Har Kl je napisao/la: 10.09.2019., 10:15
Znači iskopao si četri prljave situacije koje dokazuju da Hamilton nije najkorektniji vozač od multiple WDC?
Nemam ja šta dokazivati nešto takvo, kad to nije moja tvrdnja. Ti imaš dokazat svoju mitomaniju koju si izrekao u istom postu kad meni kažeš da su mi navijačke načale nisu "odavno baždarene". A ako pogledaš i proanaliziraš sve bivše višestruke prvake, ili nađeš nekog koje ili nešto što je reprezentativno da potrkrijepi tvrdnju, moje je tad da to pokušam osporiti ili priznati da si (ili neko na koga se pozivaš ili na što se pozivaš) u pravu, da li vjerovanjem na riječ ili zbog svoje radoznalosti odlučim istražiti to, to je već moja stvar.
Ovako mi je takav "podatak" smiješan i besmislen, štoviše neozbiljan da se o njemu raspravlja više, sve dok strana koja ga je izrekla nema valjanu argumentaciju da opravda jednu takvu tvrdnju, svojim ili tuđim znanjem i iskustvom, nije ni bitno.
Mislim da je to jako ozbiljna tema i nisam siguran da ima itko živ da o tome sudi. Osobno smatram da je i o TOP5 vozača ikad u ovom sportu nezahvalno govoriti i suditi, a kamoli o tvrdnjama koje si ti iznio.
Što se tiče Hamiltona i korektnosti, ja nikad nisam stekao dojam da je on jedan od korektnijih vozača, a kamoli da treba biti primjer mlađim vozačima. Također se nisam naslušao od drugih vozača da je korektan, da je takav kakav ga ti želiš prikazati o tome bi se slušalo na sve strane.
Štoviše, siguran sam da dvojica njegovih kolega prvaka (Button i Rosberg), kad bi uspoređivali korektnost Hamiltona naspram drugih kolega višestrukih prvaka (Alonsa i Schumachera) po svom vlastitom iskustvu ne bi navela Hamiltona kao korektnijeg kolegu i vozača. Zbog čega smatram da je ta tema jako relativna i dobrano zavisi od situacije u kojoj se vozač nalazi.
1. Sva 4 videa su nakon Rosberga i svi su se desili nakon Monako 2014. Ovu činjenicu treba pročitati prije svake dole navedene tačke.
2. Mađarska 2014. Šta je tu prljavo? Rekao je da će ga pustiti ukoliko uđe unutar 1. sekunde. S obzirom da je Rosberg bio marginalno brži nije ga ni pustio. Zašto bi gubio vrijeme propuštajući ga?
3. 2. video ne valja. Možda si mislio na Monako 2016.? Možda nisi ni gledao tu utrku? Pogledaj pa onda se vrati pa reci da su ove dvije situacije slične.
Rosberg ni u kojoj varijanti nije mogao završiti ispred Hamiltona. Samo bi ekipa ostala bez pobjede. Ako ne vidiš ključnu razliku šta ću ti ja.
4. Pa čak si i sam napisao da je "za njega" korektno. Iako ne znam čemu to "za njega". Možda za Vettela ovo nije korektno? Ne razumijem ovu upadicu.
Uglavnom ostavio mu je dovoljno prostora. To što Rosberg ga nije mogao pritisnuti jače to je njegov problem. Možda mu se trebao skloniti?
5. e sad zadnja dva videa nisu ni blizu situaciji LeClerc vs. Verstappen. Već ti nekoliko puta pokušavam reći da je start utrke jedno, a dueli u utrci drugo.
To se ne može porediti. Pošto očito ne vjeruješ meni, pročitaj izjave vozača, novinara, bivših prvaka ... ma svakoga iole relevantnog, koje ovi daju nakon bilo kojih situacija na startu. Uvijek kažu to je start. Ja to više ne mogu ponavljati.
Start u Kanadi 2016 je gotovo identičan startu 2015. ili 2014. Pogledaj to pa ćeš vidjeti gdje griješiš u detaljima.
Start USA 2015 treba li napominjati da je bio kišni start? Hamilton je bio na
unutrašnjoj strani na kojoj ima puno više vode i opet je bolje uspio da iskontroliše bolid i da pozicionira bolid da bude ispred njega. Agresivno jeste, ali Rosbergova greška je što se uopšte našao u toj situaciji.
1. Šta ta činjenica govori, jel se nešto na toj utrci dogodilo da je dokazano, priznato i kažnjeno?
2. Oglušio se na odluke ekipe što znači da nije ispao korektan prema istoj.
3. Mislio sam na ponako, pardon na pogrešnom linku, ne boj se gledao sam.
Rosberg je bez prigovora pristao na zahtjev ekipe, što je pokazatelj koliko je korektan prema njima, iako je propustio kolegu s kojim je bio u nikakvim odnosima tad.
Je li loše za Rosberga što je tad bez prigovora pustio Hamiltona, u slučaju kad se govori o vozačevoj korektnosti nije bitno, kao što nije bitno je li dobro za Hamiltona u Mađarskoj što nije propustio Rosberga na zahtjev ekipe. Tu je jedino bitno da je jedan ispao korektan, drugi ne. Meni se osobno nije svidio Rosbergov potez, kao i većini drugih ljudi, ali njegovu požrtvenost ekipi tu niko ne može sporiti.
4. Već sam rekao da ga nisam nikad smatrao pretjerano korektnim vozačem, od tud dolazi to "za njega".
5. Način na koji je Hamilton izgurao Rosberga sa staze je skoro pa identičan, bio start ne bio, govorim o trik potezu kojim se koristio.
Start iz 2016. i 2014. u Kanadi nisu isti, potpuno različite situacije. 2014. je Rosberg napravio grešku jer je kasnije kočio i doslovno popriječio put Hamiltonu, koji je bio dovoljno pametan i povukao se bez kontakta. Rosbergova krivica, ali to nema nikakve veze s onim potezom koji je Hamilton njega otjerao van staze, što je po meni nekorektnost, a ti ćeš možda to nazvati nepopustiljivost, što temu o korektnosti i nekorektnosti dodatno komplicira.
Start u Kanadi iz 2015. nažalost ne mogu naći, a ne mogu se sjetiti kakva je situacija bila. Svejedno, to ne mijenja situaciju iz 2016. i potez na koji ukazujem.
USA 2015. Rosberg skreće lagano ulijevo, bez ikakvog podrupravljanja dok Lewis nije ušao u njegovu putanju i vjerojatno kontaktom gurnuo ga prema van. Ne znam o kakvom boljem konroliranju bolida pričaš, kad je Rosberg do trenutka kad ga je Hamilton gurnuo imao savršenu kontrolu bolida, ako nisi pogledaj snimku gore što sam postavio, ako jesi, pogledaj ponovo.
Vettel-Ferrari je napisao/la: 09.09.2019., 22:44
Dapače da jest, napravio je grešku i presjekao krivinu i onda
maksimalno ulazio Ricciardu u putanju da nema mjesta pored zida. Ricciardu tu
jest proklizivao bolid, što ga je vjerojatno spasilo
da ga ovaj ne zakuca u zid, jer mu mjesta nije ostavio.
1. bold nije tačan. Bilo je dovoljno prostora. Ricciardo je odustao kad je skontao da ide u prostor u kojem nema gripa. Nedavno smo diskutovali ovu situaciju kad ste je poredili za Vettelom u Kanadi. Imaju i slike tog incidenta gdje se vidi koliko je prstora bilo
2. bold objašnjava bold 1,
3. Mislim da nam je dovoljna jedna "drama queen" u F1. Nemoj još i ti
1. Sumnjam da bi Ricciardo reagirao na takav način na koji je reagirao da je skontao odustati od napada zbog razloga koji navodiš. Zapravo, povukao se kad je izjegavao svojom prednjom lijevom gumom Hamiltonovu zadnju desnu, jer nije bilo prostora da Ricciardo bez kontakta sa zidom izbjegne da ga Hamilton zakači gumom, da ga je zakačio onda bi pogotovo bilo kontakta.
To su ti prljavi potezi Hamiltona, zbog kojih ja njega ne mogu povezati s korektnošću, gledajući samo situacije iz hibridnog doba, jer sam o njima mnogo relevatniji da pričam i komentiram. U godinama prije hibridne ere ne bih, ali ne sumnjam da ih je tad bilo i više, jer je početkom karijere o njemu i njegovoj agresivnosti vladao sličan stav kao i prema Verstappenu prethodnih godina.
Vettel-Ferrari je napisao/la: 09.09.2019., 23:39
Ako si gledao više od pola, moje isprike. Uvjeren sam da 7 od 16 njih nisi. Ti sam reci jesi više pola od njih gledao
Nisam gledao pola. Gledao sam redom Senna, Prost, Schumacher, Hakkinen, Alonso, Vettel, Hamilton. Znači nisam gledao njih 9/16. Neke sam gledao u snimcima ali pratio sezone nisam. Pa ću da ispravim svoj post.
Lujo je najkorektniji od svih višestrukih šampiona F1 od 1990 godine. Nadam se da je to više nego dobar reper
Ovo je već nešto drugo, popravljaš se
Mislim da su svi ti vozači imali svojih mušica, ja pola od ovih nisam pratio kako treba, tako da neću si davati za pravo da sudim o tome. U usporedbi s Vettelom i Alonsom, ne vidim Hamiltona pretjerano korektnijim, ako i jest.
No, zanima me je li stvarno Hakkinen nekorektniji vozač od Hamiltona, pošto o njemu nisam loših stvari čuo. Možda i jest, ali volio bih da još neka iskusniji član tu to potvrdi.