5 tema za razgovor uoči VN Italije

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 8 godina 4 min 4 komentara

VN Italije

VN Italije

1. Max Verstappen

Nico Rosberg je pobijedio na VN Belgije, Lewis Hamilton je s 21. mjesta došao na pobjedničko postolje, ali je samo jedno ime bilo svima na umu nakon te utrke. Iako je svima bilo jasno čim je došao u Formulu 1 da je spreman brzo voziti bolid Formule 1 te da njegove godine ne predstavljaju problem; sad su se kod nekih probudile sumnje je li Max Verstappen zreo za Formulu 1, i to ne u vozačkom smislu. Umjesto da prihvati činjenicu da je odradio nekoliko opasnih manevara, Verstappen je reagirao kao pravi tinejdžer i dureći se prozvao Ferrarijeve vozače da su mu unišili utrku te da je s njegovim potezima sve u apsolutnom redu. No, pravi test tek dolazi. Sada Verstappen stiže u Monzu, Ferrarijev hram, a nema nikakve sumnje da će prilikom moguće borbe s crvenim bolidima sve oči biti uperene u mladog Nizozemca.

2. Force India vs. Williams

U Belgiji je Force India odradila odličan vikend. Hulkenberg je završio 4., Perez 5., što je bilo dovoljno da preskoče Williams u konstruktorskom poretku. Bob Fernley je nakon vikenda priznao da su očekivali snažniji Williams, te da su se u najboljem scenariju nadali smanjivanju zaostatka, ali nikako kompletnom preskakanju Williamsa. No, Massini problemi i Bottasova blijeda utrka smjestili su ih na osmo, odnosno deseto mjesto. Monza bi trebala biti jedna od najboljih staza u kalendaru za momčad sir Franka Williamsa, a gledano od 2010. do danas – Felipe Massa je završio tri puta na podiju, dva puta na 4. mjestu i jednom je bio šesti. Bitka ove dvije ekipe mogla bi se nastaviti do kraja sezone. Iduća runda je već ovog vikenda.

3. Koliko daleko može Manor

Manor je ove sezone dokazao da postoji potencijal koji bi im omogućio da otresu status pravog klasičnog backmarkera. Kao i kod Williamsa, ova staza bi im trebala odgovarati i ako se karte poslože nije nemoguće ni da se nađu u kombinacijama za približavanje bodovima. Prošle godine su se mučili s Ferrarijevim motorom iz 2014., ali ta glavobolja je instantno nestala kada su ove godine u svoj bolid montirali novi Mercedes. Gotovo su u pravilu vrlo dobri na speed-trapovima, a Esteban Ocon je pružio solidnu debitantsku partiju u Spa. Wehrlein je nažalost otpao odmah u početku pa nismo vidjeli koliko daleko on može, ali prolaz u 2. kvalifikacijsku rundu pokazuje da bi se i u Monzi mogli približiti sredini poretka.

4. Toro Rosso gubi korak

Iako je James Key već neko vrijeme u različitim kombinacijama sa snažnijim ekipama od Toro Rossa, čini se da ga Red Bull ne želi prepustiti nikom, a to nije ni čudno obzirom da radi izvrstan posao tamo gdje trenutno jest. No, malo toga se može napraviti ako je u bolidu motor kojeg je sad već očigledno vrijeme davno pregazilo. To se vidjelo u Spa, a Sainz se s razlogom plaši da bi se moglo još očitije vidjeti u Monzi. Dobra vijest za njih je da će ih Haas teško preskočiti barem u bližoj budućnosti jer imaju solidnu prednost od 17 bodova. Ali loša vijest je da je McLaren 3 boda ispred njih i čini se raste u formi.

5. Potresi u F1 kalendaru

Monza je dugo vremena bila na rubu ispadanja iz F1 kalendara, koliko god to suludo zvučalo. No, čini se da je sve dogovoreno i da je kompromis postignut. Istovremeno, u paddocku trenutno kruže vijesti da bi mogli izgubiti VN Kanade, i to već od iduće godine. Kako to često biva u Formuli 1 – nadamo se da je ovo samo još jedan slučaj pokazivanja mišića i bildanja cijene koju organizatori moraju platiti da bi ugostili utrku. Inače bi se radilo o novoj katastrofi za F1 kalendar.


Odgovor

4 komentara

  1. Pierre Gasly
    jenson Donator Prikaži

    Nadam se da ce Massa nekim cudom osvojiti postolje


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Po meni su i jedna i druga staza ikone formule 1, ali ako baš neka mora isspasti onda definitivno nekako mi je lakše podnjeti da to bude Canada, valjda zato što je već nije bilo neko vrijeme, pa sam se več naviknuo!


    0
    0

    0
  3. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Verstappenu bi bolje bilo da ne cilja na postolje. Dobio bi zvižduke koje bi pamtio cijelog života.
    Force India će i ovdje dobiti Williams.
    Manor/Wehrlein može u Q3.
    Toro Rosso u zadnje vrijeme ima nekih problema i pored slabog motora. Nešto ne štima sa novim nadogradnjama koje su nedavno predstavili. Jer ovo što u zadnje vrijeme pokazuju je stvarno preloše. I ne može se pripisati samo napretku McLarena. Ovi ostali nisu imali nikakve nadogradnje motora pa ih preskaču, ili im odmiču nenormalno. Vratimo li se nekoliko utrka unazad, kad je Sainz bio najbolji od ostalih, vidi se da još nešto nije u redu. Jer ni Williams, ni Force India, ni Haas, ni Renault, ni Sauber, ni Manor nisu imali nikakve nadogradnje motora. A izgledaju puno jače u odnosu na Toro Rosso nego prije nekoliko utrka.
    Što se tiče staza, nisam ja za ispadanje nijedne. Neka ih što više u kalendaru.


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.