Dizajniranje staza forumaša

☕ Sve teme o Formuli 1 koje ne možete smjestiti u gornje podforume.

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Alen13ASC je napisao/la: 28.03.2020., 18:04 Ponekad se u meni probudi teški mazohista pa dizajniram stvari koje probijaju sve granice. I onda se vratim u normalu i kažem "jbt šta je sa tobom Alene?" :rofl:
Dobro je dok se vratiš.
Samo pazi da ne završiš kao:
slika

:P

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Trudim se, ali mi nešto ne ide :D Umem ja i lepe staze dizajnirati :gandalf:

slika
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Nije moj dizajn, našao na Reditu. Uglavnom svi znate koliko je repetetivni dizan Caesars Palace davež i bukvalno niko ne voli tu stazu. Ali jedan je došao na ideju, i napravi Caesarseption iliti Centipede Palace :prcnjau:

slika

Ja naravno zavoleo sam dizajn i odma počeo s prilagođavanjem istog u mom testnom centru. Na koncu duljina je posle mjerenja izašla 42,5km! A kada sam odvozio par krugova s Ferrarijem iz 1982, najbolje vreme kruga bilo je 18:29.244!!!

Video snimka kruga:

slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Novi projekt! Ovaj put manje luđa kreacija ali opet ekstremna do koske! Reč je o Tokyo ePrix Circuit.

slika

U biti trebalo mi je 5 godina da napravim ovu stazu! Igrao sam se s idejama i konceptima davne 2015. godine s svrhom o dovođenju Tokya u svijet FE i to s stazom smeštenoj u takozvanoj Zapadnoj Promenadi. Mjesto gdje se održavaju lokalne drift utrke te razne druge manifestacije poput pena partya i cirkusa. To mjesto je ko stvoreno za FE, lokalni ljudi posećuju one manifestacije a dovođenjem FE bi u mnogome popularizovalo Zapadnu Promenadu.

Gde je stalo? Prvotno imao sam puno skica, ali dve su mi se posebno dopale:

- Koncept 1, 2,3km

slika

- Koncept 2, 2,9km

slika

Nakon što sam u Google Street view video da ulice nisu stvorene za moje dizajne, iznervirao sam se te odlučio pogledati šta ima novo u svjetu F1 te posetim Reddit a bilo je skoro 1 uveče. Šokirala me vest o smrti Julesa Bianchia, posle toga potpuno zaboravio na ovaj projekt te uz ovu karantinu te izolaciju nađem projekt na starom hard disku.

Da se vratim na dizajn, u biti želeo sam stvoriti ekvivalent Suzuke za FE u smislu da se meri s Suzukom po težini te umoru posle vožnje. Ima pregršt različitih krivina koje generalno su ekstremne ali svaka na svoj način. No posebno tu mislim na Hyper S sekciju, Isuse gde mi je pamet bila kad sam to stvorio. I bio sam u pravu, nakon samo 10 krugova umorio sam se ko pašče a celo telo mi je malaksalo. Ni Suzuka nije toliko teška! Najbolje vreme kruga je 1:32.933.

Demonstracija kruga uz Robocar

slika

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Koncept 1 i taj gore u vrhu su top, ovaj drugi je dosadan tipa sochi. Ovaj u vrhu je baš dobar, 4 pravca i zahtjevni vozački dijelovi, jedino je izlaz iz boxa opasan.
slikaslika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Hvala ti na kritikama. Inače glede izlaska iz boxa, onaj put između parkinga i ceste se može proširiti.
slika

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari
više manje slažem se sa LH44, prva je solidna. :thumbs:
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Meni je Koncept 1 extra za Formulu E.
Što bi rekli "Definicija ePrix staze".
Samo imam pitanje vezano za brojeve zavoja.
Malo su "poremećeni", ako je box ondje gdje jeste?? :mrgreen:
Jedina primjedba mi je na izlaz iz boxa (to je na zavoju broj 11, na slici).
Malo je nezgodan na onom mjestu, slažemo se?
Ja bi box premjestio na "kontra" stranu ("unutrašnjost" staze, jel) i da izlaz iz box bude skoro pa na istom mjestu, možda malo ranije, ali naravno, sa "druge" strane staze.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Ma ti koncepti 1 i 2 su samo skice, glede boksa on može biti odvojen od startno ciljnog pravca. To je jedan od pravila ePrix Grade3 staze. I još da dodam da staza mora biti manja od 3,5km i da pravci ne smeju biti duži od 600m.

Hvala vam na konstruktivnim kritikama :aww:
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Ovo sam napravio pre koji mjesec, želja mi je bila spojiti ukosnicu s zeznutom sekcijom od srednje brzih zavoja koja bi se završila s dugačkom ravninom i ukosnicom a da se krug završi s užasno zeznutim brzim djelom.

slika

Nisam znao kako napraviti onaj deo u sredini ali svidelo mi se kako je ispalo.

Neke informacije:
- Duljina: 5,7km
- Najbolje vreme kruga: 1:22.120

Kalkulacije:
- Broj krugova: 54
- Projektovana duljina utrke: 307km
- Projektovana duljina utrke: 1 sat i 20 minuta

Demonstracija kruga:

slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Alen13ASC je napisao/la: 09.04.2020., 18:37 Ma ti koncepti 1 i 2 su samo skice, glede boksa on može biti odvojen od startno ciljnog pravca. To je jedan od pravila ePrix Grade3 staze. I još da dodam da staza mora biti manja od 3,5km i da pravci ne smeju biti duži od 600m.

Hvala vam na konstruktivnim kritikama :aww:
Nema na čemu.

Boldano nisam znao.
Podvučeno takođe nisam znao, ali sam pretpostavljao da je nešto tako definisano pravilnikom Formule E (dakle, precizinije bi bilo reći da nisam bio 100% siguran).
Hvala na informacijama.
:thumbs: :pivo:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Odlična staza Alene. Dosta prilika za pretjecanje , dosta ravnica, a opet ima i jako dobro posložene zavoje, odličan brzi flow.

Ovu stazu bi bilo dobro projektirati za rFactor.
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Hvala kolega :pivo:

Evo još jedna staza za FE koju mi je trebalo otprilike 4 godina da završim, reč je o Valencia ePrix Circuit.

slika

Mapa staze s boljim prikazom zavoja:

slika

U biti pista se nalazi na području koje ne koristi gradske ceste i teoretski bi mogla služiti kao pista za testiranja sa bazom ovdje (a ne recimo u Doningtonu ili Ricardu Tormu, ovako bi se testovi odigravali u uličnim uslovima što je i jedino ispravno). Duljine je 2.5km.

Kako ide krug: počinje s V zavojem koje je izvrsno mjesto za preticanje. Dalje ide S zavoj (t2 i t3) a završava se ultraširokom t4. Još jedno dobro mjesto za preticanje. T4 i t5 je jedna velika šikana, na izlasku iz t5 je Attack Zone. T6-t8 je ultrabrza sekcija koja završava ukosnicom a posle toga ide ultraširoka t10. Oba zavoja odlične prilike za preticanje. Od t11-t17 kreće sekcija koja je homage zadnjem sektoru prve verzije Berlinske staze.

T18-T20 je unikat, moja neka nova stvar. Hibrid šikane i ukosnice, T19 je širok i podseća na prvi zavoj COTA ali prilazi mu se uz istovremeno kočenje i skretanje u desno (kao recimo prvi zavoj de la Sarthe) a onda uz kočenje ulaziš u ukosnicu koja ide prema krivini u desno a sve podseća na šikanu. Baš čudna sekcija. U biti ceo krug je vrlo izazovan i dobar za vožnju. Najbolje vreme kruga mi je bilo 1:17.599.

Par slikica s demonstacionog kruga:

Startno/ciljna ravnina, Robokar pozira na P1

slika

Prvi zavoj

slika

Prilaz 4. zavoju

slika

7. zavoj

slika

10. zavoj

slika

Pogled na zeznutu sekciju sa zavoja 11

slika

AI Robokara oseća olakšanje što je napustio hebenu sekciju i smeška se na izlasku iz zavoja 17.

slika

Prilaz zavoju 19.

slika

Poslednji zavoj, broj 20

slika

Demonstracioni krug uz Robokar

slika

FACS
Karting
Karting
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: F. Alonso & C. Sainz
Alene jel bi mogao tako napraviti stazu da ju ja recimo nacrtam?

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Alen13ASC je napisao/la: 12.04.2020., 01:41 Hvala kolega :pivo:

Evo još jedna staza za FE koju mi je trebalo otprilike 4 godina da završim, reč je o Valencia ePrix Circuit.

slika

Mapa staze s boljim prikazom zavoja:

slika
Koliko bi se tu vremena trošilo na odlazak u boks, čini mi se baš kratak put od ulaza do izlaza iz boksa...
I šta se sad mijenja u Formuli E pri odlasku u boks, gume samo?

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Ova ti je ozbiljno dobra, staza je ulični Austin doslovce, jer se može više linija voziti po ovoj stazi tako da se lakše prati, a ima i dobrih pravaca. Pogotovo ovi široki ulazi u krivine iza koje slijedi još jedna oštra krivina, perfektni za izbacivanje ovog ispred van linije, pa pretekao ne pretekao, jedeš mu gume i trošiš bateriju :mrgreen:
slikaslika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Vettel-Ferrari je napisao/la: 13.04.2020., 10:26 I šta se sad mijenja u Formuli E pri odlasku u boks, gume samo?
Otkad je uveden Gen2 bolid koji može izdržati cijelu utrku, više nema (redovnih) zaustavljanja u boksu tijekom FE utrka. Možda se u budućnosti vrate, priča se o brzom punjenju, ali to je druga priča :)

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
croatic f1 je napisao/la: 13.04.2020., 19:26
Vettel-Ferrari je napisao/la: 13.04.2020., 10:26 I šta se sad mijenja u Formuli E pri odlasku u boks, gume samo?
Otkad je uveden Gen2 bolid koji može izdržati cijelu utrku, više nema (redovnih) zaustavljanja u boksu tijekom FE utrka. Možda se u budućnosti vrate, priča se o brzom punjenju, ali to je druga priča :)
Aha, hvala na odgovoru :)
Baš sam se pitao je li se i gume mijenjaju, pošto mi njihove gume izgledaju kao da bi se na jednom setu pola utrka u sezoni moglo odvoziti. Al' reko jedino da nema pravilo o bar jednoj obaveznoj promjeni.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Ja bi im uveo da mogu da rokaju energiju kako i koliko hoće (naravno, opet sve u nekim granicama), a da moraju da idu na dopunjavanje.
Samo, to bi iziskivalo neke "ultra-brze" (čitaj vrlo jake i efikasne) punjače, tipa da napune bateriju sa 1/2 kapaciteta za 10-12 sekundi :shock: :shock: :misli:
Kao što je nekad bilo sa doljevanjem goriva.
Dobro, nekada za pola rezervoara nije trebalo 10-12 sekundi, već prije 7-8, ali nije strašna razlika.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
FACS, može. Slobodno. Nacrtaj koncept a ja ću to preći u editoru slika.

LH44, odlična analiza. Sve što si rekao sam uveo u moj koncept. E što je najjače koncept sam prošao kroz F1 Challenge testni centar jedno 20 puta zbog usavršavanja layouta.
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡