Lewis Hamilton

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Vettel-Ferrari je napisao/la: 09.09.2019., 23:39 ...
Znači iskopao si četri prljave situacije koje dokazuju da Hamilton nije najkorektniji vozač od multiple WDC?
1. Sva 4 videa su nakon Rosberga i svi su se desili nakon Monako 2014. Ovu činjenicu treba pročitati prije svake dole navedene tačke.
2. Mađarska 2014. Šta je tu prljavo? Rekao je da će ga pustiti ukoliko uđe unutar 1. sekunde. S obzirom da je Rosberg bio marginalno brži nije ga ni pustio. Zašto bi gubio vrijeme propuštajući ga?
3. 2. video ne valja. Možda si mislio na Monako 2016.? Možda nisi ni gledao tu utrku? Pogledaj pa onda se vrati pa reci da su ove dvije situacije slične.
Rosberg ni u kojoj varijanti nije mogao završiti ispred Hamiltona. Samo bi ekipa ostala bez pobjede. Ako ne vidiš ključnu razliku šta ću ti ja.
4. Pa čak si i sam napisao da je "za njega" korektno. Iako ne znam čemu to "za njega". Možda za Vettela ovo nije korektno? Ne razumijem ovu upadicu.
Uglavnom ostavio mu je dovoljno prostora. To što Rosberg ga nije mogao pritisnuti jače to je njegov problem. Možda mu se trebao skloniti?
5. e sad zadnja dva videa nisu ni blizu situaciji LeClerc vs. Verstappen. Već ti nekoliko puta pokušavam reći da je start utrke jedno, a dueli u utrci drugo.
To se ne može porediti. Pošto očito ne vjeruješ meni, pročitaj izjave vozača, novinara, bivših prvaka ... ma svakoga iole relevantnog, koje ovi daju nakon bilo kojih situacija na startu. Uvijek kažu to je start. Ja to više ne mogu ponavljati.
Start u Kanadi 2016 je gotovo identičan startu 2015. ili 2014. Pogledaj to pa ćeš vidjeti gdje griješiš u detaljima.
Start USA 2015 treba li napominjati da je bio kišni start? Hamilton je bio na unutrašnjoj strani na kojoj ima puno više vode i opet je bolje uspio da iskontroliše bolid i da pozicionira bolid da bude ispred njega. Agresivno jeste, ali Rosbergova greška je što se uopšte našao u toj situaciji.
Vettel-Ferrari je napisao/la: 09.09.2019., 22:44 ...
Dapače da jest, napravio je grešku i presjekao krivinu i onda maksimalno ulazio Ricciardu u putanju da nema mjesta pored zida. Ricciardu tu jest proklizivao bolid, što ga je vjerojatno spasilo da ga ovaj ne zakuca u zid, jer mu mjesta nije ostavio.

Prvi bold nije istinit. Ricciardo je odsutao od napada daleko prije zida. Bila kiša ako se ne sjećaš. Znao je da nema šta tamo raditi.
Drugi bold je interesantan i potvrđuje prvi :D
Treći bold dovoljna nam je jedna "drama queen" u F1 :prcnjau:
Vettel-Ferrari je napisao/la: 09.09.2019., 23:39 Ako si gledao više od pola, moje isprike. Uvjeren sam da 7 od 16 njih nisi. Ti sam reci jesi više pola od njih gledao :)
Gledao sam redom Senna, Prost, Schumacher, Hakkinen, Alonso, Vettel, Hamilton. Znači nisam gledao njih 9/16. Neke sam gledao u snimcima ali pratio sezone nisam. Pa ću da ispravim svoj post.
Lujo je najkorektniji od svih višestrukih šampiona F1 od 1990 godine. Mislim da je to više nego dobar reper :thumbs:

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Znači iskopao si četri prljave situacije koje dokazuju da Hamilton nije najkorektniji vozač od multiple WDC?
1. Sva 4 videa su nakon Rosberga i svi su se desili nakon Monako 2014. Ovu činjenicu treba pročitati prije svake dole navedene tačke.
2. Mađarska 2014. Šta je tu prljavo? Rekao je da će ga pustiti ukoliko uđe unutar 1. sekunde. S obzirom da je Rosberg bio marginalno brži nije ga ni pustio. Zašto bi gubio vrijeme propuštajući ga?
3. 2. video ne valja. Možda si mislio na Monako 2016.? Možda nisi ni gledao tu utrku? Pogledaj pa onda se vrati pa reci da su ove dvije situacije slične.
Rosberg ni u kojoj varijanti nije mogao završiti ispred Hamiltona. Samo bi ekipa ostala bez pobjede. Ako ne vidiš ključnu razliku šta ću ti ja.
4. Pa čak si i sam napisao da je "za njega" korektno. Iako ne znam čemu to "za njega". Možda za Vettela ovo nije korektno? Ne razumijem ovu upadicu.
Uglavnom ostavio mu je dovoljno prostora. To što Rosberg ga nije mogao pritisnuti jače to je njegov problem. Možda mu se trebao skloniti?
5. e sad zadnja dva videa nisu ni blizu situaciji LeClerc vs. Verstappen. Već ti nekoliko puta pokušavam reći da je start utrke jedno, a dueli u utrci drugo.
To se ne može porediti. Pošto očito ne vjeruješ meni, pročitaj izjave vozača, novinara, bivših prvaka ... ma svakoga iole relevantnog, koje ovi daju nakon bilo kojih situacija na startu. Uvijek kažu to je start. Ja to više ne mogu ponavljati.
Start u Kanadi 2016 je gotovo identičan startu 2015. ili 2014. Pogledaj to pa ćeš vidjeti gdje griješiš u detaljima.
Start USA 2015 treba li napominjati da je bio kišni start? Hamilton je bio na unutrašnjoj strani na kojoj ima puno više vode i opet je bolje uspio da iskontroliše bolid i da pozicionira bolid da bude ispred njega. Agresivno jeste, ali Rosbergova greška je što se uopšte našao u toj situaciji.
Vettel-Ferrari je napisao/la: 09.09.2019., 22:44 Dapače da jest, napravio je grešku i presjekao krivinu i onda maksimalno ulazio Ricciardu u putanju da nema mjesta pored zida. Ricciardu tu jest proklizivao bolid, što ga je vjerojatno spasilo da ga ovaj ne zakuca u zid, jer mu mjesta nije ostavio.
1. bold nije tačan. Bilo je dovoljno prostora. Ricciardo je odustao kad je skontao da ide u prostor u kojem nema gripa. Nedavno smo diskutovali ovu situaciju kad ste je poredili za Vettelom u Kanadi. Imaju i slike tog incidenta gdje se vidi koliko je prstora bilo
2. bold objašnjava bold 1,
3. Mislim da nam je dovoljna jedna "drama queen" u F1. Nemoj još i ti :thumbs:
Vettel-Ferrari je napisao/la: 09.09.2019., 23:39 Ako si gledao više od pola, moje isprike. Uvjeren sam da 7 od 16 njih nisi. Ti sam reci jesi više pola od njih gledao :)
Nisam gledao pola. Gledao sam redom Senna, Prost, Schumacher, Hakkinen, Alonso, Vettel, Hamilton. Znači nisam gledao njih 9/16. Neke sam gledao u snimcima ali pratio sezone nisam. Pa ću da ispravim svoj post.
Lujo je najkorektniji od svih višestrukih šampiona F1 od 1990 godine. Nadam se da je to više nego dobar reper :thumbs:

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Vettel-Ferrari je napisao/la: 09.09.2019., 23:28
Ista stvar na startu 2014, samo obrnute uloge, ali Lewis je prije popustio da ne bi bio skroz istjeran čime bi kao Rosberg izgubio više pozicija :chill:
slikaslika

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Fernando Alonso
"Lewis Hamilton will change the way he races and interprets what is acceptable in battle as long as Formula 1's rulemakers stand by new precedents being set."

Lujo se odlučio adaptirati na novonastalu situaciju.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Mr.Spaceguy je napisao/la: 10.09.2019., 13:24 "Lewis Hamilton will change the way he races and interprets what is acceptable in battle as long as Formula 1's rulemakers stand by new precedents being set."

Da, evo i link
https://www.autosport.com/f1/news/14589 ... fter-monza

Meni se i dalje ne sviđa u kojem pravcu ovo ide.

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Navija za: Ferrari
Mr.Spaceguy je napisao/la: 10.09.2019., 13:24 "Lewis Hamilton will change the way he races and interprets what is acceptable in battle as long as Formula 1's rulemakers stand by new precedents being set."

Pa i do sad je imo neka svoja pravila.. Prvi put kad ga netko njegovim, on bi nesto mijenja..
Fino Alla Fine

LH44
Formula 1
Formula 1
"Then you only need that once to potentially keep the guy behind you."

Sa ovom zastavom ispade da te ovaj ispred na prvu smije tjerat vani bez ikakvih posljedica, što znači da ovaj iza mora oklijevati, što znači manje šanse za preticanja. Super :bonk:
slikaslika

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Har Kl je napisao/la: 10.09.2019., 10:15
Nemam ja šta dokazivati nešto takvo, kad to nije moja tvrdnja. Ti imaš dokazat svoju mitomaniju koju si izrekao u istom postu kad meni kažeš da su mi navijačke načale nisu "odavno baždarene". A ako pogledaš i proanaliziraš sve bivše višestruke prvake, ili nađeš nekog koje ili nešto što je reprezentativno da potrkrijepi tvrdnju, moje je tad da to pokušam osporiti ili priznati da si (ili neko na koga se pozivaš ili na što se pozivaš) u pravu, da li vjerovanjem na riječ ili zbog svoje radoznalosti odlučim istražiti to, to je već moja stvar.
Ovako mi je takav "podatak" smiješan i besmislen, štoviše neozbiljan da se o njemu raspravlja više, sve dok strana koja ga je izrekla nema valjanu argumentaciju da opravda jednu takvu tvrdnju, svojim ili tuđim znanjem i iskustvom, nije ni bitno.

Mislim da je to jako ozbiljna tema i nisam siguran da ima itko živ da o tome sudi. Osobno smatram da je i o TOP5 vozača ikad u ovom sportu nezahvalno govoriti i suditi, a kamoli o tvrdnjama koje si ti iznio.

Što se tiče Hamiltona i korektnosti, ja nikad nisam stekao dojam da je on jedan od korektnijih vozača, a kamoli da treba biti primjer mlađim vozačima. Također se nisam naslušao od drugih vozača da je korektan, da je takav kakav ga ti želiš prikazati o tome bi se slušalo na sve strane.

Štoviše, siguran sam da dvojica njegovih kolega prvaka (Button i Rosberg), kad bi uspoređivali korektnost Hamiltona naspram drugih kolega višestrukih prvaka (Alonsa i Schumachera) po svom vlastitom iskustvu ne bi navela Hamiltona kao korektnijeg kolegu i vozača. Zbog čega smatram da je ta tema jako relativna i dobrano zavisi od situacije u kojoj se vozač nalazi.
Har Kl je napisao/la: 10.09.2019., 10:15 1. Sva 4 videa su nakon Rosberga i svi su se desili nakon Monako 2014. Ovu činjenicu treba pročitati prije svake dole navedene tačke.
1. Šta ta činjenica govori, jel se nešto na toj utrci dogodilo da je dokazano, priznato i kažnjeno?
2. Oglušio se na odluke ekipe što znači da nije ispao korektan prema istoj.
3. Mislio sam na ponako, pardon na pogrešnom linku, ne boj se gledao sam.
Rosberg je bez prigovora pristao na zahtjev ekipe, što je pokazatelj koliko je korektan prema njima, iako je propustio kolegu s kojim je bio u nikakvim odnosima tad.
Je li loše za Rosberga što je tad bez prigovora pustio Hamiltona, u slučaju kad se govori o vozačevoj korektnosti nije bitno, kao što nije bitno je li dobro za Hamiltona u Mađarskoj što nije propustio Rosberga na zahtjev ekipe. Tu je jedino bitno da je jedan ispao korektan, drugi ne. Meni se osobno nije svidio Rosbergov potez, kao i većini drugih ljudi, ali njegovu požrtvenost ekipi tu niko ne može sporiti.
4. Već sam rekao da ga nisam nikad smatrao pretjerano korektnim vozačem, od tud dolazi to "za njega".
5. Način na koji je Hamilton izgurao Rosberga sa staze je skoro pa identičan, bio start ne bio, govorim o trik potezu kojim se koristio.
Start iz 2016. i 2014. u Kanadi nisu isti, potpuno različite situacije. 2014. je Rosberg napravio grešku jer je kasnije kočio i doslovno popriječio put Hamiltonu, koji je bio dovoljno pametan i povukao se bez kontakta. Rosbergova krivica, ali to nema nikakve veze s onim potezom koji je Hamilton njega otjerao van staze, što je po meni nekorektnost, a ti ćeš možda to nazvati nepopustiljivost, što temu o korektnosti i nekorektnosti dodatno komplicira.
Start u Kanadi iz 2015. nažalost ne mogu naći, a ne mogu se sjetiti kakva je situacija bila. Svejedno, to ne mijenja situaciju iz 2016. i potez na koji ukazujem.
USA 2015. Rosberg skreće lagano ulijevo, bez ikakvog podrupravljanja dok Lewis nije ušao u njegovu putanju i vjerojatno kontaktom gurnuo ga prema van. Ne znam o kakvom boljem konroliranju bolida pričaš, kad je Rosberg do trenutka kad ga je Hamilton gurnuo imao savršenu kontrolu bolida, ako nisi pogledaj snimku gore što sam postavio, ako jesi, pogledaj ponovo.
Vettel-Ferrari je napisao/la: 09.09.2019., 22:44 Dapače da jest, napravio je grešku i presjekao krivinu i onda maksimalno ulazio Ricciardu u putanju da nema mjesta pored zida. Ricciardu tu jest proklizivao bolid, što ga je vjerojatno spasilo da ga ovaj ne zakuca u zid, jer mu mjesta nije ostavio.
Har Kl je napisao/la: 10.09.2019., 10:15 1. bold nije tačan. Bilo je dovoljno prostora. Ricciardo je odustao kad je skontao da ide u prostor u kojem nema gripa. Nedavno smo diskutovali ovu situaciju kad ste je poredili za Vettelom u Kanadi. Imaju i slike tog incidenta gdje se vidi koliko je prstora bilo
2. bold objašnjava bold 1,
3. Mislim da nam je dovoljna jedna "drama queen" u F1. Nemoj još i ti :thumbs:
1. Sumnjam da bi Ricciardo reagirao na takav način na koji je reagirao da je skontao odustati od napada zbog razloga koji navodiš. Zapravo, povukao se kad je izjegavao svojom prednjom lijevom gumom Hamiltonovu zadnju desnu, jer nije bilo prostora da Ricciardo bez kontakta sa zidom izbjegne da ga Hamilton zakači gumom, da ga je zakačio onda bi pogotovo bilo kontakta.

To su ti prljavi potezi Hamiltona, zbog kojih ja njega ne mogu povezati s korektnošću, gledajući samo situacije iz hibridnog doba, jer sam o njima mnogo relevatniji da pričam i komentiram. U godinama prije hibridne ere ne bih, ali ne sumnjam da ih je tad bilo i više, jer je početkom karijere o njemu i njegovoj agresivnosti vladao sličan stav kao i prema Verstappenu prethodnih godina.
Har Kl je napisao/la: 10.09.2019., 10:15
Nisam gledao pola. Gledao sam redom Senna, Prost, Schumacher, Hakkinen, Alonso, Vettel, Hamilton. Znači nisam gledao njih 9/16. Neke sam gledao u snimcima ali pratio sezone nisam. Pa ću da ispravim svoj post.
Lujo je najkorektniji od svih višestrukih šampiona F1 od 1990 godine. Nadam se da je to više nego dobar reper :thumbs:
Ovo je već nešto drugo, popravljaš se :thumbs:

Mislim da su svi ti vozači imali svojih mušica, ja pola od ovih nisam pratio kako treba, tako da neću si davati za pravo da sudim o tome. U usporedbi s Vettelom i Alonsom, ne vidim Hamiltona pretjerano korektnijim, ako i jest.

No, zanima me je li stvarno Hakkinen nekorektniji vozač od Hamiltona, pošto o njemu nisam loših stvari čuo. Možda i jest, ali volio bih da još neka iskusniji član tu to potvrdi.

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: McLaren
Buton nije vozio sa Alonsom u konkurentnom bolidu. Vise je Hamilton pozvan da prica o Alonsovoj korektnosti :zubo:

Ista stvar vrijedi i za Rozberga koji je vozio sa penzionerom Sumaherom. Doduse Sumaher nema vise nijednog timskog kolegu da je svjetski prvak pa ne mozemo ici dalje :rofl:
slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
[youtube][/youtube]
Vettel-Ferrari je napisao/la: 10.09.2019., 16:59
Napisao si kilometarski post.
Meni nerazumljivo da neke stvari razdvajao.
Da ne znam da si bio novinar rekao bih da pratiš Formulu1 dvije ili tri sezone.
Šta se ima dokazivati Monako 2014.?
Mislim kako i dokazati nekome ko ne razlikuje situacije Monako i Mađarske.
Ili koji neće da prihvati da je jedina razlika između startova 2014. I 2016. ta što je jedan vozač na vrijeme se povukao. Zatim dočekao priliku da vrati istom mjerom.
Ali evo da ne tražiš bezveze. Nema nijednog poteza Hamiltona da je namjerno udario drugog vozača. Nijednom nije izgurao nekoga u zid.
Samo ima prljava mašta i loše baždarenje.
Ja razlikujem agresivnost u vožnji od prljavih poteza. Ti očito ne.
Ako su to prljavi potezi, onda ti gledaš prljav sport? Jer nema vozača koji nije bio u sličnim situacijama.
Vjerojatno je i razlika u godinama prevelika. Stvarno si me zbunio...

LH44
Formula 1
Formula 1
_bataziv_0809 je napisao/la: 10.09.2019., 17:58Doduse Sumaher nema vise nijednog timskog kolegu da je svjetski prvak pa ne mozemo ici dalje :rofl:
Paz' se kad @Frantic uđe na forum :rofl:
slikaslika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
LH44 je napisao/la: 10.09.2019., 19:16
_bataziv_0809 je napisao/la: 10.09.2019., 17:58Doduse Sumaher nema vise nijednog timskog kolegu da je svjetski prvak pa ne mozemo ici dalje :rofl:

Mozda izvuce Nelsona Piqueta u onih 5-6 trka u Benettonu 1991 :zubo:
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
_bataziv_0809 je napisao/la: 10.09.2019., 20:15
LH44 je napisao/la: 10.09.2019., 19:16

Mozda izvuce Nelsona Piqueta u onih 5-6 trka u Benettonu 1991 :zubo:
Sa.. khm..khm oštećenim... khm vidom khmmm... :zubo:
slikaslika

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Har Kl je napisao/la: 10.09.2019., 18:42
U Monaku 2014. nema dokaza da je Rosberg namjerno pogriješio u onom zavoju i izazvao žutu zastavu, nit je on to ikad priznao nit su ga sudci za to kaznili, ne sjećam se da je i bilo rasmatrano uopće. Hamiltonu možda jest izgledalo tako, ali to je njegova stvar, po meni tako nešto ne bi trebalo da naruši njegovu korektnost, pogotovo ako je brži i bolji od kolege, što je vrijeme pokazalo da jest.
Za startove u Kanadi 2014. i 2016. nemam šta prihvaćat, kad nisu iste situacije. U jednom se Rosberg prekočio i tim blokirao putanju Hamiltonu, ne namjerno već zbog preambicijoznog ulaska u prvi zavoj, a u drugom je Hamilton pod punom kontrolom bolida pogurao kolegu van staze, tj. prvo je imao u planu riješiti se vozača pored sebe, pa onda svladati zavoj, kao što je bio slučaj i u USA 2015.

Ove poteze sam naveo da pokažem da Hamilton ima svojih prljavih poteza, što mu ne daje baš kredibilitet da mlađe kolege proziva i govori da se njima više popušta i to baš sad kad je doživio poraz na stazi. Dok je npr. 2016-te šutio kad je Verstappen radio Ferrarijevim vozačima sranja po stazi, koja su neusporedivo gora od ičeg ove sezone. Imao je doduše i on te godine nešto blažu situaciju s njim u Japanu i tek tad uputio kritiku.

Na kraju krajeva, šta mogu, zbunio sam te jer ne prihvaćam sliku o Hamiltonu kakvu bi ti želio da je ljudi imaju.
Nemam problem nikakav s tim da ga pohvalim za poteze koji su dobri, odlični i korektni vozački, ali da imam generalan stav o njemu kao o nekom korektnom vozaču koji bi trebao biti uzor i držati prodike mlađim, nemam.

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Har KI je upravu donekle obzirom da se uz Hamiltonovu karijeru zaista ne vežu neke ozbiljne mrlje. Vidite koliko vi morate analizirati i secirati pojedine sekvence da dokažete tezu da on eto i nije korektan.

Dok Adelaide 1994, Rascasse 2006, Hungaroring 2007, vožnja iza Petrova u Abu Dhabiju 2010, Multi 21.... govore same za sebe i sporadičnim pratiteljima Forumule.

Ja Hamiltonu lično zamjeram (pored činjenice da je otišao iz Meklarena :mrgreen: ): aferu Liegate 2009, zatim odvratno lošu sezonu i silne sudare sa Massom 2011. i donekle 2016. odnosno u onoj mjeri u kojoj je sam zaslužan što mu za klasu dvije lošiji vozač otima titulu prvaka u istom autu.

Što se tice Mike Hakkinena, ja sam jako subjektivan, ali mislim da neću pogriješiti ako kažem da je to karijera bez ozbiljnih mrlja. Osim činjenice da su mu prve dvije pobjede (Jerez 1997 i Albert Park 1998) prepuštene od strane Davida Coultharda, Mika je gospodski šampion. Naročito što je sam uvidio da mu je isteklo vrijeme i podvukao crtu te za njega izuzetno teške 2001.godine. Koliko sam tad bio tužan i razočaran, toliko sad uviđam da je to potez čovjeka koji je šampion u svakom smislu riječi :pivo:
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
Ma opušteno, ne postoji nijedan vozač Lewisovog kalibra koji bi mogao pričati o fer vožnji i korektnosti. Ne znam eto za Fangia i Clarka kakvi su bili, te 2 decenije nisam gledao, ali kažu da je to džentlmensko doba, pa vjerujem da nisu bili prljavi, ali od 70-ih na ovamo sam dosta toga odgledao i nema šampiona koji može puno pričati o fer vožnji i drugima pričati kako treba da se ponaša na stazi. Pa i Button je imao slučajeva kad je bio prgav, iako je slovio za vozača koji uvijek ostavlja prostor i korektno vozi.

Ali mislim da se ne radi toliko o tome, koliko se radi o tome da su nove stvari dopuštene koje Hamilton i njegova generacija nisu radili i mislim da je Lewis više poentirao na nove aršine, nego davao neke prodike mlađima, ako išta dao im je upozorenje, jer sad zna na čemu je.

Mislim Leclerc je vozio na takav način da bi barem jednu kaznu dobio da su aršini kao što su bili do 68. kruga Velike Nagrade Austrije. Pomjerao je se na kočenju, ulijetao je u putanju pri 320+kmh 2 puta i sjekao je šikanu. Čak je i na pravcima šarao, ne pretjerano, ali lomio je zavjetrinu maximalno, a istovremeno neofirno.

Usudio bih se reći da je Charles po pitanju borbe na stazi najprgaviji i najlukaviji vozač nove generacije, Max je možda prgaviji, ali nema lukavosti kao Leclerc, Max kad uradi prgav potez, na prvu je odmah prgav, Leclerc to upakuje, ali svaka mu čast, užitak je gledati te stvari pri 300 na sat :thumbs:
slikaslika

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
Ma upakuje on to, al' u Limburgu, svako sa 3 čiste u glavi vidi to odmah, kao i kod Maxa. Prošlo mu je samo iz razloga što se prvenstvo i dalje lomi i što bi u potencijalnom sudaru puno više izgubio Hamilton nego on.

Razlika između Leclerca i Maxa u ovom pogledu je samo u percepciji. Jedan vozi za italijansku svetinju i najveću instituciju ovog sporta i pri tome odaje utisak staloženog i skromnog karaktera, isuviše zrelog za svoju dob, dok drugi vozi za pokretnu reklamu svjetske mega korporacije i tim bez ikakve tradicije i pri tome odaje utisak kurčevitog derišta i ne baš uglađenog lika.
slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
_bataziv_0809 je napisao/la: 10.09.2019., 23:59 Har KI je upravu donekle obzirom da se uz Hamiltonovu karijeru zaista ne vežu neke ozbiljne mrlje. Vidite koliko vi morate analizirati i secirati pojedine sekvence da dokažete tezu da on eto i nije korektan.

Dok Adelaide 1994, Rascasse 2006, Hungaroring 2007, vožnja iza Petrova u Abu Dhabiju 2010, Multi 21.... govore same za sebe i sporadičnim pratiteljima Forumule.

Ja Hamiltonu lično zamjeram (pored činjenice da je otišao iz Meklarena :mrgreen: ): aferu Liegate 2009, zatim odvratno lošu sezonu i silne sudare sa Massom 2011. i donekle 2016. odnosno u onoj mjeri u kojoj je sam zaslužan što mu za klasu dvije lošiji vozač otima titulu prvaka u istom autu.

Što se tice Mike Hakkinena, ja sam jako subjektivan, ali mislim da neću pogriješiti ako kažem da je to karijera bez ozbiljnih mrlja. Osim činjenice da su mu prve dvije pobjede (Jerez 1997 i Albert Park 1998) prepuštene od strane Davida Coultharda, Mika je gospodski šampion. Naročito što je sam uvidio da mu je isteklo vrijeme i podvukao crtu te za njega izuzetno teške 2001.godine. Koliko sam tad bio tužan i razočaran, toliko sad uviđam da je to potez čovjeka koji je šampion u svakom smislu riječi :pivo:
*ebiga Bato, baš mi nedaš da izađem iz rasprave ...
Ne slažem se sa tobom za liegate. Hamilton je prvo rekao istinu, pa je na nagovor svog šefa slagao. OK nije trebao ni on slagati bez obzira na to što mu je to rečeno, ali koja je logika bila da mu se govori da treba slagati? Da se nije saznalo tada, saznalo bi se za pola godine.To je samo još jedna od gluposti na kvadrat koja je dokazivala koliko Dennis nije imao kontrole nad svojim ljudima u to vrijeme.
Za 2011. Hamilton je odvezao loše tri ili četri utrke. S obzirom da je i za moje standarde to velik broj grešaka u jednoj sezoni nema smisla ga braniti. Ali da je odvratno loša nije. Imao je čak i dvije ili tri pobjede.
Pričaju se priče kako je Massa bio nevinašce, a Lujo junac bez glave.
Ima tu dosta primjera, Monako ... Kažnjen zbog kolizije... da ne ulazim puno u detalje potrebno je pogledati identičan slučaj kad je Schumacher 2012. ili 2013. godine pretekao Hamiltona na istom mjestu. Vidi se koliko je Hamilton ostavio prostora da ga MS može proći, a Massa je samo smotao kao da nema niko pored njega. Tu je ta razlika u vožnji, ali dobro zato Massa i jest ostao gdje jeste, a Hamilton je i dalje u vrhu. Zatim Singapure, Massa dobija naredbu od šefa da uništi utrku Hamiltonu. Već u slijedećem krugu Massa koči jako, Hamilton ga udara odzada i Hamilton dobija kaznu. Bilo je svega u toj sezoni. NIje to baš sve kako se predstavlja, samo što nema zagrijanih korisnika da brani neodbranjivo, kao što se sad brane neki vozači. Opet kažem generalno je odvezao loše, ali sad kad to čovjek usporedi sa nekim drugim vozačima i nekim drugim sezonama, ispade da to i nije bilo toliko loše :thumbs:
2016. se slažem da je trebao osvojiti. Bio je bolji. Međutim ne slažem se da je Rosberg bio toliko lošiji. Kad pogledam njihove sezone, ja sam dojma da je Rosberg zaslužio bar jednu od tri titule. I to je baš ta sezona, gdje je on stvarno u dosta utrka nadmašio Hamiltona. Bez obzira na kvarove, Rosberg je bio uvijek tu. Svaku slabost Hamiltona on je iskoristio u svoju korist.

Mika je gospodin ... Meni jako drag ... Ima i on tu mrlju gdje je prevario Coultharda, ostalo je bilo sve OK.
Mogao se vratiti i 2007. Nakon ljetnog testa nije i onda je Hamiltonu ponuđen ugovor. Ostalo je istorija :thumbs:

LH44
Formula 1
Formula 1
_bataziv_0809 je napisao/la: 11.09.2019., 00:41 Ma upakuje on to, al' u Limburgu, svako sa 3 čiste u glavi vidi to odmah, kao i kod Maxa. Prošlo mu je samo iz razloga što se prvenstvo i dalje lomi i što bi u potencijalnom sudaru puno više izgubio Hamilton nego on.

Razlika između Leclerca i Maxa u ovom pogledu je samo u percepciji. Jedan vozi za italijansku svetinju i najveću instituciju ovog sporta i pri tome odaje utisak staloženog i skromnog karaktera, isuviše zrelog za svoju dob, dok drugi vozi za pokretnu reklamu svjetske mega korporacije i tim bez ikakve tradicije i pri tome odaje utisak kurčevitog derišta i ne baš uglađenog lika.
Ima i toga da je stvar percepcije, ali idalje mislim da Charles to koliko-toliko upakuje, da se barem na prvu učini kao trkaći incident, dok Max kad ide odradit prgavo, ide kao MSC, na instinkt čisti, dok je Charles nešto kao Alonso i Hamilton, unaprijed isplanira, pa to onda ne izgleda toliko opasno i prgavo koliko ustvari jest'. Šta ja znam, meni puno lukavije izgleda nego ona Maxova izbijanja i pomjeranja u zadnji momenat.

U toj percepciji pomaže i to da je Charles u medijima odmjereniji od Maxa, koji je 'što na umu, to na drumu' :D
slikaslika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
wapi je napisao/la: 09.09.2019., 19:56
_bataziv_0809 je napisao/la: 09.09.2019., 19:27 Jerez 1997 :trep:
Sedam godina ranije identičan potez je bio slavljen kao prava stvar. Vidiš kako se mijenja F1.
Samo s malom razlikom u izvedbi (MS udario JV, dok je ovaj bio pored njega, čak ga i prošao, a AS udario AP negdje po sredini bolida).
Nema tu govora o nekakvom zatvaranju (MS), niti traženju prostora (AS).
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡