Fisichella: Ako pričamo o vozačkom talentu – mislim da je Verstappen na razini Michaela Schumachera

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 1 godinu 2 min 13 komentara

Giancarlo Fisichella tvrdi da je talent Maxa Verstappena na razini Michaela Schumachera, te predviđa da će Nizozemac dominirati Formulom 1 isto kao što je Schumacher dominirao u svojoj eri.

Podsjetimo, Schumacher je u periodu od 2000. do 2004. osvojio pet uzastopnih naslova s preporođenim Ferrarijem, a Verstappen je trenutno na pohodu prema trećem s Red Bullom. Prošle godine je od 22 utrke pobijedio na čak 15, a ove godine je na dobrom putu da to ponovi.

Iako su Schumacherovi brojevi još uvijek jako daleko, pogotovo zato jer ništa ne garantira dugoročni ostanak Verstappena u Formuli 1, Talijan ih uspoređuje:

“Utrkivao sam se protiv Schumachera dok je pobjeđivato u Ferrariju i mislim da nije postojala osoba koja je tako jaka u kontroli utrke. Do dana današnjeg je on broj jedan. No, ako pričamo o čistom vozačkom talentu – Max Verstappen je na istoj razini.”

“Bojim se da će Max dominirati dugo vremena ako ovo partnerstvo s Red Bullom ostane snažno.”

“Na početku se sudarao, griješio je, ali je bio neiskusan. Sad rijetko uopće griješi. Dosegnuo je nevjerojatnu konzistentnost i eliminirao svoje slabe točke. Jak je po kiši, po suhom, u kvalifikacijama i u utrci. On je kompletan vozač.”

“S obzirom na sve što je napravio i što radi u svojim godinama – on je čak i ispred velikana koje smo gledali u prošlosti. U tom pogledu s njim se može usporediti samo Charles Leclerc. U svakom slučaju, vozač poput Verstappena se rađa jednom u 20 godina.”

Još jedan bivši Ferrarijev vozač se slaže s Fisichellom. Felipe Massa kaže da je Verstappen trenutno najbrži vozač u najboljem bolidu.

“Njegova riječ se sluša u ekipi, svi ga slijede i svi su na njegovoj strani. Teško je pomisliti da bi im ograničenje u zračnom tunelu moglo naštetiti ove godine.”

“Kad pričamo o Maxu – tu je još jedna pobjednička karakteristika. Naime, on je u potpunosti usredotočen na utrkivanje, ništa ga ne ometa. Da može – bio bi u simulatoru ili na stazi 24 sata dnevno.”


Odgovor

13 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Evo i Fisica…… legenda; Giancarlo Fisichella – koje F1 doba.
    ….i Felipe, baby…… 😎😎

    Da; dobra usporedba……. 👍👍

    Max je prejak, Lewis će teško do osmog naslova.



    14
    13

    1
  2. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Ok, ja mislim da se Fisichella trebao držati odrastanja i kako postaješ sve pametniji vozač s godinama, što njemu nije uspjelo.
    Možemo to lijepo vidjeti na propaloj karijeri Fernanda Alonsa.
    Da je on kojim slučajem imao šansu kao i Schumaher, Hamilton, Max,
    danas bi uspoređivali njega sa Schumacherom. I to ne da li vozi na njegovoj razini nego tko je bolji.
    Po meni u ovih pet utrka sezone Frnando Alonso je taj koji je najbolji. Nakon njega je Max, Leclerc i ostali.
    Naravno sve to uz zrno soli. Jer pričam što bi bilo da je bilo.
    Isto tako u Maxu vidim budućeg velikana, ako se uspije mentalno smiriti kao što se uspio smiriti od početnih sezona klada je pola utrka završavao u prvom krugu.
    Ove sezone je Alnonso taj vozač koji najmanje griješi, taktički nazrelije vozi, i riskira samo u pravim situacijama.
    Još se sjećam pretprošle utrke kako je majstorski navlačio bolid iza sebe da troši gume, pod cijenu da sam izađe iz zone DRS-a. Točno je procjenjivao kada mu je potreban DRS (i veće trošenje guma) a kada mu više nije potreban pritom dajući lažni signal bolidu iza da ima šanse ga preteći. Taktički genijalno vozi. (nikada nisam navijao za njega do ove sezone)
    naravno, ponavljam ne podcjenjujem Maxa. Strašno je dobar vozač.
    Samo, za mene pravi dokazani vozač mora proći fazu slave u dobrom bolidu, fazu mučenja u lošem bolidu i ne popustiti u kvaliteti, pa povratak na vrh.
    Kada prođe sve tri faze bez oscilacija u kvaliteti tada vidim vozača kao kompletnog.
    Max je još mlad, ali vidi se čim ga je suvozač pritisnuo, počeo je griješiti, umjesto da prihvati niže mjesto i pokuša u utrci to vratiti.
    Hamilton je možda bolja slika tri faze. Ostao je bez najboljeg bolida i zadnje dvije tri sezone pati od depresije. Jako vidljivo.



    4
    -12

    16
    • avalon Prikaži

      perodeformero .. a da malo ne pretjeruješ ? npr o maxu “… ako se uspije mentalno smiriti kao što se uspio smiriti od početnih sezona klada je pola utrka završavao u prvom krugu.” recimo da su početne sezone maxa trajale 4 prvenstva ( a pretjerujem kad ovo napišem ) max je ima tek 3 odustajanja u prvom krugu i to sva 3 2017. kad je preša u RB .. dalje “…. vidi se čim ga je suvozač pritisnuo, počeo je griješiti, umjesto da prihvati niže mjesto i pokuša u utrci to vratiti.” ako misliš na pereza ka suvozača , kad g aje to perez pritisnija pa je max napravija grešku ? sergio je sa RB ostvarija 5 pobjeda . da ne bude zabune nabrojit ću ih taksativno …. baku 2021. max je vodija trku ispred pereza dok mu nije otišla guma , odusta , sergio pobjedija . MC 2022. je sergio gotovo sva 64 kruga vozija ispred maxa osim šta je P 1 “gubija” kad je iša u box ali je to vratija kad je max otiša u box . u singapuru lani perez je vodija od početka do kraja trke . u saudi arabii ove sezone sergio je starta sa P 1 , max sa P 15 iosim prva 3 kruga kad je alonso vodija preostalih 47 perez je konstanto vodija trku i pobjedija . i na kraju ovogodišnji baku … max je izgubija vodstvo ne od pritiskanja sergia i greške koju je napravija zbog toga nego zbog odlaska u box . zbog de vriesa je na stazu izaša SC i sergio je dobija “besplatnu” izmjenu guma i pobjedu . znači ni jednom se nije desilo da je perez pritiska maxa i “uzeja” mu pobjedu jer je max “puka” pod pritiskom i pogriješia . moguće da fernando najmanje griješi ove sezone ali u 20. sezoni , posli 361 trke vidi se iskustvo . osim toga nije baš bija ni u prilici da u ovih 5 trka uradi grešku . tono zna šta mu bolid može , ne “trudi” se borit sa RB jer zna da to ne može , a AM je za sada bolji bolid od ferraria i merca i sa njima se može borit bez nekog rizika .
      max nije ima šanse proči “tvoje” 3 faze … ima je fazu “mučenja” ali ne zato šta je RB bija loš nego zato šta je MB bija debelo iznad svih , sad prolazi fazu slave u dominantnom RB , a nekako sumnjam da će doći u fazu mučenja sa lošim bolidom jer ako zanemarimo prve sezone RB ( 2005. – 2008. ) RB je uz iznimku 2015 . ( postava ricciardo & kvyat) konstantno bija među prve 3 ekipe .
      mislim da max ima jedu vrijednu osobinu …. mentalnu čvrstinu jer ni majstor “igara” lewis mu nije uspija “uči u glavu” , prije će bit da je bilo obrnuto …. btw , vozače dijelim na one koji su mi dragi , manje dragi i možda je samo jedan koji mi nije drag baš drag ali cijenim njegov talent , vještinu , dakle nemam favorita …



      20
      20

      0
      • Max Verstappen
        derfahrer1996 Prikaži

        Avalon čovjek statistike objasnio od A do Ž💪💪



        2
        1

        1
      • Pastor Maldonado
        perodeformero Prikaži

        Ti nikada nisi volio gledati crtane filmove :)
        Pobroji sva Maxova odustajanja u prve dvije sezone i dobit ćeš sliku onoga što sam napisao.


        0
        -4

        4
        • Pastor Maldonado
          perodeformero Prikaži

          Ah prekinulo me vrijeme korekcije. Spor sam.
          Napisao sam da sve to čitate uz zrno soli jer pišem po sjećanju i osjećanju, ne po guglanju statistika.
          Pa zadnjih sezona mi je Max i jedina guba u F1.
          Ok U zadnje dvije i Alonso.
          Lijepo je da si se pozabavio lektoriranjem mojega teksta da bude točan i suvisao. Vidim da ti ostatak teksta nije jako smetao. Drago mi (Diklić)
          Pozdrav gazda



          1
          -6

          7
        • avalon Prikaži

          perodeformero …. evo , zbrojia sam sva odustajanja maxa u prve 2 sezone i doša do broja 8 i nijednom nije osusta u prvom krugu . btw , od tih 8 odustajanja 5 je bilo zbog teh problema za što ni on tako mlad nije kriv . tek 2 odustajanja zbog jednom sudara u MC , mislim da je to slučaj kad je nagu*ija grosjeana u svojoj tek 6. trci karijere i drugi put zbog nesreće kad se na mokroj stazu MC “zabija” u ogradu u svojoj 2. trci ( ukupno 25. u dotadašnjoj karijeri ) za RB .i šta to znači čitat sa zrnom soli ? shvatit da pišeš po sjećanju pa ako napraviš grešku u navodima to je OK ? a da si gugla ne bi ovo o maxu/ njegovim odustajanjima u prvom krugu n apočetku karijere ni napisa . izgleda da je vama “doktorima” guglanje ispod časti jer sve podatke “držite” u glavi . misliš da se komantatori npr nogometa ne pripremaju , izvlače podatke guglanjem da budu spremni i za neke “davne” podate vezane uz neki tim ? ili misliš da i oni imaju sve podatke . činjenice o timovima , igračima u “glavi” ?
          ako je lektoriranje proces jezične provjere teksta na temelju koje se eliminiraju i korigiraju pogreške u pisanju tj između ostalog i ispravljanja velikog slova ili pak dodavanja kvačice i zareza onda nisam lektorira tvoj tekst . tek sam guglanjem iznija točne činjenice pa zbog točnosti isth savjetujem i tebi da guglaš …. nije sramota , a i točnost je bolja .
          ostatak teksata vezan uz alonza mi i nije moga smetat jer je točan . zašto bi mi smetalo nešto šta je činjenica ?
          ni uz zrno soli nisam shvatija ovo “Ti nikada nisi volio gledati crtane filmove :)” ali oduvik sam volija crtiće , a volim ih i danas . zato svima koji ih vole sugeriram da pogledaju seriju rick and morty :) :)



          5
          4

          1
        • Max Verstappen
          derfahrer1996 Prikaži

          Pogledaj ovu sliku 168 nastupa i samo 5 puta zavrsio iznad 10. mjesta. Max je sila.


          0
          -2

          2
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Propala karijera F.A…. tu sam stao sa čitanjem. Dvostruki prvak u najboljem automoto natjecanju ima propalu karijeru. Kakvi su tek ostali koji su na 1 ili nijednom naslovu.


      0
      0

      0
  3. Jordan Forever Prikaži

    Dragi Fisico, hvala na godinama u Jordanu koje sam pratio (2002, 2003) i sjajna svevremenska pobjeda u kaosu VN Brazila 2003. Šteta da si napustio Jordan, ali momčad je bila na izdisaju i dobro si napravio. Naslijedio te Nick Heidfeld, ali dobri dani Jordana su već bili tempi passati.



    1
    1

    0
  4. F1puls
    ivanh Prikaži

    Dragi Fisico, j…. ti m…. zbog bušenja gume u Brazilu 2006….



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.