LH44 je napisao/la: 22.08.2023., 13:09
wapi je napisao/la: 21.08.2023., 09:15
Današnjoj "djeci" je posao način zarade novaca za život koji se odvija negdje poslije posla.
Jesi li se ikad zapitao sto je to postalo tako?
Ne znam zašto je tako. Možemo sad tu bacit kuknjavu o neoliberalnom kapitalizmu i ostale floskule, ali to je jednostavno činjenica, društvo se mijenja. Nekad nije bilo prihvatljivo da ti je telefon skuplji od televizora i veš mašine zajedno i da ti je telefonski račun za cijelu obitelj veći od računa za struju. Danas je to sasvim moguć scenarij. Do prije neku godinu kukali smo na jednu TV pretplatu, danas ih plaćamo nekoliko, jednu dapače samo za muziku. Današnjoj djeci nije jasno zašto ikone za "telefon" i "save" izgledaju tako. Oni takvo snimanje i takav telefon nisu nikad vidjeli jer niti stare filmove ne gledaju. Daj današnjem studentu telefon s okretnim brojčanikom pa ćeš imati eksperiment kao da gledaš čimpanzu u dokumentarcu Davida Attenborougha.
Hrpi ljudi je taj "život" poslije posla dangubljenje na društvenim mrežama i izgradnja iluzije svoje sreće kako bi "frendovi" mislili da si ti super, a u pozadini kljuca neki drek u glavi, pa ih sve više njih natjera kroz prozor.
Firme koje se temelje na inovaciji mogu biti uspješne samo ako nađu kreativce koji ne gledaju na sat dok rade. Ako sam u nečemu i to treba napraviti do kraja dok mi je sve u glavi. Ako prekinem u pet da idem doma dok se ujutro ponovo ufuram, pola u međuvremenu zaboravim, ode cijeli dan, a trebalo još samo sat vremena. Znam da to tako ide jer radim r&d posao i imam obitelj koja postavlja svoja ograničenja, kad ta ograničenja pogode moje kreativne trenutke onda pada produktivnost... Pogotovo je to "bolno" kad ti u glavi danima zrije koncept i konačno dođe trenutak, ali onda - vozi kćer na njemački.... I zato najviše napravim kad odem u Ameriku na svoje alternativno radno mjesto i budem odsječen od obitelji nekoliko tjedana...
F1 momčadi su nekad bile "garaže" entuzijasta, danas su se pretvorile u korporacije od 9 do 5 sa sindikatima i raznim politikantskim konceptima koje furaju.... Zato treba sve više ljudi da bi se nešto napravilo i zato nekima postaje nemoguće nešto napraviti. Jednostavno, nema više. Izumiru donosauri.
Ali odosmo off topic.