Ne znam di bi smjestio post pa cu ovdje
Naime, zelim podjeliti sa vama jednu lijepu vijest
Kad vec pisemo o kupovinama automobila zasto onda ne i o stanovima/kucama..
E pa eto, prije nesto vise od mjesec dana smo zena i ja kupili stan
Nekako plan je bio kupiti nekretninu tu u njemackoj ali nismo mislili da ce bas tako vrzo doci tako da smo i mi malo iznenadjeni..
Sve je pocelo jednog dana na poslu. Dosadno bilo pa kao idem malo gledat kuce i stanove da skratim vrijeme i tako naletim na stan. Odemo pogledat, i eto ga
Stan je 21 godinu star tj zgrada u kojoj je ukupno 10 stanova. Mala zgradica izgledao kao velika kuca zapravo. Ja sam prvo mislio da je unutra 4-5 stanova al ipak ima 10...
Mali gradic (windischeschenbach) 5k stanovnika i 15km od weidena u kojemu sam zivio prije koji ima 40k...
Stan je fakat super. 75m2, dvije sapvace, kupaona sa kadom i tusem, wc, spajz, dnevna sa blagovaonom i kuhinja. Nije bio rentan nego je vlasnica, vrlo pedantan inuredan babac, zivjela u njemu od prvog dana. Kupaona i kuhinja full namjestene i to vrlo kvalitetno i uredno. cak ima i sef u zidu u wc-u preko kojeg je sliku drzala
Na prvom katu smo sa solidno velikim balkonom (stol i 4 stolice bez greske), centralno na plin, veseraj u podrumu, ostava za bicikle, dodatno ogradjen dio kao beka ostava kako zna bit inace u stanovima... Uz to jis u potkrovlju ogradjen dio isto ostava ccw 5m2 ali je potkrovlje prazno skroz tj nitko ne koristi pa mogu koristiti i 150m2 ako treba.. uz to, ono cemu se uopce nismo nadali tj nismo ni pomisljali na to, su garaza i car port (natkriveni parking odmah uz garazu) i to jedini nsss garaza ima struju provedenu pa su i vrata motorna. Jos garaza ima krov kao kuca pa iznad garaze koja je nrkih 25m2 je jos jedno potkrovlje zapravo. ubilo se za skladiste svega i svacega. Od gradjevinskog materila do cega god...
Zaista, sam Bog nam je poslao stan. Iz prvog pokusaja smo dobili i vuse negi smo trazili..
Kupovina stana vrlo lako bude nocna mora. Imilion stvari moze ne pasati. Npr.,nema balkon, ili je na 4 katu, ili je u koka stanju, ili je u centru pa nema parkinga bas, ili nema plinsko centralno, ili je u podrumu ili na tavanu... Ma masu toga... I dalje ne vjerujem da se sve tako poklopilo da cak imamo i tu garazu i parking sto nam nije palo na pamet da bi oboje mogli imati i slicno...
Od radova prije useljaja.. zapravo nismo morali nista dirati. Cak je i stari laminat mogao ostati. Bio je dotrajao ali nije bila hica da se mijenja.
Ipak, njega smo maknuli iz dnevne/blagovaone, ostale sobe su imale linoleum i to sam isto maknuo. Jedino je djecja imala tepih koji je ostavljen jer je novi i u super stanju.
Plafoni su svi bili u tapete oblozeni koje ne volim ali su bile odlicno postsvljene. Ipak, kad je stan vec bio prazan skinuo sam ih i pregletao plafone. Znaci skinuli smo tapete, pogletali platone, maknuli laminat i linoleum i pistavili laminat 10mm klase 33, smedji hrast, i sve zidove pokrecili i to je to. I da, lampe kupili jer ih nije bilo nikakvih. Za dnevnu cu sam napraviti luster...
Susjedstvo i zgrada su fakat mirni. zapravo susjede imamo samo preko puta ulice a u zgradi kao da nikoga nema. Totalna tisina
Cijena je 120000 plus troskovi poreza, agenta, biljeznika.. ukupno 130k za stan, garazu i sve sto ide... Kamata 2% s tik da sam ja vec imao kredit za mercedesa koji je velik zapravo a zena nije uopce imala ugovor za stalno nego je bila na probnom radu od 6 mjeseci a radila tek 3 mjeseca. Naravno, ni polog nismo imali nista a ds ne pricam o 10-20% od iznosa kredita...
I zena to sto je radila je bila prijavljena na ssmo 140h mjesecno a ne na puni iznos od 160h... E to je njemacka. Nazalost, u hr to se ni sanjat je moze... I da, moja placa uooce nije bas neka za njemacke pojmove i posa/struku koju radim.i opet ide...
Sto se tice rate, ona ce nam biti jednaka mjesecnoj stanirini koju bi placali da smo takav stan unajmili a kredit je na 25 godina... Stovise, kako vidim cijene najma u zg rastu i nisu bas puno manje od 650 eura za 75m2...
Eto, krov nad glavom je rijesen, sad jos samo popuniti sve sobe i onda udri tako 25 godina a onda kud koji mili moji

Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk