Tost: Održavanje VN Australije bez svih momčadi bi bilo nepošteno

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 4 godina 3 min 32 komentara

Šef momčadi AlphaTauri Franz Tost vjeruje kako bi bilo „nepošteno“ da Formula 1 održi VN Australije ako nekoliko momčadi ne bi prisustvovale zbog ograničenja na putovanje zbog koronavirusa.

Dok je nekoliko većih sportskih događanja otkazano zbog koronavirusa, uključujući i prve dvije utrke MotoGP sezone u Kataru i na Tajlandu, najnovije vijesti iz Australije govore kako F1 i dalje nastavlja sa svojim otvaranjem sezone 15. ožujka.

Ali usred brzo razvijajuće situacije, pogotovo s obzirom na to da je Italija veliki izvor izbijanja virusa, postoji rizik da bi dio osoblja momčadi moglo imati problema s dolaskom na utrke u ranom dijelu sezone ukoliko se uspostave zabrane putovanja ili stroga karantena.

Po odluci Katara, talijanski građani su stavljeni u karantenu na 14 dana po dolasku u zemlju, zbog čega je MotoGP otkazao utrku tamo, unatoč tome da je organizator te serije – Dorna Sports – originalno planirao da svo osoblje iz paddocka to izbjegne.

Problemi za talijansko osoblje bi mogli pokrenuti neviđenu situaciju u kojoj momčadi poput Ferrarija i AlphaTauri ne bi mogli dovesti dovoljno ljudi na utrke da mogu raditi, dok bi druge momčadi mogle.

Nije jasno kako bi F1 reagirala u situaciji da se jedna ili dvije momčadi ne mogu natjecati, ali Tost je beskompromisan u tome da ne bi bilo pošteno da se utrka održi u takvim okolnostima.

„Ako se momčadi ne mogu natjecati iz bilo kojeg razloga, i nisam razmišljao o tome i također ja ne donosim [te] odluke, ali onda mislim da bi bilo nepošteno započeti sezonu.

To je veliki zaostatak za koga god.“

S ozbirom da se F1 već muči pronaći termin kasnije u godini za odgođenu VN Kine, bilo kakva promjena planova za druge utrke bi gotovo sigurno značila da ih se miče iz kalendara.

Međutim, Tost kaže kako bi F1 mogla i dalje koristiti ljetnu stanku u kolovozu ili produžiti sezonu u prosincu kako bi se pronašlo mjesta za utrke.

„Optimističan sam da ćemo imati 22 utrke jer u studenom i prosincu imamo dosta vremena kad možemo odraditi utrke, i [u] kolovozu također.”

Ferrarijev šef momčadi Mattia Binotto rekao je kako bi bilo koji problem kod njegovog osoblja također vjerojatno utjecao i na njihove mušterije – Alfa Romeo i Haas. Tako da bi problem za Italiju mogao utjecati na ukupno četiri momčadi.

„Kažem da nisu samo dvije [momčadi] jer osiguravamo podršku i Haasu i Alfa Sauberu, tako da bi to bilo barem četiri momčadi, plus i situacija s Pirellijem koju moramo razumijeti.

Tako da što će biti ako se na kraju četiri momčadi ne mogu natjecati i hoće li se utrka održati ili ne? To nije moja odluka.“

 


Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.