FIA pojasnila kontroverzno pravilo o zabrani isticanja poruka

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 3 min 3 komentara

Nakon što je FIA u prosincu u Međunarodni sportski kodeks dodala članak 12.2.1.n koji zabranjuje isticanje političkih, vjerskih te osobnih poruka i komentara, taj je članak je sada detaljno pojasnila.

Natjecateljima je dozvoljeno izražavati svoja mišljenja o političkim, vjerskim i osobnim stvarima prije, tijekom i nakon natjecanja kroz njihove društvene mreže, tijekom intervjua s akreditiranim medijima i tijekom službenih konferencija za medije, ali samo kao odgovor na izravna pitanja akreditiranih novinara.

Zabrana tako vrijedi tijekom službenih konferencija za medije, aktivnosti na stazi poput vozačke parade ili izvođenja himne te tijekom procedura uoči i nakon utrke poput ceremonije na podiju, u sobi za odmor ili za vrijeme grupnog fotografiranja na početku i kraju sezone.

Detalji zabranjenih poruka

U dokumentu koji pojašnjava pravilo navedeni su primjeri “slika, simbola, gesti, riječi ili akcija” koje bi se mogle smatrati kao prekršaji članka 12.2.1.n.

Za političke prekršaje navedeno je deset primjera zabranjenih tema: žive i mrtve politički povezane ili osjetljive osobe; lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne političke stranke, organizacije ili grupe; svi odjeli, uredi i funkcije upravnih tijela na svim razinama vlasti; vladine organizacije poput policije ili vojske; izravne ili implicirane reference na separatističke pokrete; organizacije koje nisu u skladu s FIA-jinim vrijednostima o raznolikosti i inkluziji i/ili uključuju neprijateljski stav, predrasude ili diskriminaciju; reference na totalitarne režime koji su opravdavali masovna ubojstva; specifični politički postupci i događaji; vojni sukobi ili politički sporovi između naroda, regija, vjera ili zajednica; te specifične etničke ili domorodačke zajednice, ili diskriminacija jedne zajednice prema drugoj.

Po pitanju vjerskih obilježja i praksi, zabranjeno je kritizirati ili imati neprijateljski stav prema tuđim vjerskim ili duhovnim vjerovanjima, a zabranjene su vjerske i duhovne prakse te isticanje povezanih likova. Međutim, naglašeno je kako se privatne vjerske geste koje ne prozelitiziraju (npr. ukazivanje na nebo ili križanje), prikazivanje vjerskih simbola ni nošenje vjerske odjeće ili ornamenata neće kažnjavati, jasno, osim ako ne uključuju ranije navedene zabranjene poruke.

Osobne poruke opisane su jednom natuknicom: “Bilo koja okolnost osobna sudioniku. Natjecatelji ne smiju koristiti događaje kao platforme za širenje osobnih poruka bilo koje vrste, a koje krše opće principe neutralnosti.”

Iznimke pravilu

Natjecatelji imaju pravo zatražiti dozvolu od FIA-je da istaknu poruku koja bi inače bila zabranjena. Dozvolu bi trebali tražiti barem četiri tjedna prije događaja na kojem je žele istaknuti, no kasniji zahtjevi mogu također biti uzeti u obzir.

Odobrene iznimke vrijede samo za jedan događaj i natjecatelji nemaju pravo na prigovor u slučaju odbijanja.

Potencijalne kazne su financijske i sportske

Kršenje članka 12.2.1.n može biti kažnjeno bilo kojom kaznom definiranom člankom 12.4.1.

Te kazne mogu biti upozorenje, opomena, novčana kazna ili društveno korisni rad, ali pod tim člankom navedene su i sve sportske kazne koje sežu do stop-and-go kazne.


Odgovor

3 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Pitstop Prikaži

    A akreditiranim novinarima će uskratiti akreditaciju ako postave takva pitanja tako da nije govno nego se pas pos.a



    4
    4

    0
  2. Honda
    dzeno Prikaži

    Daj samo sklonite ih više, odeš da gledaš formulu kako bi pobjegao od politike i realnosti i onda te i tamo dočekaju sa raznim parolama.Hoću da gledam formulu i da uživam.



    4
    2

    2
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Meni je sasvim ok da se od sportskih događaja ne dela politički cirkus.

    Tko im brani da trkeljaju kaj hoće kad hoće, ali dok se svira himna nije da moraju.



    3
    1

    2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.