VN Japana 05.04.-07.04.2024.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

dmj
GP3
GP3
S nama već: 5 god 3 mj
Već godinama rogoborim protiv amerikanizacije F1, no jutros sam tijekom utrke malo razmišljao i zaključio da sam možda u krivu.
F1 je ove godine nešto poput Le Mansa, četiri različite kategorije automobila istovremeno na stazi. Red Bull, gornji midfield, donji midfield i Alpine. U kvalifikacijama se malo izmiješa slika, no nakon nekog vremena u utrci se sve jasno pošlihta.
I što jedino razbija tu monotoniju? Amerikanci (govorimo li o kontinentu). Zahvaljujući razini vozačkog talenta, Sargeant i Stroll se kontinuirano bore protiv bolida koji ne pripadaju njihovoj jakosnoj skupini!
Treći sjevernoamerički vozač zasad malo šteka, no lani je i Perez konstantno pokazivao vozačke kvalitete koje su ga mogle staviti u istu rečenicu sa Sargeantom i Strollom, pa je za vjerovati da će i ove godine imati takvih vikenda.
Možda je rješenje za uzbudljivost propisati da svaka momčad mora imati po jednog sjevernoameričkog vozača?

Crni molo
Karting
Karting
S nama već: 1 god 10 mj
renato2107 je napisao/la: 07.04.2024., 09:26 Generalno, ako ništa Ferrari je dokazao da je ovaj bolid jaaako nježan prema gumama, čak bi se usudio reći i bolji od RB-a (RB još nije pokazao ovakve alternativne strategije, voze zasad na standardnim). Po meni je Lecrec trebao možda 1-2 kruga kraće, ušičario bi par s....iako jasno su se htjeli osigurati da ne padne u zadnjem krugu kad će možda trebati protiv Merca i McLarena.
Rb standard....što rade s tim hlađenjem, to je čudo. Doslovce imaju 3 rupice na svakoj strani, i rade upravo što se pretpostavljalo, standardne usisnike maksimalno široko a visinu smanjuju..tim je Ferrari davno krenuo pa se u kopiranju očito pogubili i vraćaju na kockaste, biti će red vraćati se.
Sva Merc grupa katastrofa, gdje je Mercedesu nestala snaga...oni su debelo iza RB i Ferrarija po brzini na pravcu, nemoguće da su svi takvi zbog aerodinamike...tolko čak da i jednu druge teško prestižu s DRS-om. Merc posebno jadan, a Hamilton izgubljen, bez volje...nudi da prepusti poziciju Russelu.
Mercedes kao da je odustao od bitke dok su ova pravila i okrenuo se 2026.kada se karte ponovno mješaju

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: KMag, Seb
dmj je napisao/la:Već godinama rogoborim protiv amerikanizacije F1, no jutros sam tijekom utrke malo razmišljao i zaključio da sam možda u krivu.
F1 je ove godine nešto poput Le Mansa, četiri različite kategorije automobila istovremeno na stazi. Red Bull, gornji midfield, donji midfield i Alpine. U kvalifikacijama se malo izmiješa slika, no nakon nekog vremena u utrci se sve jasno pošlihta.
I što jedino razbija tu monotoniju? Amerikanci (govorimo li o kontinentu). Zahvaljujući razini vozačkog talenta, Sargeant i Stroll se kontinuirano bore protiv bolida koji ne pripadaju njihovoj jakosnoj skupini!
Treći sjevernoamerički vozač zasad malo šteka, no lani je i Perez konstantno pokazivao vozačke kvalitete koje su ga mogle staviti u istu rečenicu sa Sargeantom i Strollom, pa je za vjerovati da će i ove godine imati takvih vikenda.
Možda je rješenje za uzbudljivost propisati da svaka momčad mora imati po jednog sjevernoameričkog vozača?
slikaslikaslika

nelinjo
Formula 2
Formula 2
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Ferrari
Grah0 je napisao/la: 07.04.2024., 10:23

Još jedan super inteligentni navijač Čarlija.
Kakav vozač takvi i navijači.
Ti imas ozbiljne komplekse. :lolz:
Bivši navijač Juventusa, a ubrzo i Ferrarija!

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: KMag, Seb

Neka si mi rekao nelinjo.
Samo ne znam što ste juče ujutro izgorili...

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Twitter je leglo maloumnika, što manje to dijelis to bolje.

F12000
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Leclerc
Maksimizirali su se bodovi za Ferrari i to je najbitnije, bit će dovoljno utrka do kraja da obojica pokažu koliko su dobri. Ne treba sad previše energije gubiti na zamjene pozicija.
slika

wapi Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 2 mj
avetma je napisao/la: 06.04.2024., 20:31
wapi je napisao/la: 06.04.2024., 18:44
Eh. Utvarao sam si da bolje razumiješ sport koji profesionalno pratiš.
Niti jedan njegov pole nije bio u bolidu koji je osvojio naslov (WCC ili WDC), za razliku od recimo Maxovih ili Vettelovih da se zadržimo na tvojim miljenicima.
Recimo Max ima samo 3 pp-a iz silnih sezona kad nije bio prvak.
U svojoj drugoj sezoni u F1 Max ima jednu pobjedu, a Lec 2 pobjede i 7 pp-a.
Pa to njegove PPove čini solidnim podvizima.

Dakle, frajer ima skill. Neki drugi skillovi mu još uvijek nedostaju pa možda nikad neće postati ništa više od majstora za kvallifikacije, ali mislim da je u kvalifikacijama trenutno najveći majstor na gridu.

Misterija mi je zašto misliš da bi trebao na svakoj utrci biti najbolji ili još općenitije u svakoj sezoni. Sviraš li ti jednako dobro na svakom koncertu? Da li je Janica osvojila svaku utrku u kojoj je nastupila ili Đoković ili Carlsen turnire. Osvojili su puno, zato i jesu najbolji u svojem vremenu, ali daleko od toga da je bilo uvijek i sve.
Da ne raščlanjujem, i ti dakle tvrdiš da je Leclerc jedan od najboljih vozača kvalifikacija svih vremena? I podpitanje - ako ga Sainz zna pobijediti recimo jednom od tri slučaja, čini li to Sainza također jednim od najboljih vozača kvalifikacija svih vremena?

Nije riječ o iznimci da se omakne triput u sezoni nego recimo 15:7 ili 10:6 omjer. Bubam omjer jer sam na mobitelu pa mi se ne da provjeravati na više izvora, ali sigurno nije puno gore od toga za Sainza.
Svih vremena nisam nikad napisao. Ja mislim da razna vremena nisu usporediva. Mogu biti samo indikativna. Tko je najbolji vozač svih vremena? Kako kome. Po podacima - LH. Po meni - nije LH. Lec je jako dobar vozač kvalifikacija s obzirom da nikad nije vozio auto koji je osvojio naslov ima zavidan broj pp-ova. Jel to kriterija za najboljeg svih vremena? Možda nije, ali ima ih vrlo solidan broj dapače najveći od svih koji nisu bili svjetski prvaci, unatoč bolidu koji je vozio.

Sainz ima 4 ppova
2 2023 i 2 2022. godine - sve u Ferrariju.
Lec ima 4 ppova 2023 i čak 9 2022. godine, 2 - 2021, 0 - 2020, 7 -2019 sve u Ferrariju.
Voze isti bolid zadnje 3 sezone i ovu 4.

Omjer rezultata u kvalifikacijama je 15-7 za Leca 2022 i 2023 i 13-9 u 2021.
Jel ti 2/3 većina dovoljno dobra? Odnosno omjer 2:1. Ja mislim da je to značajna razlika koja jasno pokazuje tko je od njih bolji.

DISCLAIMER: Ako imate dojam da mi se nekad brojevi ne podudaraju sad sam shvatio da u nekim izvorima kao rezultat kvalifikacija računaju starting grid (sa kaznama), a negdje to rade ispravno pa broje rezultat po vremenu u kvalifikacijama.... Morat ću biti pažljivi u izvorima statistike. U ovom postu su brojevi ok.

i da, zapravo kad još jednom pročitam ovo što sam napisao nedvojbeno ispada da je Lec jedan od najboljih vozača kvalifikacija koji su nastupali u F1.

Gilles
GP3
GP3
S nama već: 9 god 7 mj
Meni iskreno PP ne znace nista...bodovi se osvajaju u nedelju a LEC nazalost ima najnegativniji odnos broja PP i pobeda...razloga je mnogo sto vozackih sto do masinerije i strategija...mnogo vise ovo drugo naravno. Ja kao neutralan...jer mi nije bitno ko vozi samo da Ferrari pobedjuje i osvaja trke, moram priznati da mi je Karlos donekle drazi, pogotovu zbog ove pedale koju je dobio za koju smatram da je nepravedna i da postavu nisu morali da menjaju. Bas zato, sto ocigledno ne odradjuje samo sezonu, vec evidentno vozi najbolje u karijeri. Lec je izuzetno talentovan vozac i u par slucajeva nam je pokazao da moze biti i jeste materijal za prvaka. Pokazao je to u duelima protiv Maxa i verujem da je on jedan od retkih koji mogu da se nose sa Maxom ravnopravno stim sto je Max ususkan u ekipi a to mnogo znaci...sto smo videli u slucaju Vetteta koji je potonuo posle par godina u onakvom mlakom Ferrariju gde ih je Merc samarao i na stazi i za zelenim stolom. To sve utice na psihu vozaca i pravi sud o Lec mogu doneti jedino kada dobije pobednicki bolid i veze recimo 3-4 pobede.
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡