Povijest F1

🕒 Razgovori o prošlim vremenima, mjesto za iskusne članove.

pigmalion
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
Svaka čast................ :vozi: :vozi: :vozi: :vozi:
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: McLaren
pigmalion je napisao/la: 13.09.2019., 15:00 Svaka čast................ :vozi: :vozi: :vozi: :vozi:
Citam neke tekstove Dine M.J. i on na neki nacin ponavlja (i to u vise tekstova) Sumaherovu tezu da bi Jacques izletio sa staze u Jerezu da nije bilo sudara, odnosno da mu je Sumaher pomogao da ostane na stazi :rofl:

Doduse, ne tvrdi to bas direktno nego u rukavicama, dvosmisleno, parafraziram: "osvojio titulu ostankom na stazi nakon sudara sa Sumaherom ili mozda upravo zahvaljujuci sudaru"

Drag mi je Dino, ali takve tvrdnje uz one da je Mika vozio relijaski i da ga iko upucen smatra slucajnim prvakom, mu ne idu u korist.
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Mika je imao oversteer stil, morao je ponekad izgledati relijaški :D
slikaslika

pigmalion
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
Ovo je tema o povijesti F1, pa mogu i ja dodati jednu o Dini ( DMJ ) i njegovim mišljenjima / tekstovima.
Ovo o Jacquesu i Miki mu je malo jači fail.
Kao i neke stvari o Ayrtonu Senni..... navijao je za Sennu, a o njemu zna napisati baš neke nebuloze. Hoću reći da nije ni subjektivan, niti objektivan, kada piše o Senni.

Npr. ovdje:

https://telesport.telegram.hr/analize/z ... veci-ikad/

Diže Juan Manuel Fangia u nebesa. Po meni je to, pomalo pretjerano.
Ali drago mi je da piše..... ima talenta, i opus mu je vrlo širok.... neka mu zdravlja i volje za sve,..... a pogotovo za F1.

Ovo su mi neki njegovi radovi, draži od njegovih drugih tekstova:

https://telesport.telegram.hr/price/rob ... formule-1/

https://telesport.telegram.hr/price/it- ... iz-monaca/

https://telesport.telegram.hr/price/bra ... formule-1/

https://telesport.telegram.hr/price/vje ... -u-reliju/

https://telesport.telegram.hr/price/mon ... arog-enza/

Ima toga, naravno..... još. Dino je u neku ruku, kak' se već uzme..... genije.
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
I Kimi voli oversteer, Mika Salo takodjer, mislim i Bottas iako mi je on enigma, bice da je to osobina Finaca :thumbs:

Ali to zvati relijaskim stilom u kontekstu formule 1 je neumjesno u najmanju ruku. I nisam nikog iole ozbiljnog poznavaoca formule cuo da kaze da je Mika slucajni sampion.

Cinjenica jeste da je "proradio" tek kad je u ruke dobio konkurentan bolid, ali ako bi to bio kriterij onda je pola sampiona slucajno.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Nije Michael jedini koji to (da bi Jacques MOŽDA izletio, da ga on nije onako udario) tvrdi.
Sličnog su mišljenja i James Allen, Luc Domenjoz, ....., npr.
Pogledah sad opet na YT snimak, hmmmm, Jacques bi, da ga je Michael "propustio", definitivno dobro promašio zavoj. Previše je brzine donio u zavoj. Vidljivo golim okom i u direktnom prenosu i na ponovljenom snimku.
Da li bi Jacques zahvatio trave/pijeska na vanjskoj strani zavoja, sa 2 gume, usporio, pa Michael napravio cut-back, da li bi izletio sa sve 4 i možda ostao zaglavljen, da li bni ovo ili ono,.... to je drugi par opanaka.

Opet, ko je Michaelu kriv?
Što bi rekli, sam pao, sam se "ubio".
Priznao da je to jedina stvar koju bi promijenio, tj. volio bi da je nije napravio u svojoj F1 karijeri.
Možda je skonto ono što i dobar broj ljubitelja F1.
Potez, ajd što je bio nesportski, već je bio i glup (netipično za njega), što zbog prevelikog Jacquesovog dive-a, što zbog činjenice da su ostala još 22 kruga do kraja, pa se štošta još moglo dogoditi.

I kompletan vikend je bio čudan i kontoverzan (bez gore navedene situacije). Prvo, 3 ista vremena u kvalifikacijama. Zatim "dogovor" Ferrari - Sauber , "dogovor" Williams - Mclaren,....
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Preporučio bih i ovaj Dinin članak o Jim Clarku:
https://telesport.telegram.hr/price/zas ... formule-1/

Meni je od svih legendi Formule 1 Jim Clark najposebniji i najviše me fascinira.

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Da, svega se izdesavalo tog jesenjeg vikenda u Jerez da la Fronteri.

Mirisalo je na nevolje od samog pocetka. Jacques je u svom stilu, na sva zvona ponavljao da je Sumaher "good in putting people in the wall" :rofl: onda ga je Irivine blokirao na stazi, te mu je ovaj otisao ocitati bukvicu, pa 3 identicna vremena u kvalifikacijama, pa Norberto Fontana blokira Jacquesa pod plavim zastavama, pa Mika dobija na poklon prvu pobjedu jer ga pustaju i DC i Jacques...

Sumaher je jos uvijek vruce glave izjavio da ga je Villenueve iskoristio da ostane na stazi, zanemarivsi sopstvenu glupost, u svom maniru smatrajuci da je uvijek upravu i da nikada ne grijesi. Valjda je to mindset potreban za sampiona (bez ironije). Kasnije se ispravio valjda.

Moje misljenje je da Jacques ipak ne bi izletio da je sve proslo cisto. Pogledaj putanju bolida tik pred Sumaherov udarac. Ne bi imao cist izlazak iz te Dry Sac šikane, to je sigurno, i Sumaher bi imao sansu da ga napadne, ali šbb kbb.

Naravno Dino i svi ostali imaju pravo na svoje misljenje, kao i ja na svoje. Ako ima neka analiza alterantivnih desavanja bez sudara bazirana na telemetriji, rado cu je pogledati :pivo: mozda promijenim misljenje.

Dini inace malo zamjeram taj obicaj "okruglo pa na ćoše". Npr.tekst o tituli Nike Rozberga gdje govori isto sto i ja, da je titula ostvarena bez da je ijednom odusevio voznjom, a onda na kraju kaze navijao sam za njega :rofl:
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1

Meni lično, kad pogledam dio 0:44-0:46 (moment kontakta) i položaj-putanju Williamsa, govori da bi Jacques u najbolju ruku za njega (da ga Michael nije malo uštopao i usmjerio malo udesno), jako zakočio (pa i ovako je imao manji lock-up), usporio i zakačio trave sa oba lijeva kotača, za jedan lagani Michaelov cut-back.
Ali, šbbkbb :prcnjau:
Možda bi Jacques nekada kasnije pretekao Michaela.
A da je Michael i uspio u svom "naumu", opet bi ostao bez titule, tako da.... :chill:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

LH44
Formula 1
Formula 1
_bataziv_0809 je napisao/la: 15.09.2019., 09:48da je titula ostvarena bez da je ijednom odusevio voznjom
Ma bilo je po meni vožnji Nice Rosberga koje su oduševile, najviše vikend u Singapuru kad je stvarno odvezao lavovski. Japan je također odvezao vrh vrhova, oba vikenda brži od Hamiltona i uvjerljiviji. Ma i ostalih 7 su bile odlične vožnje, tako da jako je glupo reći da nije oduševio, a najviše je oduševio pristupom, gdje nije popuštao i nije propuštao šanse, nego je konačno skupio muda i nije oklijevao u potezima na stazi. Te sezone je Nico imao više žestokih borbi i vrhunskih preticanja nego Hamilton. Po meni je Nico tu titulu dobio jer nije odustajao kad mu dođe sranje vikend, dok Hamilton ako ne bi bio odmah na nivou, vozio bi prilično ležerno jer zna da ima bolid za iduće utrke i to je po meni prevagnulo, jer da je Lewis jednu utrku u kojoj ga nije išlo ozbiljnije vozio, prevagnulo bi onih 5 bodova na njegovu stranu. Mislim u Maleziji je Nico vrlo lahko mogao popustiti i ne bi imao podijuma, a bez njega ko zna šta bi bilo. Jedino je 4 zadnje utrke vozio ziher, ali tad nije bilo potrebe da on rizikuje, mada i kada je morao rizikovati kao u Abu Dhabiju, napravio je preticanje sezone!!
slikaslika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
@Frantic- Sumaher je bio jako spor u ovom krugu i ako se sjecas Brundle se pitao ima li neki problem sa mjenjacem ili gumama. Tako da je svaka situacija u kojoj se Jacques probije naprijed i ostane na stazi za njega bila pogubna. Opet ko zna šbb kbb, ovako je ispalo najbolje za sve. Villenueve je osvojio i za sebe i za svog (pretjerano mitolgiziraniranog ako se mene pita) oca, a Sumaher ce ovo manje vise zaboraviti nakon sto pocetkom milenija zguzi Formulu 1 kao Nacho Vidal :zubo:

@LH44 nisu nam isti kriteriji i to je sasvim ok. Jedan ili dva vikenda kad vozis bolje od svih su imali i arhitepski brojevi 2 DC i Berger. A ako je ono preticanje sezone, uz gotovo preklinjanje sa pit walla da napadne, onda je to jako shitty sezona. Ali nastranu sve, najvise me razocarao pristupom iza Japana, kad nije ni pokusao pobijediti. Doduse tad je protiv sebe imao ono sto dobrim dijelom sezone nije 100% fokusiranog Hamiltona bez pehova i kvarova. Zato se ne mogu oteti utisku da je vise Hamilton sam sebe pobijedio nego sto bi ovaj ikad to mogao sam bez obzira na svu silu psihologa, nutricionista i prestanak bicikliranja :zubo:

Naravno da je borba za svaki bod vazna, treba li bolji primjer od MSC 2003, bez obzira na poguranac sa izmjenom pravila oko guma na ljetnoj pauzi (tada 3 trke prije kraja).
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Prost kad je mogao pobijediti, pobjeđivao je.
Kada nije mogao (i nije trebao pobijediti), a mogao je biti drugi, bivao je drugi.

A to što se Michelinova guma 2003. širila preko dozvoljene širine (zagrijana) to je bio njihov problem (i do momenta uvođenja novog pravila i njihova prednost, jer je ostvarivala veći kontakt sa podlogom).
Ubijeđen sam da bi uradili isto da su to oni spazili na Bridgestonovoj gumi.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Da i tu svaka slicnost sa Prostom prestaje, ako i nategnemo toliko analogiju da Rozberga juniora uporedjujemo sa Proston :chill:

Sto se tice 2003, nekako u oci upada trenutak kad se to zakotrljalo. Nije Miselin bio tu od juce, pa da se nije moglo ranije otkriti. Ali to je sad ancient history, toga se sjecaju samo dinosaurusi :zubo:
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
Pa sve si rekao sa time da je Hamilton samo zadnje 4 trke dao maximum, ostalo je se oslanjao na bolid, ne na rad u garaži. U Singapuru je ko baba vozio od početka i to je to pomirio se frajer, a Nico u Maleziji izbijen na startu i opet ide rizikovat' sa Raikkonenom u 2. krivini, gdje je i kontakta bilo.

Inače Max je 2016. bio pretvrd orah da bi ti tek tako išao na njega, lik je te sezone radio stvari koje bi i sa ovim novim popustljivim pravilima od VN Austrije bile previše. Ovi kad su mu rekli da je kritično, on je odmah napao bez razmišljanja i to izdaleka ga je bacio na unutrašnju stranu, bez ikakvog blokiranja, kao Ricciardo, izbacio Maxa iz linije i pretekao ga na idućem pravcu. Preticanje je maestralno, pogotovo nad kime je odrađeno :D
slikaslika

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
S obzirom da je Hamilton mogao uraditi svašta u potencijalnoj borbi za pobjedu, Rosberg je dobro uradio što se nije ni borio kad mu nije ni trebalo.

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Povijest nas uci da kamikaza zahvate rade vozaci koji imaju prednost a ne oni koji je pokusavaju dostici.
slika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Ostao sam dužan. :mrgreen: Izmirit ćemo dug, to je stvar časti, ostavit ćemo i bakšiš, to je stvar kućnog vaspitanja :gandalf:
Frantic je napisao/la: 11.09.2019., 08:45 Ono s čim se ne slažemo je to da je Mika titulu 2000. velikim dijelom izgubio zbog nepouzdanosti.
Mika 3 DNFa (3 kvara), Michael 4 DNFa (2 kvara, 2x ga naguzili na startu), tako da.....
Moj utisak je da su glavni uzroci: 1.) Sumaher 2.) Ekipa/Nepostojanje jasne hijerarhije u McLarenu 3.) Kvarovi. S tim da to nisu zasebni uzroci nego su isprepleteni medjusobno. U mojoj percepciji su sve to veliki uzroci, a ti imas pravo da se ne slazes.

Ako se slazes obrazlozio bih. :trep:

Sumaher je te godine stvarno bio sjajan i uzimao je sve sta mu se ponudi, a najvaznije su te prve dvije utrke kada je pobijedio uz Mikino odustajanje i naravno ta, za Miku kobna Amerika, kada je prvenstvo postalo jednosmjerna ulica. Ako cemo uzimati analogiju sa recentim sezonama, da nas mlađa raja lakše prati-uporedio bih to sa Singapurom 2017. za Fetela.

Mika je također bio sjajan, ako se sjećaš, utrke koje nije odustao je završavao ili prvi ili drugi, uz nekoliko izuzetaka, ne da mi se sad googlati, ali mislim da su samo Monako i Kanada u pitanju. Ali od samog starta sezone je bio prisiljen loviti zaostatak, što je dosta teža situacija jer znaš
da je svaka naredna greška kobna. I jednostavno nije iskoristio prilike kad je Sumaher imao DNF, dok je ovaj sve njegove DNF-ove iskoristio pobjedom, kao što je iskoristio i njegov najslabiji plasman u bodovima, također pobjedom, ali uz veliku pomoc Barikela. Opet ni svaki kvar nije DNF, kao sto znas i Miki je bolid vrisnuo u Monaku i na kraju je tu uzeo 1 bod uz Sumaherovo odustajanje. Tu su Sumaher i Ferrari kao ekipa jednostavno odradili bolji posao, dok je Meklaren Miki cesto radio medvjedju uslugu, a sto cu posebno argumentovati u narednom pasusu.

Dakle , ako već ekipa nije DC-u mogla/smjela narediti da propusti Miku (aktuelnog dvostrukog sampiona i vodeceg vozaca) na Silverstoneu pred domaćom publikom i nakon onog preticanja Barikela na Stoweu (a uvjeren sam da bi mu Jean Todt, Eddie Jordan ili Flavio Briatore, pa i Toto Wolf to hladno uradili), to su morali uraditi u Francuskoj u situaciji kad je Sumaher odustao. A zatim u onom haosu u Njemackoj donose jednu pogesnu takticku odluku i izbijaju mu dodatna 4 boda. Tu se dakle radilo o potencijalnih 12 dodatnih bodova koje mu je ekipa mogla obezbjediti, a nije. Nekad prije 10tak godina sam racunao i mislim da bi u ovom alternativnom scenariju Mika imao preko 20 bodova prednosti pred ljetnu stanku, odnosno pred zadnje 4 trke. Ali ni prvi ni zadnji put da Meklaren puca u sopstveno koljeno :chill:

Ono sto je takodjer donijelo prevagu je napredak Ferarija poslije ljetne stanke, odnosno nakon utrke u Belgiji i ONOG Mikinog preticanja :trep: Nakon toga je on rekao dosta zajebancije i pokupio cijelu ekipu pravac testiranje pune 3 sedmice i bogme rezultat se vidio (y)

Šta bi bilo kad bi bilo je zanimljivo ali beskorisno, ali volim ovu eru u formuli 1 i rado se prisjecam :pivo:
Har Kl je napisao/la: 11.09.2019., 09:57Mika je gospodin ... Meni jako drag ... Ima i on tu mrlju gdje je prevario Coultharda, ostalo je bilo sve OK.
Na koju prevaru mislis?
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
To što si poredao (1-2-3) je već drugi par opanaka, u odnosu na prvu konstataciju "da je velikim dijelom" izgubio titulu zbog kvarova.
Ovako to izgleda kao 1/3, a onako mi je izgledalo kao 80% (lupam sad, ali puno više od 1/3). S takvom konstatacijom se već mogu složiti.
Mika je u jednom momentu (mislim nakon Belgije) imao 6 bodova viška ako se ne varam, tako da je zaostatak ulovio. Sa bidem iskren, ja sam tada pomislio da će Mika uzeti još jednu titulu.
S druge strane, šbbkbb, možda bi i Michael imao koji bod više da su neke stvari bile drugačije.
Ne znam sad tačno sa kojih pozicija su njih dvojica odustajali, a imali su obojica odustajanja dok su bili u vodstvu ili su imali podijum poziciju.
Nevezano za to što si ti napisao, meni malo smeta kad neko napiše da je Ferrari 2000-te imao dominantan bolid (ne ti, ali dosta ljudi tako misli), što naprosto nije istina. Po meni su F1-2000 i MP4/15 bili "u 5 grama" što bi rekli. Ljudi se dohvate samo odnosa u pobjedama
9-4 za Michaela i onda ih to navuče da donesu takav "zaključak".
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
I ja sam mislio da ce Mika uzeti, cak i nakon Italije gdje je Ferarijev napredak bio vidljiv golim okom. Nekako sam slijepo vjerovao tom covjeku i mislio sam da ima puno vise mentalne snage od Sumahera. Sto je i bilo logicno u tom trenutku kad znamo sta se desavalo prethodne 3-4 sezone.

I onda dodje ta prokleta Amerika i zlato sto sja. :facepalm:

Sto se tice bolida, slozio bih se da su bili bara bara vecim dijelom sezone, ali mislim da je Ferrrari ipak bio brze auto zadnje 4 trke. To je svakako rezultat onog bjesomucnog tesitranja i rada cijele ekipe tokom ljetne stanke.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Kad već pominješ VN SAD 2000.....
Ti jedne prilike napisa ovdje "da želiš Ferrariju sve najgore, na stazi naravno (valjda bez ružnih posljedica, samo kvarovi)", nešto tako otprilike, ispravi me ako griješim.
Možda je zayebancija, možda nije, nebitno. I ako nije, Bože moj, to je tvoj stav.
Ja s druge strane nisam takav i nisam nikad želio "kvar/odustajanje" direktnog konkurenta Ferrarijevom vozaču, vozio on za Williams, Mclaren, Renault, Red Bull ili Mercedes (na stranu moja zayebancija ovdje na portalu/forumu).
Sa izuzetkom gore pomenute trke!
Skakao sam od sreće kad je Miki prdnuo motor.
Jbga, valjda zbog silnog čekanja na titulu. :mrgreen:
Čak se nisam radovao Hamiltonovim problemima u Brazilu 2007. ili Vettelovom okretanju na istom mjestu 5 godina poslije.
U ta dva slučaja više bi osjećaj koji me obuzeo nazvao "o-ho, možda postoji šansa da se uzme titula" (Kimi ju je uzeo, Ferdo nije), nego što je to bilo u fazonu "Yes, to, to, nek si se sudario/okrenuo/imo probleme-da hoćeš i odustati".
A u slučaju Hakkinena je bilo stvarno od srca "yes, yes, ...., neka je prdnuo, tooooo". :mrgreen:
Opet, pola godine poslije, kada je taj isti Mika odustao u zadnjem krugu VN Španije, koliko god mi je bilo drago što je odustao na VN SAD 2000., vjeruj mi da mi ga je bilo isto toliko žao.
Časna pionirska!
A bila je tek prva trećina sezone, niko nije mogao znati da će Michael uzeti titulu sa skoro 60 bodova viška.
Vjerovatno je (opet) s tim imalo veze to što je par mjeseci prije osvojen WDC nakon 21 godine…..
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡