritisak na tim, pa mogao bi se slozit, jer Marchionne ove godine je vise prisutan u box-u nego prosle godine, no mozda i grijesim, mozda je to dobra stvar!?

      Ferrari kao da je “voodoo” glupostima zacaran, kad imaju pouzdan bolid, oni nevjerojatno grijese u strategiji, da ne govorim nekad i vozaci pogrijese.

      U Australiji je bilo manjak srece, SC u pogresno vrijeme izasao na stazu, Vettel bi sasvim sigurno uzeo tu utrku, u to sam ubjednjen. Bahrain se desio tehnicki kvar, no jedan vozac Ferrarija je dosao na drugu poziciju. Pa onda Kina, imali su savrsen bolid za pole poziciju, onda neshvatljivo oba vozaca grijese na zadnjoj krivini i gube pole. Kasnije i u utrci je bilo svega. Rusija, tu su zeznuli kvale, no start je obecavao, ali Kvyat je se bi nameracio na Vettela i onda banana. Sad ova Spanija, imaju poklon od Mercedesa, strategija je jednostavno oduzela pobjedu. Znaci kad imaju sve frcera kako treba sa bolidom oni sami sebi zabibere sa strategijom.

      Kako god, stvari sasvim sigurno nisu iste kao prije, Ferrari za razliku od proslih godina dosta radi, istina je da jos nisu unikatni, jer nemaju nista revolucionarno na bolidu sto se tice aerodinamike, ali Ferrari ne moze si priustit jednu sezonu kao experimentalnu, da rade nesto slicno kao Williams. Williams da je isao svojom konzervativnom metodom, oni bi samo prepisali 2014 godinu, ali poceli su nesto da izmisljaju i jos pri tome dodaju UZASNU logistiku, sad su tu gdje jesu.

      Nije mi jasno da ovakvi likovi poput Allisona, De Beera, Bigois-a, Reste i da ne govorim Rory Bryne-a ne mogu sklepat dobar bolid, tj. aerodinamicki paket? Mora tu biti nesto vise od toga, da bi se napravio pobjednicki bolid. Jednostavno treba vremena. Kao sto sam rekao, Ferrari je tek od ove sezone krenuo malo reolucionarno i ne mozes preko noci ocekivat titule. Ako iko zna sta znaci suša bez titula onda je to Ferrari, al kad ubodu tamo gdje treba, onda FIA mijenja citav svijet sa pravilnicima da ih zaustave :)


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Mogu biti objektivan jer nisam navijač :-p
        Očigledno ne gledamo na situaciju s Ferrarijem istim očima jer mi se čini da si ti vrijeme u Ferrariju podijelio na vrijeme Alonsa, i na vrijeme od kada je Vettel došao, čim govoriš da je prekratko vrijeme. Ali ja gledam na vrijeme od zadnje titule, dakle od 2007. Iako mi se čini da je 2006. bila posljednja prava godina, a 2007. je došla po inerciji. Idemo uzeti čak i 2008. jer nije bila loša godina, ali iza toga…
        Zna se koji su Ferrarijevi standardi – minimalno borbe za naslov prvaka. A toga nema od 2012. godine. Što se dakle promijenilo u ove dvije godine u odnosu na npr. 2010. i 2012., što je to bolje? Osim sklada među vozačima. Ferrari se ni prošle godine ni ove nije borio za naslov prvaka, a prošle su još imali i pobjede, a ove bi do njih čini mi se mogli samo slučajno.
        I nije Mercedes opravdanje, jer Ferrarijeva je filozofija da moraju biti bolji od svih, ne najbolji od ostatka, a u tome su očigledno podbacili već gotovo 10 godina.
        @r.u.m. – Williams je svoje, što se tiče borbi za naslov prvaka odsvirao, jedino ako u nekoj budućnosti pronađo proizvođača motora koji će ih praviti samo za njih. Ali povijest je pokazala da se takvi proizvođači, ako su uspješni, kad tad odluče krenuti s vlastitim timom. A bojim se da će i McLaren stopama Williamsa. Kada se slave osvajanja bodova (ne postolja) kao pobjede, znači da je situacija jaaaako loša.


        0
        0

        0
  4. shoomy Prikaži

    Apsolutna namestaljka,
    Formula 1 godinama unazad gubi na popularnosti
    i biva stalno kritikovana,
    tako da joj je trebala jedna ovakva senzacija
    u vidu Verstapena…
    … jos kad ga uporedjuju sa Senom #####


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.